Uitje Umbrië met een kind, Casa del Cioccolato
Italië
Mireille Steegmans
Italië
03/09/2020
6 min

Op zoek naar de zoetste Baci kus bij Casa del Cioccolato

03/09/2020
6 min

Dol op Baci chocolade, tripje naar Umbrië met onze baby in de planning en ook nog in de buurt van Perugia overnachten? Nou dan kun je wel raden waar ik gegarandeerd naartoe wil. Juist! De chocoladefabriek van Perugia gaat zodra onze vliegtickets zijn geboekt op onze bucketlist.

Het chocoladefestival in Perugia

Perugia is de Italiaanse stad waar het jaarlijkse chocoladefestival wordt gehouden, één van de grootste chocoladefestivals van Europa waar zo’n 1 miljoen mensen op af komen. Het chocoladefestival in Perugia duurt in totaal 9 dagen en vindt plaats op de volgende pleinen in de stad:

  • Piazza Italia
  • Piazza Della Repubblica
  • Corso Vannucci
  • Via Mazzini
  • Via Fani
  • Het terras van de overdekte markt
  • Piazza IV Novembre

Naast het bekendste chocolademerk- en bedrijf van Italië, Perugina (tegenwoordig eigendom van Nestlé) zijn ook merken als Lindy en Caffarel vertegenwoordigd op het chocoladefestival in Perugia dat echt walhalla schijnt te zijn voor chocoladefans zoals ik. Van bananen die zijn ondergedompeld in chocolade tot chocoladelikeur. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het hier. Yummy!

Hoe, wat, waar voor een bezoek aan de fabriek

De fabriek van Perugina is tegelijkertijd een museum dat toegankelijk is voor publiek op bepaalde tijden. De fabriek ligt net buiten Perugia in de stad San Sisto en een bezoekje is prima te combineren met een dagje Perugia tijdens je gezinsvakantie in Umbrië. Mijn tip zou dan zijn om in de ochtend naar de fabriek te gaan, de kun je zonder op de klok te hoeven kijken de rest van de dag door de stad Perugia slenteren en in de zomer lekker het terras op duiken. Houd altijd rekening met de siësta als je wat later in de ochtend opstart dan wij normaliter, het blijft Italië natuurlijk! Tegenover de fabriek ligt een klein shopping center met verschillende eetgelegenheden waaronder een McDonald’s.

Wij parkeren onze auto op het parkeerterrein en staan binnen een minuut in de entree van het museum/de fabriek. We maken wat leuke foto’s met onze 1-jarige uk die direct al op de eerste chocolaatjes afduikt en de koffiebonen bestudeert. Dat wordt nog leuk bij de proeverij straks…

De grootste Baci en de historie van Perugina

We hebben geluk en kunnen meteen instromen bij de eerstvolgende Engelse tour die helaas propvol zit. Hoewel de dame haar best doet om in haar beste ‘Italengels’ de tour te verzorgen, haken wij toch al best snel af met zeker 40+ mensen in de tour. Het is lastig te volgen met zo’n grote groep en een kind in een buggy erbij. We kunnen alles half horen en zien en zijn daardoor niet direct ondersteboven van het verhaal van Perugina. We kijken zelf wat rond en verheugen ons alvast op de proeverij. Voor kinderen is de tentoonstelling die hier te zien is niet bijster interessant. Alles staat achter vitrines en je zult als ouders e.e.a. moeten vertalen om de aandacht van je kind erbij te houden.

Ondertussen bekijken we de enorme Baci die tentoongesteld staat. Het kostte 1.000 uur arbeid om deze reuze chocoladebol te produceren. Hij is 726 centimeter in omvang, 215,5 cm hoog en weegt 5980 kilogram. Daar zou onze dreumes wel een hapje uit willen nemen! Het is leuk om de oude mallen te zien waarmee chocolade eieren werden gegoten, het doet me denken aan de bakkerij van mijn oom waarin ik ook meehielp rondom Pasen. Verder wordt het proces toegelicht en er is vooral veel te vinden over de historie van Perugina. We werpen ook even een blik in de workshop ruimte waar je tegen extra betaling een workshop met de beste chocolademakers kunt doen. Zeker leuk om met oudere kinderen te doen en dan heb ik het over 10+ ongeveer.

