Leuke kastelen in de Elzas met kinderen
Elzas
Daphne Liebrand
Elzas
04/14/2021
8 min

Op avontuur in de kastelen van de Elzas

04/14/2021
8 min

Naar Frankrijk met kinderen gaan zonder een kasteel te bezoeken? Dat is als uit eten gaan zonder een toetje te nemen! Kastelen en Frankrijk zijn voor ons onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij zijn tijdens een lang Hemelvaart-weekend naar het Franse Colmar in de Elzas gereden. Je kon niet alleen lezen wat wij hebben beleefd in de prachtige groene omgeving van dit mooie stadje, maar ook dat we de ‘Pass Alsace’ met -jonge- kinderen hebben uitgetest. Met deze pas kun je een viertal kastelen in de Elzas met kinderen bezoeken. Wij zijn in maar liefst drie van deze kastelen op visite geweest. Benieuwd welke dat zijn en wat er te doen is voor de kinderen? Ontdek dan deze uitjes in de Elzas met kinderen!

Château du Hohlandsbourg

Na ons bezoek aan Hunawihr en NaturOparC staat in de middag Chateau du Hohlandsbourg op het programma. Omdat de kinderen tijdens de rit in slaap zijn gevallen, rijden we een extra rondje door de prachtige bossen op de berghellingen. Dat is helemaal geen straf. Het zonnetje schijnt, er klinkt een vrolijk muziekje op de radio en het is hier heerlijk rustig. We ervaren weer de onbegrensde vrijheid die we ook voelden tijdens onze wereldreis! Kasteel Hohlandsbourg steekt op deze strategische locatie -zo boven op de berg- trots tussen de boomtoppen uit. Als je vanuit Wintzenheim de berg op rijdt, passeer je drie parkeerplaatsen waar aangegeven staat dat ze bij het kasteel horen.

Panoramisch uitzicht over de omgeving

Als je vanaf de parkeerplaats de kortste weg naar boven wilt of als je een buggy bij je hebt zoals wij, rijdt dan vooral door tot de laatste parkeerplaats. Vanaf daar kun je over een asfaltweg de kinderwagen naar boven duwen. Dit is het korte maar pittige tochtje meer dan waard, want bovenaan heb je een schitterend, panoramisch uitzicht over de gehele omgeving. Vooral als je over de rondgang loopt -die te bereiken is als je binnen de kasteelmuren bent- is het uitzicht adembenemend. Van grote hoogte bewonderen we Colmar, tussen heuvels ingeklemde dorpjes met de kenmerkende spitse kerktorens, de uitgestrekte wijnvelden waar we vanmorgen nog doorheen reden, groene bossen en zelfs een berg met wat sneeuw op de top.

Chateau Hohlandsbourg in de Elzas

Dit is een kasteel met een lange geschiedenis…

De eerste bewoners van de berg zijn in de Bronstijd al gestart met het bouwen van een vesting op deze plek. Daarna is het rond 1279 een fort geworden wat in de 14e en 15e eeuw is uitgebouwd. Helaas is het tijdens de 30-jarige oorlog vernietigd, maar niet getreurd, er is inmiddels veel van het château herbouwd. Gelukkig maar, want dit is een prima uitje met kinderen! Zeker als we met een ijsje op het terras van de brasserie gaan zitten en de enorme binnenplaats op ons in laten werken.

In één van de gebouwen op de binnenplaats kun je een tentoonstelling bekijken. Er is een permanente expositie waar de mooiste opgravingen van het château tentoongesteld zijn. Ten tijde van ons bezoek, kunnen we bij de wisselende tentoonstelling, kleding bewonderen die gedragen is door de dames van het kasteel tijdens verschillende gelegenheden. Onze kinderen genieten toch het meest van de wandeling over de historische muren van de rondgang. Je kunt hier overigens niet met een kinderwagen naar boven, maar gelukkig kun je op de binnenplaats je wagentje veilig parkeren.

