Wat is een fijne klamboe? Kies je klamboe voor op reis

Wat is een fijne klamboe? Kies je klamboe voor op reis

Ik ga op reis naar een land met veel muggen en neem mee: een klamboe. Maar wat is een fijne klamboe op reis? Waar moet je op letten? En hoe kies je een kinderklamboe voor je rondreis met het gezin?

In de basis beschermt een klamboe  je tegen steken van bijvoorbeeld de malaria- en denguemug. Erg belangijk om je dus goed te verdiepen in de mogelijheden en om niet zomaar de eerste goedkope klamboe te kopen.

Wat is een klamboe?

Even terug naar de basis: wat is een klamboe? Een klamboe biedt bescherming tegen insecten waaronder muggen, het is een soort van tentje, net of doek  boven je bed wat je bed volledig omsluit waardoor je in de nacht niet verrast wordt door insecten. Er zijn klamboes in allerlei verschillende soorten (en maten). Witte klamboes zijn het meest gezien, maar er zijn uiteraard allerlei verschillende kleuren, soorten en maten klamboes. Voor kinderen, voor volwassenen en ook voor baby's. Een klamboe wordt voornamelijk in de tropen gebruikt en je zult vaak zien dat veel accommodaties standaard een klamboe boven het bed hebben hangen. Mijn ervaring is dat deze klamboe vaak wel wat gaten hebben en daardoor niet meer doeltreffend zijn. Het is daarom verstandig om zelf een klamboe mee te nemen op vakantie als je naar de tropen gaat met je gezin. Maar hoe kies je een goede klamboe?

Meer informatie over de klamboe

Veel klamboes worden gemaakt van lichtgewicht materiaal, vaak van polyester met een maaswijdte van 256 gaatjes per vierkante inch. Die gaatjes zijn voldoende groot om lucht door te laten, zodat je frisse lucht inadement tijdens je slaap. En ze zijn klein genoeg om muggen tegen te houden. Ga je op reis naar de tropen of een verre bestemming waar gegarandeerd veel insecten zijn? Bescherm jezelf en je kinderen dan goed tegen muggen en andere insecten. Een klamboe is echt onmisbaar als je een fijne nachtrust wilt hebben en niet verrast wilt worden. De belangrijkste vraag is welke klamboe je meeneemt naar welke bestemming. Daarom geven wij je extra informatie, zodat jij jouw favoriete klamboe kunt kiezen.

Wat voor soorten klamboes zijn er?

Je ziet soms door de bomen het bos niet meer als je ziet wat voor klamboes er allemaal op de markt zijn. Ze zijn geschikt voor specfieke situaties, maar over het algemeen geldt dat een klamboe bedoeld is voor een reis naar de tropen van bijvoorbeeld Azië, Zuid-Amerika of Afrika. Je beschermen tegen gevaarlijke insecten staat dan voorop. Je hebt de keuze uit de volgende klamboes:

# Geïmpregneerde klamboe

De geïmpregneerde klamboes van Care Plus en TravelSafe bieden de meest optimale bescherming. Als je een geïmpregneerde klamboe koopt dan kies je voor een klamboe met een extra laagje contactinsectide. Dit laagje is vergelijkbaar met het insectenwerend middel DEET. Als je een geimpregneerde klamboe kiest, dan hoef je je dus zeker niet in te smeren als je onder de klamboe ligt. Dit is de beste bescherming die er is en moet je absoluut kiezen als je naar een gebied reist naar een hoog malariarisico is. De vraag is of je uberhaupt wilt afreizen met je kinderen naar een gebied met hoog malariarisico, maar dat is natuurlijk een andere vraag. Het voordeel van de geïmpregneerde klamboe is in ieder geval dat de muggen niet zullen landen op het net en er dus ook niet doorheen zullen steken.

# Niet-geïmpregneerde klamboe

Naast de geïmpregneerde klamboes heb je natuurlijk ook de 'gewone' niet-geïmpregneerde klamboes. Ze zijn net wat goedkoper in de aanschaf en zijn meer dan prima voor voldoende bescherming in gebieden waar geen malariarisico is. Het is dus niet nodig om een geïmpregneerde klamboe te kiezen als je naar een gebied gaat waar geen malaria is. De niet-geïmpregneerde klamboe wordt ook vaak thuis gebruikt en daar is hij natuurlijk prima voor. Het is alleen decoratief, maar ook nog eens heel praktisch in de zomer om een klamboe boven je bed te hangen om de muggensteken en het irritante gezoem bij je hoofd te voorkomen.

# Knutten klamboe

Ook in koude gebieden kun je een klamboe nodig hebben, wist je dat? In Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Schotland en Canada kun je knutjes tegenkomen en daar wil je je zeker weten voor beschermen. En daarvoor is er dus een knutten klamboe. Knutjes zijn hele kleine steekvliegjes van een paar milimeter groot hooguit. Met een gewone klamboe houd je knutjes niet buiten, omdat het gaas niet fijn genoeg is. Ga je dus naar één van bovengenoemde landen? Kies dan voor een speciale knutten klamboe. Deze klamboe heeft heel erg fijn geweven gaas waardoor de kleinste knut van nog geen milimeter zelfs niet door het net kan komen.

Hoe kies ik een fijne klamboe?

Bij het kiezen van een klamboe is het dus belangrijk om te weten waar je de klamboe gaat gebruiken. Je kiest naar aanleiding van die informatie de juiste klamboe voor je reis met het gezin. Een andere belangrijke variabele bij het kiezen van een fijne klamboe is natuurlijk de afmeting. Slaap je alleen? Dan kies je natuurlijk voor een eenpersoons klamboe die goed rondom het bed kan afsluiten. Heb je over tweepersoonsbedden geboekt? Kies dan voor een grotere klamboe, want het heeft geen enkel nut om een kleine klamboe om een groot bed te willen draperen. Nu heb je het materiaal gekozen en ook de afmeting. En dan is er nog een variabele bij het kiezen van een fijne klamboe: de vorm. Er zijn belvormige,- of piramidevormige klamboes en er zijn box klamboes. Het grote verschil? De belvormige,- of piramidevormige klamboes lopen taps toe en kun je met een haak bevestigen in het midden van het plafond. De box klamboe bevestig je op meerdere punten aan het plafond en kan daardoor minder benauwd aanvoelen. Op reis is de belvormige,- of piramidevormige klamboe vaak het meest gebruikt. Als je in de buitenlucht slaapt dan is een pop-up klamboe de beste keuze. Bekende merken voor klamboes zijn Travelsafe en Care Plus en Bever heeft ook van Sea To Summit een aantal goede opties beschikbaar.

Wat is een fijne babyklamboe?

Voor een babyklamboe gelden dezelfde keuzemogelijkheden die je hierboven zit. Veel ouders kiezen voor een klamboe op de babykamer. Hij houdt de muggen weg bij je kindje en het ziet er ook nog eens sfeervol uit. Je kunt de babyklamboe ophangen aan het plafrond, maar er wordt ook vaak een piekstok gebruikt. Verwar deze babyklamboe niet met een klamboe die is voor het autostoeltje, campingbedje, buggy of kinderwagen. Een babyklamboe is absoluut een must op reis naar tropische landen. De campingbed klamboe van Deryan is een goede keuze net als de Deryan Bedtent die allebei ook prima in Nederland kunnen worden gebruikt 's zomers.

Zomeractie Kleine Wereldreiziger 2024