Noordbrabants Museum met kinderen
Noord-Brabant
Mireille Steegmans
Noord-Brabant
04/12/2017
5 min

Een interactieve middag in het het Noordbrabants Museum

04/12/2017
5 min

In de basis zijn wij nooit echt museumgangers geweest. Met de Museumkaart op zak en een kleuter die musea heel interessant vindt, is dat ineens veranderd. Toegeven. Ik stond niet te juichen bij een bezoek aan het Noordbrabants museum in Den Bosch. Onze kleuter wel en dus gaan we!

Verschillende tentoonstellingen, verrassend leuk

Bij Het Noordbrabants Museum zijn er continu wisselende tentoonstellingen dus als je denkt dat je na één bezoekje aan dit prachtige museum in Den Bosch klaar bent, dan heb je het mis. Mijn kleuter komt eigenlijk om te zoeken naar de dieren op de verschillende schilderijen. Dat is namelijk wat we op de website van het museum hebben gelezen en wat hem direct aansprak. Gelukkig kan het dieren spotten al direct bij de receptie beginnen. Geweldig leuk en stiekem echt heel leerzaam. Nadat we een aantal verhalen hebben gehoord bij informatiezuilen begint mijn kleuter wat onrustig rond te rennen en stuit hij op een interactief beeldscherm dat hem helpt om naar kunst te kijken en meer te ontdekken. Bullseye! Het Noordbrabants Museum met kinderen is zeker leuk op deze manier.

Noordbrabants Museum met kinderen

Samen kunst ontdekken is leuk!

We lopen langs verschillende kunstwerken en door het enthousiasme van mijn kleuter word ik zelf eigenlijk ook erg enthousiast. Met een kind kijken naar kunst is echt leuk! We gaan samen zitten voor een bankje waar allemaal verschillende skeletten op staan om te ontdekken waar die skeletten dan allemaal van zijn. Het blijken dieren te zijn en het lukt ons om ze allemaal te achterhalen, van olifant tot zeehond en van giraf tot vis. Mijn moederhart is om en wil nog veel meer leuke musea gaan ontdekken dit jaar!

Kennismaken met de oorlog

We lopen door naar archeologische opgravingen van de oorlog. Hier zie je wat er allemaal is gevonden in de bodem na de strijd en dat spreekt direct tot de verbeelding van mijn kleuter. Komt misschien ook wel omdat papa militair is dus hij weet wat meer dan gemiddeld daarover. Meer dan 700 voorwerpen waaronder kogels, helmen en beelden zijn er te zien. We zien niet alles, maar pikken er een aantal vitrines uit die er interessant uitzien. We luisteren ook naar een aantal statements van verschillende personen en hoe zij tegen bepaalde zaken aankijken. Eigenlijk voor oudere kinderen, maar mijn kleuter vindt het interessant. Zo vertellen een archeoloog, militair, burger en een amateur hun mening over opgravingen en wanneer zij vinden dat je iets eigenlijk beter in de grond moet laten zitten en wanneer juist niet. We luisteren naar de meningen en ontdekken dat er in iedere mening een kern van waarheid zit.

Als een heuse archeoloog aan het werk

Vervolgens kunnen kinderen op een archeologische werkplaats zelf bij de tentoonstelling over archeologie aan het werk om als een echte archeoloog aan het werk te gaan. Helm op, veiligheidsvest aan, handveger en blik, een schep en natuurlijk meetlint en verschillende kwasten om de gevonden schatten schoon te maken. Alle kinderen duiken op de zandbak af en graven als een gek. Doel is om uiteindelijk je eigen opgravingsrapport op te maken. Wat voor schat heb je gevonden? In welke staat is de schat? Wat zijn de afmetingen? Op deze manier leren kinderen echt anders kijken naar voorwerpen. De tentoonstelling ‘Opgegraven Strijd, Archeologie van de oorlog’ is op deze manier voor jong en oud ineens erg interessant. Iedereen kan er wat uithalen.

Noordbrabants Museum met kinderen

Noordbrabants Museum met kleuter

Back to the eighties (Stedelijk Museum)

We struinen lekker door het museum en laten onze een beetje leiden door wat we tegenkomen. We komen uiteindelijk bij het Stedelijk Museum uit dat verbonden is met Het Noordbrabants Museum. We zien sieraden, moderne kunst en klimmen vooral ook op leuke houten bouwwerken. Dan komen we uit bij een expositie waarin allerlei items staan die futuristisch en ook wel old style zijn. De expositie van de jaren 80 begint pas in juni dus dat kan het niet zijn. Anyway: leuk is het wel! Uitleggen bijvoorbeeld wat een typemachine is aan een kleuter is echt briljant. Ik word aangekeken alsof ik uit een andere dimensie kom. Wat is dat nou weer voor een raar oud ding. Ongelooflijk eigenlijk dat ik zelf op zo’n raar oud ding nog mijn eerste boekverslag schreef. Kortom: erg leuk om stil te staan bij een aantal items en er samen naar te kijken.

Verder wordt er getekend en gekeken naar van alles wat we onderweg zijn. We zijn inmiddels al meer dan 2 uur in Het Noordbrabants Museum. Langer dan ik had verwacht, maar het mag gezegd worden: it’s fun in here!

Oude Typmachine

Kennismaken met Noord-Brabant

Wat natuurlijk niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Het Noordbrabants Museum met kinderen is het verhaal van Brabant. De tentoonstelling is op de eerste verdieping en naast oudheden zijn het ook de hedendaagse en meer bekende dingen van Brabant die je hier ziet. Een oude DAF ontbreekt natuurlijk niet en er is ruimte voor Philips en haar ontwikkeling. Verder komen de grotere steden en dorpen van Brabant aan bod en kun je op een interactieve manier een stad ‘bezoeken’ door erop te gaan staan op de vloer. Ultiem natuurlijk voor kinderen, vooral als het verhaal van Brabant eindigt met een waar Carnaval spektakel. Natuurlijk is er ook aandacht voor de langere historie van Brabant, maar daar ligt de aandacht van mijn kleuter zeker niet.

Noordbrabants Museum over Brabant

Het Noordbrabants Museum, go or no go?

Zeker weten een go! Met een 4-jarige (bijna 5) heb ik echt een supermiddag gehad in dit interactieve museum. Heb niet als doel om alles te zien want het is echt veel. Pik de leuke dingen eruit met een klein kind en kijk daar goed naar. Volg de interesses en vertel zelf ook het een en ander. Ik was verbaasd dat we uiteindelijk meer dan 3,5 uur hebben rondgelopen in het museum. We eindigen ons bezoek in het gezellige café waar we een lekkere Bossche Bol van Jan de Groot zelf bestellen. Lekker en gezellig!

Praktische informatie over Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum is met de Museumkaart vrij toegankelijk en kun je zeker een aantal keren per jaar bezoeken, omdat er steeds wisselende tentoonstellingen zijn. Je kunt ook een combi-ticket kopen met het Stedelijk Museum. Wij hadden met onze Museumkaart all access dus hebben geen aparte tickets hoeven kopen. Met een kind vond ik Het Noordbrabants Museum wel echt een stuk leuker dus ik zou met een klein kind niet aanraden om beiden musea te bezoeken als je de volle ticketprijs betaald ook al is het maar een paar euro. Waarom? De spanningsboog van kinderen is beperkt en in Het Noordbrabants Museum kun je jezelf met gemak al een halve dag vermaken, of meer zelfs als je halverwege nog even een lekkere lunch in het café eet en daarna weer fris verder gaat.