Grotten bezoeken met kinderen, Grotte Chauvet 2 Frankrijk
Ardèche
Mireille Steegmans
Ardèche
06/05/2024
10 min

Grotte Chauvet 2, historische kunst met een verhaal

06/05/2024
10 min

Een dagje uit naar een prehistorische grot met muurschilderingen, is dat nou echt interessant voor kinderen? Het Grotte Chauvet 2 park in de Franse Ardèche is méér dan interessant voor kinderen kan ik je vertellen. Zowel onze kleuter van 5 jaar als de tiener van 12 jaar vinden dit park een aanrader en ik ga je vertellen waarom je hier naartoe wilt gaan met je gezin tijdens een vakantie in de Ardèche. De replica grot in het park is natuurlijk dé highlight van het park en daar is alles omheen gebouwd, maar er is hier nog zoveel meer te doen! Dit is een plek waar geschiedenis tot leven komt en kinderen spelenderwijs kunnen leren. Het park vinden wij erg kindvriendelijk, met interactieve tentoonstellingen en activiteiten die speciaal zijn ontworpen om ook de jongste bezoekers te fascineren.

Grotte Chauvet 2 Ardeche images

Wat is Grotte Chauvet 2?

Grotte Chauvet 2 is park dat een indrukwekkende replica herbergt van de originele Grotte Chauvet. Die grot werd op 18 december 1994 ontdekt door drie mannen, tijdens hun sportieve speleologie tour in de regio. Deze replica werd gebouwd om het publiek toegang te geven tot de prehistorische kunst die in de originele grot werd gevonden, zonder de kwetsbare originele grot te beschadigen. De replica biedt een zeer nauwkeurige weergave van de originele grot, inclusief de adembenemende tekeningen en schilderijen van dieren zoals leeuwen, mammoeten en neushoorns.  Wij zijn allemaal onder de indruk van de kunst die we hier zien en het feit dat we alles van zo dichtbij kunnen bekijken. Dat zou in een originele grot onmogelijk zijn.

Ardeche met kinderen Grotte Chauvet 2

Tegelijkertijd hebben we totaal niet door dat we in een replica grot staan, de echtheid en ieder detail van de grot zijn tot in detail uitgewerkt. Het feit dat de originele tekeningen zo goed bewaard zijn gebleven is natuurlijk bizar te noemen en te danken aan het feit dat er nooit zonlicht bij de tekeningen is gekomen. We hebben vooraf de Engelse tour geboekt en gaan op pad met een gids in een klein groepje, er kunnen dus volop vragen gesteld worden en er is meer dan voldoende tijd voor duidelijke uitleg.

Ardeche Grotte Chauvet 2

Historische betekenis van Grotte Chauvet 2

De Grotte Chauvet is een van de belangrijkste archeologische vondsten van de 20e eeuw. Met kunstwerken die dateren van ongeveer 30.000 jaar geleden, geeft de grot inzicht in de vroege menselijke cultuur en artistieke expressie. Het is serieus knap hoe mensen toen al konden tekenen en zich konden uitdrukken. De echte grot is uitgestrekter dan de replica grot, maar álles wat je in de replica ziet, zit in de echte grot in dezelfde volgorde en grootte. De originele grot  is dus niet toegankelijk voor het publiek om de kwetsbare tekeningen en structuren te beschermen. Grotte Chauvet 2, maakt deze kunst toegankelijk voor iedereen en biedt een unieke kans om toch prehistorie te ervaren. De gedetailleerde reproducties van de tekeningen en de nauwkeurige weergave van de grotstructuur zorgen ervoor dat je je echt in de tijd van onze vroege voorouders waant.

Grotte Chauvet 2 grot foto's

Het vermoeden is dat de kunstenaars die tekenden in de grot elders oefenden. Je ziet in de grot namelijk alleen tekeningen die mooi en perfect zijn, geen probeersels of mislukkingen. Dit zie je bijvoorbeeld aan de verfijnde handafdrukken die in de grot staan en de strakke lijnen die gebruikt worden.

