Slapen bij op het platteland, van agriturismo tot gîte
04 april 2021 
in Europa
5 min. leestijd

Slapen bij op het platteland, van agriturismo tot gîte

Op vakantie met onze kleuter houden wij ervan om lekker outdoor in de natuur te zijn en kennis te maken met de gewoonten en gebruiken van een land, of dat nou in Portugal, Italië of welk ander land dan ook is. Daarbij opgeteld vinden we contact met locals erg leuk om meer te weten te komen over de cultuur en gedachten van de bevolking. Lokaal eten en drinken vinden wij ook altijd interessant. In de meeste vakantielanden hebben ze een naam voor dit soort toeristische plekken die vrij vertaald ‘landelijk toerisme’ betekenen en wij hebben ze onder elkaar gezet. Je zult er vast wat van herkennen.

(Eco) toerisme op het platteland met kinderen

Chambres d’Hotes, Agriturismo en AgroTurismo rural hebben allemaal als doel om het toerisme op het platteland te bevorderen en om boeren op die manier een extra inkomen te geven. Voor kinderen is het geweldig om lekker buiten te leven en veel ruimte te hebben om te spelen. Er geldt voor dit soort accommodaties meestal een maximum aantal kamers van 5, waardoor het nooit massaal wordt. Deze manier van vakantiebeleving is en blijft daardoor altijd heel intiem en daar houden wij van! Wat ons aanspreekt in deze formules die per land wat kleine nuanceverschillen hebben is de manier van leven, kennismaken met de lokale keuken, de mensen en de gemoedelijke sfeer die er heerst. Dit missen wij vaak in een hotel wat voor een kind een stuk onpersoonlijker en zakelijker is en in een vakantiehuisje is het ook wat lastiger om in aanraking te komen met locals vinden wij.

Agriturismo in Italië

Italië is in onze ogen het land wat landelijk toerisme heeft uitgevonden, of dat zo is weten we eerlijk gezegd niet. In Italië is deze manier van vakantie houden met je gezin in ieder geval het meest bekend. Steeds meer gezinnen kiezen voor een agriturismo in Italië om met kinderen te verblijven, omdat de accommodaties die vaak boerderijen zijn een echt totaalpakket aanbieden waar ouders ook blij van worden. Bij de agriturismo is vaak een zwembad, veel ruimte om te spelen, ze hebben een centrale ligging en niet onbelangrijk voor genieters: de mogelijkheid om wijnen te proeven, kennis te maken met het Italiaanse eten van di mama en lekker op het platteland ontspannen. Wat wil je eigenlijk nog meer?

AgroTurismo rural in Portugal, Spanje en Spaanstalige laden

In heel Portugal en Spanje, maar ook in Spaanstalige landen is turismo rural erg populair, de Spanjaarden en Portugezen zelf gaan ook graag naar dit soort accommodaties op vakantie. De laatste jaren wordt er ook nog vaak het woord ‘ecotoerisme’ aan verbonden. Je vindt in de Duoro Vallei van Portugal bijvoorbeeld mooie accommodaties die bij de porthuizen liggen en de naam turismo rural dragen. Deze zijn met kinderen ook erg leuk om te bezoeken, omdat ze kleinschalig zijn en ook nog in een mooie omgeving liggen. Er is meestal genoeg te beleven op een turismo rural. Wat wij in Spanje ook hebben gezien is de duidelijke combinatie met dieren, je hebt dan echt het platteland gevoel te pakken, een soort slapen bij de boer. Een AgroTurismo rural is van binnen in de meeste gevallen echt van alle gemakken voorzien en straalt vooral erg veel sfeer uit. Je kunt hier één of meerdere dagen verblijven.

