Verona met kinderen, ontdekken en rondkijken + wandelroute
05 juni 2022 
28 min. leestijd

Verona met kinderen, ontdekken en rondkijken + wandelroute

Voor wie naar het Gardameer op vakantie gaat, lijkt een uitstapje naar Verona met kinderen een hele logische keuze. Een sfeervolle stad, genoeg te zien en te doen. Wij geven je onze tips en een handige wandelroute.

Tips voor Verona met kinderen

Verona is één van de meest populaire UNESCO steden van Italië. Gave architectuur die goed bewaard is gebleven, een kasteel en een geweldige plek om met kinderen de geschiedenis van Italië te ontdekken. Verona is voor Italië economisch gezien een hele belangrijke stad en natuurlijk een toeristische highlight. Wij waren voor het laatste in het najaar in Verona met een kleuter en hebben een geweldige dag gehad. Gelukkig viel het mee met de drukte, maar dat is in de schoolvakanties in het voorjaar en in de zomervakantie totaal anders weten wij uit eigen ervaring. Onze auto parkeerden we gratis net buiten de stad en we liepen in 10 minuten naar het Castelvecchio van Verona toe. De centraal gelegen Arena van Verona was vanaf deze parkeerplaats een kwartier lopen.

A grave? O no, a lantern… For here lies Juliet, and her beauty makes this vault a feasting presence full of light. – William Shakespeare

Uitzicht over Verona vanaf Castelvecchio

De meest leuke bezienswaardigheden als je Verona met kinderen gaat bezoeken, liggen in het centrum van de oude stad: Citta Antica. Lekker alles dicht bij elkaar dus, ideaal. Wij deden eigenlijk een mix van highlights en wat chillen in Verona. Onze wandelroute was in totaal 5 kilometer en dat was prima met een kind erbij. Zeker op een warme dag is dit meer dan voldoende voor kinderbenen, want reken erop dat je aan het slenteren bent en dat kinderen soms de afstand wel twee keer lopen. Onze route was als volgt:

 1. Parkeerplaats Porta Palio
 2. Verona Arena / Piazza Bra – koop een los ‘skip the line’ ticket met gelicentieerde gids
 3. Piazza Delle Erbe
 4. Casa di Giulietta
 5. Torre dei Lamberti – koop een los ticket
 6. Verona Cathedral
 7. Castelvecchio Verona
 8. Terug naar Parkeerplaats Porta Palio

>> Bekijk hier onze volledige wandelroute door Verona

Wandelroute door Verona met kinderen

Wij parkeren in Verona onze auto net buiten het centrum. Helemaal gratis inderdaad ja! Het kan dus zeker. Maar waar is dat dan? Het is de parkeerplaats aan Viale Colonnello Gailliano, tegenover Porta Palio. Van hieruit loop je in ongeveer 20 minuten de stad Verona in. Het grote voordeel vinden wij dat we met de auto gewoon niet helemaal Verona in hoeven te rijden. En dat houdt dus in dat we ’s avonds Verona ook weer makkelijk uit kunnen rijden, want we zitten vanaf deze parkeerplaats zo weer op de snelweg. Bovendien is de route die we lopen naar het centrum erg leuk! Zonde om dit te missen, maar als je midden in Verona parkeert dan ga je de buitenwijk doorgaans niet echt zien. Wel als je de auto parkeert aan Viale Colonnello Gailliano.

Parkeerkaart bij Tabacci en traffico limitato

De parkeerplaats is ongeveer 15 minuten lopen van het station, dus mocht je een dagje uit met de trein willen plannen dan is deze gratis parkeerplaats in Verona ook handig. Wil je liever wel in het centrum parkeren? Dat kan. Je kunt een Italiaanse parkeerkaart regelen bij de ‘Tabacci’ die overal wel te vinden zijn. Let wel op de zona traffico limitato in het centrum van Verona. Om luchtvervuiling tegen te gaan mag er minder verkeer in deze gebieden rijden. Je riskeert een boete, ook als je er per ongeluk rijdt. Italianen zijn toch wel dol op buitenlanders bekeuren is onze ervaring… Ook in steden als Pisa, Turijn en Milaan heb je zones met traffico limitato.

