Grotten van Remouchamps met gezin
Belgische Ardennen
Mireille Steegmans
Belgische Ardennen
04/11/2024
9 min

Grotten van Remouchamps

04/11/2024
9 min

Een bezoek aan grotten is toch eigenlijk wel een must als je in de Ardennen bent met je gezin. Vanuit ons vakantiepark in Malmedy is een bezoek aan de grotten van Remouchamps een logische keuze. Al eerder maakten we een ondergrondse reis door de grotten van Han en het gelijknamige wildpark, dus we hebben vergelijkingsmateriaal! Ontdek meer over de grotten van Remouchamps met kinderen en lees mijn tips voor je bezoek. Leuk om te weten: je loopt deze grotten in en legt de terugweg met een boot af over een afstand van ongeveer zo'n 700 meter. Ik kan je vertellen dat het best een avontuur is van zo'n 20 minuten, zéker met hoog water. Bij te hoog water kun je dus niet met de boot terug en zul je te voet retour moeten gaan in de grotten. Ook geen straf, maar de ervaring van de boot in de grotten van Remouchamps vonden onze kinderen wel echt heel leuk!

Grotten Remouchamps uitje met kinderen

Waar liggen de grotten van Remouchamps?

Gelegen in de Belgische Ardennen, op slechts een steenworp afstand van Luik, bevinden de grotten van Remouchamps zich in het Belgische plaatsje Sougné-Remouchamps (gemeente Aywaille). De grotten zijn overigens ook prima bereikbaar vanuit Durbuy of Stavelot. Deze verborgen parel in het landschap van Wallonië is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Wij parkeren onze auto op nog geen 300 meter lopen van de ingang van de grotten en wandelen even langs het water om een indruk van het dorpje te krijgen op een zonnige zondagochtend. Tijdens de zomervakantie kun je hier natuurlijk heel veel toeristen verwachten, maar tijdens het Paasweekend zijn wij bijna alleen op deze plek zo lijkt het.

Stel je voor: je bent omringd door eeuwenoude kristallijne afzettingen en stalagmieten die verhalen vertellen van prehistorische tijden, allemaal prachtig verlicht!

Grotten zijn altijd een leuke mix van "Moeder Natuur", geschiedenis en op avontuur gaan met onze kinderen vinden wij. Er valt heel wat te leren in zo'n grot en over het ontstaan voor wie daar interesse in heeft. Je kunt een bezoek aan de grotten van Remouchamps trouwens prima combineren met een ander uitje, want je kunt rekenen op een bezoek van ongeveer anderhalf uur tot twee uur dus het is niet dagvullend. Bij de Grotten van Han heb je bijvoorbeeld ook het Wildpark Han waardoor een bezoek veel langer zal zijn en wél dagvullend is daardoor. Mijn tip zou in ieder geval zijn om een bezoek aan een van de grotten te plannen tijdens een bezoek aan de Ardennen met kinderen.

Grotten in Ardennen met kinderen

Grotten van Han of Remouchamps

Tijdens feestdagen is er vaak wel iets te doen in de Grotten van Remouchamps, zo komen wij met Pasen de Paashaas tegen die volop chocolade eieren uitdeelt. Erg leuk!

Grotten van Remouchamps met kinderen

Hoe zijn de Grotten van Remouchamps ontstaan?

Bij onze aankomst worden we verwelkomd door de schipper die ons binnen laat in de grotten. We kunnen in ons eigen tempo door de grotten lopen en de verschillende borden met informatie lezen. Erg fijn met kinderen, want zo hebben we de tijd en die nemen wij altijd heel graag om de kinderen wat te vertellen over wat we allemaal zien en om hun vragen te beantwoorden. De route naar het eindpunt is trouwens zo'n 800 meter wandelen, schoenen met voldoende grip zijn aan te raden al is er wel iets om je aan vast te houden op de echte gladde stukken. De grotten van Remouchamps zijn gevormd door de stroom van de Rubicon-rivier. Onze kinderen vinden het wel interessant om te horen over hoe het water langzaam maar zeker dit ondergrondse labyrint heeft uitgeslepen en gecreëerd. Je kunt dat op een aantal plekken ook goed zien. Voor kinderen een mooie gelegenheid om te leren over de kracht van de natuur én het belang van waterbehoud.

Grotten van Remouchamps met kleuter

Een ondergronds wonder in de Belgische Ardennen

Deze grotten vertellen het verhaal van de aarde, van prehistorische schuilplaatsen tot de vormen die door de natuur gecreëerd zijn. De entreezaal, ooit een toevluchtsoord voor steentijdjagers, leidt naar een lange galerij die in de 19e eeuw diende als wijnopslag en tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats. Deze mondt uit in een afgrond waar de Rubicon stroomt, de rivier waar we later dus over terug zullen varen met het bootje. De Zaal van de Ruïnes toont de kracht van corrosie, erosie, en instortingen in het vormen van de grot, met een indrukwekkend hangend blok van 40 ton. De Grote Draperie, met zijn eeuwenoude kristallijne afzettingen, en de Zaal van de Maagd, genoemd naar een stalagmiet die lijkt op de Maagd Maria, benadrukken de natuurlijke schoonheid en het geologische belang van de grot. Verder biedt de Grote Galerij, met zijn calcietdammen en 'gours', een blik op de lange geschiedenis van waterinfiltratie. De Kathedraal, met een 40 meter hoog plafond, en het Labyrint tonen de immense kracht van natuurlijke architectuur. Bijzonder is de 'Palmboom', een zuil waar een stalagmiet en stalactiet samenkomen, gelegen in de Rubicon en hij lijkt wel op een soort sokkel te staan.

