Gespot! Avontuurlijk Klimbos Herperduin in Herpen
03 april 2022 
10 min. leestijd

Gespot! Avontuurlijk Klimbos Herperduin in Herpen

Natuurspeeltuinen worden de laatste jaren overal in Nederland uit de grond gestampt als paddenstoelen. We zijn hier gezegend met prachtige speeltuinen in onze omgeving, maar Klimbos Herperduin breekt toch wel echt alle records. En er is bovendien ook een uitkijktoren in het bos, wij komen vaak in Herperduin met de kinderen. Heerlijk!

Klimbos Herperduin in Herpen

Wij waren al groot fan van de bossen bij Herpen. Het ven, de open vlakte en de fietspaden in Herperduin voor een heerlijke middag genieten in de natuur van één van de mooiste stukjes van Noord-Brabant als je het ons vraagt. Nu het complete Klimbos Herperduin een feit is, komen we hier nog vaker en willen we je zeker tippen over de mogelijkheden. Dit is overigens zeker niet de enige mooie plek in de Maashorst met kinderen, wij zijn ook dol op o.a. het Docus de Das avonturenpad en het Boswachterspad bij Nistelrode om maar een paar andere highlights in de Maashorst te noemen.

Klimbos Herperduin bij Oss met kinderen

Op de 7 meter hoge zandverstuiving (paraboolduin) in het bos bij Herperduin is sinds het voorjaar een uitkijktoren geplaatst. We moesten even zoeken, maar hij was snel gevonden. Ik met mijn soort van hoogtevrees twijfelde geef seconde om de 112 treden te beklimmen. Op de een of andere manier vloog ik en was ik boven voordat ik het wist zonder maar een enkel moment gedacht te hebben ‘ik draai om’! Ik zie bij het verwerken van de foto’s dat ik op geen enkele foto zelf sta, ik ben wederom de fotograaf en daarom sta ik ook zo weinig op foto’s. Maar geloof me,  ik heb de Uitkijktoren in Herperduin met de kinderen écht zelf beklommen.

Uitkijktoren Speelbos Herperduin

Vanaf een totale hoogte van 25 meter heb je echt wel een gaaf uitzicht over de omgeving met mooi weer. De Grote Kerk in Oss kunnen we spotten! Leuk detail: deze uitkijktoren is bekleed met in totaal 356 boomstammetjes. Je kunt je in deze omgeving tegenwoordig echt makkelijk een dag vermaken. Neem een zwemoutfit mee en ga naar zwembad de Kriekeput bij mooi weer (buitenzwembad) en natuurlijk lekker struinen door de bossen en overal spelen.

Uitzicht uitkijktoren Speelbos Herperduin

Eten en drinken bij Pan & Zo Herpen

Er is veel te doen geweest afgelopen jaren over dit enorme speelbos bij Herpen. Wij weten zeker dat het naastgelegen restaurant Pan & Zo (Schaijkseweg 10 in Herpen) een enorme boost zal krijgen, want wat is dit een heerlijke omgeving om een lange middag met je hele gezin te vertoeven. Spelen, klimmen, sjouwen met water, modder en takken in het klimbos, drankje drinken en een pannenkoekje eten bij Pan & Zo. En zijn de kids klaar met eten? Dan kunnen ze vanuit het restaurant zo weer naar het klimbos toe voor meer speelplezier. Wel voor oudere kinderen die zelfstandig kunnen spelen natuurlijk, want de grote klimdas ligt niet in het zicht vanaf het terras.

Pannenkoekrestaurant Herpen

Herperduin zelf is in mijn ogen al een geweldig natuurgebied met haar stuifduinen, bossen en vennen. Met de fiets is alles prima te bereiken, maar wil je bijvoorbeeld lopend met kinderen naar het grote ven vanaf de parkeerplaats van De Kriekeput dan is dat best wel een afstand. Je moet namelijk ook nog terug lopen.

Nu het klimbos er is, hoeven kinderen eigenlijk niet verder dan dat. Vooral het immense speeltoestel ‘De Das’ is toch best wel indrukwekkend. De Das ligt aan het water waar kinderen lekker sjouwen met balken en andere spullen uit de natuur. Erg leuk om te aanschouwen van mijn 2 meter hoge zitbank aan het water! Voor ouders met hoogtevrees…je bent gewaarschuwd, want het is stiekem nog best wel hoog allemaal.

