Museum in Brabant? Ontdek dinosaurussen van het Oermuseum
04 oktober 2020 
10 min. leestijd

Museum in Brabant? Ontdek dinosaurussen van het Oermuseum

Op zoek naar een leuk museum in Brabant met kinderen? Bij het onbekende Oertijdmuseum in Boxtel komt de wereld van de dinosaurussen tot leven

Dinomuseum

Het Oertijdmuseum wordt ook wel het Dinomuseum genoemd. Dat komt enerzijds omdat het daar ooit mee begon en natuurlijk ook doordat er gruwelijk veel dino’s te zien zijn! De hele oergeschiedenis van Nederland ga je vinden in het museum waar je tour begint. Vooral boven wordt onze kleuter erg enthousiast, nadat hij doorheeft dat de grommende dino’s hem niets doen! Je vindt hier skeletten, klauwen, tanden, fossielen, pootafdrukken en zelfs het kleinste dinosaurus-ei ter wereld!

Het draait trouwens niet alleen maar om dinosaurussen, want er is ook een plekje voor andere ijstijdbotten en bijvoorbeeld de evolutie van de olifant. Wist jij dat de mammoet niet de voorouder is van de olifant? En dat er in Nederland veel mammoetbotten- en kiezen worden gevonden? Alweer wat geleerd!

Oertijdmuseum Boxtel

Indrukwekkend om het skelet van een dino te zien vliegen

Kleinste dinosaurus-ei ter wereld

Je vindt het kleinste dinosaurus-ei ter wereld in…het museum in Brabant, in het Oertijdmuseum om precies te zijn! Het is één van de kleinste dinosaurus-eieren ooit gevonden op aarde door paleontologen. Het eitje is ongeveer 90 miljoen jaar oud, 9 centimeter lang en 5 centimeter breed. Het ei is van een Segnosaurus, een vleeseter op 2 poten en 4 tot 8 meter groot. Het ei is gevonden in China en het zou zelfs kunnen dat er nog een embryo in bewaard is gebleven.

Oertijdmuseum Boxtel

I can see you…

Meet the dinosaurs

Het Oertijdmuseum laat dinosaurussen tot leven komen en als je het glazen gebouw binnen komt dan is dat absoluut indrukwekkend. Je staat hier dicht bij de skeletten van allerlei dino’s. Maak kennis met de Utahraptor die 125 miljoen jaar geleden leefde in het huidige Noord Amerika, de fossielen van de Compsognathus, één van de kleinste dinosauriërs en een enorme snelle jager. En ook de schedel van een volwassen Torvosaurus of Carnot Aurus zul je hier vinden. Zelfs de schedel van een volwassen T-Rex die vooral bij oudere kinderen zeker wel bekend is staat in Boxtel! Op z’n minst indrukwekkend en we snappen daarom heel goed dat de weken na ons bezoek ineens de dino’s van onze kleuter erg populair zijn. Het enorme skelet van de Brachiosaurus van 23 meter lang en 12 meter hoog is wat ons betreft het meest indrukwekkend. Vervelen zul je je hier niet snel!

Oertijdmuseum Boxtel

De dinosaurussen staan soms zo dicht bij dat je ze (bijna) kunt aaien

Interactief en educatief museum in Brabant

Het Oertijdmuseum laat kinderen spelenderwijs kennis maken met de tijd van de dinosaurussen en is interactief. Je kunt vooraf een speurtocht kopen. Voor wat oudere kinderen zeer zeker een aanrader. Tijdens je reis door dit nog onbekende museum in Brabant krijg je antwoord op vragen als ‘wat is een spons nu eigenlijk?’ of ‘hoe ontstaat een fossiel’. Eerlijk toegeven: ik wist de antwoorden ook niet op alle vragen! Verder kun je je eigen dinosaurusskelet in elkaar zetten, een wens doen in de dinosaurus wensput

Oertijdmuseum Boxtel

Het oertijdmuseum is educatief en interessant voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar

Oertijdtuin, het bos en de speeltuin

Na het museum en het glazen gebouw, was het even genoeg voor de kids en tijd om naar de speeltuin te gaan. De speeltuin grenst aan de Oertijdtuin, lekker buiten. Oftewel: naartoe gaan als het mooi weer is en niet als het regent. Je wandelt in de oertuin langs levensechte landschappen uit de oertijd, je ziet zelfs hoe dinosaurussen met elkaar vechten en dat maakt indruk. Klimmen op dinosaurussen, meer leren en vooral…rondkijken! De hoeveelheid dino’s in de oertijdtuin was voor de kinderen zelf een beetje overweldigend. Dit gedeelte was minder interactief en daar is een speurtocht dus zeker een aanrader. Handig om die meteen aan de kassa te kopen bij binnenkomst. Je vindt in de Oertijdtuin ook nog vele plantensoorten.

Kinderen kunnen in de zandbak trouwens ook nog de skeletten van dino’s ontdekken door ze zelf schoon te vegen, ontzettend leuk en verrassend dat er gewoon iets onder het zand vandaan komt!

Het verhaal achter het Oertijdmuseum

Meer dan 25 jaar geleden gaan Cilia en Werner Fraaije met hun kinderen op vakantie naar Overijssel. Ze bezoeken de hunebedden en komen bij een grindhoeve waar het “stenenverzamelvirus” toeslaat. Eén van de kinderen gaat geologie studeren, het balletje gaat rollen en in 1999 opent het huidige Oertijdmuseum haar deuren in Boxtel. In 2007 wordt het museum uitgebreid met een dinosaurushal en de oertuin wordt uitgebreid waardoor het een groot en volwaardig museum in Brabant wordt dat met kinderen een bezoek meer dan waard is!

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor je bezoek?

Er wordt gezegd dat je het Oertijdmuseum in 2 uur kunt zien, maar wij hebben er een halve dag rondgelopen. Volwassenen betalen € 50entree en voor kinderen van 3 t/m 11 jaar betaal je een entreeprijs van € 8,50 (actuele prijzen oktober 2020).  Kijk voor meer informatie en actuele openingstijden altijd op www.oertijdmuseum.nl

Wij wilden alles echt goed zien en de kinderen die we bij ons hadden, vonden het erg leuk en vooral ook interessant. Het Oertijdmuseum is gewoon heel levendig. Kleine kinderen kunnen er door boeken bladen en je kunt hen voorlezen over de dinosauriër, grotere kinderen kunnen achter de computer kruipen en zelf een aantal spellen spelen samen met Alberto, de gids die je door het Oertijdmuseum leidt.

Oertijdmuseum Boxtel

Een indrukwekkende scene van hoe dino’s met elkaar vechten, onze kleuter heeft het er nog steeds over

Ook leuk om te lezen:

Leuke Roompot met kinderen
KINDVRIENDELIJK OVERNACHTEN

GLAMPING IN NEDERLAND

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

OVERZICHT ALLE PROVINCIES

Tips en uitjes in Nederland met kinderen reisgids

Online reisgids Nederland

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.


✅ Mobile proof, één overzicht met uitjes per provincie

✅ Inclusief fijne plekjes om te overnachten in eigen land

arrow_drop_up arrow_drop_down