Gratis parkeren in VeronaParkeren op loopafstand van het centrum

Arena van Verona wel of niet bezoeken?

De Arena van Verona, die wil je bezocht hebben als je naar Verona gaat! Of niet? Natuur is deze prachtige Arena hét symbool van Verona. Onze tip: doe het niet! Betaal iets meer en boek tickets voor een voorstelling in de Arena van Verona, samen met nog 22.000 andere mensen! De akoestiek, de grote Italiaanse familie die met eten en drinken de Arena in komen lopen: het is een belevenis op zich. Bovendien zijn de tickets voor een voorstelling van het prachtige slavenkoor van Nabucco of Aida betaalbaar vanaf € 22,00.

Bezoek je de Arena van Verona op een doordeweekse dag en heb je net als wij ook nog de pech dat ze volop bezig zijn met werkzaamheden, dan zie je bar weinig eigenlijk. En dat terwijl de entreeprijs voor volwassenen toch wel € 10,00 is. Kinderen krijgen gratis entree, vanaf 8 jaar betalen kinderen € 1,00 (actuele prijzen juni 2019). Natuurlijk wil je de Arena wel gezien hebben, ik zou zelf een los ‘skip the line’ ticket met gelicentieerde gids aanbevelen. Waarom dan? Omdat je dan verhalen hoort die je anders gegarandeerd mist. Bovendien is het vaak enorm druk bij de Arena van Verona dus dan is het lekker om die enorme rij over te slaan. Time is money, right?

Wij hebben vandaag Verona bezocht met ons gezin met drie dochters. We hebben echt genoten. Dank voor de route, de tips en de leuke manier van schrijven! Dat heeft zeker geholpen er een super leuke dag van te maken. Dank! – Annemarie van Schaik.

Arena van Verona zijkantDe Arena van Verona

Naar de opera met kinderen

Een opera? Wat is dat zou voor een tip?! Dat is toch echt niet leuk voor kinderen? Daar hebben wij een andere mening over, want in de Arena is het werkelijk een spektakel! Wij zagen zelf Nabucco en zouden zo nog een keer gaan vanwege de sfeer, het overweldigende decor en natuurlijk de enorme cast. Va pensiero is echt wel impressive te noemen. Sinds wij weten dat Zucchero in de Arena van Verona optreedt, staat dit ook op onze bucketlist.

De meest leuke bezienswaardigheden als je Verona met kinderen gaat bezoeken, liggen in het centrum van de oude stad: Citta Antica. Lekker alles dicht bij elkaar dus, ideaal.

Arena Verona met kinderen bezoeken

Arena Verona bezoeken

De Arena van Verona ligt aan Piazza Bra, de plek waar we lekker even op een bankje in een klein parkje gaan zitten na de eerste kilometer wandelen en onze ogen uitkijken. De Romeinse ridders lopen voor de Arena en dat is voor Verona met kinderen een must om te zien. Natuurlijk betaal je een bedrag om met een ridder op de foto te mogen. Prijzen variëren per seizoen.

Piazza Bra is het grootste plein van Verona en er liggen prachtige gebouwen omheen waarin veelal restaurants zijn gevestigd. Vergis je niet in de kwaliteit van de restaurants die hier zitten. Ondanks de enorme hoeveelheid toerisme op Piazza Bra kun je hier wel degelijk erg goed eten en is het dus niet zo dat de kwaliteit minder is.

Locatie/route: Piazza Bra, Verona

>> Bekijk hier onze volledige wandelroute door Verona


Piazza Bra Verona

Op Piazza Bra vertrekt ook de Verona Panoramic Tour, het treintje dat je langs de highlights van Verona rijdt. Iedere 25 minuten vertrekt er een treintje op het plein van 10.00 uur in de ochtend tot en met 19.00 uur in de avond. De audiotour is in het Italiaans, Engels, Duits en Frans. Helaas dus voor de Nederlandse kinderen. Volwassenen betalen € 5,00 voor de tour, kinderen tot 15 jaar betalen € 3,00 en voor een gezin met 2 kinderen betaal je € 13,00 (actuele prijzen mei 2019).

