Picknicken in Nederland, fijne plekjes voor outdoor fun
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
08/26/2020
9 min

Picknicken in Nederland, fijne plekjes voor outdoor fun

08/26/2020
9 min

The sun is here! Tropische temperaturen zijn onderweg en het lijkt erop dat we deze zomer in eigen land heel mooi weer krijgen. Yes, finally! Ik heb er zin in, weliswaar in de 1,5 meter maatschappij, maar met aanpassingen is het toch tijd voor een lekkere picknick in Nederland of gewoon lekker thuis. Denk na over de locatie die je kies, dat is het beste advies wat ik kan geven. Wij hebben in ieder geval heel veel leuke picknickplekjes (inclusief de coördinaten) voor gezinnen verzameld en blijven ‘m aanvullen met onze eigen ervaringen.

Summer is here, picknickfun!

De koelbox kan weer uit het stof worden gehaald samen met onze picknickmand en XXL picknickkleed! Hop, alles in onze Kleine Wereldreiziger bakfiets en lekker de natuur in voor een outdoor picknick ontbijt in Nederland, natuurlijk met de adviezen van RIVM in ons achterhoofd. Daarom ook een ontbijt, de rest van Nederland komt later op gang en daardoor heb je in de ochtend het meeste kans op weinig mensen in de natuur. Ga je vaker picknicken? Dan is een picknickmanden met servies serieus een goede investering, ga je veel plezier en vooral ook gemak van hebben!

Neem de waarschuwingen van de overheid in acht en houd afstand. Bedenk zelf of een situatie veilig is of niet en handel daarnaar!

Leuke picknick plekken in Nederland met kinderen

In de natuur… of gewoon lekker thuis

De meest ideale picknickplek ligt wat mij betreft bij een speeltuin of groot veld. Is er meteen ook een lekker plekje voor papa en mama om te relaxen. Je kent ze vast wel, die leuke plekjes in je eigen omgeving. Een lekkere picknick is normaliter budgettechnisch gezien aantrekkelijk en met kinderen fijn, omdat ze lekker kunnen spelen. In tijden van de coronacrises is picknicken ook heel aantrekkelijk vanwege de afwisseling als je het mij vraagt. En die picknick hoeft echt niet per se in de natuur en buitenshuis. Want ook thuis kun je heerlijk picknicken en het gezellig hebben! Samen met je kinderen herinneringen creëren, juist in deze tijd, is op deze manier juist ontzettend leuk in mijn ogen. Vraag je maar eens af hoe je kinderen over 20 jaar terugkijken op deze periode. Een periode van gezelligheid en dingen die net even anders waren? Of een periode van overleven en stress en spanningen. Kies zelf maar!

>> Lees ook: Hoe voorkom je zonnebrand?

Picknicken, wat is lekker en handig om mee te nemen?

De lekkernijen laat ik aan ieders eigen creativiteit over. Maar natuurlijk heb ik wel een aantal persoonlijke tips als ervaringsdeskundige! Wij vinden het zelf leuk om niet alleen versgebakken broodjes in de picknickmand te stoppen. We zijn ook dol op vers fruit, een gebakken omeletje, salade of lekkere wrap. En dan natuurlijk nog wat lekkere komkommer, snoeptomaatjes of worteltjes. Het keyword voor een lekkere picknick met ons gezin is bij ons in ieder geval ‘gezond’ en daar hoort water (eventueel met citroen) bij in plaats van pakjes drinken met een flinke dosis suiker. Onze kinderen weten niet beter en als je dorst hebt na het spelen dan is en blijft water sowieso de beste dorstlesser! Verder bestaat onze basis dus uit een het picknickkleed, een picknicktas en een picknickmand.

Leuke picknickplekjes in Nederland met kinderen

Speelgoed meenemen tijdens het picknicken

Ga je thuis picknicken? Dan ben je van alle gemakken voorzien en heb je waterpistolen, emmers en schepjes, voetballen en ander leuk speelgoed allemaal binnen handbereik. Verder vinden wij Jenga XXL en Kubb absolute musthaves voor een gezellige picknick met de kinderen (en ook met volwassenen trouwens dikke fun). Verder minimaal een (voet)bal en als er een zandbak is dan nemen we ook een schep en emmer mee. Dan ons nog even wapenen met snoetenpoetsers, een flesje rosé exclusief voor iedereen die niet de Bob is. En… een fijn lees- of luisterboek! Anders zit ik continu op mijn telefoon te kijken en ben ik foto’s aan het maken en dat wil ik nou net niet als ik aan het genieten ben met mijn gezin.

