Heusden en op zoek naar Hugo van de Loonse Duinen
18 maart 2021 
7 min. leestijd

Heusden en op zoek naar Hugo van de Loonse Duinen

Als het mooi weer is, dan is een dagje uit naar Heusden met de kinderen echt heerlijk. Bij voorkeur kun je beter op een zaterdag dan een zondag naar dit pittoreske vestingsstadje gaan vanwege de drukte. Je kunt je auto vlak voor het vestingsstadje parkeren en vervolgens Heusden in lopen, maar er is nog een ander alternatief.

Heusden ligt vlak bij Den Bosch. Het is een oud vestingstadje met bruggetjes, vestingwallen, mooie gebouwen, bijzondere voordeuren en daardoor is er genoeg te zien en te ontdekken. Je kunt je auto dus parkeren vlak bij het stadje, maar wat nog veel leuker is om een bezoek aan Heusden te combineren met een paar uur uitwaaien in de Loonse Duinen. Maar waar kun je dan het best naartoe gaan?

Wij beginnen onze dag bij De Rustende Jager, een gezellig restaurant met terras, biergarten voor de ouders en een mooie speeltuin voor de kinderen. Je kunt hier je auto goed parkeren. Vanuit hier loop je in ongeveer 10 minuten naar de Loonse- en Drunense duinen toe en kun je even heerlijk uitwaaien. Wij komen daar regelmatig de schaapsherder tegen – compleet met kudde en één zwart schaap.

Heerlijk om de heuvels op en af te lopen. Veel families zijn ons voorgegaan en veel ouders komen hier zelfs wekelijks. Dat is te zien aan de vele hutten die gebouwd zijn op de weg naar de duinen toe. We rennen lekker rond, eten wat op een boomstam en gaan natuurlijk op zoek naar Hugo van de Loonse Duinen. Heb jij al eens van deze bokkenrijder gehoord? Deze Hugo beroofde de Abdij van Postel volgens het verhaal van Villa Volta in de Efteling. Onze kleuter gaat dapper mee op zoek naar Hugo, helaas vinden we hem niet…

Vanuit de duinen lopen we terug naar De Rustende Jager waar we een fiets hebben gehuurd om naar Heusden toe te fietsen. Het is een route van ongeveer 30 kilometer heen en ook weer terug. Je kunt trouwens kiezen uit verschillende fietsroutes in de omgeving en ze zijn eigenlijk allemaal wel de moeite waard. Ook kinderstoeltjes voor op de fiets zijn te reserveren, net als tandems, steps en mountainbikes.

Bij de Rustende Jager is het al direct genieten voor natuurliefhebbers, wij vinden het erg leuk om op deze manier naar Heusden te rijden en bovendien is het echt leuk als je Heusden in fietst en de vestingwallen en de verschillende torens ziet. Onze kleine kleuter vertelt meteen verhalen, leuk om te zien hoe dit meteen tot de verbeelding spreekt.

Locatie in Google Maps

We zetten de fietsen even aan de kant er gaan te voet op onderzoek uit in Heusden. Je kunt je fietsen het makkelijkst parkeren bij het Heusdens Buro voor Toerisme (Pelsestraat 17) en hier meteen wat informatie inwinnen. Vergeet dit niet:

  • Bekijk de maquette van Heusden, kinderen weten wat ze kunnen verwachten;
  • Koop een boekje met speurtocht voor wat oudere kinderen. Hierin staan opdrachten en vragen en kinderen zien in ongeveer 2 uur op een speelse manier het leuke Heusden. Je hebt de keuze uit de ‘Speurtocht De Bende van de Witte Veer’ en ‘Fotopuzzeltocht Keienlopen’.
  • Eet een lekker ijsje bij ’t Heusdens IJshuys aan de Botermarkt 21;
  • Voor ouders die van een biertje houden: ga naar Brouwcafé Kareltje aan het Burchtplein. Dit is een kleine brouwerij met lekkere bieren, likeuren en jenevers. Ga naar het ‘biermuseum’ en het kleinste cafeetje van Nederland. De kinderen vermaken zich hier ook best eventjes, maar drink met mate!

Wij vonden het ultiem en onder kleine wereldreiziger was niet meer te houden tijdens het lopen over vestingwallen. Vanuit het centrale plein van Heusden lopen we naar de haven waar je een ontzettend mooi uitzicht hebt. Loop rechtsom naar de oude kanonnen en klim via een steile trap naar de molen toe om te genieten van het uitzicht. Wel alleen voor mensen zonder hoogtevrees! Vervolgens loop je over de brug achterom naar de vestingwallen en kun je bijna helemaal rondom Heusden lopen. Je komt bij een grotere haven waar je bootjes kunt kijken en natuurlijk kun je lekker ‘binnenkijken’ en zien hou de mensen wonen in Heusden. Wat een ontzettend leuke huizen zijn erbij!

Dagje Heusden met kinderen

Bij de molen kun je prima starten met je wandeling over de vestingwallen

Uit eten met de kinderen na een heerlijke dag in Heusden? Onze tips:

  • De culinaire Smaekmarkt in Drunen (Grotestraat 67 in Drunen). Je kunt hier kennismaken met verse producten en ook aan de kinderen is hier gedacht. Elke zaterdag vanaf 17.00 uur en zondag vanaf 14.00 uur kunnen volwassenen voor een vaste prijs lekker eten terwijl de kinderen zich kunnen vermaken in een compleet ingerichte speelkamer. De kinderen kunnen wat te eten kiezen uit de mini-Smaekmarkt. Reserveren is wel handig.
  • Het Oude Tramstation in Elshout (Heusdenseweg 16 in Elshout). Het Oude Tramstation staat bekend om haar heerlijke schnitzels. Je zit in een mooie omgeving van de Loonse en Drunense Duinen, net buiten Heusden en als het lekker weer is kun je hier ook buiten zitten.
Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke glamping in Nederland met kinderen

GLAMPING

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

E-book Nederland met kinderen

Reisgids: Ontdek Nederland met kinderen

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.

  • 125+ uitjes, per provincie gerangschikt
  • Inclusief gratis app
  • BONUS: 50+ horeca-adressen
  • BONUS: 50+ slaapplekken