Umbrië met kinderen

Umbrië met kinderen, het groene hart van Italië

Genieten van een vakantie in Umbrië met kinderen

Pizza en pasta, daar is Italië beroemd om. Vooral bij kinderen! Er is natuurlijk veel meer heerlijk Italiaans eten en in de Umbrische keuken ga je dat zeker vinden. Maar er zijn zeker een paar dingen om rekening mee te houden als je naar Umbrië gaat met kleine kinderen. het is ons niet gelukt om in Umbrië potjes voeding voor 12+ maanden te vinden. Bij 6+ maanden stopte het wel. De Italiaanse kinderen eten namelijk veel eerder met de pot mee dan de kinderen in Nederland. We merkten dat er in restaurants zeker wel wat mogelijk was met pasta, een saus en eten voor een kind van net een jaar. Gewoon vragen naar de mogelijkheden en dat kan er heel erg veel in Italië!


TIP! Het Italiaanse ritme wijkt af van ons ritme. siësta in de middag, laat eten, in de avond spelen de kinderen nog volop en gaan ze laat naar bed. Onze ervaring is dat het heerlijk is om mee te gaan in dit ritme mits je natuurlijk langer dan 10 dagen blijft. Ben je zelf ontspannen hiermee, dan gaan kinderen ook echt snel mee in het Italiaanse ritme en dan kun je samen genieten.

Umbrië met kinderen

Prachtige landschappen en cultuur

Umbrië  is werkelijk een kadootje. Prachtige steden als Assisi, Perugia, Orvieto en Spoleto om in te verdwalen. Maar tegelijkertijd ook het Nationaal Park Monti Sibillini waar je prachtig kunt wandelen en het meer van Trasimeno.

In Umbrië vind je een stukje authentiek Italië. Kijk er niet van op als je op een plein aan lange tafels beland waar je kunt genieten van heerlijke buffel-mozarella, lekkere pasta's en lokale wijnen. Zo is Umbrië, je krijgt hier echt het 'la vita è bella' gevoel te pakken. Zeker weten dat je kinderen dit ook kunnen waarderen.

Uit eten in Umbrië met kinderen

De keuken van Umbrië

Ben je dol op truffels? Dan zit je goed in Umbrië! Maar ook het plaatsje Norcia dat ook wel 'Italy's Pork Capital' wordt genoemd is beroemd om haar heerlijke vlees. De populatie slagerijen is hier erg hoog en je zult hier de beste salami, worst en ham van de regio of zelf misschien wel van heel Italië vinden. En wat dacht je van de wijnen van Montefalco? De Sagrantino di Montefalco kan ik je zeker aanraden. Maar is het allemaal heel erg kidsproof? Wat ons betreft wel! De Italianen willen zeker meedenken in het bereiden van een maaltijd, maar het is anders dan in Nederland voor kinderen.

Leuke stadjes in Umbrië met kinderen

Typisch Italiaanse steden in Umbrië

Als wij aan Italië denken, dan denken wij aan levendige avonden, gezellige stadjes, heerlijke gelato, opa's samen in een barretje en oma's op een bankje in het park. En natuurlijk van die oude Romeinse stadjes op de berg, want dat verdedigde natuurlijk een stuk makkelijker vroeger. Dat ga je zeker vinden in Umbrië met je gezin! Umbrië heeft eindeloos veel prachtige Italiaanse dorpjes, sommige lijken haast te slapen en anderen zijn enorm levendig. Denk aan Todi, Deruta, Assisi, Spoleto, Gubbio, Spello, Norcia, Foligno en het indrukwekkende Narni midden op een rots boven de rivier de Nera. Om heel eerlijk te zijn vinden wij het lastig kiezen tussen de vele diverse stadjes, we hebben alle stadjes die we bezochten uitgelicht voor gezinnen. Perugia, Spoleto, Assisi en Todi bij avond en wil je toch minimaal wel bezoeken in onze ogen.

Umbrië met een baby

Todi

Deruta Umbrië met een kind

Deruta

Meer van Trasimeno met een baby

Meer van Trasimeno

Meer van Trasimeno met kinderen

Het meer van Trasimeno met kids 

Naast het Gardameer, het Comomeer, Lago Maggiore en het Idromeer is het meer van Trasimeno ook erg bekend bij vakantiegangers. Het meer ligt ten westen van de hoofdstad Perugia en staat op de vierde plaats in Italië als je het hebt over de grootste meren van het land. Het meer heeft groene heuvels en charmante stadjes rondom waardoor het een prachtige plek is voor een vakantie met kinderen. Bezoek zeker het gezellige Castiglione del Lago, een Middeleeuws stadje dat verscholen ligt achter hoge stadsmuren. Van hieruit kun je de veerboot nemen naar het leuke eilandje Isola Maggiore.

