Tips de Westhoek met kleine kinderen
België
Daphne Liebrand
België
03/22/2023
10 min

Op pad in de Vlaamse regio Westhoek

03/22/2023
10 min

De Westhoek ligt in Zuidwest België en is een mooie, heuvelachtige streek. Als gezinnen op vakantie gaan naar België, is de bestemming vaak de Ardennen of de kust. Voor ik deze herfstvakantie naar de Westhoek afreisde, had ik er nooit bij stil gestaan dat dit gebied zo mooi is. Je vindt hier leuke dorpen, groene heuvels, bossen en veel historie. Maar is de Westhoek leuk met kinderen en wat kan ik met mijn gezin doen in de Westhoek? Deze Vlaamse regio in België en Frankrijk heeft volop mogelijkheden voor gezinnen. Ik neem je mee naar een onbekend stukje België.

Gezinsspeurtocht in Westhoek

Overnachten bij Boerenbed

Wij ontdekken de Westhoek met ons gezin vanuit een tenthuisje bij Boerenbed in Poperinge. Het tenthuisje staat op een kleinschalige camping op het erf van het boerenbedrijf en is ontzettend sfeervol ingericht. Er is een bedstee waar onze kleuter in sliep, een ‘kamertje’ met een stapelbed voor onze oudste en een ‘kamertje’ met een tweepersoonsbed. Op een warme douche na, heb je geen kranen met warm water en er is ook geen elektriciteit of Wifi. Je gaat hier back to basic, op een soort ‘luxe’ manier. Je kookt op een houtkachel waarmee je ook je tent verwarmt en de tent wordt verlicht met kaarsen en olielampjes. Er is voldoende leefruimte in de tent en de kinderen kunnen heerlijk spelen op de speeltoestellen. Er zijn per week twee ochtenden waarop je met de boerin mee kunt om de dieren te verzorgen. De kinderen mochten helpen bij het voeren van de koeien, kalfjes, schapen en kippen en het rapen van eieren. Mocht je je nu afvragen hoe moet dat met mijn kinderen als er geen elektra of wifi is. Tijdens ons verblijf waren er ook drie tieners aanwezig, die hebben het alle drie overleefd. Ik heb ze vooral lekker met elkaar zien spelen. Je kunt overigens je telefoon of andere devices wel opladen op een centrale plek.

> Lees review over Boerenbed Hoeve Den Overdraght

Pizza maken bij Boerenbed

C:\Users\Steegmans\Kleine Wereldreiziger\KW-Actieve-Projecten - Documenten\01 Website\01 Blogs te plaatsen\Belgie - Westhoek regio

Het avonturenpad van Zonnebeke

Het avonturenpad van Zonnebeke is 1,9 km lang. Hier zijn parcourtjes van balanceerbalken, touwen en stapbruggetjes. De kinderen klimmen en klauteren en het is een heerlijke wandeling in het zonnetje. Onderweg vind je picknickbankjes en zijn er opdrachten die uitgevoerd kunnen worden. De wandeling gaat deels over een gedenkplaats voor WOI. Er zijn met roodgekleurde paaltje gedenktuintjes gemaakt voor de gevallen soldaten uit verschillende landen. Je hoeft ze niet te bezoeken, maar de kinderen zullen ze opmerken, omdat je er langs loopt. Mijn kinderen van zes en acht bekijken ze met veel aandacht. Ik kan me voorstellen dat peuters en kleuters er minder geïnteresseerd naar zijn. Als je het avonturenpad gelopen hebt, kun je doorlopen naar het park. Hier vind je een speeltuin en een restaurant. Ook is er een oorlogsmuseum.

Start: vanaf de parkeerplaats aan de Berten Pilstraat 17 Zonnebeke, volg de witte vogelnestjes.

Avonturenpad van Zonnebeke

Natuurspeeltuin De Westhoek avonturenpad

Het hindernissenpad van Nieuwkerke

In Nieuwkerke is een hindernissenpad uitgezet door het dorpje en het heuvellandschap. De route begint op de Markt, hier vind je een bord met een plattegrond. Je volgt de eekhoorns. Wij vonden de eerste wat lastig vindbaar, die zit vrij hoog op de muur na de groentewinkel ‘het Carootje’. Je loopt langs parcourtjes, stapblokken, balanceerbalken en een speeltuin die een likje verf kan gebruiken. Het allerleukste is de ‘speleo’. Een uitkijktoren die je beklimt via een touwladder. Vanuit de toren heb je een geweldig uitzicht op het dorpje en het heuvelland. Het is de bedoeling dat kinderen zich boven op de toren in een gat laten zakken en een weg naar beneden zoeken in een stikdonker, verticaal doolhof. Eigenlijk is het voor kinderen vanaf 10 jaar, maar onze 8 en 6-jarige durven ook. De toren is in ieder geval niet geschikt voor peuters en kleuters en kinderen die bang zijn in kleine ruimtes of in het donker, of je moet een zaklamp meegeven.
Start: op de parkeerplaats op de Markt van Nieuwkerke en loop vervolgens de Seulestraat in, volg de eekhoorns.