Chocolade proeven, highlight van de tour!

De Perugina – Nestlé fabriek is ontzettend groot en na de eerste informatie lopen we door naar de volgende verdieping voor de proeverij. Alle chocolade ligt al klaar en je kunt van alle chocolade iets proeven. Wij zijn bescheiden en sluiten netjes achteraan, dat is blijkbaar niet de bedoeling volgens een aantal bezoekers. De proeverij is in mijn ogen meer een graaipartij: pakken wat je pakken kunt en je zakken vol laden. Het schijnt niet de bedoeling te zijn om de chocolaatjes mee te nemen, maar het gebeurt volop! Ik besluit maar een handjevol chocolade mee te nemen en het later op mijn gemak op te eten. Met de 40+ mensen die hier rondlopen is het niet mijn idee van lekker genieten van een proeverij.

Er is volop keuze en de chocolade is heerlijk, zoals verwacht! Vooral de Baci blijven toch echt wel mijn favoriet, maar het is niet voor niets van Perugina hier natuurlijk wereldberoemd mee is geworden.

Rondleiding door de fabriek met zicht op het productieproces

Na de proeverij sluiten we de tour af met een rondleiding door de fabriek van Perugina zelf. Het is strikt verboden om hier foto’s te maken vanwege de privacywetgeving dus dat wordt alleen een selfie. Hier worden de Baci bonbons geproduceerd. Er is weinig tijd om even rustig rond te kijken, we lopen in een behoorlijke sneltreinvaart door de gangen boven de fabriek en vangen af en toe een glimp op van het productieproces. Wij zijn hekkensluiter met onze baby die we moeten tillen en de uitleg krijgen we dus totaal niet mee. De buggy mag hier, ondanks dat hij wel zou passen, niet mee naar binnen. Hadden we dat geweten, dan hadden we onze drager meegenomen.

Het is zeker leuk om de vele Baci bonbons voorbij te zien komen over de lopende band, maar romantischer kan ik het niet maken. Wat wel leuk is om te weten is dat hier 1.400 Baci per minuut worden geproduceerd. Dit komt neer op 80.000 Baci per uur en maar liefst 1.900.000 Baci per dag. Indrukwekkende getallen!

Tijd om de tour af te gaan sluiten en dat gebeurt uiteraard in de Baci shop aan het einde. Wij nemen wat heerlijke zakjes en repen chocolade mee, want ondanks dat we de tour niet heel interessant vonden, blijft de Baci chocolade bonbon toch één van de persoonlijke favorieten.

TIP! Bij het productieproces mag je niet komen met een buggy, dus neem een drager meer. Een stuk comfortabeler dan sjouwen met je kind. Op je nek lukt namelijk niet vanwege de hoogte.

Praktische informatie over de Perugina tour

Vanuit het centrum pak je gemakkelijk de bus vanuit Piazza Italia naar Perugina, deze bus gaat rechtstreeks en zet je voor de fabriek af. Ben je met de auto? Dan kun je gratis parkeren op het terrein van Perugia. Wij moesten 2 rondjes rijden voordat we de juiste afslag hadden, de navigatie was net niet helemaal nauwkeurig. Maar als je eenmaal heb geparkeerd dan sta je zo’n beetje voor de ingang. Wij waren in september bij Perugina en konden ons nadat we ons hadden gemeld meteen aansluiten bij de Engelstalige tour. Kom je in het hoogseizoen? Reserveer dan je tour vooraf rechtstreeks via Perugina.

De tour bij Perugina kun je in het Engels of Italiaans volgen, kijk van tevoren even op de website voor tijden en voorkom wachten. Onder de 6 jaar mogen kinderen gratis mee naar Perugina. Wil je ook naar de chocoladeschool? Er zijn workshops te boeken van 3-4 uur, deze zijn alleen geschikt voor oudere kinderen.

Wil je een gezinsvakantie naar Italië plannen? Bekijk dan ons complete overzicht met blogs over Italië met kinderen.