Panoramic Tour Verona treintje

Verona Panoramic Tour


Vanuit Piazza Bra lopen we over de luxe winkelstraat ‘Via Guiseppe Mazzini’ naar Piazza Delle Erbe. Ben je in Verona met kinderen, dan mag je natuurlijk de Disneystore aan deze weg niet overslaan. Star Wars, Nemo, Frozen en nog meer bekende vrienden zijn hier vertegenwoordigd. Wil je een gaaf pak om te verkleden scoren dan zit je hier goed! Niet goedkoop, wel uniek en mooi.

Op Piazza delle Erbe staat een markt waar we lekkere gepofte kastanjes kopen, populair in Italië tijdens het najaar en de winter. Verder kun je hier makkelijk iets te eten scoren, hoewel de kwaliteit toch wat minder is in onze ogen dan op Piazza Bra. Het is leuk om even langs de souvenirs te lopen, wij blijven natuurlijk even steken bij de houtgemaakte Pinokkio in allerlei formaten. Dit plein heeft ook weer prachtige gebouwen, laat het even rustig op je inwerken. Onze kleuter rent ondertussen lekker rond en speelt met andere kinderen op het plein. De markt is op zich gezellig, maar ontsiert het plein eerlijk gezegd wel. Slenter wat leuke zijstraatjes in een uit als je zin en tijd hebt (en de kinderen ook!).

Locatie/route: Piazza delle Erbe, Verona

>> Bekijk hier onze volledige wandelroute door Verona

Ga je een aantal highlights die wij noemen in Verona met kinderen bezoeken? En wil je ook daadwerkelijk overal naar binnen? Dan is het verstandig om een Verona card aan te schaffen.

Piazza delle Erbe Verona

Geroosterde kastanjesGeroosterde kastanjes

Piazza delle Erbe Verona

Vanuit Piazza delle Erbe loop je trouwens in een paar minuten naar het balkonnetje van Julia. Je kunt het eigenlijk niet missen, want hordes toeristen lopen hier naartoe. In eerste instantie om naar het balkon te kijken en natuurlijk willen de mannen ook maar al te graag de borst aanraken van het beeld van Julia dat op het kleine binnenplaatsje staat. Je bent gewaarschuwd, kinderen worden hier letterlijk onder de voet gelopen. Wat een drukte! Leuk om het balkonnetje te zien, maar loop daarna vooral snel door en vertel het romantische verhaal van Romeo en Julia onderweg aan je kind. Dat is namelijk wel degelijk de moeite waar. Ook als je Verona met kinderen bezoekt hoort deze highlight er natuurlijk bij, maar echt heel bijzonder is het niet per se.

Balkon van Julia in Verona

Het verhaal achter Casa di Giulietta is dat dit het huis was van de familie Capulet. Julia Capulet speelt naast Romeo een hoofdrol in het bekende toneelstuk Romeo & Julia dat later meerdere keren verfilmd werd. Het is al met al bijna een bedevaartsoord te noemen met de enorme hoeveelheid namen op de muren en overal om je heen. Denk maar niets dat het je lukt om alleen op dit plein te staan. Een soort ‘Mona Lisa’ effect is het zeg maar. Neem wel een stift mee als je hier naartoe gaat en kalk je namen of iets anders leuks op de muren erbij. Geen garantie dat het er een volgende keer nog staat, maar leuk is het wel als je met kinderen in Verona bent. Maak er even een fotootje van als bewijs. Liefdesbrieven kunnen in de brievenbus gestopt worden overigens 😉

Of dit huis echt van de familie Capulet is geweest zal waarschijnlijk altijd wel de vraag blijven. Maar wil je op het meest bekende balkon van Verona staan dan is dit wel je kans! Je ziet in Casa di Giulietta hoe de familie woonde en je kunt zelf een liefdesbrief schrijven. Natuurlijk mag je ook op het balkon staan waar vervolgens hordes toeristen naar je opkijken om een foto te schieten. Wij vonden het vooral erg druk en vol en zouden met kinderen gewoon lekker snel weer weg gaan en doorlopen in plaats van naar binnen te gaan.

Hup, van je bucketlist af. En weet je wat het erge is? De volgende keer dat je in Verona bent ga je er waarschijnlijk gewoon toch nog een keer naartoe! Een volwassene betaalt € 6,00 entree, kinderen tot 14 jaar betalen € 1,00. (actuele prijzen mei 2017). Wij gaan er liever een lekker Italiaans ijsje van eten…of meerdere!

