Museum Ardeche met kinderen fossielen
Ardèche
Mireille Steegmans
Ardèche
06/03/2024
8 min

Muséum de l'Ardèche, reis langs fossielen en de prehistorie

06/03/2024
8 min

Ga op zoek naar fossielen en naar de prehistorie in Balazuc in de Franse Ardèche! In dit schilderachtige plaatje ligt het Muséum de l'Ardèche en dat museum biedt een heel boeiend uitje voor gezinnen die interesse hebben in de prehistorie en de natuurlijke geschiedenis van deze regio. Sinds de opening in 2016 heeft dit museum, dat volledig door een familie beheerd wordt, zich ontwikkeld als een schatkamer van geologische en paleontologische wonderen, met een bijzondere nadruk op het tijdperk waarin dinosauriërs de aarde bewandelden. Net als Naturalis in Leiden biedt dit museum een geweldige ervaring voor kinderen. Combineer je bezoek aan het museum met een wandeling door het pittoreske Balazuc, dat is bestempeld als één van de eenentwintig "Villages de Caractère in de Ardèche" en als je door dit plaatsje loopt dat snap je dit label direct!

Museum fossielen Ardeche

Waarom wil je naar Muséum de l'Ardèche?

Bezoekers kunnen hier de rijke geschiedenis van de Ardèche verkennen door middel van een indrukwekkende collectie van 220 miljoen jaar oude fossielen, waarvan een aantal met grote wetenschappelijke betekenis. De tentoonstelling, bescheiden maar rijk aan fossielen, weerspiegelt de passie en toewijding van Bernard Riou. Bernard is een autodidactische verzamelaar van fossielen die met zijn vondsten van meer dan 10.000 exemplaren, waarvan 3.500 van cruciaal wetenschappelijk belang, de basis legde voor dit unieke museum in de Ardèche. Het is echt bijzonder om te zien hoe je de contouren van dieren en planten nog zo goed kunt zien.

Museum dinosaurussen Ardeche Frankrijk

Fossielen Ardeche Frankrijk

Een fascinerende film, het begin van ons bezoek

Begin je bezoek met een 15 minuten durende introductiefilm. Deze film, die beschikbaar is met Nederlandse ondertiteling, geeft een introductie voor alles wat je gaat ontdekken in het museum en je hoort het verhaal van de familie die dit museum heeft opgezet. De film is een mooie inleiding op de geologische en paleontologische geschiedenis van de regio, waar zelfs onze kleuter snel door wordt gegrepen. Ik vertaal ter plekke de ondertiteling, want hij kan het zelf nog niet lezen. Ik krijg ontzettend veel vragen op me afgevuurd, allemaal goed doordacht en serieus goed. Daarvoor nemen we even de tijd als de film is afgelopen.

De film helpt heel goed om een context te geven voor wat je hierna kunt verwachten, zien en leren. Het museum biedt Engelse vertalingen van de tentoonstellingen, wat handig is voor internationale bezoekers. Zo kunnen we op eigen tempo door het museum wandelen en bekijken wat wij interessant vinden. Dit doen wij na de workshop en dat is voor ons een prima volgorde, omdat er al wat begrip is en omdat ik tijdens de workshop al even in het boekje heb gekeken en het een en anders verteld heb.

Museum in Balazuc

Handig om te weten: de workshops zijn exclusief beschikbaar zijn voor museumbezoekers. De workshops zijn erg populair zijn, dus online reserveren vooraf is slim!

Le Muséum de l'Ardèche met kinderen

Le Muséum de l'Ardèche Frankrijk

Educatieve workshops en spelenderwijs leren

We gaan na de film eerst aan de slag met een workshop en ik raad je ook zeker aan om tijdens een bezoek aan het museum met je kinderen zeker een workshop te boeken op . De workshops bieden kinderen een hands-on ervaring met paleontologie, wij kiezen voor het zoeken naar fossielen, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Dit is een buitenactiviteit en omdat het werkelijk met bakken uit de hemel giet, is er een alternatief voor onze workshop ontdekken we bij aankomst. Fijn! Kinderen krijgen een blok klei waarin ze fossielen kunnen ontdekken. Zoals iedere workshop in het museum duurt deze ongeveer een uur en wij vinden het allemaal een leuke leerzame en interactieve ervaring. Stiekem doen we zelf ook gewoon lekker mee en gaan we op fossielenjacht. Zowel onze tiener als onze kleuter vermaken zich opperbest en ze krijgen zo een prima inkijkje in het geduldige werk van paleontologen. Voor kinderen vanaf 8 jaar is er ook nog een virtual reality-headsetworkshops te boeken.

Leuk museum Ardeche met kinderen

Wat vinden de kinderen van de workshop?

Onze kinderen vinden de workshop fossielen schoonmaken de highlight van het museum, omdat het echt een leuke doe-activiteit is. Ze voelen zich een halve paleontoloog en gaan vol passie en enthousiasme van start, erg leuk om te zien. Ze krijgen allebei een beschermende brillen en gehoorbescherming om veilig te kunnen werken. Na een korte uitleg over het gebruik van de gereedschappen mogen ze beginnen en ik kan je vertellen dat dit echt goed het echte werk van een paleontoloog die fossielen uit gesteente haalt benadert. Geduld is een vereiste en secuur werken ook! Kinderen gebruiken borstels en kleine gereedschappen om de fossielen voorzichtig schoon te maken. Als je meer wilt weten dan kun je altijd meer vragen aan degene die de workshop begeleid. Deze workshop biedt echt wel een hands-on leerervaring die zowel informatief als leuk is. Je kinderen leren over de evolutie, fossielen en het werk van paleontologen. Dit is een geweldige manier om de interesse in wetenschap en geschiedenis aan te wakkeren! Reserveer vooraf om teleurstelling te voorkomen, vooral tijdens vakantieperiodes.

