Tip voor ouders in de Ardennen
België
Mireille Steegmans
België
07/04/2017
6 min

Distillerie de Biercée, kennismaken met unieke producten

07/04/2017
6 min

Vlakbij het gezellige dorpje Thuin vinden we Distillerie de Biercée, prachtig gelegen in de glooiende heuvels van de Ardennen in een geweldig gerenoveerd pand. Wij zijn op slag verliefd!

Waarom gaan we naar een distillerie met een kind?

Een veelgestelde vraag aan ons, want een distillerie waar alcohol centraal staat, dat is toch niet handig om met een kind naartoe te gaan vinden veel mensen. Waarom niet? Is ons antwoord steevast. Natuurlijk drinkt een 5-jarige geen alcohol, maar dat wil volgens ons niet zeggen dat het voor hem meteen allemaal niet interessant is. Integendeel zelfs, want hij vindt sommige delen van onze rondleiding eigenlijk best wel leuk. Ok, dit kan dit voor een kind niet tippen aan een activiteit die specifiek op kinderen gericht is. Maar papa en mama hebben hier interesse in en tijdens een vakantie mag er voor iedereen wat leuks in zitten vinden wij. En daarom gaat onze kleuter gewoon mee naar Distillerie de Biercée. Voor hem en ons de gewoonste zaak van de wereld.

Distillerie de Biercee Ardennen met kinderen

Distillerie de Biercée

Over de geschiedenis van Distillerie de Biercée

We gaan een ochtend naar Distillerie de Biercée waar we in totaal 3 uurtjes zijn, inclusief een heerlijke lunch. Op voorhand zijn we wat huiverig, omdat het een lopend buffet is. Maar dit is een lopend buffet dat kwalitatief zeer goed is en dat je niet wilt missen. Ook voor kinderen genoeg keuze!

We leren tijdens de rondleiding over vermenging, bottelen, rijping, alembieks (een type destilleertoestel) en we proeven een aantal producten. Maar we beginnen met een introductiefilm over het product en de familie. Onze kleuter luistert 5 minuten mee naar de film en is muisstil, dat hadden we niet verwacht. Hij zegt dat hij het interessant vindt. We leren over de productie met peren uit Zwitserland en sinaasappels uit Andalusië. We komen erachter dat er voor de productie alleen maar onbespoten en handgeplukt fruit wordt gebruikt en dat Distillerie de Biercée haar 70e verjaardag heeft gevierd. Origineel zat de distillerie trouwens niet op de locatie waar hij nu zit. Distillerie de Biercée begon ooit in het plaatsje Thuin zelf, maar vanwege ruimtegebrek is het bedrijf verhuisd naar deze prachtige locatie.

Vielle Prune Biercée

Ardennen met een kleuter, rondleiding Distillerie de Biercee

Ruiken en onze zintuigen maximaal testen

Na de film gaan we naar een ruimte waar we gaan kennismaken met de kruiden en specerijen die gebruikt worden in de apéritifs , cocktails, vermouth, Eaux-de-Vie, jenevers en zelf het bier van Distillerie de Biercée. Dit stukje is echt ontzettend leuk vinden wij voor kinderen. Als je kind tenminste net als onze zoon interesse heeft in eten, geuren, smaken en dat soort dingen. Het is best lastig om bij het parfumorgel te ontdekken met welke fruitsoorten we nu eigenlijk te maken hebben. We hebben samen lol en ontdekken vanalles, zeker een educatief karakter dit bezoek. Dat zou je van tevoren niet bedenken. Papa en mama kennen zelfs ook niet alles wat er aan kruiden en specerijen wordt getoond. Wel kennen en herkennen we onder andere citronellablad, jeneverbessen, steranijsvrucht, rozenbottel, lijnzaad en wit kardemonzaad. Er zijn in totaal meer dan 50 soorten kruiden en specerijen om te ruiken en bekijken in de plantenkast of casiers à plantes.

We maken uitgebreid kennis met de kruiden en specerijen die gebruikt worden in de apéritifs , cocktails, vermouth, Eaux-de-Vie, jenevers en zelf het bier van Distillerie de Biercée.

