Hygiene op vakantie met kinderen, wat moet je weten?

Hygiene op vakantie met kinderen, wat moet je weten?

Op reis met kinderen, vooral naar verre bestemmingen, moet je altijd extra voorzichtig zijn met de regels rondom hygiëne. Door drinkwater en voedsel kunnen kinderen en volwassenen ziekten oplopen waar je absoluut niet op zit te wachten. Diarree is daarvan vaak het meest onschuldig...

Wat is goede hygiëne op reis met kinderen?

Met de juiste voorzorgsmaatregelen en het in acht nemen van de regels rondom hygiëne verklein je op reis met kinderen de kans op ziekten als diarree, hepatitus A, buiktyfus, cholera of kinderverlamming. Een goede hygiëne is zo ontzettend belangrijk en als voedsel op de juiste manier bereid wordt dan is de kans bovendien kleiner dat je kind er ziek van wordt. Onze belangrijkste regel op vakantie is: bij twijfel, niet doen. Zegt je gevoel dat je iets beter niet kunt eten of drinken, doe het dan gewoon niet. In praktijk zijn wij zelf op vakantie één keer ziek geweest, onze baby, peuter en inmiddels kleuter is nog nooit ziek geweest op reis. En dat staat of valt toch wel met de regels die wij in acht nemen voor hygiëne. Een stalletje op straat in Thailand waar het eten op en bloot ligt. Eten of niet?

Cook it, boil it, peel it or...forget it!

We delen onze beste tips met je die voornamelijk gebaseerd zijn op Azië maar natuurlijk ook elders van toepassing zijn.

  • Was je handen regelmatig. Voor het eten hebben wij thuis en op reis altijd de regel 'plassen, handen wassen'. Dat geldt ook na ieder toiletbezoek en voor je gaat koken.
  • Dek voedsel af zodat er geen vliegen op komen en bewaar ook zeker geen etensresten, dit kan een bron van bacteriën worden.
  • Als één van je medereizigers diarree heeft, dan is het heel belangrijk dat hij of zij de handen nog vaker wast dan normaal en heel voorzichtig is.
  • Koelen van eten onder de acht graden Celsius zorgt ervoor dan er geen grote vermenigvuldiging kan zijn van ziekteverwekkers.
  • Verhitten van eten doodt ziekte verwekkers. Dat is de reden dat Azië zo goed te doen is met kinderen: eten wordt hier veelal gekookt en gewokt en dus flink verhit.

Hygiëne op reisGefrituurd eten op straat? In Thailand, Maleisië en China deden wij dit

  • In veel landen is het water uit de kraan geen drinkwater, ook in veel Oost-Europese landen kun je niet uit de kraan drinken.
  • Vraag altijd na of ijsblokjes gemaakt zijn van drinkwater, zo niet dan geen ijsblokjes in je frisdrank laten doen.
  • Ben voorzichtig met voedsel dat afgespoeld moet worden en wat geen schil heeft zoals sla, tomaten en wortelen. Je weet nooit met wat voor water het voedsel is afgespoeld.
  • Kijk uit voor rauw! Alleen verse vis dus als je sushi gaat eten en in volle restaurants met locals. Serieus: kijk uit met schelpdieren en rauw vlees.
  • Fruit zelf schillen met een schoon mes in plaats van laten schillen.
  • Eet liever geen onverpakt of zelfgemaakt ijs. Ola is internationaal en je kunt dus overal wel een lekker ijsje vinden voor kinderen.
  • Kook je zelf? Was dan je groenten in schoon en gekookt water. Eten is betrouwbaar als je het snel aan de kook brengt (100 graden Celsius) en als je het goed laat doorkoken.

Let op! Voedsel dat besmet is ziet er vaak gewoon uit, ruikt prima en smaakt ook goed. Daarom gebruiken wij op reis vaak ons gevoel, weinig andere opties. Call it weird, maar we hebben meerdere malen met twijfels ergens staan twijfelen terwijl het eten er prima uit zag. Misschien waren we niet ziek geworden, maar we hebben het zeker voor het onzekere genomen en zijn elders gaan eten. Hygiëne op reis met kinderen is echt ontzettend belangrijk, dus bij twijfel: niet doen!AnanasGesneden ananas in een restaurant? In Thailand deden wij dit wel met een peuter

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch?

Nogmaals: wij zijn zelf nog nooit ernstig ziek geweest op vakantie. Sommigen noemen het geluk, wij noemen het goed opletten. We zijn behoorlijk vaak bij locals geweest op de meest afgelegen plekken, dus dan kan alleen geluk je niet redden. Toen we in Chili terecht kwamen in een onverwachte sneeuwstorm hebben we ervoor gekozen om te overleven op Oreo koeken in plaats van het eten te kopen in de stalletjes onderweg. Met min 20 graden of meer in de Andes en alleen een bus en verder niets wil je gewoon echt liever niet aan de diarree zijn. Verder kennen we een praktijkverhaal van iemand die uit eten ging in een luxe hotel van wereldformaat en daar een parasiet opliep in een toprestaurant. Je zou het niet verwachten, maar daar werd de hygiëne dus ook met een korreltje zout genomen. Je hebt zo snel de neiging om te verslappen en te denken: ach, hier kan het toch wel? Nee dus. Continue op je hoede blijven, vooral met kinderen.Hygiëne op reis, eten op straatVlees dat al is voorgegaard en ongekoeld hangt te wachten om gegeten te worden. Eten of niet?

Toch diarree op reis met kinderen?

Je kunt nog zo goed oppassen en dan nog kan het je gebeuren: je kind krijgt diarree. Neem het nooit te licht op en handel direct, want vooral bij kinderen staat uitdrogingsverschijnselen op de loer en in warme landen kan dit nog sneller gebeuren. Zorg zo snel mogelijk voor ORS, zoutoplossing. Raadpleeg sowieso direct een arts bij hoge koorts(+39 graden Celsius) of als de diarree langer dan een dag duurt. Bij kleine kinderen: direct een arts bellen, waar je ook bent. Meer informatie vind je ook in het artikel 'Mijn kind heeft diarree en we zijn op reis'. Zorg bovenal dat je geniet op reis met kinderen. Overal is wel iets op aan te merken. In landen als Thailand en Maleisië hoef je niet continue argwanend te zijn. Het eten is hier vaak safe. Dat geldt ook voor Argentinië of Chili en veel landen in Europa. Echter: een gewaarschuwd mens telt altijd voor twee, toch? Ziekten als diarree, hepatitus A, buiktyfus, cholera of kinderverlamming zijn geen dingen waar je graag mee te maken wilt krijgen.