Remouchamps boottocht ondergrondse rivier

Dit is een ondergrondse reis die je niet wilt missen - je loopt de grotten in en legt de terugweg af met een boot over zo'n 700 meter. Bijzonder!

Boot grotten van Remouchamps

Ondergrondse riviertocht Remouchamps

Parkeren bij de grotten van Remouchamps

Het parkeren bij de grotten is verrassend eenvoudig. Hoewel de grotten zelf geen parkeerplaats hebben, kun je er echt op een steenworp afstand van parkeren. Gratis of tegen een kleine vergoeding parkeer je de auto aan de kant van de weg en loop je zo naar de ingang die wat verscholen ligt tussen twee gebouwen. Maar missen is onmogelijk hoor! Mijn tip is om niet te laat te gaan, als vroege vogel vermijdt je zeker in het hoogseizoen de drukte bij de grotten van Remouchamps en ook in het plaatsje zelf.

Wandelen bij Grotten Remouchamps

Houd er rekening mee dat de grotten niet toegankelijk zijn met een kinderwagen of buggy vanwege de trap je af moet gaan. Natuurlijk kun je de tour tot de trap maken en de eerste kamers dus zien, maar dat is eerlijk gezegd zonde en de tocht met de boot moet je dan ook overslaan. Met een draagzak en een baby voor je drager lukt, ik kan zelf ook met een rugzak afdalen bij de trap. Met een complete rugdrager schat ik in dat de trap niet te nemen is.

Trap en wandelpaden Remouchamps

Historische grotten Wallonië

Grotten van Han of Remouchamps?

Een vraag die veel ouders stellen: beveel je de Grotten van Han of de Grotten van Remouchamps aan? Hoewel de grotten van Han groter en meer bekend zijn, bieden de grotten van Remouchamps een meer intieme en persoonlijke ervaring. Het hoogtepunt van onze tour is zonder twijfel de boottocht op de ondergrondse rivier. Een unieke ervaring die je in de grotten van Han niet vindt. Onze kinderen vonden het geweldig om zo dicht bij het water te zijn, omringd door de stilte en schoonheid van de grot. Zoals gezegd is dit een uitje voor een paar uur. Aan de andere kan de Grotten van Han die je kunt combineren met een bezoek aan het Wildpark Han en dat maakt het dus een dagvullend uitje als je de speeltuin daar nog bij optelt. Bij de Grotten van Remouchamps hebben wij geen speeltuin gezien, maar in het dorp zelf zijn er zeker speeltuintjes. Je gaat de Grotten van Han in met een treintje en ook dat is voor kinderen een leuke ervaring. Dit bezoek is wel met een gids waardoor het interactiever is, maar je dus niet in je eigen tempo door de grotten kunt lopen.

Als laatste is de prijs goed om te noemen. Als je de Grotten van Han én het Wildpark Han wilt bezoeken dan betaal je als volwassene nog geen tientje meer voor de ervaring van het Wildpark Han erbij, je kunt namelijk een PassHan kopen. De prijs van een los bezoek aan de Grotten van Remouchamps of de Grotten van Han is nagenoeg gelijk aan elkaar.

Familie uitje Ardennen

Natuur wonder België grotten

Tips grotten van Remouchamps met kinderen

Grotten van Remouchamps combineren met Le Monde Sauvage

En natuurlijk is een bezoek aan de grotten ook te combineren met Le Monde Sauvage, avontuurlijk voor het hele gezin. In dit uitgestrekte safaripark beleef je vanuit je eigen auto of met het treintje een echte Afrikaanse safari. Beekse Bergen stijl kan ik wel zeggen dan heb je een vergelijk. Ontmoet giraffes, olifanten, nijlpaarden en vele andere dieren die in semi-vrijheid leven. Naast de safari, heb je ook de Zuid-Amerikaanse zone, exotische vogels in de volières en de Jungle Dome met de indrukwekkende Mayatempel. Verder een aantal shows met papegaaien, zeeleeuwen en roofvogels. Of je boekt een rit op een dromedaris of een ontbijt met giraffes!

Grotten Remouchamps met gezin

Ontstaan grotten Remouchamps

Wat is er verder nog te doen in Remouchamps?

Het plaatsje Sougné-Remouchamps zelf mag dan klein zijn, de omgeving bruist van activiteiten voor het hele gezin. Na een bezoek aan de grotten en een fijne Belgische lunch kun je in de middag fantastisch wandelen op één van de wandelpaden rondom het dorp. Ook leuk voor avontuurlijke gezinnen is de mogelijkheid om te kajakken op de Amblève-rivier, midden in de prachtige Ardense natuur.

Ardennen Grotten van Remouchamps

Handig voor je bezoek aan de grotten van Remouchamps

  • Bezoek Grottes de Remouchamps voor meer informatie en om tickets te kopen. Er zijn geen vaste tijden waarop je vertrekt, zodra de groep vol is dan gaat de deur open en wordt er een groep naar binnen gelaten.
  • Bezoek VISITWallonia voor meer informatie en inspiratie
  • Bekijk meer artikelen over de Belgische Ardennen met kinderen voor reistips en inspiratie.
  • Koop een lekkere verse Belgische Luikse wafel na je bezoek aan de grotten, ze worden vers gebakken bij de uitgang!

Belgische wafels

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.