arrow_drop_up arrow_drop_down
8 oktober 2015 

Heusden en op zoek naar Hugo van de Loonse Duinen

Als het mooi weer is, dan is een dagje uit naar Heusden met de kinderen echt heerlijk. Bij voorkeur kun je beter op een zaterdag dan een zondag naar dit pittoreske vestingsstadje gaan vanwege de drukte. Je kunt je auto vlak voor het vestingsstadje parkeren en vervolgens Heusden in lopen, maar er is ook nog een ander alternatief.

Heusden vesting met kinderen, genoeg te zien

Heusden ligt vlakbij Den Bosch en is ontzettend leuk om met kinderen te bezoeken. Het is een oud vestingstadje met bruggetjes, vestingwallen, mooie gebouwen, bijzondere voordeuren en daardoor is er genoeg te zien en te ontdekken. Je kunt je auto dus parkeren vlakbij het stadje, maar wat nog veel leuker is om een bezoek aan Heusden te combineren met een paar uur uitwaaien in de Loonse Duinen. Maar waar kun je dan het best naartoe gaan?

Drunense en Loonse duinen
Klimmen, slenteren en genieten in de Loonse- en Drunense duinen met kind

Op zoek naar Hugo van de Loonse Duinen

Wij beginnen onze dag bij De Rustende Jager, een gezellig restaurant met terras, biergarten voor de ouders en een mooie speeltuin voor de kinderen. Vanuit hier loop je in ongeveer 10 minuten naar de Loonse- en Drunense duinen toe en kun je even heerlijk uitwaaien. Wij komen daar regelmatig de schaapsherder tegen – compleet met kudde en één zwart schaap.

Heerlijk om de heuvels op en af te lopen. Veel families zijn ons voorgegaan en veel ouders komen hier zelfs wekelijks. Dat is te zien aan de vele hutten die gebouwd zijn op de weg naar de duinen toe. We rennen lekker rond, eten wat op een boomstam en gaan natuurlijk op zoek naar Hugo van de Loonse Duinen. Heb jij al eens van deze bokkenrijder gehoord? Deze Hugo beroofde de Abdij van Postel volgens het verhaal van Villa Volta in de Efteling. Onze kleine wereldreiziger gaat dapper mee op zoek naar Hugo, helaas vinden we hem niet…

Schapen Loonse en Drunense duinen
We gaan het zwarte schaap zoeken in de kudde schapen in de Drunense- en Loonse duinen

Fietsen naar Heusden vesting

Vanuit de duinen lopen we terug naar De Rustende Jager waar we een fiets hebben gehuurd om naar Heusden toe te fietsen. Het is een route van ongeveer 30 kilometer heen en ook weer terug. Je kunt trouwens kiezen uit verschillende fietsroutes in de omgeving en ze zijn eigenlijk allemaal wel de moeite waard. Ook kinderstoeltjes voor op de fiets zijn te reserveren, net als tandems, steps en mountainbikes.

Bij de Rustende Jager is het al direct genieten voor natuurliefhebbers, wij vinden het erg leuk om op deze manier naar Heusden te rijden en bovendien is het echt leuk als je Heusden in fietst en de vestingwallen en de verschillende torens ziet. Onze kleine kleuter vertelt meteen verhalen, leuk om te zien hoe dit meteen tot de verbeelding spreekt.

heusden vesting met kinderen
Een speurtocht naar bijzondere deuren en leuke plekken in Heusden

Slenteren door de straten van Heusden

We zetten de fietsen even aan de kant er gaan te voet op onderzoek uit in Heusden. Je kunt je fietsen het makkelijkst parkeren bij het Heusdens Buro voor Toerisme (Pelsestraat 17) en hier meteen wat informatie inwinnen. Vergeet dit niet:

  • Bekijk de maquette van Heusden, kinderen weten wat ze kunnen verwachten;
  • Koop voor € 4,00 een boekje met speurtocht voor wat oudere kinderen. Hierin staan opdrachten en vragen en kinderen zien in ongeveer 2 uur op een speelse manier het leuke Heusden. Je hebt de keuze uit de ‘Speurtocht De Bende van de Witte Veer’ en ‘Fotopuzzeltocht Keienlopen’.
  • Eet een lekker ijsje bij ’t Heusdens IJshuys aan de Botermarkt 21;
  • Voor ouders die van een biertje houden: ga naar Brouwcafé Kareltje aan het Burchtplein. Dit is een kleine brouwerij met lekkere bieren, likeuren en jenevers. Ga naar het ‘biermuseum’ en het kleinste cafeetje van Nederland. De kinderen vermaken zich hier ook best eventjes, maar drink met mate!

Wandelen over de vestingwallen

Wij vonden het ultiem en onder kleine wereldreiziger was niet meer te houden tijdens het lopen over vestingwallen. Vanuit het centrale plein van Heusden lopen we naar de haven waar je een ontzettend mooi uitzicht hebt. Loop rechtsom naar de oude kanonnen en klim via een steile trap naar de molen toe om te genieten van het uitzicht. Wel alleen voor mensen zonder hoogtevrees! Vervolgens loop je over de brug achterom naar de vestingwallen en kun je bijna helemaal rondom Heusden lopen. Je komt bij een grotere haven waar je bootjes kunt kijken en natuurlijk kun je lekker ‘binnenkijken’ en zien hou de mensen wonen in Heusden. Wat een ontzettend leuke huizen zijn erbij! Kijk voor nog meer uitgebreide informatie over Heusden op de website van het Heusdens Buro voor Toerisme.

Uit eten in met kinderen in Drunen of Elshout

Uit eten met de kinderen na een heerlijke dag in Heusden? Onze tips:

  • De culinaire Smaekmarkt in Drunen (Grotestraat 67 in Drunen). Je kunt hier kennismaken met verse producten en ook aan de kinderen is hier gedacht. Elke zaterdag vanaf 17.00 uur en zondag vanaf 14.00 uur kunnen volwassenen voor een vaste prijs lekker eten terwijl de kinderen zich kunnen vermaken in een compleet ingerichte speelkamer. De kinderen kunnen wat te eten kiezen uit de mini-Smaekmarkt. Reserveren is wel handig.
  • Het Oude Tramstation in Elshout (Heusdenseweg 16 in Elshout). Het Oude Tramstation staat bekend om haar heerlijke schnitzels. Je zit in een mooie omgeving van de Loonse en Drunense Duinen, net buiten Heusden en als het lekker weer is kun je hier ook buiten zitten.
Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.