Ontdek deze vier kastelen in de Auvergne
Auvergne-Rhône-Alpes
Daphne Liebrand
Auvergne-Rhône-Alpes
02/18/2021
7 min

Ontdek deze vier kastelen in de Auvergne

02/18/2021
7 min

Kastelen. Frankrijk staat er vol mee. Als je met je gezin in de Auvergne op vakantie bent, mag je ze niet overslaan! Maar wat zijn nou die leuke kastelen in de Auvergne met kinderen? Dat ga ik je vertellen! Helaas zijn veel kastelen in de Auvergne niet geopend voor publiek. De volgende vier kastelen zijn te bezoeken én leuk voor kinderen. Omdat de Auvergne vrij rustig is qua toerisme, heb je de kastelen soms praktisch voor jezelf. Dit is ook de reden dat veel openingstijden beperkt zijn. Kijk op de website van het kasteel voor je het met een bezoek wilt vereren.

Forteresse de Bourbon-l’Archambault, ooit een gigantisch fort

Als we richting Boubon-l’Archambault rijden, zien we een kasteeltje boven het stadje uittorenen. Technisch gezien is het een fort, maar we rekenen hem voor het gemak van dit blog toch bij de kastelen. Het fort is ongeveer zeven eeuwen geleden gebouwd en staat zoals de naam van het plaatsje al doet vermoeden als naamgever aan de basis van het Huis Bourbon, een dynastie die koningen heeft voortbracht voor onder andere Frankrijk, Spanje en Sicilië. Het originele fort omvatte een zeer omvangrijk complex met wel vijftien torens. Nu staan er nog drie overeind en die willen onze kinderen maar wat graag beklimmen.

Na het parkeren van de auto lopen we via de brug richting het fort. Met stenen zijn de contouren van het oorspronkelijke bouwwerk aangegeven en ook op afbeeldingen is te zien hoe indrukwekkend groot dit kasteel moet zijn geweest. In een heel klein kantoortje annex souvenirwinkeltje annex kioskje koop je de kaartjes om het deel dat nog overeind staat te bezichtigen. Een medewerker loopt met je mee om de deur te openen en overhandigt je daarna een map met Nederlandstalige informatie over het fort.
Via de wenteltrappen slingeren we onszelf omhoog. In iedere toren bevinden zich ongeveer drie kamers die compleet ingericht zijn. De kamer van de ridder met de maliënkolder en de kamer van de alchemist spreken het meest tot de verbeelding van onze peuter en kleuter. In laatstgenoemde kamer gaan ze direct aan de slag om ‘zogenaamd’ drankjes te brouwen en middeltjes te mengen tegen allerlei vervelende kwaaltjes.

Tips en uitjes in Auvergne met peuter

Twee van de torens zijn tot en met het dak toegankelijk. Wij vinden het reuze spannend als de kinderen bij de rand of door de schietgaten willen kijken. Dat doen we dus alleen bij ons aan de hand. Op zich zijn de kantelen hoog genoeg voor kinderen, maar we nemen liever geen risico. Het uitzicht over het stadje en de omgeving is trouwens schitterend, dus helemaal naar boven klimmen is een echte aanrader!

In het kasteel zien we een schrijfkamer, een enorme badkuip en het bed van de kasteelheer heeft hedendaagse afmetingen. Dit kasteel prikkelt de fantasie van onze kinderen enorm en ze vinden het dan ook jammer dat er niet meer van het kasteel overeind is blijven staan. Eenmaal beneden na de laatste toren eten we een ijsje op het zonnige terras van het kasteel. Daarna verkennen we de delen die er dus niet meer staan en genieten van de uitzichten over het stadje en haar omgeving. Een wandeling door Bourbon-l’Archambault mag zeker niet ontbreken bij dit uitje.

Vakantie in de Auvergne met kind

Vakantie in de Auvergne met kinderen

Praktische informatie Forteresse Bourbon-l’Archambault

Het fort is in juli en augustus dagelijks geopend. Voor openingstijden tijdens de andere maanden, actuele openingstijden en tarieven check de website van Forteresse Bourbon-l’Archambault. In 2020 betaalden wij voor een toegangskaartje €6,50 per persoon. Kinderen van 7 t/m 14 jaar €4,50 en kinderen onder de 7 jaar mogen gratis naar binnen in het Kasteel van Bourbon l’Archambault. Voor deze prijs mag je 45 minuten rondkijken. Onze ervaring met jonge kinderen is, dat je dat prima redt. Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk. Je kunt hierover informatie vinden op de website van het kasteel en bij de kassa. Dit kasteel beschikt over beperkte horeca en een toilet.

