De Elzas met kinderen, tips en uitjes
Frankrijk
Daphne Liebrand
Frankrijk
05/15/2024
8 min

De 10 leukste gezinsuitjes in de Elzas

05/15/2024
8 min

Heb je plannen om met je kinderen in Frankrijk op vakantie te gaan? Denk dan eens aan de Elzas. Dit is een heerlijke groene streek met schattige dorpjes en steden op ongeveer 600 kilometer van Utrecht. Wij vinden die afstand met jonge kinderen op de achterbank prima te doen. Wat is er zo leuk is voor gezinnen in de Elzas? Nou, eigenlijk is dat te veel om op te noemen. Maar we doen een poging en in dit blog vind je de 10 leukste gezinsuitjes van noord naar zuid.

Speeltuin Château de Fleckenstein Alsace

Pass'Alsace

Veel uitjes die we in dit blog voor je beschrijven zijn gratis met de Pass'Alsace. Wij hadden bij onze laatste Elzas vakantie de 5-dagen-variant. De pas is 5 dagen geldig voor een tijdsduur van twee weken. Je hoeft dus niet vijf aaneengesloten dagen op pad, maar kunt het dus verdelen over je vakantie. Heb je wat minder tijd dan kun je kiezen uit de 3-dagen, 48- of 24-uurs-variant. De 48- en 24-uurs passen moeten aaneengesloten worden gebruikt. Voor de pass kun je een gratis app downloaden, maar niet alle locaties hebben goed internet. Een tip: bewaar je originele kaarten waar je er zonder internet bij kunt.

Het kasteel van de uitdagingen

Château de Fleckenstein is bij onze kinderen al jaren het favoriete kasteel in de Elzas! Het château is een ruïne, maar door de challenge is het een bezoek met je gezin meer dan waard. Wij kwamen hier jaren geleden met een peuter en een kleuter. Deze meivakantie zijn we er met een schoolkind en een tiener.  De challenge is voor al deze leeftijden (met wat hulp van ouders) even leuk! Rondom het kasteel is een speurtocht uitgezet met opdrachten. Deze wordt om de paar jaar vernieuwd. Op dit moment moet je Kim helpen met het bevrijden van een gevangengenomen baron en het vernietigen van een gevaarlijk toverboek. Door middel van uitdagingen worden we door de bossen rondom de kasteelruïne gevoerd en ook binnen de kasteelmuren gaan de challenges verder en bevrijden we uiteindelijk de baron. Bij de challenges moet je denken aan doe- en denkopdrachten. De speurtocht is in het Frans, Duits of Engels en als ouder(s) ben je lekker actief met je kinderen bezig.

> Bekijk meer leuke kastelen in de Elzas

Château de Fleckenstein, Kasteel in de Elzas

Fortress Four-a-Chaux Maginot Ligne

De Maginot Linie is een serie forten in de Elzas, gebouwd om in WOII een invasie vanuit Duitsland af te wenden. Nog altijd zijn de bunkers erg indrukwekkend, alles werkt nog en daardoor is het reuze interessant voor kinderen die interesse hebben in de WOII. Fortress Four-a-Chaux beslaat tientallen hectaren met ondergrondse gangen van soms wel 450 meter lang en heel veel verschillende ruimtes. Hier waren 580 soldaten gelegerd. We worden rondgeleid langs 8 ton zware deuren, de keuken, slaapzalen, een operatiekamer, de tandarts, het controlecentrum en alle ruimtes van waaruit ondergronds de tegenstander bestookt kon worden met tientallen kogels per minuut. De tiener mag een loodzwaar kanon helpen richten en onze 7-jarige een patroon vasthouden. De rondleiding duurt 1,5 uur en is in het Frans of Duits.

Elzas met kinderen, Fortress Four-a-Chaux

Treetop walk Alsace

Chemin des Cimes is een prachtige toren die hoog over de Elzas uitkijkt. Omdat het weggetje naar boven erg smal is, is er beneden een parkeerplaats gemaakt en komt er om het kwartier een treintje - in ons geval een touringcar - om bezoekers naar boven te brengen. Je kunt ook naar boven wandelen, dan ben je zo 1,5 uur bezig, met jonge kinderen wellicht langer. We lopen we over de prachtige Treetop walk door het bos. Onderweg kunnen de kinderen dingen leren over de natuur in de Elzas, over smalle balkjes lopen, raadsels oplossen en genieten van het uitzicht. De toren zelf is maar 29 meter hoog, maar door de hoge ligging op de berg heb je een geweldig uitzicht. Het allerleukste is de glijbaan vanaf de top – hiervoor moet je een apart kaartje kopen – naar de voet van de toren. Je neemt een glijmat mee naar boven en daarop roetsj je naar beneden. Dat is trouwens niet alleen leuk voor kinderen, ook wij – hun ouders – vinden dit fantastisch!

Treetop walk Elzas met kinderen

Glijbaan Treetop walk Alsace

Forêt d’Avonture

Op vijf minuten lopen vanaf de parkeerplaats van de Treetop walk loop je naar Forêt d’Avonture. Een prachtige speeltuin. Deze is ingedeeld op leeftijd en daardoor geschikt voor jonge kinderen tot en met tieners. Er zijn grote speeltoestellen met glijbanen, een uitdagend klimparcours en air trampolines voor jonge en oudere kinderen. Er is horeca aanwezig en zelfs een klein souvenirwinkeltje. De Treetop walk en Forêt d’Avonture zijn van dezelfde eigenaar en wil je beide bezoeken, dan is het voordeliger om een combiticket te kopen.

