Zonnebrandcreme voor kind

Hoe voorkom je zonnebrand bij je kind?

De zon geeft veel energie. De ultraviolette stralen van de zon zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Dit is nodig voor een goede botopbouw van je kleintje. De huid van jonge kinderen is echter kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om je kind goed te beschermen tegen de zon. In dit artikel lees je hoe je je kindje kunt beschermen tegen de zon.

Wat is zonnebrand?

Als je huid te lang wordt blootgesteld aan de zon, dan ontstaat er een rode en pijnlijke huid die zonnebrand wordt genoemd. Dit is het gevolg van UV-straling dat met zonlicht meekomt. Zonnebrand kan zowel op een donkere als een lichte huid voorkomen. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. Voor iedereen geldt dat het goed is voor je gezondheid om zonnebrand te voorkomen.

Baby beschermen tegen de zon

Houd je baby zoveel mogelijk uit de zon. Zoek een plekje uit met veel schaduw als je een dagje uit gaat. Zorg voor schaduw met een parasolletje of een gordijntje als je baby in de kinderwagen of wandelwagen zit. Geef je baby een zonnehoedje of petje op. Ga je met je baby naar het strand, dan kun je bijvoorbeeld Travel-Cot overwegen. Dit tentje biedt je baby een uitstekende bescherming tegen zon en insecten.

Actieve peuter in de schaduw laten spelen

Ook je peuter houd je het best zoveel mogelijk uit de zon. Zoek zoveel mogelijk schaduwrijke plekjes uit of plaats bijvoorbeeld een parasol boven de speelplek van je peuter. Geef je peuter een petje of zonnehoedje en een blitse zonnebril ter bescherming.

Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon op z’n felst. Houd op deze tijdstippen je kindje zoveel mogelijk uit de zon.

Kind beschermen tegen de zon: meer over zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème helpt verbranding van de huid voorkomen. De UV-filters in deze crèmes zorgen ervoor dat minder UV-stralen de huid bereiken. Gebruik voor je kindje een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor twintig of dertig. Kies voor een crème die zowel beschermt tegen UV-A als UV-B stralen. Dit staat op de verpakking van het middel beschreven. Smeer je kindje ongeveer een half uur van tevoren in met de zonnebrandcrème voordat jullie de zon ingaan. Op deze manier kan de crème dan goed intrekken. Smeer een flinke hoeveelheid zonnebrandcrème. Zo is je kindje optimaal beschermd tegen zonnebrand. Smeer iedere twee uur opnieuw. Smeer je kindje ook opnieuw in na het zwemmen, ook al staat op de verpakking van de zonnebrandcrème beschreven dat deze waterproof is. Koop ieder jaar nieuwe zonnebrandcrèmes. De meeste crèmes zijn na opening van de verpakking 12 maanden houdbaar. Na het verstrijken van de houdbaarheid neemt de bescherming af.

Kleding met UV-bescherming

Geef je kindje een t-shirt aan om zijn rug en schouders te beschermen. Je kunt het best kleding aangeven die wat donkerder is. Een wit t-shirt biedt namelijk slechts beschermingsfactor twee. Heeft je kindje een erg lichte en/of gevoelige huid dan kun je UV-werende kleding overwegen. Deze kleding biedt beschermingsfactor vijftig.