In tijden van de coronacrisis moet ik bekennen dat ik het eigenlijk het prettigst vind om vooral niet teveel van huis te zijn. Thuis is het veilig en hoef ik niet continu op afstand van alles en iedereen te blijven. Thuis kan ik alles aanraken zonder alles te moeten ontsmetten. Daarom picknicken wij met regelmaat thuis, gewoon lekker in de tuin. Dat geeft een lunch meteen een extra gezellig sfeertje. In navolging van kamperen in onze tuin en perfect idee.

TIP: Neem je insectenpotje met pincet mee, dan kun je van tevoren nog even in de bossen naar dieren zoeken, mits de drukte dit toelaat!

Maar wij zijn nou die leuke picknickplekjes?

Nederland heeft ontzettend veel leuke picknickplekken. Het is maar net natuurlijk wat voor eisen je stelt aan je perfecte plekje. Als je een bal, rackets of stok kaarten meeneemt dan kan picknicken ineens op ieder grasveld met wat ruimte. Wil je er een speeltuintje bij dan zijn de mogelijkheden wat beperkter, maar de plekjes vaak wat comfortabeler door bijvoorbeeld een houten picknicktafel. Veel van de plekjes die wij aandoen liggen in ieder geval midden in de natuur, that’s what we like most!

>> Lees ook: Handig om te weten over teken!

Pak je picknickkleedje maar!

Wij hebben tegenwoordig altijd een picknickkleed op zak, handig met kinderen als je de natuur in gaat. Wij hebben zelf het Metador lichtgewicht kleedje standaard in onze tas zittens, super voor even die paar minuten rusten of die gezellige picknick zonder enorm gesjouw. De Metador is van HyperLyte Nylon dus superlicht om mee te nemen, zo’n item wat zelfs in je broekzak kan. Erg handig om mee te nemen naar de speeltuin samen met die picknickmand dus. De afmeting is 160 x 110 cm als hij uitgevouwen is en weet je wat zo super is? Hij kan weer gemakkelijk terug in het hoesje, dat lukt ons niet met heel veel andere items die hetzelfde pretenderen!

Picknicken in Noord-Brabant

We beginnen natuurlijk in onze eigen Brabantse land. Als rasechte Brabanders zijn wij vaak in de natuur van Brabant te vinden en daar hebben we dan ook de meeste picknickervaring. Het gebied van de Maashorst ligt 5 minuten fietsen van ons huis, maar ook de Kempen en de Loonsche Duinen zijn perfecte plekken. Wij hebben onze favoriete picknickplekjes in Noord-Brabant op een rij gezet, met de coördinaten erbij!

Openluchttheater Hoessenbosch (Berghem, Noord-Brabant)

De Maashorst is een prachtig natuurgebied bij onze woonplaats Oss, je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. Zorg dat je een tussenstop maakt om te picknicken bij Openluchttheater Hoessenbosch en bij het Klauterwoud. Je hebt hier vlak bij voor kinderen ook een soort crossveldje met heuvels en dalen, leuk als je op de fiets bent. Dit ligt rechts naast het Openluchttheater als je ervoor staat.

Bij natuurspeeltuin het Klauterwoud staat een picknicktafel voor een heerlijke lunch aan de rand van de bossen. In de omgeving zijn er nog meer leuke kinderuitjes te doen, zoals het lopen van de Osje route en diverse andere mooie routes. In deze omgeving is sowieso genoeg te doen voor meerdere dagen.

Download de coördinaten van deze picknickplek bij het Klauterwoud

Natuurspeeltuinen Maashorst en Oss met kind

Loonse en Drunense Duinen (Drunen, Noord-Brabant)

Toen Hugo van de Loonse Duinen naar Villa Volta kwam in de Efteling, werden de Loonse Duinen nog bekender dan ze al waren. De uitgestrekte Loonse Duinen zijn heerlijk voor actieve gezinnen en je vindt er dus ook een fijne picknickplek. Het is ontzettend leuk om je picknick in Nederland te combineren met een wandeling door het vestingsstadje Heusden. Plezier voor een hele dag gegarandeerd! Als je vanuit richting Tilburg/Breda komt dan is het logischer om je auto te parkeren aan de westkant van het nationale park.

Zelf vinden wij de gratis parkeerplaats bij de Rustende Jager in Biezenmortel erg fijn. Van hieruit loop je zo het nationaal park in. Wil je toch wat meer richting en coördinaten? De wandelroute Kapucijnenberg, vlak bij Udenhout een aanrader. De route is een kleine 4 kilometer en is superleuk voor kids, onderweg echt heel veel picknick plekjes. Pick a place, keuze genoeg!

