Laval Mayenne stad Frankrijk
Atlantische Loirestreek
Angreni Hilaul
Atlantische Loirestreek
08/24/2023
8 min

Middeleeuws Laval te voet, met de fiets of vanaf het water ontdekken

08/24/2023
8 min

Tijdens onze vakantie naar de Atlantische Loirestreek bezoeken wij één dag de middeleeuwse stad Laval en maken een uitstapje naar het in de buurt gelegen museum van Robert Tatin. Laval is ontstaan doordat er een dorpje ontstond rond het imposant kasteel Le Château de Laval, gelegen aan de rivier de Mayenne. Wij vinden het zeker de moeite waard om met je gezin minstens een dag verschillende bezienswaardigheden in Laval te ontdekken en tijdens een stadwandeling meer te weten te komen over de boeiende geschiedenis van de stad.

Stadswandeling door het middeleeuwse Laval

Laval is op verschillende manieren te beleven. Via het toerismebureau van Laval kun je bijvoorbeeld een stadwandeling boeken. Wij beginnen op de binnenplaats van Le Château de Laval en krijgen daar in het Engels informatie over het kasteel en de geschiedenis van het ontstaan van Laval. We lopen om het kasteel heen naar de rivier en naar de ‘Grand Rue’ de oude hoofdstraat van de stad die loopt vanaf de rivier omhoog de ‘berg’ op. In de middeleeuwen werd dit de berg genoemd, omdat de straten niet bestraat waren en je wanneer het regende in de modder wegzakte en er lang over deed om omhoog te komen. Daarbij moest je het midden van de straat zeker vermijden, want daar liep het afvalwater en het riool van de straat. Je kunt je wel indenken dat je daar niet in vast wilde zitten!

De oude straatjes om het kasteel staan vol prachtige vakwerkhuisjes die nu veelal bewoond worden door studenten. Een stadswandeling is door de leuke weetjes over het kasteel, de stad en de bijzondere dingen die je onderweg ziet, leuk om met kinderen te doen. Je moet het alleen wel vertalen, want de gidsen spreken geen Nederlands.

Kasteel Le Château de Laval

Laval Mayenne

Ga (water)fietsen langs of op de rivier de Mayenne

Naast een stadswandeling kun je in Laval ook (water)fietsen of een sloepje huren met je kinderen. Beiden is bijvoorbeeld mogelijk bij ‘Halte Fluval de Laval’, langs de oever van de rivier de Mayenne. Er zijn zowel gewone, als elektrische en tandem fietsen te huur, evenals een kinderzitje. Je kunt op de fiets in een dag meer van de stad zien dan te voet en hebt nog steeds de vrijheid om te stoppen waar je wilt. Vanaf het water krijg je weer een heel ander beeld op de stad. Door het huren van een waterfiets ben je ook nog eens actief bezig en wanneer je een sloepje huurt dan kun je genieten van een picknick op het water en het uitzicht over de stad. Je mag helaas niet zwemmen in de rivier. In Frankrijk is de regel dat er bij zwemmen toezicht moet zijn en dat is jammer genoeg in Laval niet het geval.

Laval rivier de Mayenne

Voor meer informatie en reserveringen van (water)fietsen en sloepjes kun je het best het Office du Tourisme de Laval contacteren.

Ontspanning aan de oevers van de rivier de Mayenne

De oevers van de rivier de Mayenne bieden een bijzondere omgeving om te ontspannen en genieten van de natuur rondom de stad. Je kunt een wandeling maken langs de rivier, lekker picknicken, uitrazen in één van de speeltuinen of gewoon genieten van het prachtige uitzicht. Het is een ideale plek om je even terug te trekken uit de gezellig drukke straatjes in de stad.

Wij bezoeken ‘La Halte’. Een locatie waar je niet alleen waterfietsen en sloepjes kunt huren, maar ook lekker kunt zitten aan één van de picknicktafels voor een drankje, een lekker lunch of diner bij La Guinguette de la Halte. Wij vinden dit heerlijk ontspannen na een museumbezoek en een stadswandeling. Vlak naast de ingang is een leuke vrij toegankelijke speeltuin voor kleine, maar ook wat grotere kinderen. Als ouders kun je op het terras blijven zitten of relaxen op één van de bankjes naast de speeltuin. Makkelijk wanneer je je peuter of kleuter in de gaten wilt houden of juist zelf wat lekkers hebt meegenomen en gaat picknicken.

Laval restaurant lunch

Laval Mayenne Loirestreek

Verrassend! Manas museum voor naïeve kunst en ‘arts singuliers’

Gevestigd in het kasteel, bezoeken wij het Manas museum voor naïeve kunst en ‘arts singuliers’. Naïeve kunst, is kunst gemaakt door kunstenaars die daarvoor geen opleiding hebben gehad. Een bekende kunstenaar, geboren in Laval, is Henri Rousseau. Zijn kunstwerken hangen over de hele wereld. Jammer voor ons, maar op het moment dat wij het museum bezoeken hangen er maar drie van zijn (minder bekende werken) in het Manas museum. Toch vinden wij dit een verrassend leuk museum, vooral voor kinderen. Er hangen veel schilderijen aan de muren waar veel op te zien is, geschilderd op een kinderlijke manier. Als je het ons vraagt een onwijs leuke manier voor kinderen om met kunst kennis te maken. Naast kijken, is er ook van alles te doen, zoals het maken van puzzels, jezelf verkleden als op een afbeelding van een schilderij of zelf een schilderij inkleuren. De activiteiten die aangeboden worden wisselen steeds en hangen ook af van de (tijdelijke) collecties die te zien zijn op het moment van je bezoek.