Locatie/route: Casa di Giulietta, Verona

>> Bekijk hier onze volledige wandelroute door Verona

Posta di Guilietta in Verona

De borst van Giulietta aanraken

Vlakbij het huis van Julia ligt Torre dei Lamberti. Heb je de tijd om de klim naar boven te maken, dan is het leuk om hier stoppen. Op 84 meter hoogte heb je 360 graden uitzicht over heel Verona, erg tof om de stad van de liefde vanuit de hoogte te zien. Leuk feitje: de klokkentoren van Torre dei Lamberti is meer dan 800 jaar oud. De rit naar boven is in totaal 289 treden, of je pakt gewoon de lift! De skyline van Verona is in ieder geval tof van bovenaf, leuke plek voor mooie foto’s. Skip the line en koop vooraf tickets voor Torre dei Lamberti, daarmee heb je ook toegang tot Galleria d’Arte Moderna Achille Forti.

Locatie/route: Torre dei Lamberti, Verona

>> Bekijk hier onze volledige wandelroute door Verona

Torre dei Lamberti Verona

De Duomo di Verona/Kathedraal van Verona is onderdeel van een heel complex. De Kathedraal is groot en heeft mooie elementen. Vooral de doopkapel vinden wij mooi. Ga hier eens zitten met je kind en kijk eens rond naar wat je allemaal ziet. Kun je dieren ontdekken? Wat ziet je kind allemaal? Een kathedraal lijkt saai voor een kind, maar als je anders kijkt dan hoeft dat helemaal niet saai te zijn. Het is juist superleuk om samen allerlei dieren en andere dingen te spotten! Met een Verona card heb je gratis entree tot de Duomo di Verona, zeker de moeite waard.

Locatie/route: Duomo di Verona, Verona

>> Bekijk hier onze volledige wandelroute door Verona

Ga je een aantal highlights die wij noemen in Verona met kinderen bezoeken? En wil je ook daadwerkelijk overal naar binnen? Dan is het verstandig om vooraf een Verona card voor 24 uur aan te schaffen, want dan kun je gratis naar binnen op de volgende plekken die wij noemden:

 • Arena (volwassene € 10,00)
 • Lamberti Tower (volwassene  € 8,00)
 • Juliet’s House (volwassene  € 6,00)
 • Juliet’s Tomb and Fresos Museum “G.B. Cavalcaselle” (volwassene  € 6,00)
 • Castelvecchio Museum (volwassene  € 6,00)
 • Duomo (volwassene  € 2,50)

Verona card wel of niet aanschaffen?

Breng je een bezoek aan de Arena en nog twee andere bezienswaardigheden van € 6,00? Dan heb je de Verona Card er al uit! De Verona Card kost € 20,00 voor 24 uur en € 25,00 voor 48 uur. Best een prima prijs als je een aantal musea en andere plekken in Verona wilt bezoeken met je gezin. Kinderen zijn op veel plekken gratis of betalen een kleine prijs.

Je koopt de Verona Card bij monumenten, musea en kerken verspreid over Verona. Verder zijn er een aantal Tabacci die de Verona Cards verkopen of je gaat naar de Tourist Information in zo’n beetje iedere bekende stad. Je kunt de Verona Card dus ook al aanschaffen in plaatsjes als Bardolino, Garda en Malcesine aan het Gardameer. Je tijd gaat pas in vanaf het eerste moment van gebruiken van de kaart.

Wil je Verona niet met de benenwagen verkennen, dan is de CitySightseeing Verona een goede optie. Een hop on hop off bus die je in 2 x 60 minuten de hele stad Verona met kinderen laat zien. Er zijn twee verschillende routes van ieder 60 minuten (lijn A en lijn B). De bussen rijden van Maart tot en met Oktober vanaf Piazza Bra midden in Verona.

Je kunt uit de bus wanneer je wilt en je kunt ook weer instappen wanneer je wilt ergens onderweg bij een halte. Let wel op dat het ontzettend druk kan zijn in deze bus en dan kun je soms niet meer onderweg opstappen en zul je moeten wachten op de volgende bus. Dat kan soms even duren is onze eigen ervaring dus als je daar geen zin in hebt dan is het slim om de hele route te blijven zitten. Dan kun je daarna altijd nog een keer de bus pakken om ergens onderweg uit te stappen. Je ticket is immers de hele dag geldig. Wil je allebei de routes doen? Dan betaal je € 20,00 voor een volwassene en € 10,00 voor een kind.

