Wandelen Franse Alpen met kinderen
Auvergne-Rhône-Alpes
Mireille Steegmans
Auvergne-Rhône-Alpes
05/29/2023
7 min

Wandelen in de Franse Alpen, ontdek Châtel en Les Gets

05/29/2023
7 min

Een wandelvakantie met kinderen is met de juiste voorbereidingen echt geweldig. Wij genoten al in Oostenrijk waar we vanuit Camping Grubhof in Salzburger Land een aantal geweldige wandelingen hebben gemaakt in de Alpen. Maar ook Frankrijk heeft prachtige wandelroutes en opties voor gezinnen. In de zomer zijn de skistations van de Portes du Soleil namelijk geopend voor wandelaars. En het wordt nog beter, want met de Portes du Soleil Multi Pass, die je voor € 2,50 per vakantiedag bij geselecteerde accommodaties kunt kopen, heb je onbeperkt toegang tot 25 liften voor wandelaars, zwembaden en bergmeren en meer. Dat maakt wandelen in de Franse Alpen met kinderen een stuk aantrekkelijker, want die skiliften zijn vaak gewoon serieus duur. Les Gets en Châtel, twee chique en charmante bergdorpen in de Franse Alpen, verwelkomen milieubewuste gezinnen die op zoek zijn naar een duurzame vakantie in de prachtige natuur heel graag!

Châtel Auvergne-Rhône-Alpes

Franse Alpen in de zomer, gebruik de Portes du Soleil Multi Pass

Er zijn maar liefst 60 activiteiten die je met de Portes du Soleil Multi Pass kun doen en met de 25 liften voor wandelaars bij 12 verschillende skistation erbij is deze kaart dus echt geweldige voor gezinnen die graag wandelen. De skiliften zijn vaak een kostbare aangelegenheid voor wandelaars en zeker als je voor de kinderen ook nagenoeg hetzelfde betaalt als voor een volwassene. Of je nu alleen reist, samen met je gezin of met een groep vrienden, je betaalt voor deze Multi Pass € 2,50 per vakantiedag voor alle toeristen die verblijven bij een accommodatie. Dus als je 5 dagen verblijft in je accommodatie met je gezin dan betaal je € 12,50 voor deze Portes du Soleil Multi Pass. De Multi Pass is trouwens geldig van half mei tot begin november, exacte data staan altijd vermeld bij de accommodatie en bij een verblijf van minimaal 2 dagen. Dus nog even in het kort:

 • 25 liften voor prachtige wandelingen in de bergen.
 • Zwembaden en bergmeren om af te koelen en te ontspannen.
 • Minigolf en schaatsbanen voor de sportieve avonturiers.
 • Musea en culturele activiteiten, zoals het museum voor mechanische muziek in Les Gets, le domaine de découverte de la Vallée d’Aulps, Abbatial d’Abondance, la Maison du Val d’Abondance en de Moulins de la Tine à Troistorrents.
 • Handige pendelbussen die je van resort naar resort brengen: Balad’Aulps Bus, Colombus en TPC.
 • Tennisbanen voor een sportieve uitdaging.

Handig om te weten: als je een geldige Portes du Soleil MTB-pas hebt en verblijft in een accommodatie die deelneemt aan de Multi Pass-actie, krijg je de Multi Pass gratis tijdens de geldigheidsperiode van je MTB-pas.

Alpen Frankrijk zomer met kleuter

Wil je het gebied en de resorts ontdekken en slechts één dag genieten van alle activiteiten? De Multi Pass is ook los verkrijgbaar bij het Office de Tourisme en kinderen onder de 5 jaar krijgen de kaart gratis!

Kindvriendelijke accommodaties in de Franse bergen

Er zijn veel verschillende soorten accommodaties die de Multi Pass gratis aanbieden. Denk aan hotels, bed & breakfasts, vakantieparken en ook particuliere verhuurders. Het gemoedelijke en centraal gelegen Hotel Le Choucas met haar vriendelijke gastvrouw is een aanrader en ook het grotere Résidence Prestige Odalys Les Fermes de Châtel met haar fantastische binnenzwembad vinden wij een topper. Dit is een park uit de Odalys keten en onze ervaring met deze parken is over het algemeen altijd goed in Frankrijk. Kijk voor het complete overzicht van accommodaties die de Multi Pass aanbiedingen bij Châtel Portes de Soleil.

Vakantiepark Franse Alpen met kinderen

Gebruik de gratis shuttlebussen in Châtel en Les Gets

Met de Portes du Soleil Multi Pass krijg je dus toegang tot skiliften en 60 activiteiten en attracties in Les Gets en Châtel, twee chique en charmante bergdorpen in de Franse Alpen. Maar er is meer! Je kunt in theorie je auto laten staan en gaan voor een compleet duurzame vakantie. Om je te verplaatsen binnen de dorpen kun je gebruik maken van de gratis shuttlebussen met je Portes du Soleil Multi Pass. Niet alleen vriendelijk voor je budget maar ook voor het milieu! Bovendien vinden kinderen dit vaak geweldig en haal je daarmee ook de snelheid een beetje uit de vakantie. Rustig aan doen, even wachten op de bus en samen genieten in plaats van allemaal in de auto stappen, uitstappen op de parkeerplaats en meteen doorgaan. Door gebruik te maken van het openbaar vervoer breng je echt rust in je gezinsvakantie. Wij merkten dat zelf ook heel goed toen we met de Thalys naar Parijs reisden.