Hindernissenpad in Nieuwkerke Belgie

Heuvelland van Nieuwkerke Belgie

Kabelbaan Cordoba is die geschikt voor kinderen van alle leeftijden

Ben je toch in de gemeente Heuvelland waar Nieuwekerke bij hoort, bezoek dan ook kabelbaan Cordoba. De kabelbaan is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of drie, vier, want met het uitstappen stopt deze niet en er is maar een klein kettinkje dat je tijdens de rit dicht klikt. De kabelbaan is zo’n 1300 meter lang (heen en terug) en als je halverwege niet uitstapt, duurt een ritje iets meer dan een kwartier. Let op: de kabelbaan is niet het gehele jaar open.

Adres: Rodebergstraat 75, Heuvelland.

Welke activiteiten zijn leuk in Poperinge met kinderen

In de gemeente Poperinge vind je Zonnegloed, een leuke dierentuin. Officieel is Zonnegloed geen dierentuin, maar een opvangplek voor in en uitheemse wilde dieren die niet meer terug de natuur in kunnen. Je vindt er bijvoorbeeld vossen, beren, stokstaartjes, wolven, apen, buideldieren en veel verschillende soorten vogels. De dierentuin is met name buiten het hoogseizoen maar beperkt open.

In de Westhoek worden behoorlijk wat verschillende biertjes gebrouwen. Wat is er dan leuker om een brouwerij te bezoeken. Wij tippen de Kinderbrouwerij. Je kunt hier uiteraard een drankje drinken, maar kinderen kunnen er ook lekker spelletjes doen, buiten spelen en er starten verschillende speurtochten vanuit de Kinderbrouwerij. Ook de Kinderbrouwerij is buiten het hoogseizoen beperkt open.

Tenslotte kun je ook nog fietsen door de Westhoek. Er zijn twee Westhoekfiguurtjes bedacht. Een jongen en een meisje. Ze heten Jaek en Nink. Je komt ze in heel de Westhoek en dus ook in Poperinge tegen. In Poperinge zijn er twee kindvriendelijke fietstochten uitgezet, maar over de hele Westhoek vind je nog veel meer van deze fietsroutes voor het hele gezin. In Poperinge kun je op verschillende plekken fietsen huren bijvoorbeeld bij De Cyclist en The Old Fiddler.

Start fietsroutes: vanaf de Grote Markt of de Kinderbrouwerij in Poperinge.

Avonturenpad van Zonnebeke met gezin

Gezinsspeurtochten en -wandelingen in Poperinge

Bij de touristinformatie van Poperinge (zit overigens in een erg mooi pand) kun je tegen een kleine vergoeding gezinsspeurtochten aanschaffen. Er zijn drie verschillende: Ongeluk in de Sixtusbossen, Opa Gust in Kasteelpark de Lovie en Helleketelbos, mysterie in de mist. Deze drie speurtochten voeren je door de bossen en mooie plekken in de gemeente Poperinge. De speurtochten zijn zo’n 3 tot 3,5 kilometer lang. Als je met jonge kinderen als dreumessen en peuters deze speurtochten maakt, neem dan een draagzak mee. Onze kinderen vinden de speurtocht door Het Helleketelbos - alleen de naam al ... - fantastisch! Het is een prachtige wandeling. Het bos en de heuvelachtige omgeving zijn erg liefelijk. Onderweg lossen we puzzels en quizzen op en komen we er achter wat de schat is die we zoeken. Ik kan je zeggen dat wat de schat is, bij onze kinderen een beetje tegenvalt. Maar de wandeling en de opdrachten zijn leuk, dus die teleurstelling is snel voorbij. Wil je liever een gratis wandeling maken met je gezin? Loop dan het Multimovepad. Dit is lekker avontuurlijk wandelen voor kinderen. Er zijn twee wandelingen in Poperinge die starten bij de totempaal op de parkeerplaats bij de Canadabossen aan de Canadaweg. Hier kunnen de kinderen ook weer lekker bewegen en spelen onderweg.