Leuke kastelen in de Auvergne met kinderen

De ruïne van Hérisson

Hérisson is een Middeleeuws stadje waar ooit een prachtig kasteel bovenuit torende. Nu rest een ruïne die gratis te bezoeken is. Al een aantal jaren lopen hier in de zomermaanden veel scholieren en studenten rond die de oude stenen schoonmaken. Men is bezig delen van het oude kasteel te renoveren en op te bouwen. Onze kinderen vinden het erg interessant om daarnaar te kijken.

We struinen wat tussen de brokstukken en genieten van het uitzicht over de eeuwenoude daken van de huizen. Je kunt hier geen torens beklimmen, maar toch is het erg leuk om hier een tijdje rond te neuzen en je fantasie de vrije loop te laten. Onze peuter en kleuter zijn daar erg goed in. Zij zien het kasteel in volle glorie voor zich. Zien ridders de poort binnen rijden, prinsessen dansen in de balzaal (die er niet is) en gevangenen opgesloten zitten in de toren!

Niet alleen de ruïne van Hérisson is leuk, het middeleeuwse dorpje is een plaatje. Wij vinden het heerlijk om hier door de smalle straatjes van kinderkopjes te struinen, wat te drinken in een typisch Frans cafeetje met uitzicht op de klokkentoren en te wandelen over de oever van de Aumance. Via een futuristische brug steken we de rivier over naar een speeltuintje. Na de picknick kunnen onze peuter en kleuter hier heerlijk spelen. Wij houden toezicht met op de achtergrond de Middeleeuwse huisjes aan het water, dat is zeker geen straf.

Ruine van Herisson Frankrijk

De kasteeltuin van Château de Portabéraud

In Mozac ligt een klein kasteeltje Château de Portabéraud. De eigenaren zijn een broer en zus op leeftijd die ons vriendelijk binnengelaten, al zijn we iets te vroeg. Met onze kinderen wandelen we eerst door de grote tuinen. Naast leuke doorkijkjes, keurig geknipte heggetjes strak gemaaide gazons en grote potten met Kaapse lelies, vinden we een aantal terracotta beelden. Deze stijl is uniek voor Frankrijk vertelt de oude eigenaar als we ernaar vragen.

In het chateau zijn ook wat kamers met sierlijke kroonluchters en grote open haarden te bezichtigen. Volgens onze kinderen is dit duidelijk geen ridderkasteel, maar prinsen en prinsessen kunnen hier prima wonen. Het kasteel beschikt over een eigen kapelletje. Hier kun je niet zomaar naar binnen lopen, maar de eigenaar wil best even met je mee als je ernaar vraagt. De man is erg trots op zijn chateau, dus we krijgen een vrij uitgebreide uitleg over het kapelletje en haar geschiedenis. Dit alles in het Frans. Het kasteel is prachtig, maar het heeft helaas erg veel onderhoud nodig. Hopelijk komen er genoeg toeristen en giften om dit pareltje voor het nageslacht te kunnen bewaren.

Praktische informatie Château de Portabéraud

Dit kasteeltje is een groot deel van de week open van begin juli tot ongeveer eind september. Het is in de ochtend een paar uur geopend en in de middag. Kijk voor actuele openingstijden op de site van Château de Portabéraud. In 2020 betalen volwassenen € 5,00 en kinderen van 6 tot 12 jaar € 2,00. Willen je kinderen op schattenjacht, dan betaal je € 2,00 per kaartje meer. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Chateau de Portaberaud

Chateau de Portaberaud

Chateau de Chareil-Cintrat prachtig gelegen tussen de wijnranken

Het is een feestje om naar dit kasteel toe te rijden. Het is namelijk gelegen op een heuvel met daarachter frisgroene wijnranken. In dit kasteel staan geen oude meubels of voorwerpen. Toch is het genieten door de muur- en plafondschilderingen uit de tweede Franse Renaissence. Onze kinderen kijken hun ogen uit en bewonderen ook de ‘losse’ schilderijen die in het kasteel tentoongesteld zijn. We lopen heel wat trappen op en af in dit koele monument.
Ook buiten blijven we ons verbazen. Zoals gezegd is de ligging fantastisch. Op het landgoed worden verschillende rassen oude druivensoorten gekweekt. Je kunt een wandeling maken tussen de verschillende ranken en het kasteel vanuit alle hoeken bekijken. Na afloop van de wandeling laten wij, onder het genot van een kleine, zelf meegebrachte picknick, dit pareltje op ons inwerken.

Praktische informatie Chateau de Chareil-Cintrat

Chateau de Chareil-Cintrat is van half juni tot en met half september geopend op vaste tijden. Buiten deze maanden is het mogelijk een bezoek te reserveren. Kijk op de website van Chateau de Chareil-Cintrat voor actuele openingstijden. Bezoekers vanaf 18 jaar betalen in 2020 € 4,00 voor een bezoek aan dit kasteel. Reis je met kinderen onder de 18 jaar, dan mogen die dus gratis mee naar binnen.

Kastelen in Frankrijk bezoeken met kinderen