Slapen bij de boer in Portugal

Sfeervolle cottages of B&B’s die soms net over de top zijn, maar waar je je direct thuis voelt als gezin

Chambres d’Hôtes en Gîtes in Frankrijk en België

De termen ‘chambres d’hôtes’ en ‘gîtes’ zijn niet voor alle Nederlanders bekende termen. Het kenmerkende voor dit soort accommodaties in Frankrijk en België is dat ze kleinschalig en authentiek zijn. Je vindt bij een chambres d’hôtes of gîtes zeker geen massatoerisme, maar juist het Franse of Belgische platteland en bijzondere accommodaties. Chambres d’Hotes is letterlijk gastenkamers en dus vergelijkbaar met een bed & breakfast, het is de Franse of Belgische variant hierop.

Chambres d’Hotes kun je als gezin goed boeken als je op doorreis bent naar het zuiden, het zijn vaak echt enige plekjes waar je lekker even kunt uitrusten en eerlijk gezegd is het vaak zonde als je er maar één nacht blijft. Het is juist leuk om een dagje meer sfeer te proeven als je op doorreis bent of om lekker even aan het zwembad te liggen, want dat hebben veel accommodaties ook. In Zuid-Frankrijk zitten veel leuke accommodaties voor gezinnen van dit type. Bij een chambre d’hotes biedt de eigenaar de mogelijkheid om met de familie mee te dineren, table d’hôtes heet dat. Hieraan zijn een paar spelregels verbonden: er mag niet à la carte worden besteld en iedereen zit aan één tafel met het diner. Geweldig voor families, omdat er op die manier echt een huiselijke sfeer heerst en dat is met kinderen ook echt heerlijk vinden wij.

Gîtes zijn vakantiehuizen die je juist voor langere tijd – meestal een week – huurt met je gezin en die ook zeker authentiek zijn. Wij vinden dit een heerlijke manier van vakantie vieren. Geen massaal vakantiepark, maar lekker één met de natuur en verblijven op het platteland.

Chambre d'hotes Frankrijk met kinderen

Sfeervol op het platteland overnachten in een chambres d’hôtes in Frankrijk

Bed & Breakfast, farmhouse of cottage in Engeland, Ierland en Schotland

Natuurlijk is de term bed & breakfast inmiddels ook in Nederland gewoon ingeburgerd, maar origineel komt de term overwaaien uit de Engelstalige landen ten westen van Nederland. In een bed & breakfast, farmhouse of cottage in Engeland kun je bloemetjesbehang, kopjes met bloemenmotief, tapijten en een heerlijk English breakfast in de ochtend verwachten. Deze manier van overnachten is ontzettend populair en ook hier maak je kennis met de lokale bevolking.

Een bed & breakfast is vaak niet gekoppeld aan het landelijke aspect, wat je bij een farmhouse of cottage dan weer wel sneller zult tegenkomen. De bed & breakfasts waar wij zijn verbleven stonden vaak garant voor sfeervol en bovenal gezellig en warm.

Mireilles vakantietips voor Frankrijk

Er zijn twee keuzes als je naar Frankrijk op vakantie wilt met kinderen: alles zelf organiseren of een complete familiereis boeken. Veel mensen denken dat die laatste optie veel duurder is, maar niets is minder waar. Als je bijvoorbeeld een rondreis, wandel- of fietsvakantie wilt beleven met je gezin in Frankrijk dan kan het juist slim zijn om wel te kiezen voor een compleet georganiseerde reis.

Ook leuk om te lezen:

Kindvriendelijk vakantiehuisje in Limousin
KINDVRIENDELIJK OVERNACHTEN

DE ELZAS

AUVERGNE

Kleine Wereldreiziger PLUS

Heb je vragen over Frankrijk?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS en gooi ze in de groep!


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen aan andere ouders en ons team

✅ Korting bij onze partners

✅ Extra downloads en moodboards met extra tips

Kleine Wereldreiziger PLUS

Heb je vragen over Frankrijk?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS en gooi ze in de groep!


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen aan andere ouders en ons team

✅ Korting bij onze partners

✅ Extra downloads en moodboards met extra tips

arrow_drop_up arrow_drop_down