Download de ErfgoedApp en maak een wandeling door Poperinge die ‘Charlotjes Tijdreis’ heet. Het is de bedoeling dat je via spelletjes voor het hele gezin Charlotje weer terugbrengt naar haar eigen tijd. Erg leuk, omdat je ook Poperinge op deze manier goed leert kennen.
Toeristinformatie Poperinge: Grote Markt 1

Wandelen in de Westhoek met kinderen

Toeristinfo Poperinge België

Ieper stad van de dagelijkse herdenking

Sinds het eind van WOI wordt deze afschuwelijke oorlog die in dit deel van Europa vele slachtoffers eiste dagelijks om 20:00 uur bij de Menenpoort herdacht. Dit is erg bijzonder en we vragen ons af of we de herdenking met kinderen zullen bezoeken? Onze kinderen zijn oud genoeg dat ze ongeveer tien minuten stil kunnen zijn. Als je vooraan wilt staan, kom dan vroeg. Als wij om vijf voor 8 arriveren staan de mensen al rijen dik. Gelukkig mogen onze kinderen vooraan staan, zodat ze wat kunnen zien. De poort staat vol met de namen van duizenden gevallen soldaten. De ceremonie waarbij een trompettist ‘The last post’ speelt en er door verschillende afgevaardigden bloemen (klaprozen - poppies) worden gelegd, duurt tien indrukwekkende minuten. Ongelofelijk dat dit hier al meer dan honderd jaar, dagelijks wordt gedaan. Kippenvel. Na afloop bekijken we het monument en lopen een rondje door de prachtige binnenstad.

Ieper met kinderen

Herdenking in Ieper met kinderen

Herdenking in Ieper met kinderen

Wat is er in Ieper te doen voor kinderen

Het Ypermuseum is erg kindvriendelijk. Bij binnenkomst krijgen we een elektronisch armbandje. Hiermee activeer je de toegangspoortjes en de digitale schermpjes waarop spelletjes gespeeld kunnen worden die te maken hebben met de geschiedenis van Ieper. Naast lakenstad is Ieper een kattenstad en met het bandje ‘spaar’ je de negen katten die in het museum te vinden zijn en de punten die je behaalt bij de spelletjes. De kinderen vermaken zich geweldig. Naast de spelletjes is er een bioscoop waar een erg komische film over de geschiedenis van Ieper wordt getoond. Voor volwassenen erg vermakelijk en voor kinderen leerzaam door de humor. In een van de laatste ruimtes maken we nog een ouderwetse sepia foto waarbij kinderen zich kunnen verkleden.

Een ander leuk kindvriendelijk museum is het Mergelynck museum. Het museum is gevestigd is een prachtig herenhuis dat binnenin lijkt op een paleis. Hier kunnen kinderen op bepaalde tijden (met name in de zomerperiode) een lakei-opleiding volgen, een aanrader.

Tips Westhoek Belgie met kinderen

Wat is leuk in de Westhoek met kinderen

In de gemeente Ieper vind je de Bellewaerde. Dit is een dierentuin en pretpark in een. Erg leuk voor een actief dagje uit. De Bellewaerde valt onder de groep waar de Walibiparken onder vallen. Je vindt er leuke attracties voor het hele gezin en ook de dieren zijn de moeite waard om te bekijken. De dieren die hier bij elkaar zijn gebracht komen uit de hele wereld. Ontmoet dus giraffen en leeuwen, kangoeroes, capibara’s en tijgers. Naast een dierentuin en pretpark heeft Bellewaerde een ontzettend tof aquapark. Ook op regenachtige dagen kun je je hier met je kinderen prima vermaken op de glijbanen en in de verschillende speelzones.

En tenslotte kun je ook in Ieper met je gezin fietsen met Jaek en Nink. Je start op de Grote Markt 34 in Ieper. Je kunt je fiets bijvoorbeeld huren bij Ieper Bikes of Biking Box Cycling tours. Als je deze route fietst, kom je langs het avonturenpad van Zonnebeke, waar we hierboven al over schreven.

Zoek je een leuke accommodatie in de Westhoek met kinderen? Dan is Boerenbed Hoeve Den Overdraght echt een topper met kinderen. We genieten van de mooie zonsondergangen hier. De Westhoek heeft ook hele leuke natuurhuisjes, zelfs met hottub. Je kunt een vakantie in de Westhoek perfect combineren met de Belgische kust of met de Franse Opaalkust. Calais is maar een uurtje rijden en stadjes als Duinkerke en Bray-Dunes zijn een feest om te bezoeken in dit verrassende stukje Frankrijk. Kleine Wereldreiziger bracht een compleet e-book over de Opaalkust met kinderen uit waarin je alle ins en outs krijgt voor een complete vakantie aan de noordelijke Franse westkust.

Tips Westhoek België met kinderen

Dit moet je weten voor je bezoek aan België met kinderen

Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de België met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding: