Tips voor Salland met kinderen
Overijssel
Mireille Steegmans
Overijssel
01/02/2022
10 min

Salland en omgeving is geweldig voor buitenkinderen

01/02/2022
10 min

Tijdens een heerlijk weekend in Hof van Salland gaan wij lekker op avontuur in de omgeving met ons gezin. Wat een feest is Salland en omgeving, zoveel meer dan alleen Avonturenpark Hellendoorn!

Speelbos Sallandse Heuvelrug

De ingang van het Speelbos Sallandse Heuvelrug ligt bij het Buitencentrum dat interessante een bezoek zeker de moeite waard is. Wij hebben hier veel geleerd over de dieren in het Nationaal Park, bijvoorbeeld over de voetafdrukken van verschillende dieren.

Je kunt je auto gratis parkeren op de parkeerplaats die grens aan het natuurgebied en het Buitencentrum. Vervolgens loop je zo het speelbos van Staatsbosbeheer in. Kinderen kunnen hier lekker klauteren, spelen en klimmen. Genoeg te doen als je de eekhoorntjes volgt in het bos. Trek met regenachtig weer wel laarzen aan, je zult ze nodig hebben in de kuilen en geulen. De totale route is 2 kilometer en wordt extra leuk met het opdrachtenboekje van Joep en Jonas de eekhoorn. Het boekje is verkrijgbaar in 2 exemplaren:

  • Joep 4-8 jaar
  • Jonas 8-12 jaar

De boekjes kosten € 1,50 per stuk en zijn de moeite waard om aan te schaffen, omdat ze educatief en leuk zijn.

Locatie in Google Maps om je auto te parkeren

Tips voor Salland met kinderen

Wandelen op de Holterberg samen met Daantje

Op zoek naar een stukje educatie in de natuur? Daar helpt het bos van Daantje Das bij! Dit bos is leuk voor kleine kinderen vanwege de simpele speelelementen. Vergeet je picknickspullen niet met mooi weer, want dan is het hier heerlijk vertoeven. Ieder seizoen wisselen de opdrachten in dit bos, speciale opdrachtboekjes zijn te koop bij het Natuurmuseum Holterberg, de plek waar je ook het diorama kunt zien en waar het pad ook start. Recent is het bos vernieuwd en uitgebreid met het Groote Kikkerpad. De basis van dit bos is niet altijd om de natuur te ontdekken en te spelen. Je kunt hier met kinderen gemakkelijk een halve dag doorbrengen, zeker met een bezoek aan het museum en een lekkere lunch bij het gezellige Woody's aan de overkant.

Wandelen op de Holterberg met kinderen

Natuurspeeltuin Hellendoorn

We parkeren onze auto bij de sporthal van Hellendoorn en lopen direct op het weiland waar een aantal leuke speeltoestellen op ons staan te wachten. We lopen vervolgens twee paarden voorbij en stuiten op twee grote buizen. Ze blijken onder de weg naar een tweede stuk natuurspeeltuin te gaan. Volop water, leuke en uitdagende balken om te lopen, een waterpomp en natuurlijk volop speelplezier in de natuur. Wat een heerlijk gebied om zelfs af te stappen en lekker te genieten met mooi weer.

Locatie in Google Maps om je auto te parkeren

Natuurspeeltuin in Hellendoorn

De grootste speeltuin van Overijssel

Speel- en recreatieboerderij de Flierefluiter in Raalte heeft het allemaal! Een binnenspeeltuin, buitenspeeltuin, waterpret en een kinderboerderij. Dit is een prima plek om de middag te sluiten met de kinderen. Skelterbanen, glijbanen, een doolhof, klimtorens en een apart terrein voor kleine kinderen maken deze speeltuin zeker een bezoek waard. Doordeweeks geld er andere tarieven dan in het weekend, maar met een Oma Toos arrangement inclusief een frietje, snack en een ijsje kun je zeker uit de voeten. Wil je liever zelf bestellen wat je wilt? Dan pak je een dagenboom vanaf € 5,00 en ben je zeker een paar uur onder de pannen. Als betaalbare ouder heeft u hier geen entree en gratis parkeren. In de entreeprijs zit alles, dus je kunt overal gebruik van maken.

Locatie in Google Maps om je auto te parkeren

Buitenspeeltuin in Overijssel

Bakkerijmuseum en Hanzestadje Hattem

Het Bakkerijmuseum in Hattem stond al eventjes op ons wensenlijstje en omdat het vanuit onze bungalow van Hof van Salland een half uurtje rijden is, besluiten we om hier heen te gaan. Als wij onze auto parkeren net buiten de oude stadsmuur zijn we direct verliefd op dit leuke Hanzestadje Hattem. We slenteren eerst even door de straatjes, langs de molen, het water en het gezellige centrale plein. Zeker even tijd voor maken, dit is echt een leuk en sfeervol stadje. Vervolgens gaan we naar het Bakkerijmuseum om zelf een lekkere koek te bakken en te genieten van de bakker die een show geeft met allerlei leuke baksels en entertainment. Het Bakkerijmuseum kent geen hele ruime openingstijden en daarom is het er op zaterdag in januari als wij er zijn enorme druk. Wees dus voorbereid in vakantieperiodes op nog meer drukte. Logisch dat gezinnen juist op deze dagen gaan, want anders kunnen kinderen niet bakken en dat is toch wel het zinvol van het Bakkerijmuseum. Parkeren kan op veel plekken Hattem, binnen een straal van nog geen 300 meter van het museum. Parkeren is gratis en met een parkeerschijf kun je zelfs een uurtje in het centrum parkeren. Wij raden aan om 5 minuten verderop gratis te parkeren en niet aan tijd gebonden te zijn.