Watervallen van Marmore Umbrië met kids

Watervallen van Cascata della Marmore

Ondanks dat de watervallen van Marmore  aangelegd zijn door de Romeinen en dus door meerdere dammen wordt gereguleerd, is het absoluut prachtig om de watervallen te bezoeken. De Cascate delle Marmore zijn imposant om te zien en een highlight in de regio. De totale hoogte van de watervallen is 165 meter dus het water stort werkelijk waar met een noodvaart naar beneden. 


TIP: maak een mooie wandeling bij de watervallen en geniet van prachtige uitkijkpunten. Geschikt voor avontuurlijke gezinnen waarvan de kinderen niet vies zijn van een stuk lopen. Het uitkijkpunt 'Specola' en 'Balcone degli Innamorati' zijn prachtig.

Italië met kinderen heeft veel meer te bieden dan alleen de kust en het Gardameer! Umbrië ligt in het groen hart van de laars van Italië en laat je genieten van Italië zonder massa's toeristen.

- Mireille Steegmans (Founder Kleine Wereldreiziger)

Assisi met kinderen in Italië

Bedevaartsoord Assisi

De stad van de 13de-eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi is een bedevaartsoord. Is het heel geschikt voor kinderen? Daar zijn de meningen verdeeld over. Wat je kunt verwachten zijn prachtige landschappen en uitzichten onderweg naar Assisi. Het beroemde klooster van Assisi is een absolute must en een highlight voor Umbrië met kinderen vinden wij. Verder is het leuk om net als door andere Italiaanse stadjes lekker door Assisi te slenteren. Houd wel rekening met de siësta! Sla de basiliek - of voluit de Basilica inferiore di San Francesco d'Assisi - niet over. Reken hier wel op veel trappen en een steile helling. Door een combinatie van klimmen en een kerkbezoek is dit voor onze kleuter in ieder geval een prima afwisseling. Natuurlijk blijf je geen uren hangen in de kerk met een kind (zonder kinderen doen wij dat overigens ook niet!).

Perugia met kinderen in Italië

Perugia, een authentiek Italiaans dorpje

Een groot marktplein met een fontein, prachtige historische gebouwen en mensen die genieten. Dat is wat je in veel Italiaanse steden - waaronder ook Perugia - kunt verwachten. Omdat de stad bovenop een heuvel ligt, kun je op veel plekken genieten van een prachtig uitzicht. Verder kun je in deze stad echt shoppen zoals je dat in Italië verwacht en de architectuur is geweldig. Zorg met kinderen dat je 's ochtends vroeg in Perugia bent en vertrek zodra de siësta begint, want het blijft voor kinderen natuurlijk een Italiaanse stad zoals zovelen. Een highlight met kinderen is het Casa del Cioccolato - het chocoladehuis. Zeker weten dat kinderen dit kunnen waarderen, net als de chocoladefabriek van Baci, het populaire Italiaanse bonbonnetje dat alleen maar in de stad Perugia wordt geproduceerd. Je weet wel, de chocolade-hazelnootbonbon met daarbij een spreuk of quote.

In de fabriek van Baci worden rondleiding georganiseerd.


TIP! Pasticceria Sandri is geweldig voor een koffie met een lekkernij. Het bestaat niet voor niets al sinds 1860...

Fattoria didattica Umbrie met kids

'Leerboerderijen' (fattoria didattica)

In Umbrië hebben ze zogenaamde 'leerboerderijen', kinderen vermaken zich hier gegarandeerd. Wat kun je verwachten bij deze fattoria didattica? Zeker geen standaard entertainmentteam, maar activiteiten waarvan je kinderen wat leren. Wat dacht je van pizza maken, focaccia maken, zelf pasta maken, kaas maken en groenten verzamelen in de tuin om de lunch te bereiden. Als er dieren zijn, worden deze verzorgd. Op deze manier leren kinderen dus op een vriendelijke manier meer over Italië en de manier van leven.

Kindvriendelijke accommodatie in Umbrië

Kindvriendelijke accommodatie in Umbrië

Ook leuk om te lezen:

Gardameer in Italië met kinderen

Gardameer

Een topbestemming met volop leuke uitjes voor gezinnen

Leuke vakantiehuizen in Italie met kinderen

Overnachten in Italië

Kindvriendelijke accommodaties in Umbrië, Toscane en meer

Rijden naar Italië, over tolwegen en vignetten
Rijden naar Italië
Handige tips over tolwegen, vignetten en meer 
Museum in Umbrië met kinderen

Casa del Cioccolato

Samen op zoek naar de allerzoetste Baci kus

Tips Umbrië met kinderen

Highlights in Umbrië

Het groene hart van Italië

Uitjes in Umbrië met kinderen

Deruta

Speuren naar het unieke Majolica aardewerk

arrow_drop_up arrow_drop_down