Is de Hop on Hop off bus in Verona een aanrader?

Goede vraag! Het ligt eraan hoe goed je kind(eren) kunnen lopen. Onze kleuter van 5 jaar loopt met gemak zo’n 10 kilometer en struint dus gezellig mee door een stad als Verona. Mits we natuurlijk wel wat tussenstops maken en ook aandacht besteden aan wat hij leuk vindt. Even bij de fontuin spelen, de Disney Store uitgebreid bekijken en naar wat souvenir winkels. Heb je geen echte lopers? Dan is de Hop on Hop off Verona absoluut een slimme keuze, want dan heb je in een uurtje ieder geval de highlights gezien die wij zo ongeveer te voet in een dag hebben bezocht.

Natuurlijk rijd je wel alleen langs en heb je niet echt de kans om even uitgebreid te kijken. Net wat je zelf wilt. Kunnen de kinderen goed lopen? Dan zou ik de Citysightseeing niet aanraden, want je ziet veel meer als je loopt is mijn mening. De rode lijn volgt zo’n beetje de route die wij liepen, die de kaart hierboven voor onze route.

CitySightseeing Verona Hop-on-Hop-off bus

Castelvecchio is letterlijk vertaald vanuit het Italiaans ‘oud kasteel’. Het kasteel ligt aan de rivier de Agide en heeft meerdere functies gehad. Bij Castelvecchio Verona ligt ook het Museo d’Arte met kunst van de veertiende tot de achttiende eeuw. Het Museo di Castelvecchiois is in mijn ogen met kinderen geen directe aanrader als je kijkt naar de kunst die er hangt. Maar de € 6,00 entree is wel degelijk de moeite waard als je je bedenkt dat je vanaf één van de torens van het kasteel een goed uitzicht hebt op Verona en op de rivier die erlangs loopt.

Het gebouw is gewoon echt wel gaaf en met een Verona Card is de entree voor Castelvecchio inbegrepen en zouden we zeker aanraden om een bezoekje te brengen. Loop sowieso over de Ponte Scaligero (de brug van en naar het kasteel) en klim naar boven zoals wij dat op de foto hieronder deden. Let op: Museo di Castelvecchio is gesloten op maandagochtend.

Locatie/route: Castelvecchio, Verona

>> Bekijk hier onze volledige wandelroute door Verona

Castelvecchio Verona

Verona met kinderen Castelvecchio

Met wat oudere kinderen is fietsen in Verona echt wel tof. Op verschillende plekken vind je Verona Bike, waaronder bij de gratis parkeerplaats die we al tipten: Parkeerplaats Porta Palio. Deze dienst is helaas op dit moment alleen nog bedoeld voor inwoners van Verona, dus als toerist kun je hier helaas nog geen gebruik van maken. Het zit nog in een testfase dus dit zou kunnen veranderen in de toekomst. No worries: Verona is tof om met de fiets te ontdekken. Zowel kinderfietsen als fietsen voor volwassenen kun je het beste huren via BimBimBikes.

Verona is perfect te combineren met een vakantie aan het Gardameer met kinderen. Het Gardameer blijft ieder jaar populair bij gezinnen en wij moeten eerlijk bekennen dat wij wel snappen waarom. Hoewel we zelf het liefst in het voorjaar of het najaar naar het Gardameer op vakantie gaan om heel eerlijk te zijn. Waarom? Vanwege de enorme drukte en het toerisme.


Veel gezinnen maken een dagtrip naar Verona vanuit het Gardameer. Bekijk hier onze accommodatietips voor het Gardameer. Op zoek naar een leuk hotel, vakantiehuis, agriturismo of een andere kindvriendelijke accommodatie in of vlakbij Verona met je gezin voor een stedentrip? Kijk dan bij  Expedia of Booking.com.


Kindvriendelijke accommodaties in Italië
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke agriturismo in Umbrië met kinderen

UMBRIË

Gardameer in Italië met kinderen

GARDAMEER & MEREN