Uitjes Elzas, Forêt d’Avonture

Rondvaart Straatsburg

Erg leuk met kinderen is een rondvaart door Straatsburg. Je kunt kiezen uit drie verschillende routes van verschillende tijdsduren. Wij kiezen de historische route van ruim een uur. We krijgen een koptelefoon en stemmen af op kanaal 7 waar de Nederlandse stem alles vertelt over de gebouwen en wijken waar we langs varen. Wat een prachtige stad is Straatsburg!! We passeren vele kerken, gebouwen met verschillende bouwstijlen, twee sluizen, de opera, oude gevangenissen en het Europees parlement. Op zonnige dagen is het voor de open boten handig om een hoedje of pet mee te nemen en je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Regent het, neem dan een regenjas mee, een paraplu mag niet opgezet worden in de boot. Je kunt dan ook een overdekte boot boeken.

Boottocht in Straatsburg met kinderen

Natuurhistorisch museum Colmar

In een prachtig oud pand zit het kneuterigste natuurhistorische museum waar we ooit geweest zijn. Het eerste dier dat onze tiener ziet is een wombat en onze jongste spot direct een koala. Dan is de missie eigenlijk al geslaagd, want dat zijn toch wel de dieren die onze kinderen het leukst vinden. Buiten staat een skelet van een t-rex en ook binnen is een dino-expositie. Behalve dieren uit de Elzas en van over de hele wereld, zien we fossielen, allerlei prehistorische dierenskeletten, Egyptische kunst en mummies, Afrikaanse maskers en een behoorlijk rommelige verzameling voorwerpen uit de hele wereld. Dit is een grappig museumpje als je een uurtje te besteden hebt met je gezin.

Natuurhistorisch museum Colmar

Ecomuseé d’Alsace

Ecomusée d’Alsace is een openluchtmuseum met als thema de Elzas in het groen. Hier bezoek je vele oude huisjes waarvan het oudste gebouw uit 1529 dateert! In verschillende huisjes is wat te doen, er zijn paarden, ezels, schapen en varkens en we wandelen een route langs de meertjes met het thema WOI. De kinderen spelen heerlijk in de speeltuin en we genieten van de prachtige natuur. Let op, dit museum is niet het hele jaar open en voor diverse activiteiten moet je apart betalen.

Ecomusée d’Alsace, Museum Elzas

Mausa Vauban

Het Vauban Street-art museum is ondergebracht in de vestingwerken van Neuf-Brisach. Er valt niet zo veel over te vertellen, maar je kunt er wel ontzettend veel leuke kunstzinnige foto’s maken! Onze kinderen vonden het geweldig om zich in het kunstwerk in te leven. Goed voor een uurtje foto-plezier! Wil je nog meer Street-art zien, bezoek dan Mulhouse.

De Elzas met gezin, streetart Mausa Vauban

Dierentuin en botanische tuin van Mulhouse

Parc Zoologique & Botanique de Mulhouse is een van de oudste dierentuinen van Frankrijk. Er staan hier nog gebouwen uit de 19e eeuw. Doordat de dierentuin in de botanische tuin ligt is het ontzettend groen. We vinden dat sommige dieren in vrij kleine hokken leven. Je ziet wel dat ze hier aan het moderniseren zijn, want de nieuwere hokken zijn ruimer en er wordt een hele grote savanne met hoge giraffen hokken aangelegd. De dierentuin is ook een belangrijk centrum voor het behoud van bepaalde bedreigde diersoorten. We zien hier veel soorten aapjes, ijsberen, zebra’s, flamingo’s en onze favorieten: de stokstaartjes!

Dierentuin in Mulhouse

Museé Elektropolis

In Museé Electropolis wordt de hele geschiedenis van de ontdekking en de ontwikkeling van elektriciteit uiteengezet en kunnen de kinderen proefjes doen. In een minitheater wonen we een demonstratie bij van zes proeven met stroom. Deze wordt in het Frans gegeven en wij krijgen een kaart met daarop de uitleg in het Engels. Op een gegeven moment mogen kinderen een elektrisch geladen bal in hun handen houden waardoor hun haren overeind gaan staan. Onze kinderen willen uiteraard ook en onze tiener wordt uitgekozen. Na heel wat filmpjes, interactieve schermpjes en proefjes die we zelf kunnen uitvoeren hebben de kinderen een hele leuke, maar ook leerzame ochtend achter de rug.

Elektropolis, museum in de Elzas met kind

Nog meer gezinsvriendelijke uitjes

Zie je het al voor je? Een avontuurlijke gezinsvakantie in de Elzas? Dan hebben we goed nieuws voor je, want onze e-reisgids Vogezen en Elzas staat boordevol uitstapjes en attracties voor een actieve reis met je kinderen. Maakt de Elzas maar een deel van je reis uit en wil je via de Route du Soleil naar het zuiden? Speciaal daarvoor hebben we de uitgebreide, bijna 300 pagina’s tellende e-reisgids Frankrijk: Route du Soleil geschreven. Zeker weten dat jullie een heerlijke gezinsvakantie zullen beleven!

Dit moet je weten voordat je naar de Elzas gaat

Plan je een vakantie naar de Elzas met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Wandelpad Ecomusée d’Alsace met kids