AgroTurismo rural in Portugal
Europa
Mireille Steegmans
Europa
04/04/2021
3 min

Slapen bij op het platteland, van agriturismo tot gîte

04/04/2021
3 min

Op vakantie met onze kleuter houden wij ervan om lekker buiten in de natuur te zijn en kennis te maken met de gewoonten en te gebruiken van een land, of dat nou in Portugal, Italië of welk ander land dan ook is. Daarbij opgeteld vinden we contact met de lokale bevolking erg leuk om meer te weten te komen over de cultuur en gedachten van de bevolking. Lokaal eten en drinken vinden wij ook altijd interessant. In de meeste vakantielanden hebben ze een naam voor dit soort toeristische plekken die vrij vertaald 'landelijk toerisme' gecontroleerd en wij hebben ze onder elkaar gezeten. Je zult een groot aantal dingen herkennen.

(Eco)toerisme op het platteland met kinderen

Chambres d'Hotes, Agriturismo en AgroTurismo rural hebben allemaal het doel om het toerisme op het platteland betaalbaar te maken en om boeren op die manier een extra inkomen te geven. Voor kinderen is het geweldig om lekker buiten te leven en veel ruimte te hebben om te spelen. Er geldt voor dit soort accommodaties meestal een maximaal aantal kamers van 5, waardoor het nooit massaal wordt. Deze manier van vakantiebeleving is en blijft altijd heel intiem en daar houden wij van! Wat ons aanspreekt in deze formules per land wat kleine nuanceverschillen hebben is de manier van leven, kennismaken met de lokale keuken, de mensen en de gemoedelijke sfeer die er heerst.

Agriturismo in Italië

Italië is in onze ogen het land wat landelijk toerisme expliciet heeft, of dat zo is weten we eerlijk gezegd niet. In Italië is deze manier van vakantie houden met je gezin in ieder geval het meest bekend. Steeds meer gezinnen kiezen voor een agriturismo in Italië om met kinderen te verblijven, omdat de accommodaties die vaak boerderijen zijn een echt totaalpakket aanbieden waar ouders ook blij van worden. Bij de agriturismo is vaak een zwembad, veel ruimte om te spelen, ze hebben een centrale ligging en niet onbelangrijk voor genieters: de mogelijkheid om wijnen te proeven, kennis te maken met het Italiaanse eten van di mama en lekker op het platteland ontspannen. Wat wil je eigenlijk nog meer?

AgroTurismo landelijk in Portugal, Spanje en Spaanstalige laden

In heel Portugal en Spanje, maar ook in Spaanstalige landen is turismo rural erg populair, de Spanjaarden en Portugezen gaan zelf ook graag naar dit soort accommodaties op vakantie. De laatste jaren wordt er ook nog vaak het woord 'ecotoerisme' aan verbonden. Je vindt in de Duoro Vallei van Portugal bijvoorbeeld mooie accommodaties die bij de porthuizen liggen en de naam turismo rural dragen. Deze zijn met kinderen ook erg leuk om te bezoeken, omdat ze kleinschalig zijn en ook nog in een mooie omgeving liggen. Er is meestal genoeg te beleven op een turismo rural. Wat wij in Spanje ook hebben gezien is de eenvoudige combinatie met dieren, je hebt dan echt het platteland gevoel te pakken, een soort slapen bij de boer. Een AgroTurismo rural is van binnen in de meeste gevallen echt van alle gemakken voorzien en straalt vooral erg veel sfeer uit.

Chambres d'Hôtes en Gîtes in Frankrijk en België

De termen 'chambres d'hôtes' en 'gîtes' zijn niet voor alle Nederlanders bekende termen. Het kenmerkende voor dit soort accommodaties in Frankrijk en België is dat ze kleinschalig en authentiek zijn. Je vindt bij een chambres d'hôtes of gîtes zeker geen massatoerisme, maar juist het Franse of Belgische platteland en bijzondere accommodaties. Chambres d'Hotes is letterlijk gastenkamers en dus vergelijkbaar met een bed & breakfast, het is de Franse of Belgische variant hiërarchisch.

Chambres d'Hotes kun je als gezin goede boeken als je op doorreis bent naar het zuiden, het zijn vaak echt enige plekjes waar je lekker zelfs kunt vertrouwen en eerlijk gezegd is het vaak zonde als je er maar één nacht blijft. Het is juist leuk om een dagje meer sfeer te proeven als je op doorreis bent of om lekker zelfs aan het zwembad te liggen, wil dat veel accommodaties ook hebben. In Zuid-Frankrijk zitten veel leuke accommodaties voor gezinnen van dit type. Bij een chambre d'hotes biedt de eigenaar de mogelijkheid om met de familie mee te dineren, table d'hôtes heet dat. Hieraan zijn een paar spelregels verbonden: er mag niet à la carte worden besteld en iedereen zit aan één tafel met het diner. Ideaal voor gezinnen, omdat er op die manier echt een huiselijke sfeer heerst en dat met kinderen ook echt heerlijk vinden wij.

Gîtes zijn vakantiehuizen die je juist voor een bepaalde tijd – meestal een week – huurt met je gezin en die ook zeker authentiek zijn. Wij vinden dit een heerlijke manier van vakantie vieren. Geen massaal vakantiepark, maar lekker één met de natuur en verblijven op het platteland.

Bed & Breakfast, boerderij of cottage in Engeland, Ierland en Schotland

Natuurlijk is de term bed & breakfast inmiddels ook in Nederland gewoon ingeburgerd, maar origineel komt de term overwaaien uit de Engelstalige landen ten westen van Nederland. In een bed & breakfast, boerderij of cottage in Engeland kun je bloemetjesbehang, kopjes met bloemenmotief, tapijten en een heerlijk Engels ontbijt in de ochtend verwachten. Deze manier van overnachten is ontzettend populair en maak ook hier kennis met de lokale bevolking.

Een bed & breakfast is vaak niet gecombineerd aan het landelijke aspect, wat je bij een boerderij of cottage dan weer wel sneller zult tegenkomen. Bed & breakfasts waar wij zijn verbleven stonden vaak garant voor sfeervol en bovenal gezellig en warm.