ADHD medicatie mee op reis

Mag ik ADHD medicatie meenemen naar het buitenland?

ADHD medicijnen mee op vakantie? Houd er rekening mee dat je niet zomaar je medicatie altijd kunt meenemen, want Ritalin en Concerta vallen beiden onder de Opiumwet. Handig om te weten hoe je omgaat met medicatie in het buitenland.

ADHD medicatie mee op vakantie

Als je vraagt wat er zeker in onze koffer zit als we op vakantie gaan is het antwoord: de ADHD medicijnen! De verklaring daarvoor is simpel: voor alle medereizigers is het prettig als papa zijn medicijnen slikt. Hij is rustiger, meer alert, kan lopen over oceanen en voelt zich veel beter. En dat is voor ons ook prettig. Hieronder een beschrijving van wat er allemaal nodig kan zijn om de ADHD medicatie mee te nemen op vakantie, bijvoorbeeld als je naar Thailand gaat. Het is namelijk niet zo dat je je Ritalin of Concerta gewoon kunt inpakken en overal mee naartoe kunt nemen.

Valt medicatie onder de Opiumwet?

ADHD medicatie valt onder de Opiumwet, net als veel andere soorten medicatie. Als je ze wilt meenemen naar bepaalde landen dan heb je daarvoor een officiële verklaring nodig. In veel landen is het in het bezit zijn van opiaten namelijk streng verboden en er staan straffen op het bezit ervan. ADHD medicatie valt volgens de wet onder opiaten. Als je op vakantie gaat heb je geen zin in problemen aan de grens, dus regel van tevoren alles goed. Raadpleeg dan altijd de behandelend arts voordat je op vakantie gaat. Wij hebben het hier specifiek over ADHD medicatie, dit kan natuurlijk ook gelden voor andere medicijnen meenemen op vakantie.

ADHD medicatie mee naar Thailand, onze eigen ervaring!

Regelmatig komen er vragen bij ons binnen over hoe wij het meenemen van medicatie naar Thailand hebben ervaren. Ouders zijn toch wat verontrust. Het is toch wel Thailand. En terecht, want de medicatie valt onder de Opiumwet. Maar echt, geloof ons. Als al je papieren in orde zijn en je wilt Concerta of Ritalin meenemen naar Thailand dan hoef je je niet druk te maken. Gijs had alles op orde voor onze reis naar Thailand en ging echt toch wel met wat zweet op zijn voorhoofd naar de balie om zijn medicatie aan te geven bij aankomst. Ik ging met mijn zoontje alvast de koffers van de band halen. Binnen een paar minuten waren we alweer met z'n drietjes! Wat bleek? Het leek daar de normaalste van de wereld, de geregelde papieren werden niet eens bekeken. OK sir, enjoy your holiday! En hij heeft de rest van de vakantie geen medicatie meer geslikt, zo chillax was Thailand dus blijkbaar voor iemand met ADHD. Bizar misschien, maar waargebeurd.

Methylfenidaat mee naar Thailand

Een ander verhaal is onze eigen ervaring met Methylfenidaat. Dat kregen wij Thailand gewoon niet mee in (2018), we kregen gewoon vooraf niet de papieren en stempels rond ervoor, hoop onduidelijkheid. Het schijnt dat dit is veranderd, maar wij kunnen dit nog niet uit eigen ervaring bevestigen. Op de Thaise site 'Permit for travelers' kun je jouw 'drug' checken en dus bekijken of je het wel of niet mee Thailand in- en uit kunt nemen. Wij namen de proef op de som, zie het resultaat hieronder:   Methylfenidaat mee naar ThailandZoals je ziet zijn daar ook een aantal restricties aan waaronder een maximum aantal dagen van 30. Verder moet je dan vermoedelijk nog steeds dezelfde procedure volgen dan voor andere medicatie die onder de opiumwet vallen. Het lijkt er echter op dat methylfenidaat tegenwoordig dus wel Thailand mee in mag. Nogmaals, wij hebben deze methode zelf nog niet getest dus zorg dat je dit met de behandelend arts goed bespreekt.

