Circuit Spa met kinderen
Belgische Ardennen
Mireille Steegmans
Belgische Ardennen
04/07/2024
7 min

Het circuit van Spa-Francorchamps, voor- en achter de schermen

04/07/2024
7 min

Het circuit van Spa met kinderen bezoeken? Zeker een aanrader voor liefhebbers van snelle auto's wanneer je in de Belgische stad Spa of in de directe omgeving verblijft. Het Belgische Spa staat natuurlijk bekend om twee dingen: haar ijzerhoudend water en natuurlijk het Circuit van Spa-Francorchamps, volgens sommigen het mooiste circuit ter wereld. Wij bezoeken het circuit niet tijdens een Formule 1 race, maar tijdens de Spa Club Ferrari France-day en dat blijkt een ontzettend leuke ervaring te zijn. Op bepaalde dagen kun je het circuit op en rondkijken, vaak zelfs gratis. Het is daarom slim om de racekalender in de gaten te houden als je een racefan bent! Wil je een rondleiding achter de schermen meemaken? Dan is planning vooraf nodig, want tickets voor de tours zijn vaak snel uitverkocht. Ik neem je mee naar het circuit van Spa-Francorchamps, een must do voor iedereen die van een potje racen houdt.

Spa met kinderen Circuit Franchorchamps

Stukje historie over het circuit van Spa-Francorchamps

Het circuit van Spa-Francorchamps is een ware legende in de motorsportwereld, rijk aan historie sinds haar opening in 1921. Deze plek ademt passie, heldendaden en nostalgie, en staat in directe verbinding met de grootste namen uit de auto- en motorsportgeschiedenis. Een circuit waar elke bocht en elke rechte lijn verhalen vertellen van glorie en tragedie. Het circuit wordt omsloten door de weelderige groene heuvels van de Belgische Ardennen en als je verblijft tijdens een weekendje weg of vakantie met kinderen overnacht in Spa, Malmedy of Stavelot dan is het zeker een plek om te bezoeken.

Ferrari history

Spa-Francorchamps heeft wereldwijde faam, dankzij iconische delen van het circuit zoals de Raidillon en de Eau Rouge. Het circuit is het toneel geweest voor talloze nationale en internationale kampioenen en biedt jaarlijks een bomvolle kalender aan sportevenementen. Natuurlijk ook de Formule 1 met onze eigen Max Verstappen in de hoofdrol. De kronkelende bochten van het circuit volgen het natuurlijke reliëf van de Ardennen, zo gaaf! Het omliggende landschap van de Hoge Venen is trouwens ook heerlijk voor een mooie wandeling met je gezin. Even ontsnappen aan het brullende geluid van motoren! Verborgen paden en de lokale fauna en flora tonen een kant van Spa-Francorchamps die vaak ongezien blijft door racefans. 

Circuit Spa Francorchamps tickets

Een opmerkelijk aspect van Spa-Francorchamps is de verbinding met water. De naam van Eau Rouge - de befaamde bocht - verwijst naar de roestkleurige waterloop die onder het circuit door kronkelt, een zijrivier van de Amblève die een rijke historie heeft die teruggaat tot de Romeinse tijd.

Circuit de Spa Franchorchamps

Bezoek circuit van Spa met tiener

Vrije inloop tijdens Spa Club Ferrari Day


De Ferrari Club Frankrijk behoort tot één van de oudste officieel door de Fabriek erkende Ferrari-eigenarenclubs. Jaarlijks nemen ongeveer 500 actieve leden deel aan sportieve, toeristische of culturele evenementen zoals het evenement op het circuit van Spa. Hierdoor kunnen ze op een dynamische manier genieten van het plezier dat rijden in een Ferrari biedt, door over legendarische circuits te scheuren. 

Wij komen er eigenlijk bij toeval achter dat je tijdens de Spa Club Ferrari Day op het circuit van Spa-Francorchamps gewoon binnen mag lopen. Van 09.00 uur in de ochtend tot 20.00 uur in de avond kunnen we gratis onze auto parkeren bij het circuit (P1/P2) en zo het circuit oplopen. Gratis toegang en all access zo blijkt. Dit wil je als liefhebben van Ferrari en autosport in het algemeen.