Château du Hohlandsbourg Frankrijk met kids

Openingstijden Château du Hohlandsbourg

Het kasteel is geopend van april tot en met oktober. Tijdens schoolvakanties en met name in het hoogseizoen worden er binnen de muren van het fort verschillende middeleeuwse festiviteiten en activiteiten georganiseerd.

Chateau Hohlandsbourg Elzas Frankrijk

Château du Haut-Koeningsbourg

Onze volgende actieve dag begint bij Château du Haut-Koeningsbourg. Een enorm kasteel dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Het is zaak om hier in het weekend en het hoogseizoen voor de poort te staan als de deuren worden geopend, want dit is blijkbaar een topattractie met dito drukte. Nog een praktische tip: Het pad naar de ingang van het kasteel is vrij lang, als je kind niet lang kan wandelen is een buggy handig, maar… in het kasteel heb je er niets aan. Sterker nog, je mag hem niet eens mee naar binnen nemen. Een draagzak of rugdrager is in dit geval een aanrader.

Samen met de kinderen -die er hun ogen uitkijken en honderd vragen stellen- dwalen we door de vele vertrekken die voor het publiek opengesteld zijn. We beklimmen wenteltrappen, bekijken volledig gemeubileerde woon- en slaapvertrekken, een ridder- en een wapenzaal en de keuken. Ook bij dit kasteel is het uitzicht fantastisch, zeker als je door de schietgaten of de openstaande ramen, hoog in een toren naar buiten kijkt. Omdat we vroeg zijn, zien we in de verte de ochtendnevel nog boven de velden hangen. Dit geeft het geheel een mysterieuze sfeer. We wanen ons bijna in de middeleeuwen!

Tip: ga vroeg op pad

Na ruim een uur koekeloeren hebben we het kasteel eigenlijk wel gezien, daarom lopen we na de uitgang door naar de relatief kleine kruidentuin aan de zijkant van het château. Hier wandelen we natuurlijk ook doorheen. Er staan wat bankjes in de schaduw en dat is geen overbodige luxe, want de temperatuur loopt nu al flink op. We kiezen er één uit en drinken er water en eten een snoepje. De insecten zoemen ons om de oren en de heerlijke geuren van de kruiden dringen onze neus binnen. Ook van de buitenkant ziet het kasteel er nog goed uit. Aan de verschillende vormen van de vele torenspitsen en daken herkennen we modegrillen en bouwstijlen van diverse eeuwen. We bewonderen van een afstand een prachtige, houten molen die binnen de muren staat en wandelen terug naar de auto.

We merken dat ons vroege bezoek een goede keuze is geweest. Er is rond het middaguur op weg naar het kasteel geen parkeerplek meer vrij! We rijden de drukte uit voor een korte rit naar Cigoland. Als je hier klikt, kun je onze belevenissen in dit pretpark voor jonge kinderen lezen.

Haut-Koeningsbourg in Frankrijk

Château Fleckenstein

Ons laatste doel voor deze minitrip is de kasteel-ruïne van Fleckenstein. Omdat het voor ons geen optie is om met jonge kinderen in een ruk door te rijden naar Nederland, pikken we dit eeuwenoude juweeltje -dat tegen de Duitse grens aan schuurt- nog ‘even’ mee. Dit fort gaan we niet zomaar even bekijken, nee we gaan voor een heuse challenge! Het kasteel van Hugo von Fleckenstein is na een omsingeling door de vijand, verwoest met buskruit. Hugo is daar zo verdrietig van dat hij eraan onderdoor gaat en volgens de legende als geest ronddwaalt door de 600 jaar oude gangen van zijn geliefde château. De ‘uitdaging’ is, om hem te helpen de boel weer op te bouwen. Hiervoor krijgen we vragen en opdrachten voorgeschoteld die over het terrein en in de bossen rondom de bouwval én in het kasteel zelf verspreid zijn. De kinderen vinden het fantastisch!

Over ridders en fabeldieren…

We leren niet alleen veel over het kasteel en de ridders, maar ook over de dieren en planten in het bos, fabeldieren en fantasiefiguren -waarvan ze in de middeleeuwen dachten dat ze echt bestonden- maar ook over de beroepen van de mensen die in de tijd van Hugo leefden.