Ardennen met kind geuren herkennen

Where the magic happens

De entree bij de receptie is al een klein museum op zich bij Distillerie de Biercée. Er staan een paar oude alembieks en een collectie met eerste flessen van de stokerij. Bovendien zie je er alle producten tentoongesteld en is het de entree naar het proeflokaal en restaurant. Het is tijd om te gaan kijken met eigen ogen naar de ruimte ‘where the magic happens’. De lopen over het binnenplein – waar van ons best wat leuke houten speeltoestellen hadden mogen staan – naar de entree met de alembieks.

Indrukwekkend hoe het er hier uitziet om tijdens onze rondleiding te horen hoe dit allemaal wordt gemaakt. Het proces komt zeer nauw. Zo moet de temperatuur exact gereguleerd worden, omdat gisting niet werkt onder de 18 graden en rond de 20 graden sterft de gist. Bovendien kunnen de alembieks maar voor 80% gevuld worden. Een precies klusje dus! Onze kleuter kijkt zijn ogen uit vanwege de massale alembieks, maar heel interessant vindt hij dit stuk verder niet. Totdat we in de kelder gaan kijken naar de whiskey, dat is natuurlijk wel leuk zo in het donker. De whiskeys die hier liggen moeten overigens nog een jaar rijpen.

In een fles Eau de Villée zit in totaal 10 kilo vers fruit, afkomstig van de beste leveranciers en onbespoten.

Producten Distillerie de Biercée

Proeverij van Eaux-de-Vie en meer

Na onze tour door het museum die ongeveer een uurtje duurt, gaan we de volgende producten van Distillerie de Biercée proeven (in volgorde van lekker naar minder lekken volgens onze smaak):

  • Biercine, bestaande uit 7 verschillende kruiden
  • Eau-de-Villée, het topproduct van de Distillerie
  • Poire Willams N1, een prijswinnaar die zelfs 16 andere likeuren waaronder de beste Zwitserse likeuren versloeg
  • B de Biercée, een likeur die werd bereid met Belgisch bier. Uniek in haar soort dus.

Helaas is er voor kinderen geen proeverijtje in de vorm van bijvoorbeeld limonade zoals we dat elders wel eens hebben meegemaakt. Maar even ruiken aan het glas van papa en mama is gelukkig ook al genoeg. Onze favoriet tot nu toe is de Biercine met 45% alcohol, er is ook een variant met 35% alcohol met een net wat andere smaak. De 45% alcohol variant is gemaakt ter ere van het 70-jarige bestaan van de Distillerie.

Proeverij Distillerie de Biercee

Lunchen in Grange des Belges

We lunchen bij het sfeervolle Grange des Belges dat bij/naast Distillerie de Biercée ligt. De hele ruimte is aangekleed met geëmailleerde reclameborden en dat geeft een enorme sfeer en gezelligheid. De menukaart is veelbelovend, want de recepten zijn van Belgische bodem en de gerechten bereid met producten uit België. Helaas krijgen we te horen dat er vanwege de drukte vandaag alleen een buffet is voor € 30,- per persoon. Enige teleurstelling in eerste instantie, totdat we het buffet zien waar vooral vlees overheerst. En wat voor vlees! Heerlijke stukken gebraden varkensvlees, stoofschotel en zelfs ook kabeljauw en verrukkelijke gehaktballen. En natuurlijk lekkere kazen en salades. Wij zijn verkocht!

De combinatie van eten en een leuke proeverij vinden wij ontzettend leuk voor de afwisseling en perfect te combineren met andere activiteiten met je gezin in deze omgeving van de Ardennen.

Proeverij likeur in Ardennen

Distillerie de Biercee Eua de Villée

Praktische informatie voor een bezoek

  • Je kunt een proeverij doen van 3 likeuren naar keuze bij Distillerie de Biercée en/of een proeverij van 3 Eaux-de-Vie naar keuze.
  • Van april tot september zijn er individuele rondleidingen (in het Nederlands) van donderdag tot zondag om 15.00 uur, informeer vooraf naar de mogelijkheden.
  • Van half maart en van oktober tot eind november zijn er rondleidingen op zaterdag en zondag om 15.00 uur, informeer vooraf naar de mogelijkheden.
  • Kijk voor meer praktische informatie op www.distilleriedebiercee.be

TIP! Neem een vlieger mee. Het terrein voor Distillerie de Biercée is rustig en uitgestrekt en toen wij er waren stond er genoeg wind om te vliegeren.

Eau de Villée

Eau de Villée België