Gids Burcht Reinhardstein met kinderen
Belgische Ardennen
Mireille Steegmans
Belgische Ardennen
05/24/2024
8 min

Kasteel Reinhardstein, terug naar de middeleeuwen

05/24/2024
8 min

Kasteel Reinhardstein, ook wel bekend als Burcht Reinhardstein, kan ik wel omschrijven als een indrukwekkend middeleeuws kasteel. Het ligt in de Ardennen, nabij het dorp Ovifat in België en werd gebouwd in 1354 door Renaud van Waimes. Kasteel Reinhardstein ligt in een vallei, die aan één kant 60 meter diep is, wat zorgt voor een spectaculair uitzicht en de unieke ligging van het kasteel. Kijk maar eens uit één van de raampjes tijdens de rondleiding en je weet direct wat ik bedoel! Dit kasteel geeft ons een mooi inkijk in het rijke historische verleden van de regio en dat komt vooral door de gids die vol passie vertelt over het kasteel en alle vragen rustig beantwoordt. Ook de vragen van de kinderen, die ook op het schavot mogen gaan staan tijdens de rondleiding, worden geduldig beantwoord. Met haar robuuste muren, torens en schietgaten straalt Reinhardstein de sfeer uit van vervlogen tijden. Perfect te combineren met een mooie en actieve wandeling naar de waterval vlakbij het kasteel, je kunt het pad er naartoe eigenlijk niet missen. Wij zijn bij het kasteel met regenachtig weer en maken de wandeling niet om die reden, we zien hem wel op afstand. Wel stappen we af bij naastgelegen taverne voor een lekkere lunch met biertje van het kasteel zelf.

Katseel Reinhardstein met kind

Rondleiding in Burcht Reinhardstein in Ovifat

Een bezoek aan Burcht Reinhardstein doe je met een rondleiding en je hoort dan flink wat over de imposante zalen en kamers van het kasteel. De rondleiding verschilt per gids, maar je kunt wel rekenen op verhalen over ridders, adellijke families en de historische gebeurtenissen die zich binnen de muren van het kasteel hebben afgespeeld. De kinderen en wijzelf worden hier echt wel ondergedompeld in de middeleeuwse sfeer en de harnassen en andere items uit die tijd spreken vooral bij onze kleuter toch echt wel tot de verbeelding.

Middeleeuws Kasteel Reinhardstein

Kijk maar eens uit één van de raampjes tijdens de rondleiding en je weet direct wat ik bedoel met de bijzondere ligging van het kasteel!

Burcht Reinhardstein Ardennen

Tijdens de rondleiding komen we heel wat interessante feiten tegen. Zo zien we bijvoorbeeld dat het kasteel twee kleuren heeft vanwege de herbouw, wat duidelijk te zien is als je de muren goed bekijkt of erop wordt gewezen. De gids laat de kinderen ook het 50 kilo zware harnas zien en vertelt over de schilderijen die de muren sieren. Een ander bijzonder aspect van het kasteel is de kapel, waar nog steeds één keer per maand een mis wordt gehouden. En kijk eens goed rond in de kapel. Kun jij het deurtje vinden op de buik van Christus? Deze plek werd vroeger gebruikt om relikwieën te verstoppen. En kijk eens of je het standbeeld van Johannes de Doper er ook kunt vinden. Dit is een opvallend kunstwerk, omdat hij originele kleuren heeft en omdat het gezicht zeer gedetailleerd is uitgewerkt.

Johannes de Doper Kasteel Reinhardstein

Kijk maar eens goed rond samen in de kapel van het kasteel. Kun je het deurtje vinden op de buik van Christus?

Burcht Reinhardstein België

Wandelroute naar de waterval

Naast de rondleiding door en in de directe omgeving van het kasteel, biedt de verdere omgeving van Reinhardstein ook prachtige wandelroutes die ook met een gezin erg leuk en op sommige punten uitdagend zijn. Een van de hoogtepunten van de omgeving is de waterval van Reinhardstein, de hoogste waterval van België met haar 60 meter. De wandeling naar de waterval brengt je door het adembenemende landschap van de Hoge Venen, langs dichte bossen en over kronkelende paden die kinderen zeker leuk vinden.

Wandelroute Kasteel Reinhardstein met gezin

De wandelroute is goed gemarkeerd en geschikt voor gezinnen, ook met jongere kinderen. Er kan hier gepicknickt worden! De waterval zelf is een spectaculair gezicht, vooral na regenachtige dagen wanneer het water krachtig naar beneden stort. Kinderen vinden het vaak geweldig om de kleine beken te verkennen en over de rotsen te klauteren. We maken de wandeling niet, maar het beekhoppen doen we wel op kleine schaal als we naar het kasteel lopen.

Wandelen bij Kasteel Reinhardstein

Burcht Reinhardstein is de hoogst gelegen burcht in België en ligt aan het einde van een 6 kilometer lange wandelroute door de bossen van de Warchevallei. Leuk feitje: deze historische locatie diende als filmset voor de populaire jeugdserie "Het Huis Anubis" en de bioscoopfilm "Anubis en Het Pad der 7 Zonden". Het pad naar de burcht, smal en steil, is minder uitdagend dan de filmtitel trouwens doet vermoeden. Maar zeker weten dat je je beelden kunt voorstellen van Middeleeuwse reizigers die hier met muilezels passeerden.