Bakkerijmuseum Hattem

Hattem: Anton Pieckmuseum Hattem

Dit hele museum gaat over Anton Pieck, bekend van natuurlijk...de Efteling! Je vindt hier originele schilderijen, etsen, zeefdrukken en lithografieën en zelfs de originele etspers waar Pieck zijn etsen op perste. Verder zie je zijn werkplek. Leuk om zelfs doorheen te lopen als je hier bent.

Stadhuis van Hattem

Het stadhuis aan de Markt van Hattem is werkelijk prachtig. Het werd in 1618 verbouwd in renaissancestijl met het Waaggebouw en is daar inmiddels één geheel mee. Je kunt hier gratis naar exposities van lokale kunstenaars te zien. Wij gingen op het terras en zaten tegenover in de zon.

Hattem: Windkorenmolen de Fortuin

Deze molen staat op de stadswal van Hattem en wordt gerund door vrijwilligers. Hij werd in 1816 gebouwd om de molen en werd in 1808 vervangen door de omwaaide. Nostalgie dus, net als andere molens waar we zuinig op moeten zijn. Koop wat pak meel bij de molen, ze zijn heerlijk weten wij inmiddels!

Hattem: Bonbon Atelier A3

Je zult inmiddels weten dat wij chocoladefans pur sang zijn! Dus als wij een bonbonatelier zien dan gaan we naar binnen om de lekkere lucht te ruiken, onze ogen de kost te geven en de smaakpapillen te gebruiken. Wij kopen wat heerlijke bonbons om van te genieten!

Sterrenwacht in Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

De Sterrenwacht ligt in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, een locatie van Staatsbosbeheer. Een unieke plek met onder andere een waarneemplatform, analemmatische zonnewijzer (type zonnewijzer die meestal horizontaal wordt uitgevoerd, vaak op de grond) en koepel met telescopen en zon-observatorium. De Sterrenwacht Hellendoorn is op donderdagmiddag, vrijdagavond en zaterdagmiddag geopend voor publiek en heeft interessante informatie voor iedereen die van sterrenkunde houdt. De publieksavond op vrijdagavond geeft je de kans om meer te weten te komen, leuk voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar die interesse hebben in het onderwerp. Anders is het geen must do en kun je beter nog wachten met een bezoek.

Sterrenwacht op de Holterberg met kinderen

Restaurant De Sallandse Berg

All-inclusive dineren met je kinderen. Wij zijn er in de regel niet zo'n grote fan van. Restaurant De Sallandse Berg bewijst dat je kwalitatief goed eten kunt verwachten binnen een all-inclusive formule waarbij je kunt kiezen uit meerdere keukens. Wij kunnen je vertellen dat de sushi, vis en dessert er heerlijk uitziet en ook nog eens er g lekker zijn! Vlees en vis van de grill, Aziatisch eten, salades, Oer-Hollandse pannenkoeken en verse sushi die ter plekke worden bereid. Dit is een leuke plek om uit te eten te gaan die daarnaast op een prachtige locatie gelegen aan de rand van het Nationaal Park.

Lunchen bij Woodys

Woody's is een begrip in Holten en omgeving. Iedereen weet dit sfeervolle restaurant te vinden, zeker ouders die entertainment voor hun kroost zoeken. Naast een lekker sfeertje heeft dit restaurant ook nog eens een leuke menukaart met lunch die meer dan prima zijn. De kinderen kunnen bij Woody's lekker spelen in de ruime speelkamer dus als ouder heb je hier zelfs roest als je neercrasht na een wandeling bij de Holterberg.

Lunchen bij Woodys op de Holterberg

Avonturenpark Hellendoorn

Heeft Avonturenpark Hellendoorn een introductie nodig? Waarschijnlijk is het bij iedereen wel bekend. Leuke shows van Kareltje en Jasmijn, afgewisseld met indrukwekkende waaronder een wildwaterbaan. Bovendien moet een waterpark dat met goed weer absoluut bezocht worden. Voor kinderen vanaf 1.20 m. heeft Hellendoorn zeker meer mogelijkheden, ze krachtig krachtig in meer attracties. Is je soort nog kleiner? Dan is Dreumesland zeker leuk. Alle attracties in dit gebied zijn geschikt voor kinderen tot 120 cm. Wat ons tijdens ons laatste bezoek aan Hellendoorn (2019) wel opvalt, is dat het park wel wat onderhoud nodig heeft als het gaat om faciliteiten.

