De Maashorst, een perfect gebied voor een mooie fietsroute
24 november 2021 
6 min. leestijd

De Maashorst, een perfect gebied voor een mooie fietsroute

Aan de rand van onze woonplaats Oss ligt het prachtige natuurgebieden de Maashorst en Herperduin. De Maashorst is het grootste natuurgebied van Brabant en bij veel mensen eigenlijk minder bekend dan bijvoorbeeld de Loonse- en Drunense Duinen.

Genoeg te beleven in de Maashorst met kids

De Maashorst en haar omgeving is fantastisch en we zijn ontzettend blij met zoveel mooie natuur vlak bij huis. Wij pakken op mooie dagen heel vaak de (bak)fiets voor een leuke fietsroute in de omgeving. Wij vertrekken dan vanuit centrum Oss. Een aantal van onze favoriete plekken delen we hierbij graag met je!

Leuke (natuur)speeltuinen

In de omgeving van Oss en in en rondom de Maashorst zijn ontzettend veel leuke speeltuinen te vinden. Als je aan het fietsen bent in de omgeving, dan kom je al snel verschillende speeltuinen tegen, waarvan de meeste natuurspeeltuinen zijn. En voor de andere speeltuinen geldt dat ze een knipoog naar de natuur  zijn, zoals bijvoorbeeld de speeltuin in nieuwbouwwijk De Piekenhoef. Deze nieuwbouwwijk ligt aan de rand van Oss, Berghem en Herperduin en de speeltuin is een perfecte tussenstop onderweg naar het Docus de Das avonturenpad in Schaijk.

Piekenhoef speeltuin

Openluchttheater Hoessenbosch

Wil je een stukje wandelen in het bos en even relaxen in één van onze favoriete natuurspeeltuinen? Dan moet je richting Openluchttheater Hoessenbosch. Onderweg naar het theater ligt een prachtige natuurspeeltuin waar kinderen o.a. kunnen kliederen met water, balanceren op de touwen, hutten kunnen bouwen en kunnen ‘boomstronkhoppen’.

Tip voor de ouders: neem een lekker kleedje mee en ga hier in de zon liggen. Het is hier meestal erg rustig dus je kunt lekker genieten van de rust en de natuur terwijl de kinderen kunnen spelen. Het gebied is omringd met boomstammen voor de veiligheid van de kids

Natuurspeeltuin Maashorst

Docus de Das avonturenpad

De volgende tussenstop en route naar ons lunchadresje is het Docus de Das avonturenpad in Schaijk. Ter hoogte van de Udensedreef 14 in Schaijk, tegenover de ingang van de camping is de start van het avonturenpad dat ongeveer 1,5 kilometer lang is. Het is eigenlijk een speelbos met een spannend verhaal en een halfverharde weg waar kinderen wat leren over de natuur en tegelijkertijd kunnen spelen. Het bos is betoverd door een heks die haar verandersoep in het meer midden in het bos heeft laten vallen. Daardoor denken alle vriendjes van Docus de Das dat ze iemand anders zijn. Haal voordat je begint met het avonturenpad een plattegrond en kaart met opdrachten, dat maakt het nog spannender. Vooral voor oudere kinderen.

Onze tips!

  • Neem een emmertje mee en een schepje
  • Trek oude kleding aan of in ieder geval iets wat lekker vies mag worden
Docus de Das avonturenpad

Bierbrouwerij Oijen

Het is tijd om te gaan lunchen! Als jullie nog wat energie over hebben, dan is het een optie om onderweg nog even af te stappen bij Restaurant Herperduin. Hier zit ook een speelveld met speeltuin bij voor de kinderen en het ligt mooi op de route naar ons favoriete lunchadres: Bierbrouwerij Oijen. Wij vinden het verhaal van de Bierbrouwerij op zich al geweldig. In 1989 startte PietKees samen met zijn vrouw Carlette een kleine Speciaalbierbrouwerij en dat was in die tijd best uniek. Er waren in heel Nederland toen maar ongeveer 10 Speciaalbierbrouwerijen. Met de ingrediënten uit de streek en zonder geur-, kleur,- en smaakstoffen worden de bieren hier geproduceerd. Inmiddels is de knusse brouwerij uitgegroeid tot een begrip in de omgeving. Wil je met je gezin lekker genieten van het mooie weer, kinderen spelen en papa en mama lekker op het terras met een speciaalbiertje, wijntje en een lekkere lunch. Dan moet je bij Bierbrouwerij Oijen zijn! Vraag trouwens even naar de spelletjes hier, want die hebben ze ook. Aan de kinderen is hier ook echt gedacht 🙂

Bierbrouwerij Oijen

Lunch Bierbrouwerij Oijen

Boer Spierings

Het is ontzettend verleidelijk om lekker te blijven zitten bij Bierbrouwerij Oijen en om aan het eind van de dag weer lekker naar het station van Oss te fietsen waar je ’s ochtends bent vertrokken. Niet doen! Dan mis je namelijk de heerlijke producten die je kunt halen bij Boer Spierings. Zelfgemaakte kazen, heerlijke worst, verse eitjes, lekkere sappen en verse groenten en fruit.

De mensen hier zijn ontzettend gastvrij. Kinderen kunnen uitgebreid rondkijken op de boerderij en ook de vissen zijn altijd een trekpleister. Wij vielen de eerste keer dat we hier ooit waren met onze neus in de boter toen er net kalfjes geboren waren. Meer heb je met een kind niet nodig! Neem zeker wat heerlijke streekproducten mee. Wij kunnen de zelfgemaakte worst zeker aanbevelen bij Boer Spierings

Streekproducten Boer Spierings
Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke glamping in Nederland met kinderen

GLAMPING

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

E-book Uitjes in Nederland met kinderen

Online gids van Nederland

Speciaal en alleen geschreven voor actieve ouders die op zoek zijn naar van die net-even-anders-uitjes! Alle uitjes zijn verspreid over onze 12 provincies en er komen nog steeds nieuwe uitjes bij. Wij stoppen namelijk niet met het ontdekken van ons eigen mooie Nederland dus jij krijgt nieuwe hotspots er gewoon bij. Het grote voordeel van online ten opzichte van een boek van papier!