ORS (Oral Rehydration Salt)

ORS (Oral Rehydration Salt)

ORS is onmisbaar op reis en zeker op reis met kinderen. Sterker nog, ORS hebben wij zelf altijd in onze medicijnenkast liggen voor noodgevallen, want een kind wordt nou net vaak niet ziek tijdens de openingstijden van de drogist.

ORS op reis

Wat is ORS?

ORS (Oral Rehydration Solution) bevat een mix van zouten en suikers in poedervorm. Deze poeder kun je oplossen in water om te drinken wanneer je vochtbalans in je lichaam uit balans is, bijvoorbeeld bij diarree, overgeven of extreem zweten. ORS herstelt de vochtbalans en voorkomt uitdroging. De suikers en zouten die in ORS zitten helpen de darmen om vocht beter op te nemen en vast te houden. Het gevolg is dat de vochtbalans in het lichaam zich op een natuurlijke manier herstelt.

ORS tegen uitdroging

Als iemand last heeft van bijvoorbeeld diarree, overgeven of extreem zweten dan is de kans op uitdroging groot. Bij een volwassene duurt dit wat langer, bij een kind moet je direct op je hoede zijn. Kinderen drogen snel uit bij de eerder genoemde ziekteverschijnselen dus denk daar nooit te licht over en onderneem actie. ORS voorkomt uitdroging bij onder andere:

 • dunne ontlasting, diarree of reizigersdiarree;
 • extreem transpireren bij hoge temperaturen of fysieke inspanning zoals fietsen of wandelen.

ORS helpt tegen uitdroging en is verkrijgbaar met een smaakje (aanrader!). Het is een zakje met zouten en suikers dat je oplost in gekookt water of water uit flessen, oftewel: schoon drinkwater, liefst gefilterd. Als je ORS twee dagen gebruikt dan moet je echt verschil gaan merken, anders is het zeker tijd om naar een arts te gaan. Bij twijfel geldt sowieso dat je altijd naar een arts moet gaan, zeker met een kind.

Samenstelling en toepassing van ORS

Vaak wordt er gezegd dat bijvoorbeeld een cola of een glas appelsap goed is als je je niet fit voelt. Natuurlijk doen deze dranken wel iets, maar verwacht niet de werking zoals ORS die wel heeft. Cola bevat bijvoorbeeld veel te weinig zout en juist extreem veel suiker. Kippenbouillon daarentegen heeft juist weer veel zout en veel te weinig suiker. Oftewel: de balans is niet juist en daarom helpen ze maar gedeeltelijk of niet. ORS bevat suiker, natrium en kalium in de verhouding die nodig is voor herstel. Heb je niets anders, dan kun je natuurlijk wel improviseren met de dranken en producten die je wel tot je beschikking hebt.

ORS tegen diarree, overgeven en een kater

Misschien wel de meest bekende toepassing van ORS is tegen diarree. Ben je op vakantie en heb je diarree? Vraag de locals om een paardenmiddel, je zult verbaasd zijn waar zij mee komen en wat er kan helpen. Wij dronken bijvoorbeeld al extreem sterke koffie met citroen erin uitgeperst en we aten een mix van rijst, yoghurt en banaan. We denken vaak wel aan uitdroging als we diarree hebben, maar niet altijd bij overgeven of als je een kater hebt bijvoorbeeld. Ben je bewust van de verschijnselen van uitdroging.

Hoe herken je uitdroging?

Je weet dat je ORS moet gebruiken als je last hebt van de volgende symptomen:

 • Extreme dorst
 • Droge ogen
 • Droge mond
 • Sufheid
 • Minder plassen
 • Verwardheid
 • Flauwvallen (in extreme gevallen en bij hoge temperaturen)

Voorkom uitdroging van een kind en andere doelgroepen

Er zijn een aantal doelgroepen die extra op hun hoede moeten zijn voor uitdroging, omdat ze een verhoogd risico hebben:

 • Baby's
 • Kleine Kinderen
 • Zwangere vrouwen
 • Ouderen

Drink bij uitdroging vooral geen limonade met prik of te koude dranken, dat is vragen om problemen. Ben voorzichtig met vruchtensap en drink bij voorkeur druivensap.

Hoe moet ik ORS zelf maken?

Je kunt heel makkelijk zelf ORS maken en dat is vooral op reis zeker handig. De producten die in ORS zitten zijn in de meeste landen makkelijk verkrijgbaar dus dat is een voordeel. Het recept voor je eigengemaakte ORS:

 • 8 afgestreken theelepels suiker of honing
 • 1 afgestreken theelepel zout
 • 1 liter schoon water

Je kunt er een klein beetje (scheutje) sinaasappelsap of citroensap van een verse citroen aan toevoegen voor de smaak. Bovendien zit er dan ook direct kalium in je eigengemaakte ORS en dat is goed. Houd in de gaten dat je homemade ORS niet zouter smaakt dan tranen. Heb je niet alles tot je beschikking? Cola is werkelijk overal te koop dus koop een literfles en voeg een afgestreken theelepel zout toe. Op deze manier word je lichaam gehydrateerd en ondersteun je je lichaam dus in de strijd tegen uitdroging. Niets drinken is sowieso altijd het slechtste wat je kunt doen.

ORS zelf maken voor baby

Als een baby waterdunne poepluiers heeft dan is het raadzaam om ORS-oplossing te geven voor jonge kinderen, mits je baby wel normaal reageert. Anders ga je uiteraard direct naar een arts. Heb je geen ORS in huis? Dan is het toevoegen van 1 afgestreken theelepel zout en 1 afgestreken theelepel suiker aan 1 liter schoon (gekookt en afgekoeld) water voldoende voor een baby. Nogmaals: het heeft niet de voorkeur, maar als je niets anders hebt dan is dit middel altijd beter dan niets doen. Heeft je baby last van diarree en spuugt je baby ook? Ga dan direct naar een arts. Maakt je baby een suffe en slappe indruk of heeft je baby koorts? Twijfel geen seconde en ga naar een arts. Vergis je niet hoe kwetsbaar een baby is.

Mag ik ORS bij een baby gebruiken?

Ja, je mag ORS bij een baby gebruiken. Echter beperkt en in een andere hoeveelheid dan bij een volwassene. Kijk hiervoor onder het kopje 'ORS zelf maken voor baby'. Bij kleinere kinderen is de kans op uitdroging groter dan bij oudere kinderen, maar wees bij kinderen - jong of oud - altijd alert. Stop sowieso direct met ORS als de ontlasting niet meer dun is.

ORS kopen en ORS prijs

Je kunt ORS gewoon kopen bij de apotheek en de (online) drogist. Je hebt geen doktersrecept nodig. In het buitenland kun je bij de apotheek normaal gesproken ook gewoon ORS krijgen. De prijzen van ORS liggen flink uit elkaar, geen idee waarom. Als de genoemde stoffen erin zitten dan is het prima dus betaal zeker niet teveel voor ORS.