Drakennest in Avonturenpark Hellendoorn

Dagje Duitsland, half dagje Tecklenburg

Vanuit Salland ben je zo de grens over naar Duitsland. Wij kiezen voor een half dagje Tecklenburg waar je ongeveer een uur richting rijdt. Toch wel erg leuk zo'n dagje 'buitenland' en zelfs kennismaken met oude kastelen en leuke dorpjes zoals wij ze in Nederland niet kennen. Tecklenburg is het beste toeristisch dus het vinden van een parkeerplek kan een uitdaging zijn. De typische vakwerkhuizen zijn kenmerkend voor het stadje waar je zeker een lekker stuk taart of apfelstrudel moet eten. Die Duitsers weten wel wat lekkere zoetigheden zijn! Wij strijken neer bij het terras op het centrale plein, en maken daarna de klim naar het oude slot waar een stuk familiegeschiedenis ligt. Mijn overgrootmoeder (Mireille) was een 'Von Tecklenburg' en het is echt ontzettend leuk om hier rond te lopen. Dat veroorzaakt ook als je hier geen familiegeschiedenis hebt. Een halve dag is genoeg voor dit plaatsje, dan heb je aan het eind van de dag nog lekker tijd over om een spelletjes te spelen, plons te nemen in het zwembad of een rondje sauna te doen (als je een fijne wellness lodge hebt bij Hof van Salland),

Dagje Tecklenburg met kinderen

Dagje Hanzestad Deventer

Het mooie van Salland is dat je ook dicht bij leuke steden zit, zoals Deventer en Zwolle. Deventer heeft een overzichtelijk centrum en als je er bent dan is een bezoek aan het Speelgoedmuseum zeker leuk, vooral als je een Museumkaart hebt. Deventer is een Hanzestad en ligt aan de IJssel en dat maakt de stad meteen heel sfeervol. Het is een leuke stad om lekker doorheen te slenteren. Lunchen kun je goed bij Fooddock Deventer, de eerste foodhal van Oost-Nederland waar zo'n beetje alle keukens vertegenwoordigd zijn. Voor wie zijn zwemspullen heeft meegenomen is het leuk om een paar uur mee te pikken in zwemparadijs Blue Lagoon van De Scheg.

Dagje Zwolle, hoofdstad van Overijssel

Als je van oude steden houdt dan is Zwolle een aanrader met kinderen. Je kunt in Zwolle zowel met mooi weer als met slecht weer goed terecht en dat maakt de hoofdstad van Overijssel meer dan leuk. In de Hanzetijd groeide Zwolle door haar strategische ligging. De geschiedenis zie je terug in de stad met haar oude pakhuizen en andere statige panden. Verder zijn in Zwolle de stad van de Librije, bibliotheek de Stadkamer, de Sassenpoort, de Onze Lieve Vrouwentoren, Doepark Nooterhof en Dinoland. Een stad waarin je meerdere dagen met gemak als gezin kunt maken.

Zwolse graffiti plekken

Canadese Begraafplaats Holten

De ene ouder vindt dit geen goed uitje met kinderen en de andere ouder vindt het belangrijk om hier wel richting te gaan. Wij behoren tot de laatste categorie. We verblijven uiteindelijk maar een klein uurtje bij de Canadese Begraafplaats, het bekende kerkhof en het kleine informatiecentrum dat gerund wordt door vrijwilligers. Na een uurtje heeft onze 7-jarige het wel gezien hier en dat is prima, ook voor ons. Daarna komt er een stortvloed aan vragen over ons heen als we weer in de auto zitten. Onze zoon vindt geschiedenis interessant en wil zijn best doen om te begrijpen wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Zijn conclusie is dat mensen elkaar dingen aandoen die toch eigenlijk niet nodig zijn als je lief bent voor elkaar. En dit laatste is nu precies de reden waarom wij dit soort plekken wel bezoeken met onze kinderen.

Canadese begraafplaats Holten met kinderen

Onze overnachtingstip: Hof van Salland in Hellendoorn

WAUW! Wat hebben wij hier genoten in onze wellnesslodge XL met een eigen sauna, sunshower en heerlijke whirlpool. De lodges die in traditionele Twents Saksische stijl zijn gebouwd zijn echt een feestje om in te verblijven. Heerlijk om hier met je gezin te ontthaasten midden in de Hellendoornse natuur. Het naast gelegen restaurant - De Hazelaer - schijnt een goede keuken te hebben. Wij waren er zelf alleen om te borrelen, de bitterballen waren prima. Helaas werden er geen biertjes uit de regio gesponsord.

Leuk vakantiehuisje in Hellendoorn met kinderen

Zoek je nog meer tips en uitjes in eigen land? Bekijk mijn overzicht met mooie plekken en leuke uitjes in Nederland met kinderen of lees mijn blog met leuke musea in Nederland met kinderen.