Waterval bij Kasteel Reinhardstein

Burcht Reinhardstein geschikt met kinderen?

Verwacht bij Burcht Reinhardstein geen kant en klare kindvriendelijke speurtochten of interactieve informatieborden. Je zult dus zelf creatief moeten zijn en door rond te kijken met je kinderen ga je gegarandeerd veel zien! Tel samen het aantal schilderijen, kijk eens goed naar het harnas en de familiewapens of leg uit hoe er vroeger geen centrale verwarming was. Door je eigen verhalen, raken je kinderen vanzelf geboeid!

Wij treffen het met onze gids en daardoor is de rondleiding van ongeveer een uur tot anderhalf uur ook gewoon goed geschikt voor onze kinderen. dit is natuurlijk niet altijd een vanzelfsprekendheid, hoewel we merken dat andere gidsen ook echt vol passie kunnen vertellen en weten te boeien. Maar de tour is dus niet specifiek voor gezinnen. We starten de rondleiding buiten waar we een stukje omhoog klimmen voor het beste uitzicht op het kasteel om vervolgens door naar binnen te lopen. Alle gidsen lopen in prachtige klederdracht, ieder op hun eigen manier samengesteld.

Historische muren van Burcht Reinhardstein

Kasteel Reinhardstein kan zeker een spannende plek zijn om met kinderen te bezoeken, echt terug naar de middeleeuwen, compleet met harnassen, zwaarden en een schavot! Als je kinderen nog niet zelfstandig kunnen lopen dan is een drager comfortabel, want over de middeleeuwse paden is rijden met een buggy een onmogelijke missie. Het kasteel vinden wij met name interessant voor oudere kinderen, onze tiener die interesse heeft in geschiedenis en architectuur ziet heel veel in dit kasteel wat hem aanspreekt. Hij stelt de gids ook regelmatig een vraag.

Wij zijn hier met regenachtig weer en hoewel een gedeelte van de rondleiding buiten is, hebben wij niet echt last van de weersomstandigheden. Als je ook wilt gaan wandelen bij Burcht Reinhardstein met je gezin dan is het wel slim om een dag met droog weer uit te kiezen.

Burcht Reinhardstein rondleiding

We worden samen met de kinderen echt ondergedompeld in de middeleeuwse sfeer van Burcht Reinhardstein.

Kasteel Reinhardstein met kinderen

Rondleiding Burcht Reinhardstein Ovifat

Borrelen in de taverne van het kasteel

Na een boeiende rondleiding door het kasteel, gaan wij nog wat eten in de naastgelegen taverne en daar kan een Belgisch biertje van het kasteel natuurlijk niet bij ontbreken. Wij vinden dit wel een fijn ontspanmoment en een welverdiende pauze na de rondleiding. De taverne is lekker warm en sfeervol ingericht, de open haard brandt. Heerlijk, wij houden ervan! We bestellen wat te eten waaronder lekkere hotdogs voor de jongens en een lekker kaas- en vleesplankje voor het hele gezin. Allemaal lokale Ardense specialiteiten worden hier dus geserveerd en voor ons is dit een afsluiting van een heerlijk lang weekend in de Ardennen met het gezin!

Restaurant bij Burcht Reinhardstein

Bier van Reinhardstein

Praktische informatie en tickets kopen

  • Het kopen van tickets voor een bezoek aan Burcht Reinhardstein doen we eenvoudig ter plaatse. Het is handig om te weten dat rondleidingen in het Nederlands starten op het hele uur vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur.
  • Voor de wandelroutes en de waterval is er geen extra ticket nodig.
  • Het kasteel is elk weekend en dagelijks tijdens Belgische en Nederlandse schoolvakanties en feestdagen geopend. Controleer altijd vooraf of ze geopend zijn om verrassingen te voorkomen!
  • Het kasteel heeft een aantal evenementen en themadagen die de moeite waard zijn om met kinderen te bezoeken. Op dit soort dagen is er altijd meer te doen in een kasteel als Burcht Reinhardstein. Denk aan Middeleeuwse festivals en riddershows.
  • Tijdens Kerstmis zijn er altijd extra activiteiten zoals een Kerstmarkt op de binnenplaats, optredens, duizenden lichtjes, muziek, kerstverhalen en een bezoek van de kerstman.

Gids kasteel Reinhardstein

Restaurant bij Kasteel Reinhardstein

Handig voor je bezoek aan de Ardennen met kinderen

  • Bezoek de website van Kasteel Reinhardstein voor meer informatie en om tickets te kopen. Let op dat er dagelijks op het hele uur vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur rondleidingen in het Nederlands zijn.
  • Bekijk meer artikelen over de Ardennen met kinderen voor reistips en inspiratie.
  • Bezoek VISITWallonia voor meer informatie en inspiratie.

Middeleeuwse architectuur van Kasteel Reinhardstein

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.