Chocolade museum Ardennen met kinderen
Belgische Ardennen
Mireille Steegmans
Belgische Ardennen
07/26/2019
4 min

Defroidmont, van cacaoboon tot chocolade

07/26/2019
4 min

Chocolaterie Defroidmont is een begrip in Erezée en omgeving, in het hart van de Belgische Ardennen. Het meest bekende Chocolademuseum van de Belgische Ardennen en daar moeten wij vanuit Durbuy natuurlijk ook naartoe!

De geschiedenis van chocolade, genoeg te leren

Mijn opa en oom waren banketbakker en ik heb regelmatig meegeholpen en natuurlijk als kind ook vaak mee geproefd in de banketbakkerij. Ik heb zelf veel paashazen en grote chocolade-eieren met de hand gegoten en daarom mocht een bezoek aan Chocolaterie Defroidmont met het bijbehorende Chocolademuseum niet ontbreken tijdens ons bezoek aan de Ardennen met ons gezin. Bij Defroidmont worden ouders en kinderen meegenomen in de wereld van chocolade. Ik wist al best wel wat over chocolade dacht ik, maar dat bleek tegen te vallen toen we een bezoek hadden gebracht aan het Chocolademuseum! We werden meegenomen door het hele proces. Van het plukken van de cacaoboon tot het verwerken van de chocolade op allerlei manieren. Er bleek nog veel te leren…

De geschiedenis van een familiebedrijf

Bij het Chocolademuseum van Chocolaterie Defroidmont ben je dus op het juiste adres als je dol bent op chocolade net als mijn kleine kleuter en ik. We werden meegenomen in de geschiedenis van het familiebedrijf en vooral ook in de geschiedenis van de chocolade in drie verschillende ruimten. De audio is zowel in het Nederlands als het Frans en het is dusdanig opgezet dat onze kleuter van bijna 4 jaar het ook erg leuk vond. Er is veel te zien zoals de mallen waarin de chocolade wordt gegoten, cacaobonen en oude machines.

Defroidmont chocolade België

Voor de chocolade van Defroidmont worden de beste kwaliteit cacaobonen gebruikt, we hadden niet anders verwacht. Cacaobomen kunnen ongeveer 4 tot 10 meter hoog worden en een goede plukker kan 1.500 cacaobonen per dag plukken. Het klinkt voor ons als weinig, maar dat is dus enorm veel! Wist je trouwens dat geen enkele studie ooit heeft aangetoond dat chocolade acne zou veroorzaken?

Voor snoepkonten en lekkerbekken

We beginnen en eindigen ons bezoek aan het Chocolademuseum met de lekkere Belgische chocolade van Defroidmont en daar tussenin zie je…nog meer chocolade. Heel veel chocolade in al haar vormen dat is waar het Chocolademuseum om draait. Wit, melk en puur in prachtige mallen gegoten. Je ziet ook een stukje van de Chocolaterie waar de chocolade voor verdere verwerking in een koude ruime ligt. We hadden eerlijk gezegd verwacht dat we hier wat uitgebreider konden meekijken naar een korte demonstratie. Dat kon niet, maar dat werd later goedgemaakt, omdat je vanuit de shop kunt meekijken met de vakmensen. Je ziet bijvoorbeeld hoe chocoladekoekjes worden gemaakt en hoe de mallen worden gevuld met chocolade. Geen onbekend terrein voor mijzelf.

Belgische chocolade van Defroidmont

Passie voor het vak zit in de familie

Dat de familie Defroidmont een passie voor het vak heeft is duidelijk. Je maakt uitgebreid kennis met de familie en hoort grappige dingen zoals het feit dat Sébastien Defroidmont in het dorp de bijnaam Tin Tin (Kuifje) had. Philippe Defroidmont kwam er in de brood- en banketbakkerij van zijn ouders achter dat hij een enorme passie voor chocolade heeft en opende daarom in 1984 met zijn vrouw een eigen chocolaterie. Dit is de huidige chocolaterie in Erezée waar wij geweest zijn en waar ook het Chocolademuseum ligt gevestigd. Het hele bedrijf straalt passie voor het vak uit en dat zie je terug in de kwaliteit.

Wist je trouwens dat de Nederlanders een belangrijke taak hebben gehad in het ontdekken en populair maken van chocolade? En dat chocolade vroeger volledig met de hand werd bewerkt totdat er een machine werd uitgevonden waarmee de chocolade vloeibaar gemaakt kon worden? Wetenswaardigheden uit de geschiedenis waar wij nog nooit bij stil hadden gestaan. En wist je dat er 3 soorten cacaobonen zijn die groeien in een topisch klimaat en in grofheid en kwaliteit verschillen. Dat leer je dus ook bij het Chocolademuseum en daardoor word je vind ik bewuster van wat je eet.

Chocolademuseum Ardennen

Voel je als Sjakie en de chocoladefabriek

Als je de geschiedenis van de familie en chocolade hebt gezien. Kennis hebt gemaakt met het productieproces van chocolade. Een kijkje hebt genomen in de banketbakkerij waar een film speelt over hoe chocolade wordt verwerkt. Dan is het tijd om zelf te gaan proeven! Je mag twee stuks chocolade proeven tijdens de rondleiding, de andere chocolade die je proeft, is voor eigen rekening. De moeite waard is het zeker. Wij nemen ook nog wat heerlijke chocoladetaartjes voor het dessert mee. Helemaal geen straf! En verder genieten we van een chocolade lolly, lekkere warme chocolademelk en de verschillende pralines chocolat zoals ze dat in België zo mooi zeggen.

Chocolademuseum Ardennen

Nog een chocolaterie in La Roche-en-Ardenne

Naast het familiebedrijf van Defroidmont is ook Cyril Chocolat een bekend adres in de Ardennen voor lekkere chocolade. Sinds 1993 produceren zij mee dan 80 soorten pralines en chocolade in allerlei vormen. Bij Cyril Chocolat in La Roche-en-Ardenne is er ook een museum en eventueel kun je dat uitbreiden met een proeverij.

Dit moet je weten voor je bezoek aan de Ardennen met kinderen

Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de Ardennen met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Tiny house in de Ardennen met kinderen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.