Onze kleuter roetsjt via de glijbaan het pad op dat we moeten volgen het bos in, hij staat bijna op de staart van een echte slang die daar vrij kronkelt -hij of zij is geen onderdeel van het spel, maar het maakt het wel spannend!- over het paadje, klimt als een volleerde Spider-Man in touwen om vragen te beantwoorden en rolt een enorme bal over een wiebelige touwbrug. Miss peuter hobbelt er lekker achteraan en probeert haar grote broer bij te houden en te helpen met de opdrachten. Ook wij vinden het zo leuk, dat we dat een paar keer tegen elkaar zeggen. Blijkbaar kun je na een topweekend vol heerlijke dagtripjes toch nog verrast worden!

Kasteel in de Elzas met kinderen Fleckenstein

De challenge van Château Fleckenstein

Als we het kasteel bereiken, hebben we er al een flinke tocht op zitten en zijn we pas op de helft van de opdrachten. We zetten er een beetje vaart achter, want het is toch echt de bedoeling -ook al heeft dat niet onze speciale voorkeur- om vandaag nog thuis te komen. Ondanks de vergane glorie is dit weer een geweldig kasteel voor kinderen. We dwalen door gangen, beklimmen wenteltrappen, bekijken uitgestrekte bossen vanaf de toren, meten de omtrek van een put, gaan op zoek naar geesten én vinden een schat! Hoe leuk is dat?

Eenmaal terug bij het restaurant waar het hele avontuur begon, mogen we onze antwoorden in de computer invoeren. We hebben goed ons best gedaan, want we winnen een gezinsfoto waar we als figuren uit de middeleeuwen op staan. Dat is nog eens een leuk aandenken aan dit top uitje! Helaas is het dan toch echt tijd voor de terugtocht. We rijden de eerste 50 kilometer door een prachtig berggebied. De zon staat stralend aan de hemel, de weides in de dalen zijn frisgroen, de bomen volledig in blad en de dorpjes die we passeren idyllisch. Na een snelle hap langs de snelweg rijden we een aantal lange files in. Dat is dan weer een beetje jammer…

Lekker dromen van alle avonturen…

Onze peuter heeft er weinig last van, want die slaapt er heerlijk doorheen. Onze kleuter daarentegen heeft het veel te druk met niet slapen. Tegen de tijd dat de zon bijna ondergaat horen we ook zijn zwaardere ademhaling vanaf de achterbank. Droom maar lekker van alle avonturen die we de afgelopen dagen weer hebben beleefd lieve schatten! Wat was dit een heerlijke laatste dag van deze gedenkwaardige minivakantie!

Leuk kasteel in de Elzas met kinderen

Uitjes in de Elzas en de Pass Alsace

Wij zijn enthousiast over de Pass Alsace, omdat we door de pas een gevarieerder aantal activiteiten hebben gekozen dan we waarschijnlijk zonder de pas hadden gedaan. Omdat hij door de hele Elzas geldig is, zijn we onderweg naar huis gestopt voor een bezoekje aan Château Fleckenstein. Deze hadden we zonder pas waarschijnlijk overgeslagen en dat zou -achteraf gezien- zonde zijn geweest, want dit uitje staat bij ons met stip op éen! Je hebt overigens diverse varianten van de pas. Wij hadden de 3-dagen-variant. De pas is dan 3 dagen geldig voor een tijdsduur van twee weken. Je hoeft dus niet drie aaneengesloten dagen op pad, maar kunt het ook verdelen als je dat prettiger vindt. Heb je wat minder tijd, of heb je  een andere reden, dan kun je kiezen uit de 48- of 24-uurs-variant kiezen. Deze is voordeliger, maar moet dus wel aaneengesloten gebruikt worden. Je kunt overigens bij alle attracties ook gewoon ‘losse’ kaartjes kopen. Kinderen tot drie jaar kunnen overal gratis naar binnen.