Grotte Chauvet 2 images

Tijdens de rondleiding leren we dat de tekeningen in de grot zijn gemaakt met een steensoort die zorgen voor de rode kleur in de tekeningen. We zien vermoedelijk tekeningen van een bison, een neushoorn, een hyena en een panter. Sommige tekeningen zijn niet intact doordat grotten zijn afgebroken in de loop der tijd, maar er is bizar veel gewoon wel goed bewaard gebleven. Het is bovendien fascinerend om te zien hoe de prehistorische kunstenaars speelden met de vormen van de grot en schaduwen om hun tekeningen tot leven te brengen. Onze kinderen vinden het erg interessant en we hebben een gids die met veel geduld vertelt en dat is heel erg fijn.

Grotte Chauvet 2 Ardeche review

In 2024 wordt de 10e verjaardag van de UNESCO vermelding van de grot gevierd én de 30e verjaardag van de ontdekking van de oorspronkelijke grot.

Grotte Chauvet 2 tekeningen

Lunch bij La Terrasse, een culinair momentje

Na een ochtend vol ontdekkingen en een bezoek aan de grot nemen we even pauze om te genieten in het restaurant bij Grotte Chauvet 2. In de meivakantie kunnen we in dit restaurant tot 14.00 uur eten bestellen, daarna niet meer. Het zou me niet verbazen als dit in het hoogseizoen hetzelfde is, dus houdt daar rekening mee. De Fransen weten hoe je goed moet lunchen en het is dan ook druk in het restaurant, veel gezinnen zitten er samen te genieten. Het is lekker weer dus het terras zit vol en veel mensen zitten lekker met een wijntje te genieten in de zon. Dat voorbeeld volgen wij graag!

Grotte Chauvet 2 Ardeche restaurant

Als je liever je eigen eten meeneemt, dan zijn er ook picknickplaatsen beschikbaar overigens. Voor € 20,50 per persoon bestellen wij een hoofdgerecht en een nagerecht, onze kleuter eet een fantastisch 'menu enfant' voor nog geen tientje en geniet van een goede verse pasta met grana padano er overheen geraspt. Hij likt zijn vingers hierbij af en dat is terecht, want de keuken van La Terrasse is een topper! Onze tiener houdt van lekker eten en eet een hoofdgerecht en een gedeelte van mijn dessert. Ook hij wordt blij van de worst uit de regio, aardappelpuree en heerlijke saus die erbij zit. Persoonlijk zou ik zeggen dat het zonde is om je eigen picknick mee te brengen, het eten hier is vers en (h)eerlijk. Er zijn trouwens ook broodjes te bestellen en verder kun je ook een salade kiezen.

Restaurant Grotte Chauvet 2 Ardeche

Galerie de l’Aurignacien

De Galerie de l’Aurignacien is een belangrijk onderdeel van de Grotte Chauvet 2. Hier leren we meer over de Aurignacien-cultuur, een vroege Europese beschaving die verantwoordelijk was voor de indrukwekkende kunstwerken in de grot die we die ochtend bezochten. De galerie laat zien hoe de mensen de kunst maakten, inclusief hun gereedschappen, woonplaatsen en jachtmethoden. En dat laatste wordt ook doortrokken naar daadwerkelijk dieren die we zien. We staan oog in oog met een wolharige neushoorn, holenbeer, holenleeuw, mammoet, wisent en reuzenhert. We krijgen op deze manier een aardig compleet beeld van het prehistorische leven.

Galerie de l’Aurignacien Grotte Chauvet 2

Galerie de l’Aurignacien

Ik moet wel opmerken dat de vertalingen van alle informatie naar het Nederlands matig zijn. Ik weet in mijn eigen taal soms niet wat ik aan het lezen ben door onbekende woorden en vreemde zinsconstructies. Maar één ding is zeker: we worden door de manier waarop de grot is ingericht en door de interactieve elementen volledig ondergedompeld in de wereld van duizenden jaren geleden. Een bezoek aan de Galerie de l’Aurignacien begint met een film van ongeveer 4 minuten die ook voor onze kleuter geschikt is en daarna kunnen we zelf door de ruimte lopen in ons eigen tempo.