Ferrari Spa de Francorchamps

Ferrari F1 Front

We vergapen onszelf aan de vele exemplaren van Ferrari in diverse kleuren, niet alleen Ferrari rood is vertegenwoordigd! Oude nostalgie, nieuwe snelle wagen en alles er tussenin is hier te vinden. Verder maken we een praatje met wat mensen, zitten we zelfs achter het stuur van een Ferrari en nemen we een kijkje in de pitlane als de teams banden wisselen, bezig zijn met onderhoud en de kale banden aan de kant gooien. Wat een leuke ervaring is dit met kinderen!

Pitlane Circuit Spa Francorchamps f1

Ga je naar het circuit van Spa-Francorchamps met kinderen? Dan is het altijd slim om gehoorbescherming mee te nemen. Beter mee verlegen dan om verlegen zeg ik altijd en je kinderen hebt maar één paar oren!

aSpa Circuit Belgie

Ferrari logo car

Rondleiding achter de schermen van het Spa circuit


Je kunt de verborgen wereld achter de schermen van het circuit van Spa-Francorchamps zien tijdens een tour achter de schermen. Deze unieke rondleiding is een prima uitje voor gezinnen die meer willen weten over wat er zich afspeelt achter de coulissen van de auto- en motorsport. Van maart tot en met november biedt kun je in ongeveer 1,5 uur een kijkje nemen op de meest iconische delen van het circuit. De tour voert je langs de paddocks, waar de teams en coureurs zich voorbereiden op de race, naar de perszaal, waar journalisten verslag doen van de gebeurtenissen op het circuit. Je bezoekt ook de omroeperscabine, van waaruit elke beweging op de baan wordt aangekondigd, en het podium, waar de grootste piloten hun overwinningen vieren.

Een bijzonder hoogtepunt van de tour is de toegang tot de Race Control, een plek die normaal gesproken voor bezoekers gesloten blijft. Hier wordt de veiligheid op het circuit streng bewaakt en geregeld. Je krijgt een zeldzaam inkijkje in het zenuwcentrum van het racen! De rondleiding biedt niet alleen een kijkje in de operationele aspecten van het circuit, maar dompelt je ook onder in de rijke geschiedenis en evolutie van deze legendarische locatie. Je leert over het ontstaan van het beroemde tracé en hoort verhalen over de meest memorabele momenten die hier hebben plaatsgevonden. Persoonlijk vind ik de tour met heel wat mooie anekdotes vooral geschikt voor de echte racefans. Wij bezoeken het circuit op eigen gelegenheid en hoewel we niet achter de schermen komen, kunnen we helemaal vrij rondlopen en zelf op ons eigen tempo de pitlanes zien, een blik op het circuit en de race bekijken van bovenaf met zicht op de Eau Rouge. 

Eau Rouge Circuit de Spa Franchorchamps

Spa circuit met kinderen, formule 1 en meer races

Conclusie: een bezoek aan het circuit van Spa-Francorchamps met kinderen is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van snelheid en de fascinerende wereld van autosport. Ons avontuur vindt plaats niet tijdens een Formule 1-race, maar op de Spa Club Ferrari France dag en omdat je dan all access hebt is het misschien nog wel leuker voor een eerste bezoek dan een overweldigende Formule 1-race met kinderen. Een tour achter de schermen biedt een diepgaande blik op de operaties van het circuit en is vooral met tieners interessant die interesse hebben in het circuit. Onze tiener vindt het achteraf net zo leuk om rond te lopen in de pitlane en zelf rond te kijken, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de interesses van je kind. Eén ding is zeker, je wilt de beroemde Eau Rouge bocht niet missen als er een snelle auto doorheen racet! 

Pitlane Circuit de Spa Franchorchamps

Ferrari circuit Spa

Handig om te weten voor je bezoek aan de Ardennen

Spa de Francorchamps Ferrari days