Hoe moet je diarree stoppen bij mijn kind?

Hoe moet je diarree stoppen bij mijn kind?

Diarree en op reis zijn is zo'n beetje het worst-case scenario dat ik me kan voorstellen met een baby of kind. Daarom hierbij onze tips om snel te kunnen reageren en wat zeker handig is om bij je te hebben op vakantie met kinderen.

Wat is diarree? En wat doe je eraan (bij kinderen)?

Afgelopen week was ik in gewoon thuis in Nederland en had ik zelf 5 dagen dag diarree, geen pretje hoewel ik me eigenlijk best prima voelde. Als ervaren reiziger weet ik donders goed wat ik moet doen, hoewel ik het in praktijk nauwelijks ooit heb hoeven toepassen. Toch kreeg ik de diarree niet onder controle en ondernam ik nog best laat actie. Ach, het gaat wel over en ik voel me eigenlijk niet beroerd dacht ik. Totdat ik me op dag 4 echt heel slap ging voelen en de eerste verschijnselen van uitdroging begon te krijgen. Tijd voor actie en het gaf ook meteen inspiratie om mijn tips met jullie te delen, want helaas komen we er allemaal wel eens voor te staan: we zijn op vakantie met de kinderen en dan ineens is het daar die vervelende diarree.

Onderschat diarree niet en blijf eten

Ik kan met niet herinneren dat ik tijdens mijn reizen waar dan ook naartoe ooit zo lang last heb gehad van diarree. De laatste keer dat wij er zelf op reis mee te maken zouden kunnen krijgen was op Flores in Indonesië, omdat we een week lang op een boot zouden verblijven. ORS zoutoplossing inslaan en gewoon op je hoede zijn met eten, dat is wat we gedaan hebben. Nergens last van gehad.Als je diarree krijgt moet je sowieso proberen om te blijven eten, maar dan wel eten waar je ook zin in hebt. Ook al is dat een ei met spek of een bord pasta wat op dat moment voor anderen misschien raar klinkt. Je lichaam geeft prima aan waar het behoefte aan heeft, luister ernaar. En trek deze regel ook door bij kinderen is mijn advies.

Drinken, drinken, drinken

Het eerste advies van mijn moeder is altijd bij diarree: geef je buik wat rust en eet 24-uur niets behalve een beschuitje. Dit advies is echter achterhaald! Dat vind ik niet alleen, ook de Maag, lever, darm-Stichting adviseert om gewoon te blijven eten bij diarree. Probeer het in ieder geval, het kan ook zijn dat het echt niet lukt natuurlijk en dan moet je het ook niet forceren. Het meest belangrijke is zowel bij volwassenen als kinderen om te blijven drinken bij diarree. Dat lijkt een inkoppertje, maar ik heb ervaren hoe lastig dat kan zijn als je daarna meteen weer naar de wc kan hollen. Er is een soort van natuurlijke neiging om dan te denken: ik kan beter minder drinken. Dat deed ik ook, maar dat maakte het er niet beter op. Drink in kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld water, thee, bouillon of eventueel verdund vruchtensap. Heldere sappen zoals appelsap, perensap en druivensap zijn niet slim om te drinken want die werken vaak juist laxerend.

Diarree, tijd voor actie

Na 4 dagen leeglopen is het tijd voor actie, ik ben net wakker en heb last van duizeligheid. Alsof ik ga flauwvallen. Ik heb een droge keel en mijn stem slaat wat over en mijn mond, lippen en huid voelen ook allemaal droog aan. Mijn energielevel zit beneden nul. Kun je je voorstellen hoe het is voor een kind als je te laat reageert en in actie komt. Ik vraag Gijs om direct naar de apotheek te gaan om ORS te halen en nog voor het ontbijt neem ik mijn eerste glaasje met ORS-wondermiddel in. Letterlijk wondermiddel, want ik zit dit artikel nu aan het eind van de middag te schrijven en alles wat ik heb gegeten en gedronken vandaag heb ik gewoon binnen kunnen houden. Weer een les geleerd. Niet eigenwijs zijn en denken: het gaat wel over. Nog een véél wijzere les geleerd als moeder: handel direct als kinderen diarree hebben, schakel indien nodig een dokter in en laat het niet te ver komen. Wacht niet te lang af, want kinderen zijn veel gevoeliger. ORS werkt vrijwel direct en kun je kopen bij de drogist. Na iedere keer diarree neem je een glas met ORS in en je zult merken dat je er normaal gesproken snel van opknapt.