Grotte Chauvet 2 Galerie de l’Aurignacien

La Galerie de l'Aurignacien Grotte Chauvet 2

Het park, 360° show en de uitkijktoren

Het park zelf is heerlijk om doorheen te wandelen, alles is dicht bij elkaar. Er staan informatieborden waarop veel te zien is, bijvoorbeeld de complete opbouw van de replicagrot en wat daar allemaal bij komt kijken. Onze kleuter vindt het interessant! Op het dak van restaurant La Terrasse heb je perfect uitzicht over de regio, zeker de moeite waard.

Grotte Chauvet 2 Ardeche museum

Daarnaast zien we in de expositiezaal de projectieshow ANIMAL met dieren die door verschillende tijdens heen bewegen. Deze licht- en geluidshow in de grote expositiezaal van Grotte Chauvet 2 bevat beeld en muziek en is daardoor voor iedereen goed te volgen. Ik kan het wel omschrijven als fresco's die tot leven worden gebracht te verkennen, compleet met grotkunst en moderne street art. Je wordt als toeschouwer meegenomen door 36.000 jaar kunst, van de prehistorische grotten naar hedendaagse street art. Entree is inbegrepen in je ticketprijs. Deze show draait de hele dag door, elke 15 minuten, en biedt een boeiende en aanvulling op je bezoek aan Grotte Chauvet 2.

Grotte Chauvet 2 theaterzaal

Grotte Chauvet 2 theaterzaal

Meer activiteiten in het park

Naast de rondleiding door de grot is er nog meer te beleven in het park van Grotte Chauvet 2 en uiteindelijk blijven wij hier bijna de hele dag, omdat we ook op ons gemak lunchen in het restaurant en activiteiten meerdere keren kunnen doen. Het is niet druk dus dat is geluk hebben!

We leren speerwerpen met een extra hulpmiddel en sluiten aan bij een presentatie over de kleding van vroeger. Hoewel dit compleet in het Frans is en ik de enige bent die dit kan volgen - en vertalen - luisteren de kinderen uiteindelijk toch het eerste kwartier mee. De gids die meer vertelt weet het boeiend te brengen en maakt vergelijkingen tussen hedendaagse tekenfilms en vroegere volkeren en dat snappen de kinderen prima. Als je goed kijkt dan zie je dus dat films als de Flintstones en The Croods een dikke knipoog maken naar vroeger tijden. In het hoogseizoen zijn er nog meer activiteiten en kan er bijvoorbeeld ook getekend worden in de atelier-grot

Grotte Chauvet 2 Ardeche met gezin

Grotte Chauvet 2 activiteiten


De binnentemperatuur van de grot is 16-20°C en je bent ongeveer een uur in de grot. Wij hebben geen vest nodig en vinden het warm genoeg in de grot.


Uitjes Ardeche Frankrijk met gezin

Praktische informatie voor je bezoek Grotte Chauvet 2

  • Kijk op de website van Grotte Chauvet 2 om een rondleiding te reserveren en online tickets te kopen, kinderen tot en met 9 jaar bezoeken Grotte Chauvet 2 gratis en tot 18 jaar krijgen kinderen 50% korting op de entreeprijs.
  • Het meest belangrijk: er mogen géén foto's gemaakt worden in de grot! Wij hebben toestemming gekregen om foto's te maken, omdat we op uitnodiging en voor promotie in de Grotte Chauvet 2 waren. Respecteer deze regels en geef het goede voorbeeld!
  • Je kunt de grot alleen bezoeken onder begeleiding van een gids. Meld jezelf 10 minuten voor aanvang bij de ingang van de grot achter in het park, het is ongeveer 10 minuten lopen vanaf de ingang met kinderen.
  • Wij boeken de Engelstalige rondleiding, deze zijn niet altijd beschikbaar dus boeken vooraf is nodig. Er zijn wel altijd gratis audiotours beschikbaar in 10 talen tijdens een rondleiding, waaronder ook Nederlands. Ook handig als je kind het niet kan volgen in het Engels!
  • De audiodescriptie voor mensen die slechtziend of blind zijn, is beschikbaar in 4 talen,
  • Bekijk ook mijn andere artikelen voor meer leuke uitjes in de Ardèche met kinderen.

Uitjes Ardeche met kinderen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.