Hike langs bergmeren met turquoise water en eeuwenoude alpenchalets

Er zijn gratis gidsen bij het Office de Toerisme te krijgen waarin familiewandelingen staan aangegeven, zo zijn er speciale hikes voor families met kinderwagen. Vooral in de gids van Les Gets staat heel duidelijk aangegeven wat het moeilijkheidsniveau is van de wandelingen, wat de exacte afstand is en hoeveel meter je klimt en daalt. Voor de kleine kinderenbeentjes is dat wel echt fijne informatie, net als de geschatte tijdindicatie voor het maken van een wandeling. In de gratis gids met wandelingen in Les Gets zijn de volgende wandelingen met je gezin een aanrader:

 • Le sentier des Myrtilles - Les Gets: een wandeling van 2,4 kilometer die ongeveer een uurtje duurt. Het vertrek is bij Les Chavannes op 1.484 meter hoogte.
 • Le Sentier des Tétards - Les Gets: een eenvoudige wandeling van 2,9 kilometer die perfect is te combineren met een picknick bij het meer dat je onderweg tegenkomt. Het pad is zelfs buggyproof (mits het droog weer is) en ook deze wandeling start bij Les Chavannes op 1.484 meter hoogte.
 • La Boucle des Clarines: Na een kleine klim van bijna 200 meter heb je een geweldig uitzicht op de Mont Blanc. Deze wandeling is toegankelijk met een wandelwagen mits je wielen hebt voor alle terreinen, dus niet met een eenvoudige buggy! De totale lengte is 5,7 kilometer dus deze wandeling die start op de top van de Mont-Chéry gondola lift (1.525 meter) heeft wat meer uitdaging.
 • Le Circuit des chèvres: vrij vertaald het 'de wandeling van de geiten', oftewel: het geitenpad! Deze wandeling van 4,5 kilometer begint op de top van de Mont-Chéry gondola lift (1.525 meter) en is een eenvoudige gezinswandeling waar je gegarandeerd de kudde schapen tegenkomt van de Lassarre boerderij.

> Download hier de gratis gids met hikes in Les Gets

Vergeet niet om je kinderen goed te beschermen tegen de zon! Neem in ieder geval een pet of hoedje mee, zonnebrillen, zonnebrandcrème en geschikte schoenen zijn voor iedere wandeling met je kinderen eigenlijk wel een must. Hiermee zorg je ervoor dat je kinderen veilig en comfortabel kunnen genieten. Wees dus voorbereid en denk niet dat het niet nodig is, want als de zon op de berg doorkomt dan is het heel snel pittig heet en je zit gewoon dichter bij de zon en verbrandt daardoor dus sneller.

Alpen Frankrijk wandelen met gezin

Lokale markt in Les Gets en Châtel

Bezoek ook zeker gezellige markten van Les Gets en Châtel, waar je lokale producten, ambachten en lekkernijen ontdekt. Koop verse aardbeien, druiven en ander heerlijk fruit waar je kinderen dol op zullen zijn! Struin langs de kraampjes en geniet van de levendige sfeer terwijl je lokale specialiteiten proeft, want dat kan in Frankrijk! De Fransen laten je graag kennismaken met lokale specialiteiten en proeven is heel normaal. De markten zijn gratis toegankelijk en zijn perfect om de lokale cultuur en smaken te ervaren. In Châtel staat de markt elke woensdag van 8.30 uur tot 12.30 uur op het Place de l’Eglise. In Les Gets kun je iedere donderdag naar de markt van 8.00 uuur tot - 12.00 uur in het stadcentrum.

Markt in Les Gets en Châtel

Nog even wat laatste wandeladviezen

Als je de prachtige paden van de natuur bewandelt, is het van groot belang dat je dat met aandacht voor de natuur doet. We willen immers dat deze adembenemende plekken behouden blijven voor toekomstige kleine wereldreiziger. Hieronder een aantal tips, specifiek voor de omgeving van Les Gets en Châtel:

 • Soms zul je geen officiële doorgang vinden om ergens over te steken, zoals een hek of draaipoortjes. In dat geval ga je gewoon onder het prikkeldraad door, maar klim er nooit overheen voor je eigen veiligheid. Het prikkeldraad is bedoeld voor de dieren, zodat zij niet uit het gebied lopen, dus wees op je hoede voor grazers. Zij hebben altijd voorrang!
 • Wees respectvol tegenover dieren en voorzichtig als je door weilanden loopt. Schrik kuddes dieren niet af en respecteer hun leefomgeving. Mens en dier kunnen prima in harmonie samenleven als we elkaar met rust laten. Laat ook geen afval achter!
 • Netjes parkeren is belangrijk. Zorg ervoor dat je je auto op een juiste manier parkeert, zelfs op zon- en feestdagen. Het is verboden om je voertuig te parkeren bij ingangen van paden, velden en boerderijen of zomaar ergens in het groen. Houd toegangswegen vrij houden en hinder anderen niet.
 • Laat geen afval achter. Gebruik de aanwezige prullenbakken of neem je afval mee terug, want alleen op die manier houden we een schone en gezonde omgeving.
 • Respecteer aangewezen kampeerplekken: Buiten aangewezen gebieden is wildkamperen niet toegestaan. Er gelden regels voor het plukken van bloemen, bessen en paddenstoelen. Ga hier op een verantwoorde manier mee om en leer je kinderen om zich te houden aan de voorschriften.

Meer informatie over de Franse Alpen kun je vinden in onze blogs over de regio Auvergne-Rhône-Alpes. In de populaire Auvergne is een bezoek aan één van de vele kastelen van de Auvergne ook echt een absolute aanrader.