Aanraders voor Balazuc Ardeche
Ardèche
Mireille Steegmans
Ardèche
06/01/2024
5 min

Balazuc, Plus Beaux Village met geweldige uitzichten

06/01/2024
5 min

Verscholen in de groene valleien van de Ardèche, ligt het dorpje Balazuc, erkend als een van de ‘Plus Beaux Villages de France’ — een titel die slechts wordt toegekend aan de meest schilderachtige dorpen in Frankrijk. Wij zijn in Balazuc voor een bezoek aan het Muséum de l’Ardèche en heel eerlijk gezegd kun je dit museum niet bezoeken zonder daarna vijf minuten door te lopen om een impressie van het schilderachtige Balazuc te krijgen. Dit charmante dorpje heeft veel middeleeuwse architectuur, en een rijke geschiedenis. Bovendien zijn de verschillende uitkijkpunten echt een cadeautje en schuilt er achter ieder steegje of straatje weer een nieuwe verrassing.

Balazuc met kinderen tips

Balazuc en een bezoek aan Muséum de l’Ardèche

Zoals gezegd zijn wij in Balazuc voor een bezoek aan Muséum de l’Ardèche en om een uitje dag vullend maken is het slim om dit museumbezoek te combineren met een stadswandeling. Dit museum biedt een boeiende ervaring voor gezinnen die geïnteresseerd zijn in de prehistorie en de natuurlijke geschiedenis van deze regio. Er wordt speciale nadruk gelegd op het tijdperk waarin dinosauriërs de aarde bewandelden. Bezoekers kunnen de rijke geschiedenis van de Ardèche verkennen door middel van een indrukwekkende collectie van 220 miljoen jaar oude fossielen.

Museum dinosaurussen Ardeche Frankrijk

Ben je op zoek naar een actief uitje in Balazuc? Dan kun je een kajak huren en direct starten bij de rivier onder de brug van Balazuc, dit is Plage de Balazuc.

Balazuc met kinderen

Village Balazuc met kinderen

Wandeling door de tijd in Balazuc

De kasseien straatjes van Balazuc, geflankeerd door oude stenen huizen versierd met bloeiende bloemen, nodigen uit voor een rustige wandeling. Het is makkelijk om verdwaald te raken in de tijd wanneer je door de smalle steegjes slentert die plotseling openen naar adembenemende uitzichten over de rivier de Ardèche. De geluiden van de natuur vermengen zich hier naadloos met menselijke aanwezigheid, waarbij het kabbelende water van de rivier een rustgevende achtergrondmuziek biedt.

Balazuc Ardeche uitzicht

Zoals in bijna ieder oud middeleeuws stadje geldt ook voor een wandeling door Balazuc dat een goede wandelschoen aan te raden is. Wegen kunnen steil omhoog en naar beneden gaan en vooral met nat weer kan dat verraderlijk zijn.

Balazuc tips wandelen

Highlights en herkenningspunten in Balazuc

Wij slenteren door Balazuc heen en eigenlijk kun je dan niet mis gaan. Er zijn een aantal herkenningspunten die je tijdens een wandeling door Balazuc met kinderen kunt ontdekken, door ze te bezoeken krijg je een inkijkje in het dorp en het erfgoed.

  • Église Sainte-Madeleine - Dit is de centrale kerk van Balazuc, daterend uit de 12e eeuw, waarvan de architectuur en het rustige interieur opvallend zijn. Wij steken hier een kaarsje op zoals we dat vaker doen in kerkjes die ons aanspreken.
  • Le Pont Vieux - De oude stenen brug over de Ardèche, van waar je een schitterend uitzicht hebt op het dorp en de omliggende natuur. Ga ook zeker even naar de overkant voor een mooi uitzicht op het dorp.
  • Rue des Aires - Dit is een charmant straatje met toegang tot een mooi uitzichtpunt over de regio, de rivier met haar mooie landschap en de stad zelf.

Balazuc met kinderen ker

Balazuc met kinderen Ardeche

Architecturale wonderen en historische schatten

In het hart van Balazuc staat een imposante 12e-eeuwse kerk, een meesterwerk van Romaanse bouwkunst. De kerk torent trots uit boven de daken en biedt vanaf haar voorplein een panoramisch zicht op de omgeving. Ondanks haar kleine formaat bruist Balazuc van leven. Zeker in de zomermaanden is hier veel te beleven. In de meivakantie is het een stuk rustiger hier merken wij, maar we kunnen alsnog een biertje proeven bij de lokale bierbrouwerij, wat shoppen in van die typisch Franse winkeltjes met leuke snuisterijen en lunchen in het dorpje. Er zijn veel lokale producten te vinden zoals honing, kaas en handgemaakte waren.

Balazuc Ardeche met kinderen

Balazuc Ardeche bierbrouwer

De natuur rondom Balazuc

De natuur rondom Balazuc is rijk en ongerept, ideaal voor gezinnen die van het buitenleven of willen genieten van zon, zee en water aan de rivier. De meest populaire manier om de schoonheid van de Ardèche te ontdekken is door een kajak te huren en de rivier af te gaan, vanaf het water krijg je een geheel ander perspectief op het dorpje Balazuc en de omliggende natuur. Je kunt in Balazuc gemakkelijk en kajak ter plaatse huren, al kan het soms wel enorm druk zijn in de zomer. Niet voor niets wordt er gegrapt over de Ardèche dat je hier in de zomer moet file kajakken...

Balazuc met gezin kajakken

Balazuc met kinderen uitzichtpunt

Handige tips voor een bezoek aan Balazuc

  • Trek stevige schoenen aan voor een wandeling door de schilderachtige straatjes, geniet van lokale lekkernijen in een brouwerij en bewonder het uitzicht vanaf de brug over de stad.
  • Het Muséum de l’Ardèche ligt op 5 minuten wandelen van het centrum van Balazuc en is daarom perfect te combineren met een wandeling door het stadje.
  • Bekijk mijn andere blogs voor meer leuke uitjes in de Ardèche met kinderen.

Balazuc wandeling met kinderen