Download de coördinaten van de parkeerplaats

Op bezoek bij Docus de Das in de Maashorst (Schaijk)

In de hele Maashorst kom je met regelmaat Docus de Das tegen, de mascotte van de regio. De favoriete stek van veel gezinnen in de regio is het enorme klim- en speeltoestel van Docus de Das in natuurgebied Herperduin in Schaijk waar ook een klimtoren te vinden is. De natuurspeeltuinen in de Maashorst zijn echt een aanrader. Normaliter kan het hier enorm druk zijn, maar wie in het weekend na 16.00 uur naar de Maashorst gaat en dan specifiek naar het klim- en klautergedeelte bij Schaijk zal vaak dit gedeelte voor zichzelf hebben.

Als je wat eerder op de dag gaat dan kun je de speeltuin prima links laten liggen en eerst doorlopen voor een lekkere picknick met je gezin op de zandvlakte na de klimtoren. Plaats genoeg, dus afstand houden lukt met gemak. En als iedereen dan lekker is uitgewaaid en heeft kunnen relaxen dan eindig je de middag met je kinderen bij de grote Docus de Das in Schaijk.

Download de coördinaten van Natuurgebied Herperduin

Klimbos Herperduin bij Oss met kinderen

# Picknicken aan de Maas (Cuijk)

Lekker aan de Maas, bij de ‘Stier’ is een parkeerplaats. Daarna loop je door het poortje in de richting van de Maas en dan zoek maar een lekker plekje op het gras uit waar je kunt neerstrijken met je picknickmand! Genieten dit fijne plekje.

Picknicken aan de Maas met kinderen

Picknicken in Zuid-Holland

Angreni gaat graag naar het Kralingsebos. Daar is water, een speeltuin, kinderboerderij en klimpark allemaal binnen 1 minuut lopen van elkaar. Het is heerlijk om je kleedje neer te leggen op het grasveld. Wij zitten dan op het grasveld van BBQ veld Kralingsebos.

Picknicken in Limburg

Picknicken met uitzicht? Dat kan op de Mookerheid in Limburg. Eén van de favoriete plekjes om te picknicken van blogger Daphne. Er staan daar wa bankjes waar je lekker op kunt picknicken en vaak met adembenemend uitzicht. Bijna on-Nederlands, maar zeker genieten!

Picknicken op de Mookerheide

Picknicken in Gelderland

Doordat Gijs in Apeldoorn werkt en omdat (de omgeving van) Apeldoorn met kinderen natuurlijk echt fantastisch veel te bieden heeft, zijn wij er met regelmaat te vinden. Bekende plekjes, maar ook minder bekende plekjes hebben we inmiddels gevonden.

# Eten en spelen in Berg en Bos (Apeldoorn)

Berg en Bos is een hele dag plezier. De speelweide is ultiem voor oude kinderen, maar ook voor de kleintjes. Het klimbos, de klimtoren en natuurlijk ook de Apenheul ligt hier. Parkeren is daardoor wel een dingetje, dat is dus betaald. Tenzij je je auto wat verder weg parkeert en een stukje de benenwagen neemt. Ook prima te doen. In de winter kun je perfect kastanjes zoeken in dit gebied, maar in de zomer leent het zich bij uitstek om lekker de hele dag op je kleedje te liggen. Kinderen spelen, papa en mama chillen en ondertussen een oogje in het zeil houden.

Download de coördinaten van Berg en Dal

# Eten en spelen in het Zuiderpark (Apeldoorn)

In de stad, gewoon in een woonwijk waar je niet hoeft te betalen om te parkeren, ligt een leuk park met daarbij een ultiem tof speeltuintje voor kinderen. Flinke glijbaan, veel zand (emmer en schepje mee!) en net even andere klimtoestellen dan anders. Het grasveld er omheen is enorm dus vergeet geen bal mee te nemen. Ten tijde van corona gingen wij door de McDrive en aten we in het park op ons kleedje dat altijd in onze backpack zit. Echt fantastisch genoten van een paar uurtjes Apeldoorn.

Download de coördinaten van het Zuiderpark

Wandelen op de Veluwe bij Apeldoorn

Picknick in Nederland met Natuurmonumenten

Zoals gezegd, de plekjes in je omgeving ken je vaak wel om te picknicken. Maar wat nu als je een dagje naar Zeeland of Zuid-Holland gaat? Weet je dan nog de weg? Daarom heeft Natuurmonumenten de leukste en mooiste picknickplekken op de kaart gezet, waardoor je nu in heel Nederland mooie picknickplekken kunt vinden.

De leukste picknickspullen op een rij

Handige picknickspullen voor gezinnen