arrow_drop_up arrow_drop_down
15 juni 2019 

Gespot! Avontuurlijk Klimbos Herperduin in Herpen

Het lijkt wel of natuurspeeltuinen de laatste jaren overal uit de grond worden gestampt al paddenstoelen. We zijn al gezegend met prachtige speeltuinen in onze omgeving, maar Klimbos Herperduin breekt toch wel echt alle records. Sinds het voorjaar is er ook een uitkijktoren in het bos, wij namen natuurlijk meteen de proef op de som!

Herperduin, ravotten in de bossen

Wij waren al groot fan van de bossen bij Herpen. Het ven, de open vlakte en de fietspaden in Herperduin voor een heerlijke middag genieten in de natuur. Maar nu Klimbos Herperduin een feit is, komen we hier nog vaker en willen we je zeker tippen over de mogelijkheden.

Klimbos Herperduin

De ‘Klim Docus de Das’ midden in de bossen van Herpen

De Uitkijktoren

Op de 7 meter hoge zandverstuiving (paraboolduin) in het bos bij Herperduin is sinds het voorjaar een uitkijktoren geplaatst. We moesten even zoeken, maar hij was snel gevonden. Ik met mijn soort van hoogtevrees twijfelde geef seconde om de 112 treden te beklimmen. Op de een of andere manier vloog ik en was ik boven voordat ik het wist zonder maar een enkel moment gedacht te hebben ‘ik draai om’! Ik zie bij het verwerken van de foto’s dat ik op geen enkele foto zelf sta, ik ben wederom de fotograaf en daarom sta ik ook zo weinig op foto’s. Maar geloof me,  ik heb de Uitkijktoren in Herperduin écht zelf beklommen.

Uitkijktoren zandverstuiving van Herperduin

De uitkijktoren op zandverstuiving van Herperduin is 25 meter hoog

Vanaf een totale hoogte van 25 meter heb je echt wel een gaaf uitzicht over de omgeving met mooi weer. De Grote Kerk in Oss kunnen we spotten! Leuk detail: deze uitkijktoren is bekleed met in totaal 356 boomstammetjes. Je kunt je in deze omgeving tegenwoordig echt makkelijk een dag vermaken. Neem een zwemoutfit mee en ga naar zwembad de Kriekeput bij mooi weer (buitenzwembad) en natuurlijk lekker struinen door de bossen en overal spelen.

Uitzicht uitkijktoren Speelbos Herperduin

Uitzichtje over Herpen, Oss en omgeving

Eten en drinken bij Pan & Zo

Er is veel te doen geweest afgelopen jaren over dit enorme speelbos bij Herpen. Wij weten zeker dat het naastgelegen restaurant Pan & Zo (Schaijkseweg 10 in Herpen) een enorme boost zal krijgen, want wat is dit een heerlijke omgeving om een lange middag met je hele gezin te vertoeven. Spelen, klimmen, sjouwen met water, modder en takken in het klimbos, drankje drinken en een pannenkoekje eten bij Pan & Zo. En zijn de kids klaar met eten? Dan kunnen ze vanuit het restaurant zo weer naar het klimbos toe voor meer speelplezier. Wel voor oudere kinderen die zelfstandig kunnen spelen natuurlijk, want de grote klimdas ligt niet in het zicht vanaf het terras.

Wat kun je verwachten in Klimbos Herperduin?

Herperduin zelf is in mijn ogen al een geweldig natuurgebied met haar stuifduinen, bossen en vennen. Met de fiets is alles prima te bereiken, maar wil je bijvoorbeeld lopend met kinderen naar het grote ven vanaf de parkeerplaats van De Kriekeput dan is dat best wel een afstand. Je moet namelijk ook nog terug lopen.

Nu het klimbos er is, hoeven kinderen eigenlijk niet verder dan dat. Vooral het immense speeltoestel ‘De Das’ is toch best wel indrukwekkend. De Das ligt aan het water waar kinderen lekker sjouwen met balken en andere spullen uit de natuur. Erg leuk om te aanschouwen van mijn 2 meter hoge zitbank aan het water! Voor ouders met hoogtevrees…je bent gewaarschuwd, want het is stiekem nog best wel hoog allemaal.

