Vakantie in de Ardeche met kinderen

De Ardèche met kinderen, Frankrijk op haar mooist

Ardèche

De Ardèche is bij gezinnen een erg populaire vakantiebestemming. De Ardèche ligt in het zuiden van Frankrijk en is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. De regio staat bekend om de adembenemende kloven, zoals de beroemde Gorges de l'Ardèche, waar kristalheldere rivieren door diepe ravijnen slingeren.  Outdoor-enthousiastelingen kunnen kanoën op de Ardèche-rivier, wandelen in het natuurpark Monts d'Ardèche, en grotten zoals de Grotte Chauvet-Pont d'Arc, die beroemd is om prehistorische tekeningen en op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Maar de Ardèche staat ook bekend om haar wijnbouw, de pittoreske dorpjes en de goede keuken. 

Passie, schoonheid en geschiedenis

Dit Franse departement dat is vernoemd naar de rivier de Ardèche en het was één van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie. Als ik deze plek in drie woorden moet omschrijven? Passie, schoonheid en geschiedenis. Het is een perfecte regio voor gezinnen die van de natuur houden. De Ardèche is onderdeel van de regio Auvergne-Rhône-Alpes en bestaat vervolgens weer uit drie arrondissementen: Largentière, Privas en Tournon-sur-Rhône. Wil je het combineren met een andere regio? De Ardèche wordt begrensd door de departementen Drôme, Vaucluse, Gard, Lozère, Haute-Loire, Loire en Isère.

Villages de Caractère d’Ardèche

21 dorpen in de Ardèche hebben zich verenigd onder de naam 'Villages de Caractère d’Ardèche'. Deze dorpjes zijn in veel gevallen echt van die karakteristieke plekjes die je wilt zien. Maar kies zorgvuldig, want er zijn echt wel dorpjes die leuker zijn met kinderen dan andere dorpjes. Let op de vermelding 'Chasse aux trésors' die bij sommige dorpjes staat, je weet dan dat je er met je kinderen op schattenjacht of speurtocht kunt gaan. Je kunt met deze tochten echt door de steegjes dwalen met je kinderen en een dorpje ineens heel anders beleven. Bij de lokale VVV-kantoren en op veel gemeentehuizen kun je de speurtochten krijgen om de schatten te gaan zoeken, fun!

Fietsen in de Ardèche: La Dolce Via

Houden jullie net als wij met het gezin van wat avontuur en lekker bewegen op vakantie in Frankrijk? Dan is het fantastisch om een aantal dagen een fiets te huren en om de bergen in te trekken met de fiets. In de Ardèche ligt de vlakke fietsroute La Dolce Via die je langs en zelfs over een oude spoorlijn meeneemt langs de prachtige natuur en sfeervolle dorpjes van het noordelijke stuk van de Ardèche. Onderweg kun je zwemmen in de riviertjes, een ritje maken met een stoomtrein, leuke stadjes bezoeken en zelfs een toffe geocache zoeken.

Le label Bistrot de Pays

Le label Bistrot de Pays, oftewel het keurmerk "Bistrot de Pays" staat voor een netwerk van bistro's gelegen in landelijke dorpen van Frankrijk. Het doel van dit label is het bevorderen van de lokale economie en het behoud van de sociale banden en levendigheid binnen deze gemeenschappen. Deze bistro's dienen als ontmoetingspunten waar zowel lokale inwoners als bezoekers kunnen genieten van traditionele Franse gerechten, lokale producten en de unieke sfeer van het Franse platteland. Het concept ondersteunt kleinschalige producenten door het aanbieden van hun producten en stimuleert het toerisme naar minder bekende gebieden. Bistrot de Pays draagt bij aan het behoud van het cultureel erfgoed en de gastronomische tradities van Frankrijk, terwijl het tegelijkertijd een gezellige en authentieke ervaring biedt aan iedereen die op zoek is naar de charme van het Franse plattelandsleven. Kijk op de website van Bistrot de Pays voor meer leuke plekken, ook bijvoorbeeld de regio Grand-Est of de Atlantische Loirestreek.

Een Bistrot de Pays combineren met een wandeling

In de Ardèche ga je zéker een leuke bistrot vinden binnen dit concept en zijn perfect te combineren met kindvriendelijke activiteiten en een goede wandeling. Twee fijne Bistrots de Pays in de Ardèche:

  • Le Comptoir de Payzac - Julie en Victorin staan aan het roer van dit bruisende middelpunt van het dorp. Le Comptoir de Payzac biedt uitstekende maaltijden en is een fijne plek voor een kopje koffie, vers brood, of een spelletje jeux de boules, waarbij zowel locals als toeristen natuurlijk welkom zijn. Op de aangrenzende wandelroute onthult zandsteenrotsen en historische dinosaurusafdrukken, een echte ontdekkingstocht door de tijd. Bezoek het huis van Mr. Grancier met 500 voetafdrukken van dinosaurussen van ruim 220 miljoen jaar oud! > Bekijk hier de complete wandeling (5.9 km)
  • Bistrot de Pays - In het hart van een klein dorpje hebben Agathe en Sofian Auberge de Planzolles tot leven gewekt, een plek die dient als restaurant, bar en kruidenier. En je kunt hier nu ook overnachten! Dit initiatief trekt avonturiers aan die de natuur hier willen verkennen, of het nu te voet of per fiets is. De wandelroute in de omgeving biedt een prachtige blik op het landschap, langs watermolens, een geitenkaasmuseum en een distilleerderij waar je kunt genieten van lokale gin. > Bekijk hier de complete wandeling (6,6 km)

Fietsroute La Dolce Via in de Ardèche met kinderen
0
Fietsroute La Dolce Via in de Ardèche met kinderen

Mireille Steegmans

Fietsroute La Dolce Via in de Ardèche met kinderen