Stop diarree bij kinderen met diarreeremmers

Diarreeremmers zijn medicijnen die je kunt gebruiken bij acute diarree, langdurige diarree of reizigersdiarree. Door het gebruik van diarreeremmers stopt de diarree binnen enkele uren. Een tablet is ongeveer 4 tot 6 uur werkzaam. Het is belangrijk om altijd een arts te raadplegen als diarree 2 dagen aanhoudt.

Mag ik diarreeremmers gebruiken tijdens mijn zwangerschap

Er is nog niet veel bekend over het gebruik van een diarreeremmer tijdens je zwangerschap. Er kan dus ook niet met zekerheid gezegd worden dat diarreeremmers veilig zijn tijdens je zwangerschap. Gebruik dus niet zomaar een diarreeremmer maar overleg altijd met je arts, apotheker of verloskundige op het moment dat je diarree hebt die langer aanhoudt en gebruik zeker niet direct diarreeremmers. Bovendien zijn baby's gevoelig voor bijwerkingen van diarreeremmers. Geef je dus borstvoeding of ga je borstvoeding geven? Wees dan extra alert!Slimmer is het om glucose-zoutoplossing te gebruiken als je diarree hebt, beter bekend als ORS. Voor reizigers is het advies om altijd wat zakjes ORS mee te nemen naar het buitenland. ORS zorgt ervoor dat je mineralenvoorraad wordt aangevuld waardoor de vochtbalans in je lichaam wordt hersteld en waardoor diarree dus wordt bestreden. Weet dat diarreeremmers de oorzaak niet bestrijden.

Diarreeremmer bij een kind

Diarree bij kinderen is vaak een teken dat een kind niet lekker in zijn of haar vel zit of ziek is. Gebruik in geen geval diarreeremmers bij een kind, want de oorzaak wordt er niet door opgelost. Via ontlasting moet de veroorzaker van diarree je darmen en je lichaam verlaten dus een diarreeremmer heeft dan geen effect. Zorg ervoor dat je kind niet uitdroogt. Uitdroging kan namelijk serieus levensbedreigend zijn bij kinderen dus neem dat echt serieus en denk er niet te licht over. Wanneer je kind twee dagen diarree heeft of je bent ongerust dan raadpleeg zonder twijfel een arts. In de meeste gevallen gaat diarree vanzelf over bij kinderen.

Diarre, diarreh, diarhee, diarrhee of diarree?!

Met de volgende tips is de kans groot dat je kind of jijzelf sneller weer beter is:
  • Veel drinken om het verlies van vocht aan te vullen (minimaal 1 liter).
  • Zorg dat je kind geen vruchtensappen of frisdrank drinkt, dat geldt ook voor thee met suiker.
  • Laat je kind water met Oral Rehydration Solution (ORS) drinken. Er bestaat ook ORS junior met een lekkere smaak.
  • Zorg dat je kind voldoende te eten krijgt, laat je kind eten waar hij of zij zin in heeft.
  • Zorg voor goede hygiëne.
Gebruik in geen geval diarreeremmers bij kinderen, want de bijwerkingen kunnen erg heftig zijn!

Hoe snel werken diarreeremmers?

Als je een diarreeremmer slikt dan kun je er vanuit gaan dat deze binnen een paar uur werkt. De totale werking van een diarreeremmer is dan 4 tot 6 uur. Je moet direct stoppen met het gebruik van diarreeremmers wanneer je 12 uur lang geen diarree meer hebt gehad of als je ontlasting weer vaster aan het worden is. De bijwerkingen van diarreeremmers kunnen echt heftig zijn (bijvoorbeeld duizeligheid, hoofdpijn of verstopping) dus slik ze niet zomaar of kies liever voor ORS.

Hoeveel diarreeremmers mag ik per dag?

Op deze vraag is geen algemeen antwoord te geven, omdat het per merk kan verschillen. Voor diarreeremmer Loperamide van Kruidvat (2 mg. capsules) geldt dat een volwassene 1 tot 6 capsules per dag mag slikken.

Diarreeremmers Kruidvat en meer

Vooropgesteld moet je je afvragen of het echt nodig is om diarreeremmers te slikken. De veroorzaker van diarree moet je lichaam via de natuurlijke weg verlaten en een diarreeremmer neem niet de kwaal weg. Realiseer je dat goed. Als het over diarreeremmers gaat dan zijn de meest bekende medicijnen:
  • Imodium
  • Diacure
  • Loperamide
  • Norit
Het beste advies bij gezondheidsklachten krijg je bij je eigen arts of apotheek. Daar ontvang je de zorg en begeleiding die op jouw persoonlijke situatie is toegespitst. Wij geven informatie en advies vanuit onze eigen ervaringen en zijn geen arts.