Museum de l'Ardeche reviews

Workshop Le Muséum de l'Ardèche (Balazuc)

Verken de ruimte met fossielen

De fossielenruimte toont een indrukwekkende collectie van 600 wetenschappelijke fossielen, uniek in de Ardèche. Denk hierbij aan onder andere garnalen, vampiergarnalen en haaien. Kijk maar eens wat je allemaal kunt herkennen en raadpleeg de gids voor alles wat je niet herkent samen!  Onze tiener leest in de Engelse gids die we hebben gekregen alle vertalingen door en vindt het ontzettend interessant allemaal, hij vertelt ook volop aan onze kleuter wat er allemaal te zien is. Het is indrukwekkend om te bedenken dat 80% van deze collectie rechtstreeks afkomstig is uit de Ardèche zelf, daar ligt dus echt een schat aan historie! Dit onderdeel van het museum laat op een boeiende wijze zien hoe tijd en natuur samenwerken om de geschiedenis van de aarde te bewaren, want het proces van verstenen en hoe iets een fossiel wordt, zorg ervoor dat dingen geconserveerd zijn gebleven natuurlijk.

Fossiel Le Muséum de l'Ardèche

Fossielen in museum Ardeche

Dinosaurussen van de Ardèche: een prehistorische reis

De ruimte die compleet gaat over dinosaurussen, maakt het verhaal over de Ardèche als prehistorische habitat van bijvoorbeeld T-Rex heel tastbaar voor onze kleuter. We zien de reconstructies van een aantal skeletten van dinosaurussen die ooit in deze regio leefden. Ja, in de regio Ardèche hebben daadwerkelijk dinosaurussen geleefd! We zijn net voor ons bezoek aan de Ardèche in het Natural History Museum geweest in het Sheikh Abdullah Al Salem Cultural Centre in Koeweit en dat was echt compleet anders. Niet leuker of minder leuk. Anders en ook niet vergelijkbaar. Maar doordat onze kleuter daar al andere dingen had gezien en geleerd, keek hij nu echt anders naar de skeletten van de dinosaurussen. Hij lepelt zo de namen op van de skeletten die hij ziet, hij heeft dan ook wel een bijzondere interesse in deze machtige dieren die miljoenen jaren geleden op onze aarde leefden.

We kijken samen naar een vitrine waar verschillende objecten in liggen die te maken hebben met dinosauriërs en vogels. Aan de linkerzijde ligt een groot, fossiel ei van een dinosauriër. Het ei heeft een ruwe, steenachtige structuur en ziet er oud en verweerd uit. Rechts van dit fossiel ei liggen enkele moderne eieren van verschillende grootte, inclusief een groot, wit ei dat waarschijnlijk van een struisvogel is. Daarnaast liggen nog enkele kleinere eieren, waarschijnlijk van kippen of andere vogels. Verder ligt er aan de rechterkant een grote, zwarte veer met witte vlekken, wat waarschijnlijk de veer van een moderne vogel is. We zien hier eigenlijk de evolutie van eieren van dinosauriërs tot de eieren van vogels zoals we die vandaag de dag kennen.

Dinosaurussen museum Ardeche

Le Muséum de l'Ardèche met kleuter

Ontdek het charmante dorpje Balazuc

Balazuc, erkend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk, biedt schilderachtige straatjes en rijke historie. Ga dit dorp, erkend als een van de 'Plus Beaux Villages de France' en als "Village de Caractère en Ardèche", zéker verkennen. Van Balazuc wordt gezegd dat het zelfs niet één van de allermooiste dorpjes van niet alleen de Ardèche, maar van héél Frankrijk. Dit charmante plaatsje staat op de lijst van de 100 mooiste dorpjes van het land en trekt jaarlijks heel veel bezoekers. Wij zijn hier in de meivakantie en genieten er van de rust! Wandelend door de smalle kasseiensteegjes, vol onverwachte bochten, trappen en sierlijke stenen bogen, ontdek je de schoonheid van Balazuc. De huizen, rijkelijk versierd met bloemen, versterken het pittoreske karakter.

Balazuc Village de caractere

Praktische informatie voor je bezoek aan Muséum de l’Ardèche


  • Bekijk mijn andere blogs voor meer leuke uitjes in de Ardèche met kinderen.
  • Het Muséum de l’Ardèche ligt op 15 minuten van Aubenas en 30 minuten van Vallon Pont d’Arc. Voor meer informatie en reserveringen, bezoek de website van le Muséum de l’Ardèche.
  • Parkeren kan vlakbij en van maart tot en met oktober moet je hier betaald parkeren. Dat zijn grofweg ook de maanden waarin het museum geopend is. Je loopt na een bezoek aan het museum in ongeveer 5 minuten naar het stadje Balazuc met haar mooie uitkijkpunten.

Museum van Ardeche met fossielen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.