arrow_drop_up arrow_drop_down
YES! Leuke natuurspeeltuinen in Oss (en omgeving) gespot
16 augustus 2019 

YES! Leuke natuurspeeltuinen in Oss (en omgeving) gespot

De speeltuin, volgens mij is ieder kind er dol op. Onze kleuter in ieder geval wel! En wij maken er onderhand een sport van om leuke speeltuinen in de omgeving van Oss te spotten en dan hebben we een voorkeur voor natuurspeeltuinen.

Waarom natuurspeeltuinen zo leuk zijn

Eén van de dingen die wij onze kinderen willen meegeven, is het feit dat de natuur zo ontzettend mooi is en dat je er zo heerlijk in kunt spelen. Aan de ene kant maken wij verre reizen en zien we graag de natuur van bijvoorbeeld Azië en Zuid-Europa. Maar weet je, er is zoveel moois in onze eigen omgeving te zien met natuurgebied De Maashorst op fietsafstand van ons huis. In natuurspeeltuinen vinden kinderen over het algemeen takken, zand, hutten, (bloeiende) planten en vooral speeltoestellen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Geen plastic schommels en glijbanen, maar klimpalen, waterpompen en gespannen touwen van boom tot boom.

De gemeente Oss is dol op groen en heeft duurzaamheid en groen heel hoog in het vaandel staan. Ik zie dat de laatste jaren heel veel speeltuinen in onze gemeente zijn vervangen, verbeterd in mijn ogen. So let's go and play in onze mooie gemeente!

Leuke speeltuin in Oss? Gevonden!

Onze kinderen willen het liefst de hele dag buiten spelen als het mooi weer is. Maakt niet uit waar. We pakken regelmatig de bakfiets om een stuk te gaan fietsen, zodat er gespeeld kan worden. Even lekker bewegen en genieten van de omgeving, het weer en de natuur. Steeds dezelfde speeltuin, no thanks! En we blijven Nederlanders en willen eerlijk gezegd niet steeds entree betalen voor een speeltuin zoals Speeltuin Elckerlyc in Oss. Hoewel dit absoluut een mooie speeltuin is die ook veel houtelementen bevat!

Heel wat anders zo'n natuurspeeltuin als je het vergelijkt met een speeltuin zoals ik hem ken toen ik jong was. Door het spelen in een natuurspeeltuin leren onze kinderen zich al te vermaken met heel weinig. Er zijn niet altijd fancy speeltoestellen nodig om te kunnen klauteren en klimmen. De natuur biedt zoveel mogelijkheden, je moet die mogelijkheden alleen wel zien. Wij vinden het als ouders een fijne bijkomstigheid dat veel natuurspeeltuinen vaak rustig zijn, omdat er genoeg ruimte is. Kun je zelf heerlijk je kleedje neergooien om te genieten van de zon onder het genot van een picknick.

# Klauterwoud in Berghem

Een leuke speeltuin in Oss zelf die midden in de natuur is: het Klauterwoud in Berghem (gemeente Oss). Het Klauterwoud ligt vlak bij Openluchttheater Hoessenbosch, een theater wat regelmatig het decor is voor activiteiten zoals een BuitenBios, kindermiddagen en het Hoessenbosch Festival. In het Klauterwoud zijn touwen gespannen tussen bomen, een waterpomp, bruggen en andere leuke natuurelementen waarmee onze kleuter zich in ieder geval makkelijk uren kan vermaken. Er zijn bovendien picknicktafels en er is een grasveld waar je zelf heerlijk in de zon kunt zitten of liggen. Direct naast het Klauterwoud kun je de auto parkeren en als je nog even het bos in wilt lopen dan kan dat.

>> Lees ook: Leuke picnickplekjes in Noord-Brabant (en de rest van Nederland)

Natuurspeeltuinen in Oss en omgeving

Het Klauterwoud in Berghem (gemeente Oss) is een heerlijke plek midden in de natuur

# Natuurspeeltuin vlakbij Oss, Tuur midden in de natuur

Net iets buiten Oss, maar nog steeds vlak bij ligt nog een ander pareltje in de categorie natuurspeeltuinen: Natuurspeelterrein Schaijk, Tuur. Dit is een voormalig fietscrossterrein dat is omgetoverd tot een natuurspeeltuin. Het is een initiatief van de omwonenden die jarenlang tijd en energie hebben gestoken in deze prachtige speeltuin. Alle credits voor hen, want dit is echt een mooi plekje waar je naartoe kunt fietsen als je de omgeving verkent.

Je vindt deze natuurspeeltuin aan 't Oliemeulen in Schaijk, tussen de weilanden en een woonwijk in. Een kabelbaan, waterpomp, vlindertuin, klimtoren, klimpalen en zelfs een theater dat in de toekomst nog overdekt zal worden. Dan nog een familieschommel en natuurlijk meer dan genoeg zand om mee te spelen. Neem een emmer en een schep mee, want kinderen kunnen hier heerlijk spelen. Er staan enkele picknicktafels in deze natuurspeeltuin, dus neem zelf wat te eten en te drinken mee. Een prima tussenstop! Laat de speeltuin wel netjes achter, want als je weet dat deze speeltuin door meer dan 50 vrijwilligers is gemaakt dan mag je daar zeker respect voor hebben.

Een dagje Oss en omgeving, maximale speelfun voor kinderen

Wil je genieten van de natuur in de omgeving van Oss samen met je kinderen? Kennismaken met natuurgebied de Maashorst? Ravotten in de bossen? Pak de fiets, neem een kleedje mee en ga er samen een dagje op uit. Wij hebben een leuke route voor je van ongeveer 26 kilometer waarbij je ook een bezoekje brengt aan het Zandsculpturen Festival Brabant in het centrum van Oss. Je kunt deze fietsroute prima beginnen vanaf station Oss en de volgende plekken zijn in de fietsroute opgenomen:

  • Docus de Das Avonturenpad – Udensedreef, Schaijk
  • Natuurspeeltuin Tuur – Het Oliemeulen, Schaijk
  • Klauterwoud – Hoessenboslaan, Berghem

Klik voor de volledige route op de kaart hieronder.

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.