De Das is impressive

Het speeltoestel ‘De Das’ is echt wel impressive te noemen. Als je goed kijkt dan zie je de vorm van een XXXL das met een hoogte van 6 meter en een totale lengte van 33 meter. Ik neem aan dat het Docus de Das moet voorstellen, de mascotte van Oss en omgeving. Bovendien heeft Docus een breedte van 23 meter dus imposant is hij zeker. In de kop van De Das heb je een mooi uitzicht en kunnen kinderen van de glijbaan gaan. Verder heeft De Das ook nog klimnetten, klimtouwen, klimwanden, klimbruggen, een glijbaan en ook rustplekken om even op adem te komen. Denk zeker niet dat De Das niet meer geschikt is voor grotere kinderen: er is genoeg uitdaging.

Huur een ezel bij boer Bens

Ben je in voor nog wat meer avontuur? Huur dan een ezeltje (of 2, samen zijn ze erg schattig) bij Boer Bens. Kinderen kunnen op de ezel zitten terwijl je door het bos loopt met deze koppige beestjes. Hoe harder je trekt, hoe meer een ezel weigert. Heb dus geduld! Deze ezeltjes zijn heel erg meegaand en we hebben weinig gedoe met doorlopen om eerlijk te zijn. Beetje zingen, fluiten en relaxen en daar reageren de ezeltjes prima op. Boer Bens heeft zelf kleinkinderen en gaat regelmatig op deze manier lopen in de bossen. De ezels zijn dus wel wat gewend en kennen de omgeving wat ervoor zorgt dat het geen drama wordt, maar een chill middag.

Goed toegankelijk en gratis parkeren

Het stroomt in de weekenden wel echt vol in dit natuurgebied bij Herperduin. Het is ook wel logisch, want de faciliteiten zijn top en je kunt gratis parkeren bij de parkeerplaats voor De Kriekeput (Schaijkseweg 3A in Herpen) om vervolgens zo naar het klimbos toe te lopen. Straat oversteken en je bent er!

Met de fiets of te voet kun je in dit gebied ook prima uit de voeten en er zijn meerdere ingangen. Vanuit centrum Oss fietsen wij zo Herperduin in en in ongeveer een een uurtje fietsen we via het Klauterwaud naar de Kriekeput toe, recht door de bossen.

Tip voor een dagje Herperduin

Wil je een dagje genieten in de bossen van Herperduin en gegarandeerd ook voor de kinderen iets geschikt hebben? Pak dan de trein naar Oss en huur een fiets op het station. Vervolgens fiets je in ongeveer een uurtje naar het prachtige natuurgebied waar je met gemak een aantal uren gaat vertoeven.

Vlakbij Bungalowpark Herperduin

Bungalowpark Herperduin is een begrip in de omgeving en heeft de laatste jaren wat opknapbeurten gehad. Het bungalowpark ligt midden in een enorm bosrijke omgeving waar ontzettend veel te doen is. Natuurlijk het klimbos, maar ook het Docus de Daspad en Theater Hoessenbosch waar in de zomer regelmatig voorstellingen voor kinderen zijn. Je moet het maar net weten!

Bungalowpark Herperduin dat onder de vlag van Roompot valt, profiteert maximaal van dit nieuwe klimbos. Zeker dus het overwegen waard om hier te verblijven met je gezin (en om dan meteen een bezoek te brengen aan Klimbos Herperduin natuurlijk!).

Natuurspeelbos Da's Leuk Herpen

Als de kids klimmen kun je zelf lekker neerstrijken op een bankje in de natuur

Het adres van Speelbos Herperduin? Schaijkseweg 10, 5373 KL Herpen. Je kunt parkeren aan de overkant van de weg, daar zijn 2 grote parkeerplaatsen. Even oversteken bij de rotonde en je loopt links zo het bos in (met Pan & Zo aan je rechterkant).

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.