Medicijnen mee binnen Europa (Schengen)

Voor de landen die vallen onder Schengen geldt een eenvoudige regeling voor wat betreft het meenemen van medicijnen op vakantie die vallen onder de Opiumwet. Je hebt enkel een Schengenverklaring nodig die volledig moet worden ingevuld en ondertekend door de behandelend arts. In deze Schengenverklaring staat  staat dat je de medicijnen voor eigen gebruik meeneemt en nadat je arts de verklaring heeft ondertekend waarmerkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de verklaring.


Medicijnen meenemen naar het buitenland

Medicijnen mee buiten Europa

Als je buiten Schengen gaat reizen dan gelden er andere regels voor het meenemen van medicijnen die vallen onder de Opiumwet, check daarvoor deze lijst. Valt je medicatie onder de Opiumwet? Dan moeten de onderstaande stappen doorlopen worden. Voorheen kon je zelf naar Den Haag rijden om een en ander te regelen, maar dat is inmiddels niet meer mogelijk. Zorg dat je een maand voordat je op reis gaat alles hebt geregeld.

1. Wat is je vakantiebestemming?

Waar gaat jullie reis naartoe? Bij Het CAK staat een 'Medicijnen mee op reis-hulp'. Voor bijvoorbeeld Dubai, Zuid-Afrika, Thailand en China moet je een specifieke procedure volgen dus lees goed wat voor jou van toepassing is. Ga je bijvoorbeeld naar Turkije dan heb je juist weer niet een Schengenverklaring, maar een specifieke verklaring voor Turkije nodig. Goed opletten dus!

2. Medische verklaring

Laat de behandelend arts een Engelstalige medische verklaring opstellen.

3. Stuur verklaring naar het CAK

Stuur deze verklaring op naar het CAK en houdt daarbij rekening met een verwerkingstijd van minimaal 4 weken!

4. Ambassade van het betreffende vakantieland

Neem contact op met de betreffende ambassade van het land dat je bezoekt. Voor sommige landen zijn meer documenten nodig of legalisatie van de verklaring kan verplicht zijn. De verwerkingstijd bij de meeste ambassade is 2 tot 3 werkdagen. Het kan dus zijn dat je nog een keer terug moet naar de ambassade om het gelegaliseerde document op te halen. In ons geval was het bij de Thaise ambassade ook mogelijk dat iemand anders het document voor ons op kwam halen. Ga even na bij de voor jou betreffende ambassade hoe het beleid bij hen is.

5. Legaliseren verklaring

Laat de verklaring legaliseren door het ministerie van Buitenlandse Zaken, hier worden kosten voor berekend. Het legaliseren kan op twee manieren:

  • Persoonlijk bij het Consulair Dienstencentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dagelijks geopend van 09.00 tot 11.30 uur. De gemiddelde wachttijd is 1 uur en je kunt de verklaring direct weer meenemen. Adres: Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC DEN HAAG
  • Per post opsturen naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken t.a.v. Consulair Dienstencentrum Postbus 20061 2500 EB DEN HAAG. Let op: vergeet niet om je eigen adresgegevens mee te sturen.

6. Documentatie meenemen op reis

Neem de verklaring, eventuele aanvullende documenten en je medicijnen mee op vakantie. Je moet bij binnenkomst in een land altijd langs customs gaan om goederen aan te geven, je medicijnen. Er wordt dan ter plaatse gecontroleerd of de documenten in orde zijn. Het is aan te raden om ook een medisch paspoort mee te nemen en om de medicijnen in de originele verpakking mee te nemen. Weet wel dat degene die de controle aan de grens uitvoert altijd het laatste woord heeft over of medicijnen wel of niet het land mee in kunnen worden genomen. Wij kennen geen praktijkgevallen waarin medicijnen geweigerd werden, maar je hebt nooit garanties. Kosten voor deze verklaring kun je terugvragen aan je zorgverzekering, maar in de meeste gevallen zul je niets terug krijgen. Het is mogelijk om de kosten het mee te nemen in je belastingaangifte. De medische verklaring kun je vaker gebruiken en is maximaal één jaar geldig. Alle over het meenemen van geneesmiddelen op vakantie is ook te vinden op www.hetcak.nl.