ORS, standaard in de koffer

ORS zit altijd standaard in onze koffer op reis. En vanaf nu hebben we ORS ook standaard in huis want het blijkt wel hoe snel het kan helpen bij een volwassene. Dat is bij kinderen niet anders. Het verschil met kinderen is wel dat ze een risicogroep zijn en dus eerder kans hebben op uitdroging. Onze kleuter heeft nog nooit heftige diarree gehad, maar dit was een wijze les voor mij. Ik begin direct met ORS als hij ooit diarree krijgt. Thuis of op reis. En weet je? ORS smaakt tegenwoordig gelukkig ook een stuk beter dan 10 jaar geleden dus dat is voor kinderen ook erg prettig. ORS is trouwens gewoon overal te koop dus je hoeft geen ladingen mee te nemen. Voor de eerste aanpak is een pakje ORS wel erg fijn om in je koffer te hebben, want je zult net zien dat je kind of jijzelf op reis last krijgt op een plek waar wat minder makkelijk ORS te verkrijgen is. We noemen een paar plekken: in de bergen van Portugal, in Khao Sok National Park of op de boot in Indonesië.

Wat doet ORS precies?

ORS is eigenlijk niets meer of minder dan zouten en druivensuiker en je kunt de poeder makkelijk oplossen in water. De smaak was vroeger vreselijk kan ik me herinneren, maar tegenwoordig zit er een soort van citroensmaak aan. ORS voorkomt uitdroging bij waterdunne diarree en je lost een heel zakje op in een glas water. Lees altijd de bijsluiter voor gebruik. Heel belangrijk is dat je de ORS oplossing na iedere keer waterdunne diarree drinkt en als het je niet lukt om te drinken dan mag je het ook geleidelijk verspreiden over de dag en kleine beetjes drinken. Kinderen drinken in de basis natuurlijk al minder dan volwassenen.

Kleine kinderen horen bij risicogroep

Je gebruikte de ORS zolang je diarree hebt en mag er vanuit gaan dat het binnen 3 tot 5 dagen wel over is. Is dat niet zo, dan moet je altijd een arts raadplegen en geen eigen dokter gaan spelen. Voor kinderen die jonger zijn dan 2 jaar moet je zelfs al een arts raadplegen als de diarree langer dan 1 dag duurt en dat geldt ook voor ouderen (70+). Kleine kinderen hebben namelijk veel sneller kans op uitdroging. Bij twijfel: altijd een arts raadplegen!

Andere paardenmiddeltjes

Een aantal paardenmiddeltjes waarmee wij goede ervaringen hebben als je diarree hebt en ook handig bij kinderen:
  • Drink oude cola, zonder prik;
  • Snijd een appel in stukjes en strooi er wat kaneel over;
  • Pers een citroen uit in een glas water.

Tips om (reizigers)diarree te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen en daarom hanteren wij zelf al zolang wij reizen de volgende regels om te voorkomen dat we ziek worden op reis. Om heel eerlijk te zijn, zijn wij op reis nog bijna nooit ziek geweest en reizigersdiarree hebben we slechts één keer heel kort gehad, ook toen hadden we ORS bij ons. In China en Egypte hebben we nergens last van gehad, terwijl deze landen toch wel bekend staan als vieze landen waar veel reizigers ziek worden. Reizigersdiarree ontstaat door verminderde hygiënische omstandigheden. Daarom een paar tips:
  • Drink geen kraanwater tenzij je zeker weet dat het kan. Ben ook voorzichtig met het bereiden van voedsel: gebruik alleen water uit (verzegelde) flessen of doorgekookt water als je voedsel afspoelt;
  • Vraag na of de ijsblokjes die in je drinken zitten van kraanwater zijn of niet. In Thailand worden op de meeste plaatsen ijsblokjes gemaakt van fleswater, maar vraag het voor de zekerheid na. Iedereen snapt je vraag;
  • Eet alleen voorverpakte ijsjes. Zelfs van het ijs uit het sjiekste hotel weet je niet wat erin zit, vraag het na en bij twijfel: niet doen;
  • Eet geen ongeschild fruit of rauwkost en salades;
  • Voorzichtig met eten dat op straat (marktkraampjes) verkrijgbaar is, zorg dat je eten (vooral vlees en vis) altijd goed doorbakken is en bij twijfel: niet doen;
  • Ga in tropische landen niet zwemmen in zoet en stilstaand water.
Informeer altijd bij de plaatselijke GGD of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn voor je vakantie. In sommige vakantielanden (bijvoorbeeld Egypte, Turkije, Thailand, etc.) worden vaccinaties aanbevolen of zijn ze zelfs verplicht. Ook geeft de GGD voorlichting over het voorkomen van reizigersdiarree.Vergeet niet om steeds weer advies te vragen, ook al ben je al meerdere keren in een land geweest. Situaties kunnen veranderen!