Bos in Herperduin met speeltuin

Het speeltoestel ‘De Das’ is echt wel impressive te noemen. Als je goed kijkt dan zie je de vorm van een XXXL das met een hoogte van 6 meter en een totale lengte van 33 meter. Ik neem aan dat het Docus de Das moet voorstellen, de mascotte van Oss en omgeving. Bovendien heeft Docus een breedte van 23 meter dus imposant is hij zeker. In de kop van De Das heb je een mooi uitzicht en kunnen kinderen van de glijbaan gaan. Verder heeft De Das ook nog klimnetten, klimtouwen, klimwanden, klimbruggen, een glijbaan en ook rustplekken om even op adem te komen. Denk zeker niet dat De Das niet meer geschikt is voor grotere kinderen: er is genoeg uitdaging.

Ben je in voor nog wat meer avontuur? Wandel met een ezel door Herperduin (of 2, samen zijn ze erg schattig), je kunt ze huren bij Boer Bens. Kinderen kunnen op de ezel zitten terwijl je door het bos loopt met deze koppige beestjes. Hoe harder je trekt, hoe meer een ezel weigert. Heb dus geduld! Deze ezeltjes zijn heel erg meegaand en we hebben weinig gedoe met doorlopen om eerlijk te zijn. Beetje zingen, fluiten en relaxen en daar reageren de ezeltjes prima op. Boer Bens heeft zelf kleinkinderen en gaat regelmatig op deze manier lopen in de bossen. De ezels zijn dus wel wat gewend en kennen de omgeving wat ervoor zorgt dat het geen drama wordt, maar een chille middag.

Wandelen met een ezel Herperduin

Speelbos Herperduin met kinderen

Het stroomt in de weekenden wel echt vol in dit natuurgebied bij Herperduin. Het is ook wel logisch, want de faciliteiten zijn top en je kunt gratis parkeren bij de parkeerplaats voor De Kriekeput (Schaijkseweg 3A in Herpen) om vervolgens zo naar het klimbos toe te lopen. Straat oversteken en je bent er!

Met de fiets of te voet kun je in dit gebied ook prima uit de voeten en er zijn meerdere ingangen. Vanuit centrum Oss fietsen wij zo Herperduin in en in ongeveer een een uurtje fietsen we via het Klauterwaud naar de Kriekeput toe, recht door de bossen.

Klimbos Herpen

Wil je een dagje genieten in de bossen van Herperduin en gegarandeerd ook voor de kinderen iets geschikt hebben? Pak dan de trein naar Oss en huur een fiets op het station. Vervolgens fiets je in ongeveer een uurtje naar het prachtige natuurgebied waar je met gemak een aantal uren gaat vertoeven.

Bungalowpark Herperduin is een begrip in de omgeving en heeft de laatste jaren wat opknapbeurten gehad. Het bungalowpark ligt midden in een enorm bosrijke omgeving waar ontzettend veel te doen is. Natuurlijk het klimbos, maar ook het Docus de Daspad en Theater Hoessenbosch waar in de zomer regelmatig voorstellingen voor kinderen zijn. Je moet het maar net weten! Vanuit Herpen ben je ook zo in Schaijk en daar ligt een van de leukste kindercampings van Noord-Brabant als je het ons vraagt: Hartje Groen.

Bungalowpark Herperduin dat onder de vlag van Roompot valt, profiteert maximaal van dit nieuwe klimbos. Zeker dus het overwegen waard om hier te verblijven met je gezin (en om dan meteen een bezoek te brengen aan Klimbos Herperduin natuurlijk!).

Natuurspeelbos Da's Leuk Herpen

Als je naar Speelbos Herperduin gaat dan kun je je navigatie instellen op Schaijkseweg 10, 5373 KL Herpen. Je kunt parkeren aan de overkant van de weg tegeover de ingang van het klimbos, daar zijn twee grote parkeerplaatsen. Even oversteken bij de rotonde en je loopt links zo het bos in (met Pan & Zo aan je rechterkant).

Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke glamping in Nederland met kinderen

GLAMPING

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

E-book Nederland met kinderen

Reisgids: Ontdek Nederland met kinderen

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.

  • 125+ uitjes, per provincie gerangschikt
  • Inclusief gratis app
  • BONUS: 50+ horeca-adressen
  • BONUS: 50+ slaapplekken