Toscane met kinderen
Toscane
Mireille Steegmans
Toscane
09/09/2021
6 min

Toscane met kinderen, écht Italiaans

09/09/2021
6 min

Toscane is een van de plekjes in Italië waar je perfect een heerlijke villa kunt huren met je kinderen. Wij kozen voor een authentiek Italiaans huis boven op de berg en met een prachtig uitzicht. Laat ik even voorop stellen dat Toscane zo enorm veel te bieden heeft dat ik er een complete website over kan maken. Daarom de highlights voor gezinnen inclusief wat onbekende tips.

Sfeervol Toscane

In het kleine dorp waar wij logeerden, waren wij de enige buitenlanders. Leuk dat contact met de inwoners met de paar woorden Italiaans die wij spreken, lekker lokaal. Wij vinden het ontzettend leuk om kennis te maken met de lokale keuken op vakantie en dat kan in Toscane heel erg goed, ook met een kind. Toscane is heel divers en dat is leuk voor de kinderen, maar ook voor ouders weten wij uit eigen ervaring. Bezoek met je familie leuke plaatsen zoals Lucca, Pisa en Sienna. En natuurlijk mag ook Cinque Terre niet ontbreken tijdens je vakantie naar Toscane. Pisa heeft trouwens meer dan alleen de scheve toren en het Campo dei Miracoli. Ontdek dus meer van de stad, dan ervaar je ook dat je hier niet zo onder de voet wordt gelopen dan bij de toren van Pisa wat de highlight is waar iedereen eigenlijk voor komt.

Florence

Florence of zoals de Italianen het noemen Firenze lijkt door de vele musea en monumenten misschien niet zo kindvriendelijk, maar niets is minder waar. Florence is populair bij kunstenaars en dat zie je zelfs terug in de straten. De straatartiest Clet Abraham heeft de straatborden van Florence een make-over gegeven waardoor er grappige verkeersborden zijn ontstaan die kinderen gegarandeerd leuk vinden. Er zijn inmiddels tientallen borden te vinden in de stad van deze kunstenaar. Verder is voor kinderen een rondje in de draaimolen op het Piazza della Repubblica leuk net als de maquette van Florence op dit plein. Op die manier zorg je voor afwisseling in de stad, zeker als je er ook nog een lekkere 'gelato' tussendoor pakt. Welk kind wordt niet blij van ijs? Ik kan je een aantal ijsmakers tippen, maar heel eerlijk: je kan niet verkeerd kiezen wat ijs betreft, want je bent in Italië.

Wil je even wat rust? Ga dan naar de Giardino delle Rose, de rozentuin van Florence die tot het Unesco Werelderfgoed behoort. Je kunt hier met je kinderen kunstwerken gaan zoeken waarvan de koffer met de skyline van Florence toch wel onze favoriet is.

Pretpark? Waterpark?

Cavallino Matto is het grootste pretpark van Toscane en een 'parco divertimenti' wat zoiets betekent als een park met een mix van attracties, shows en speeltuinen. Voor jonge kinderen door de zweefmolen en de trein, maar ook met oudere kinderen en volwassenen is hier genoeg te beleven. Het park is niet groot en daardoor overzichtelijk.

Voor allerkleinste kinderen is het Pinokkio Park in Toscane echt heel erg leuk. Parco di Pinocchio ligt in in Collodi en neemt je mee door het verhaal van onze poppenvriend. Je reist eigenlijk over een soort avonturenpad en onderweg kunnen je kinderen spelen en leren tijdens activiteiten zoals schilderen en het maken van maskers. Er zijn oude attracties uit de jaren 50 die zijn gerenoveerd en er is een poppentheater. Is dit park spectaculair? Nee. Het is vooral mooi aangelegd en ontzettend leuk om met de kleintjes naartoe te gaan. Voor hen is er genoeg vertier.

Wil je liever naar een waterpark in Toscane? Dan heb je keuze uit twee waterparken:  Acqua Village in Cecina en Acqua Village in Follonica. Acqua Village in Cecina is het grootste waterpark van Toscane.

Waterpark met kinderen in Toscane

Klimparken in Toscane? Ik ben de tel kwijt!

Het grootste klimpark van Toscane is Adventure Park Il Gigante (Parco Avventura Il Gigante) ten noorden van Florence, je hebt hier routes met kabelbanen tot 100 meter en toffe bruggen om op te balanceren. Er zijn 12 routes die geschikt zijn voor kinderen van 3 jaar en ouder dus voor klimapen is dit echt een walhalla. Er zijn om precies te zijn 6 routes voor jongere kinderen van 3 tot 5 jaar, 2 extra routes voor kinderen vanaf 6 jaar en nog 4 routes erbij voor kinderen vanaf 7 jaar. Vanaf 9 jaar komen er dan nog 2 routes bij.

