Omgeving Oss met kinderen tempelroute
Culturele uitjes in Oss
Mireille Steegmans
Culturele uitjes in Oss
01/18/2024
4 min

Ontdek de geschiedenis van de Romeinen langs de Maas

01/18/2024
4 min

Onze oudste op school zit midden in het thema 'De Romeinen'. Wij vinden het leuk om dat soort thema's te koppelen aan uitjes met ons gezin en deze keer kan dat heel gemakkelijk met een cultureel dagje 'Tempels langs de Maas' wat al voor ons is voorbereid en uitgestippeld in de App 'Erfgoed 's-Hertogenbosch'. We duiken in de fascinerende wereld van de Romeinen, rondom onze eigen woonplaats Oss, en maken er een cultureel dagje van op deze manier!

Tempelroute langs de Maas

Fietsroute langs historische plekken

De 47 kilometer lange fietsroute 'Tempels langs de Maas' neemt ons mee langs historische locaties in de regio Oss, die ooit een cruciale rol speelden tijdens de Romeinse tijd. Ondanks talrijke fietstochten in deze regio, zijn deze plekken ons nooit eerder opgevallen. De reden? Boven de grond is er weinig over van die periode, maar ondergronds vertellen archeologische vondsten een heel ander verhaal. Terwijl we fietsen, leren we over de handel en de sleutelfiguren uit die tijd. Het idee dat onze eigen omgeving ooit een belangrijk militair en handelsknooppunt was, maakt de geschiedenis levend en spannend. Dit is niet alleen een fietstocht; het is een reis terug in de tijd, waarbij elk lid van ons gezin wordt meegenomen op een boeiend historisch avontuur.

Zoals de Romeinen zeiden: "Carpe Diem!" – pluk de dag en maak van elke uitstap een leerrijk avontuur.

Tempelroute Maas met kinderen

Als we onze eigen omgeving verkennen bij mooi weer, nemen we altijd onze zwemspullen mee. Er zijn namelijk zoveel leuke zwemplekken in de buurt.

Hallo daar Flavius!

Met een kaart en een handige navigatie-app vinden we moeiteloos onze route. We passen de tour aan onze wensen aan, zodat het ook voor onze 3-jarige peuter leuk blijft. Zo stoppen we onderweg bij verschillende plekken. Onze dag starten we in de Natuurspeeltuin Graaf van Megen, waar het zonnetje ons begroet - een perfecte plek voor een picknick. Vervolgens begeven we ons naar het derde punt van de tour, waar we in Maren-Kessel onze Tempel tour beginnen bij Flavius. Deze historische figuur, bekend als de eerste bestuurder van Nederland en de eerste 'Brabander', spreekt ons toe.

Natuurspeeltuin Graaf van Megen

Tempels langs de Maas: Kessel

Daarna vervolgen we onze reis naar de punten 4 en 5 in Kessel. Hier duiken we in de beroemde uitspraak 'Veni, vidi, vici' van Julius Caesar, die onze oudste zoon meteen herkent: "Ik kwam, ik zag, ik overwon." Deze legendarische woorden zijn hier waarschijnlijk uitgesproken, gezien de vele menselijke botten en militaire vondsten die op een veldslag wijzen.

Fietsroute langs de Maas

Tempels langs de Maas: het pontje bij Alem

We toeren we door naar punt 12, waarbij we een binnenweg nemen en uiteindelijk met het pontje bij Alem oversteken. Dit is een geweldige ervaring voor de kinderen bij mooi weer! Onze volgende stop is bij Hercules Magusanus in De Tempel van Empel (punt 2), maar niet voordat we even pauzeren bij Speeltuin 't Kwekkeltje in Rosmalen voor een lunch. Vervolgens rijden we langs alle overige punten, om uiteindelijk weer bij punt 12 uit te komen en richting het Alemse pontje te gaan. De app biedt ons een schat aan informatie en leidt ons feilloos door de hele tour heen, waardoor de Romeinse geschiedenis in onze eigen regio tot leven komt!

Knooppunten voor de Tempels langs de Maas

De knooppunten die je volgt voor de complete route op de fiets voor 'Tempels langs de Maas' zijn: 48 - 96 - 95 - 10 - 02 - 01 - 34 - 33 -20 - 21 - 24 - 69 - 84 - 67 - 98 - 23 - 22 - 21 -97.

Download de app  'Erfgoed 's-Hertogenbosch' in de Google Play Store of in de App Store.

Als je wilt, kun je deze route prima in tweeën knippen en dus in twee dagen fietsen. Je kunt zeg maar twee routes van ongeveer de helft van de kilometers rijden, met kinderen kan dat een goede optie zijn als je de speeltuinen toevoegt zoals wij deden.

App tempelroute langs de Maas

We ontdekken dat er 16 plekken zijn waar je alles kunt leren over de Romeinse geschiedenis. Oorspronkelijk is dit een fietsroute, maar gezien het slechte weer kiezen we ervoor om met de auto te gaan.

Tip: sluit af met een borrel bij de Bierbrouwerij in Oijen

Onze middag wordt helaas overgenomen door één grote aanhoudende regenbui. Ideaal weer om gezellig bij de kachel te zitten. Maar omdat we toch nog op zoek zijn naar wat gezelligheid, kiezen we ervoor om langs te gaan bij de Bierbrouwerij in Oijen, een van onze favoriete plekken. We trakteren onszelf op een royale portie nacho's met bitterballen, tot groot genoegen van de kinderen! Met een dekentje over onze schouders, een stok kaarten in de hand en de wereld even buitensluitend, genieten we volop. Wat een fantastische afsluiting van een leuke dag. We hebben genoeg gezien om te weten dat we hier beslist terug moeten komen bij mooi weer. Dan staat zelfs zwemmen in de Lithse Ham op het programma.

Tips cafe bij Oss met kinderen

Ben je op zoek naar een cultureel dagje uit in de omgeving van Den Bosch en Oss? Dan is dit een heerlijk uitje met kinderen, of je nu kiest voor de fiets of de auto. Vergeet bij mooi weer niet een picknickmand mee te nemen en je zwemspullen voor onderweg. Meer tips? Bekijk dan onze inspiratie voor kunst- en cultuuruitjes in Oss.

Bierbrouwerij Oijen horeca met kinderen