Wandelen met een ezel in Italie
Toscane
Mireille Steegmans
Toscane
01/19/2019
4 min

Wandelen door Toscane, met een ezel als gezelschap

01/19/2019
4 min

Toscane is toch wel één van mijn favoriete vakantiebestemmingen met een kind. Waarom? Vanwege de diversiteit van steden, het platteland, de Italiaanse vriendelijkheid en de mogelijkheid om lekker te relaxen en te genieten van de zon. En die combinatie zit ook in de ezeltrekkings van Altratoscana!

Ezeltrekking voor gezinnen die eens wat anders willen

Ben je op zoek naar een vakantie met kinderen die een echte belevenis is? Wil je Italië op een hele andere manier zien? Dan is een ezeltrekking echt een gave manier om de wegen te bewandelen die je anders nooit zou zien. Simpelweg, omdat je er met een auto niet komt of omdat je geen idee hebt dat er aan het einde dat zijweggetje een leuke beek ligt waar je een frisse duik in kunt nemen.

Tijdens de ezeltrekking met Altratoscana zie je vanalles dat je anders voorbij zou lopen. Je gaat off the beaten track, loopt door dorpjes en bent helemaal weg uit de dagelijkse drukte

Wandelen met ezel in Toscane

Eén van de mooiste plekken in de regio

Tinne, de eigenaresse van Altratoscana besloot een aantal jaren geleden om in het minder bekende stukje van Toscane haar eigen ezeltochten te gaan organiseren. In het bijzonder voor gezinnen die gewoon even lekker weg willen van de massa en van avontuur houden. Ze is dol op de regio en wandelt zelf het liefst naar Sassa, een klein Italiaans dorpje dat boven het natuurpark uittorent. Aan de ene kant kijk je dan uit tot het stadje Volterra dat op een berg is gebouwd en erg populair is. Aan de andere kant zie je de Middellandse Zee en Elba. Volterra is een heel levendig dorpje ook al ligt het helemaal boven op de heuvel.

Een andere favoriet is de wandeltocht met kinderen naar de thermen van San Michele voor een duik in het water. In de zomer is het diepe water onder de waterval lekker koel en dat is heerlijk als je heb gewandeld. Het water van de waterval dat van de thermen komt is dan net een warme douche. Bijna niemand kent dit plekje en Tinne verklapt dat ze er eigenlijk altijd alleen is met haar kinderen.

Toscane met kinderen

Wandelen in Toscane, samen met een lieve ezel

Tinne vertelt over haar lievelingsezeltjes Diaspora en Carolina. Diaspora is een lieverd, omdat ze zo’n flinke stapper is. Ze brengt iedereen overal naartoe en op haar kunnen we altijd rekenen. Carolina is een heel gevoelig ezeltje die erg bang en nerveus was toen we haar kregen. Na een jaartje bij ons op de manege werd ze al veel rustiger en nu heeft ze meer vertrouwen in mensen. Zij is de grootste van allemaal en beresterk.

Tinne raadt zelf voor gezinnen met jonge kinderen de vijfdaagse wandeltochten aan waarbij gezinnen kunnen kiezen tussen een korte en een lange tocht. Allebei de wandeltochten zijn heel rustig, midden in de natuur en lekker avontuurlijk. De lange tocht is wel voor iets meer geoefende stappers of juist voor kleinere kinderen die veel kunnen meerijden op de rug van de ezel.

Wandelen in Toscane met een ezel

Wat kun je allemaal verwachten bij Altratoscana?

Altratoscana heeft verschillende soorten ezeltrekkings, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze erg compleet, afwisselend en uniek zijn. Voordat je op pad gaat met je ezel van Altratoscana krijg je een opleiding ezeldrijven, erg belangrijk. Natuurlijk krijg je ook een complete uitrusting voor de ezel mee plus een kaart en GPS om zelf de weg te kunnen vinden in het Toscaanse platteland met je kinderen. De overnachtingen zijn in speciaal geselecteerde accommodaties waar de ezel goed verzorgd wordt en waar ontbijt en diner zijn inbegrepen. Na een dagje wandelen en genieten kun je dus heerlijk aanschuiven en genieten van een Italiaanse maaltijd. Een uniek concept dat ik nog nergens anders in Toscane heb gespot! En…kinderen tot 12 jaar krijgen 30% korting.

Diaspora is een lieverd, omdat ze zo’n flinke stapper is. Ze brengt iedereen overal naartoe en op haar kunnen we altijd rekenen.

Wandelen in Italië met een ezel

Overnachten in een agriturismo

Altratoscana is gevestigd in het plaatsje Pomarance dat vlakbij Volterra ligt en in het natuurgebied Monterufoli-Caselli. Je gaat hier gegarandeerd genieten van de mooie natuur, want de afstanden die je dagelijks loopt zijn prima te doen met kinderen dus je hebt tijd genoeg om te ontspannen en genieten. Als kinderen even niet meer kunnen of willen lopen, dan kunnen ze uitrusten op de rug van de ezel. Gegarandeerd een succes! De routes zijn eenvoudig en makkelijk te vinden en als je arriveert bij je agriturismo voor die nacht dan is het steeds weer een ontdekkingstocht voor kinderen. Ze zullen heerlijk slapen ’s nachts van alle indrukken en de hele dag actief zijn in de buitenlucht. Het is te zien dat de agriturismo voor gezinnen zorgvuldig zijn geselecteerd door Tinne. De meeste accommodaties hebben een zwembad en eigen dieren. En ze zijn sfeervol ingericht en liggen midden in de natuur.

Meer weten over Altratoscane?

Altratoscana biedt standaard ezeltochten van drie-, vijf- en zeven dagen aan en richt zich echt specifiek op gezinnen. Het is werkelijk een unieke ervaring om samen met een ezel door het Toscaanse land te lopen. Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat de omgeving geweldig is en dat je het leuke Middeleeuwse plaatsje Volterra zeker wilt zien!