Ook Parco Avventura Doganaccia 2000 heeft klimparcoursen voor kleine kinderen en vanaf 90 centimeter kunnen kinderen ook al terecht bij Parco Avventura Vincigliata. Er zijn nog veel meer parken, veel hebben goede mogelijkheden voor jonge kinderen.

Klimparken in Toscane met kinderen

Meer van Trasimeno

Het meer van Trasimeno is bekend en populair zoals het Gardameer en ligt op de grens van Toscane met Umbrië. Daarom zijn uitstapjes in Umbrië goed te doen vanuit dit meer. Het is het grootste meer van Midden en Zuid-Italië en ligt erg centraal voor je vakantie in dit gebied. Je hebt hier zandstrandjes en kleine haventjes, maar onze ervaring is dat het best lastig is om een goede plek te vinden. Het is daarom slim om te kiezen voor camping aan het meer, want je auto ergens parkeren kan een uitdaging zijn.

Meer van Trasimeno met kinderen

Breng bij het meer van Trasimeno zeker een bezoekje aan de leuke stadjes in de regio zoals Piegaro of het mooie Middeleeuwse stadje Panicale. Afhankelijk van waar je verblijft aan het meer kun je in 20 tot 40 minuten naar de hoofdstad van Umbrië rijden: Perugia. Een heerlijke stad vonden wij dit met onze peuter. Het is niet al te groot en er is toch genoeg te zien. En het treintje waarmee je vanaf het parkeerterrein de stad in kunt gaan is wel echt ultiem!

Verder vonden wij Assisi ook geweldig om te bezoeken aan het eind van de middag/begin van de avond. Je hebt dan bij zonsondergang een fantastisch uitzicht over de regio vanuit het plein voor Basilica di Santa Chiara.

Assisi met een peuter

Proef Toscane tijdens een typisch Italiaanse Sagra

Tijdens een Italiaans sagra trekken de locals mét hun kinderen erop uit, het is een soort dorpsfeest aan lange tafels waar je als toerist ook welkom bent. Het Italiaanse gevoel, de muziek, dans en soms is er zelfs een kleine markt waar je lokale producten kunt kopen. Love it! Home made eten van de Italiaans nonna's dus, ik denk dat een sagra waarschijnlijk één van de meest populaire lokale evenementen is. Het maakt echt niets uit dat je geen local bent. Wij vonden dit ontzettend leuk om mee te maken en om ons onder te dompelen in de culinaire en vooral lokale hoogstandjes – en natuurlijk ook minder populaire gerechten – van diverse gebieden in Toscane. Wij hebben aan de verhuurder van onze villa informatie gevraagd. Een sagra wordt georganiseerd door de inwoners van een stad of dorp en is normaal gesproken voor iedereen toegankelijk.

Je moet er wel rekening mee houden dat een sagra meestal in de avond plaatsvindt, de siësta is dus essentieel ‘s middags voor je hele gezin. Het geld dat wordt verdiend tijdens een sagra wordt rechtstreeks geïnvesteerd in de gemeenschap. Hoe weet je waar en wanneer een sagra wordt georganiseerd? Vraag het de locals of houdt de aanplakbiljetten die je overal ziet goed in de gaten. Dan is het bovendien in de smalle straatjes soms nog een uitdaging om de juiste locatie te vinden. Maar deze moeite wordt uiteindelijk zeker beloond. Omdat taal meestal geen barrière is voor kinderen zullen ook zij zich snel vermaken tussen de Italiaanse kinderen.

Huur een accommodatie met zwembad

Het was ideaal geweest als er in ons appartement ook een zwembad bij het appartement was geweest om even af te kunnen koelen na onze uitstapjes. Een goede tip dus wat ons betreft als je met kinderen een leuke villa in Toscane huurt. En wij vonden een goede BBQ ook essentieel, waardoor we vele avonden plezier hebben gehad.

Het vinden van dat ene bijzondere wereldplekje om te overnachten is altijd een sport voor ons, er zijn echt zo ontzettend veel fijne accommodaties in Italië kan ik je vertellen! Wij steken veel tijd in het vinden van een leuke plek om te overnachten waar je jaren later nog aan terugdenkt omdat het er zo fijn was, zo ook voor Toscane. We hebben een aantal wereldplekken om te slapen voor je op een rij gezet, van die accommodaties in Toscane waar je echt graag je ogen dicht doet.

Agriturismo met zwembad in Toscane

Wil je een gezinsvakantie naar Italië plannen? Bekijk dan ons complete overzicht met blogs over Italië of Toscane.