Speuren naar Majolica aardewerk in Deruta
24 oktober 2020 
in Umbrië
10 min. leestijd

Speuren naar Majolica aardewerk in Deruta

Deruta moet op je bucketlist als je naar Umbrië gaat! Zeker weten dat je kinderen het fantastisch vinden al dat Majolica aardewerk wat met de hand wordt beschilderd. Of toch niet?Als ouder wil je het schattige plaatsje Deruta zeker wel zien dus daarom: plan dit in de ochtend en sluit af met een rondje speeltuin.

Weg van het massatoerisme

Umbrië is geweldig voor gezinnen die niet houden van massatoerisme. Ik dacht altijd dat Umbrië vergelijkbaar was met Toscane, maar niets is minder waar. Umbrië is nog veel authentieker, de mensen zijn meer bescheiden en er is zeker nog geen sprake van gebaande paden. Wij hebben geen uitgestippelde wandelroutes gevonden bij de lokale VVV en de informatie is voornamelijk in het Italiaans -soms ook in Engels- verkrijgbaar. En dat maakt Umbrië met kinderen in ons ogen heel erg interessant! Dat geldt ook voor het dorpje Deruta waar je vooral lekker zelf op ontdekkingsreis moet gaan, erg leuk!

Piazza dei Consoli Deruta
Piazza dei Consoli Deruta

Ontdek keramiek dorpje Deruta

Het schattige dorpje Deruta ligt 20 minuten rijden onder de stad Perugia en is perfect voor een leuke wandeling van 1,5 uur met kinderen. Als je de auto parkeert bij Giardini Pubblici bij de toegangspoort dan kunnen de kinderen eerst even in de speeltuin spelen. Wanneer je vervolgens het dorpje inloopt dan kom je al snel de eerste keramiek winkeltjes tegen. Houd er rekening mee dat er vanaf 13.00 uur tot ongeveer 16.00 uur siësta is, dus dat de winkeltjes vaak of allemaal gesloten zijn. Kom dus op tijd of ga wat later. Overigens kun je met de auto wat verder Deruta inrijden, maar heel handig is het in mijn ogen niet. Let wel op de borden, want in veel Italiaanse steden mag je niet zomaar overal rijden en dat geldt ook voor wat steegjes in Deruta.

Locatie/route: Parkeerplaats bij Giardini Pubblici

Deruta in Umbrië met kinderen

Een klein stukje geschiedenis over keramiek

In de 14e en de 15e eeuw brak de pest uit en de oorzaak van deze epidemie werd bij het aardewerk gezocht door de overlevenden. Aardewerk zou niet hygiënisch zijn en dat is de reden dat veel keramiek in die eeuwen werd vernietigd. Eeuwig zonde, want het beste Italiaanse Majolica aardewerk werd in die tijd gemaakt. Na het jaar 1500 werd het Majolica een soort van opnieuw uitgevonden. Er werd aardewerk geproduceerd in Toscane en Umbrië waarbij Orvieto en Perugia een belangrijke rol speelden. Tegenwoordig is Deruta het epicentrum van de beste kwaliteit Italiaans keramiek. Je herkent de stijl van Deruta uit duizenden, al wordt het wel heel veel gekopieerd in de rest van Italië. Ook in Deruta zelf kan de kwaliteit van het aardewerk overigens wisselend zijn.

De highlights van Deruta

Deruta is vooral een heel leuk plaatsje om doorheen te slenteren en om sfeer te proeven. Lekker Italiaans ijsje onderweg scoort vast ook. Er zijn een aantal highlights die een bezoek waard zijn, als je de hoofdstraten volgt dan hoef je niets te missen in dit schattige dorpje. Nadat wij onze auto bij de speeltuin hebben geparkeerd, lopen we onder de toegangspoort door Deruta binnen richting Piazza dei Consoli. Onderweg komen we een aantal leuke winkeltjes tegen. Rondom het Piazza dei Consoli liggen diverse kerken en mooie gebouwen:

  • Keramiek Museum – Palazzo Comunale of Deruta
  • kerk van San Francesco – Chiesa di San Francesco
  • kerk van St. Antonio – Chiesa Sant’Antonio Abate

Giardino Panoramico

Loop de leuke straatjes in, kijk of je het leuke steegje kunt ontdekken naast Chiesa di San Francesco en loop vervolgens naar Giardino Panoramico voor een mooi uitzicht over de streek. Loop van hieruit nog even door en ontdek de bijzondere Madonna in de muur aan je linkerkant. Als je geluk hebt dan kun je de kunstenaar van dit object persoonlijk ontmoeten in de winkel die er tegenover ligt. Wij praten uitgebreid met hem en krijgen een rondleiding langs zijn prachtige kunstobjecten. Wij gaan naar Deruta vanuit onze slaapplaats Agriturismo Pieve del Castello in de gemeente Marsciano. Verblijven in deze luxe accommodatie met zwembad in Umbrië is zeker ook prachtig en dat geldt ook voor de appartementen van Principe del Trasimeno aan het meer van Trasimeno.

Ook leuk om te lezen:

OVERNACHTEN MET KIDS

UMBRIË

Gardameer in Italië met kinderen

GARDAMEER

Kleine Wereldreiziger PLUS

Wil jij tijd besparen met het
plannen van je gezinsvakantie?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS voor een vast bedrag per jaar:

  • Exclusieve voordelen voor het hele gezin.
  • Je vakantievragen stellen aan ons en andere reislustige ouders.
  • Doe-boeken, online uitjes, doe-bladen en spelletjes.
  • Downloads, moodboards en meer!
arrow_drop_up arrow_drop_down