arrow_drop_up arrow_drop_down
De Maashorst, een perfect gebied voor een mooie fietsroute
4 juni 2016 

De Maashorst, een perfect gebied voor een mooie fietsroute

Aan de rand van onze woonplaats Oss ligt het prachtige natuurgebieden de Maashorst en Herperduin. De Maashorst is het grootste natuurgebied van Brabant en bij veel mensen eigenlijk minder bekend dan bijvoorbeeld de Loonse- en Drunense Duinen.

Maashorst en omgeving, genoeg te beleven

De Maashorst en haar omgeving is fantastisch en we zijn ontzettend blij met zoveel mooie natuur vlakbij huis. Wij pakken op mooie dagen heel vaak de (bak)fiets voor een leuke fietsroute in de omgeving. Wij vertrekken dan vanuit centrum Oss. Een aantal van onze favoriete plekken delen we hierbij graag met je!

Leuke (natuur)speeltuinen voor kids

In de omgeving van Oss en in en rondom de Maashorst zijn ontzettend veel leuke speeltuinen te vinden. Als je aan het fietsen bent in de omgeving, dan kom je al snel verschillende speeltuinen tegen, waarvan de meeste natuurspeeltuinen zijn. En voor de andere speeltuinen geldt dat ze een knipoog naar de natuur  zijn, zoals bijvoorbeeld de speeltuin in nieuwbouwwijk De Piekenhoef. Deze nieuwbouwwijk ligt aan de rand van Oss, Berghem en Herperduin en de speeltuin is een perfecte tussenstop onderweg naar het Docus de Das avonturenpad in Schaijk.

Piekenhoef speeltuin

Fietsend in de omgeving van de Maashorst kom je langs leuke speeltuinen

Openluchttheater Hoessenbosch

Wil je een stukje wandelen in het bos en even relaxen in één van onze favoriete natuurspeeltuinen? Dan moet je richting Openluchttheater Hoessenbosch. Onderweg naar het theater ligt een prachtige natuurspeeltuin waar kinderen o.a. kunnen kliederen met water, balanceren op de touwen, hutten kunnen bouwen en kunnen ‘boomstronkhoppen'.

Tip voor de ouders: neem een lekker kleedje mee en ga hier in de zon liggen. Het is hier meestal erg rustig dus je kunt lekker genieten van de rust en de natuur terwijl de kinderen kunnen spelen. Het gebied is omringd met boomstammen voor de veiligheid van de kids

Natuurspeeltuin Maashorst

Kruipen door tunnels en kastelen bouwen…

Docus de Das avonturenpad

De volgende tussenstop en route naar ons lunchadresje is het Docus de Das avonturenpad in Schaijk. Ter hoogte van de Udensedreef 14 in Schaijk, tegenover de ingang van de camping is de start van het avonturenpad dat ongeveer 1,5 kilometer lang is. Het is eigenlijk een speelbos met een spannend verhaal en een halfverharde weg waar kinderen wat leren over de natuur en tegelijkertijd kunnen spelen. Het bos is betoverd door een heks die haar verandersoep in het meer midden in het bos heeft laten vallen. Daardoor denken alle vriendjes van Docus de Das dat ze iemand anders zijn. Haal voordat je begint met het avonturenpad een plattegrond en kaart met opdrachten, dat maakt het nog spannender. Vooral voor oudere kinderen.

Onze tips!

  • Neem een emmertje mee en een schepje
  • Trek oude kleding aan of in ieder geval iets wat lekker vies mag worden
Docus de Das avonturenpad

Avontuur vind je zeer zeker op het Docus de Das Avonturenpad!

Bierbrouwerij Oijen

Het is tijd om te gaan lunchen! Als jullie nog wat energie over hebben, dan is het een optie om onderweg nog even af te stappen bij Restaurant Herperduin. Hier zit ook een speelveld met speeltuin bij voor de kinderen en het ligt mooi op de route naar ons favoriete lunchadres: Bierbrouwerij Oijen. Wij vinden het verhaal van de Bierbrouwerij op zich al geweldig. In 1989 startte PietKees samen met zijn vrouw Carlette een kleine Speciaalbierbrouwerij en dat was in die tijd best uniek. Er waren in heel Nederland toen maar ongeveer 10 Speciaalbierbrouwerijen. Met de ingrediënten uit de streek en zonder geur-, kleur,- en smaakstoffen worden de bieren hier geproduceerd. Inmiddels is de knusse brouwerij uitgegroeid tot een begrip in de omgeving. Wil je met je gezin lekker genieten van het mooie weer, kinderen spelen en papa en mama lekker op het terras met een speciaalbiertje, wijntje en een lekkere lunch. Dan moet je bij Bierbrouwerij Oijen zijn!

Vraag trouwens even naar de spelletjes hier, want die hebben ze ook. Aan de kinderen is hier ook echt gedacht 🙂

Bierbrouwerij Oijen

Boer Spierings

Het is ontzettend verleidelijk om lekker te blijven zitten bij Bierbrouwerij Oijen en om aan het eind van de dag weer lekker naar het station van Oss te fietsen waar je 's ochtends bent vertrokken. Niet doen! Dan mis je namelijk de heerlijke producten die je kunt halen bij Boer Spierings. Eigengemaakte kazen, heerlijke worst, verse eitjes, lekkere sappen en verse groenten en fruit.

De mensen hier zijn ontzettend gastvrij. Kinderen kunnen uitgebreid rondkijken op de boerderij en ook de vissen zijn altijd een trekpleister. Wij vielen de eerste keer dat we hier ooit waren met onze neus in de boter toen er net kalfjes geboren waren. Meer heb je met een kind niet nodig! Neem zeker wat heerlijke streekproducten mee. Wij kunnen de eigengemaakte worst zeker aanbevelen bij Boer Spierings!

Boer Spierings

Bij de landwinkel van Boer Spierings hebben ze heerlijke streekproducten

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.