Manas museum Laval

Manas museum Laval

Prachtig uitzicht over Laval in Jardin de la Perrine

Jardin de la Perrine is een prachtig park dat zich uitstrekt over verschillende niveaus en een mooi uitzicht biedt op de stad. Kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin of in de draaimolen. Bovendien lopen er geitjes en vliegen er exotische vogels in de ‘animalerie’. In dit park vind je ook het herdenkingsmonument voor de bekende schilder Henri Rousseau. Neem wat lekkers te eten en/of te drinken mee en geniet van een picknick in de rozentuin.

Jardin de la Perrine rozentuin

Over het pad van de reuzen naar het doolhof van Robert Tatin

In Cossé-le-Vivien, op een klein half uur rijden van Laval, staat het museum van Robert Tatin. Je weet hier niet wat je ziet of waar je eigenlijk bent beland. Is het een Balinese tempel, een fort van de Maori of gaan we terug naar de tijd van de Maya’s? Het museum van Robert Tatin is ondefinieerbaar. Geïnspireerd door zijn reizen en ontmoetingen over de hele wereld, creëerde kunstenaar Robert Tatin in de laatste 21 jaar van zijn leven een soort droomwereld in de tuin van zijn boerderij. 

Wanneer je de entree door bent loop je over ‘het pad van de reuzen’ richting het museum. Dit zijn geen echte reuzen, maar grote kunstwerken van historische figuren die Robert Tatin zelf bewonderde. Zo zijn er beelden van Jean d’Arc, Pablo Picasso, Gaugain, Toulouse Lautrec en Jules Verne. Allemaal gemaakt van metaalgaas, met een laag beton, die vervolgens geschilderd werd. 

Over het pad loop je richting het museum waarbij je langs een grote draak loopt naar de ingang van een meditatietuin, waar verschillende bijzondere wezens rondom het water staan. Wij lopen door de verschillende gangetjes en kijken onze ogen uit. Er hangen in verschillende ruimtes niet alleen mooie schilderijen waar je minuten naar kunt kijken omdat ze zo gedetailleerd zijn, maar ook de muren van de ‘tempel’ zelf zijn mooi beschilderd. Wanneer je het museum met een (Engelstalige) gids bezoekt, mag je ook een kijkje nemen in het huis van de kunstenaar die daar tot 1983 woonde. Het lijkt hier alsof Robert Tatin zo weer binnen kan lopen na een wandeling door zijn doolhof. Alle spullen liggen nog in huis, zelfs de aantekeningen naast de telefoon. Als ouder zul je veel gebruiksvoorwerpen herkennen die je vroeg zelf of bij je opa en oma in huis had staan. Bijzonder om zo’n intiem kijkje in iemands huis te hebben.

Museum van Robert Tatin Loirestreek

Museum Loirestreek Robert Tatin

Voor kinderen is het daarnaast leuk – op de terugweg naar de ingang - door het doolhof in de tuin te lopen. Bij de ingang bevindt zich een atelier waar workshops worden gegeven voor kinderen. Deze workshops worden gehouden in schoolvakanties, duren ongeveer anderhalf uur en kosten een paar euro. De ene keer wordt er geschilderd en een andere keer worden kunstwerken van klei gemaakt. Als je het ons vraagt een leuke aanvulling van je bezoek aan deze bijzondere plek. Voor actuele openingstijden, entreeprijzen en activiteiten in het museum bezoek je het beste voorafgaand aan je bezoek de website van Musée Robert Tatin.

We kunnen wel stellen dat er in en om Laval heen, heel veel bijzondere dingen te beleven zijn voor gezinnen met kinderen. Zowel binnen als buiten, van actief tot rustig. Uit ervaring kunnen we zeggen dat één dag te weinig is om alles te zien en doen wat deze middeleeuwse stad in de Atlantische Loirestreek te bieden heeft. Trek daarom gerust meer tijd uit, om op een rustig tempo alles te doen wat jouw gezin aanspreekt, te voet, op de fiets of over het water!

Museum Loirestreek met kinderen

Museum van Robert Tatin meditatietuin

Praktische informatie over Laval

Laval ligt op 750 km van Utrecht en is een bestemming die je met de auto, maar ook gemakkelijk met de trein te bereiken. Neem de Thalys - die vanaf eind oktober 2023 Eurostar zal heten - naar Parijs, stap hier over van Gare du Nord naar Gare Montparnasse en stap nog anderhalf uur op de TGV direct naar Laval. 

Wij slapen in hotel Le Petit Perrier, op 5 minuten lopen van het oude centrum. Je kunt hier voor de deur je auto parkeren. Er zijn nette twee persoonskamers waar je één extra (kinder)bed tegen betaling kunt laten plaatsen.

Zoek je meer tips voor jullie gezinsvakantie in deze regio? Lees alle blogs over de Atlantische Loirestreek met kinderen. Zijn jullie aan het rondreizen in Frankrijk? Dan is dit overzicht met kindvriendelijke accommodaties in Frankrijk erg handig!