Salland en omgeving is geweldig voor buitenkinderen
02 januari 2022 
16 min. leestijd

Salland en omgeving is geweldig voor buitenkinderen

Tijdens een heerlijk weekend in Hof van Salland gaan wij lekker op avontuur in de omgeving met ons gezin. Wat een feest is Salland en omgeving, zoveel meer dan alleen Avonturenpark Hellendoorn!

Tips voor Salland met kinderen

Speelbos Sallandse Heuvelrug

De ingang van het Speelbos Sallandse Heuvelrug ligt bij het Buitencentrum dat overigens een bezoekje zeker waard is. Wij hebben hier veel geleerd over de dieren in het Nationaal Park, bijvoorbeeld over de voetafdrukken van verschillende dieren.

Je kunt je auto gratis parkeren op de parkeerplaats die grenst aan het natuurgebied en het Buitencentrum. Vervolgens loop je zo het speelbos van Staatsbosbeheer in. Kids kunnen hier lekker klauteren, spelen en klimmen. Genoeg te doen als je de eekhoorntjes volgt in het bos. Trek met regenachtig weer wel laarzen aan, je zult ze nodig hebben in de kuilen en geulen. De totale route is 2 kilometer en wordt extra leuk met het opdrachtenboekje van Joep en Jonas de eekhoorn. Het boekje is verkrijgbaar in 2 exemplaren:

  • Joep 4-8 jaar
  • Jonas 8-12 jaar

De boekjes kosten € 1,50 per stuk en zijn de moeite waard om aan te schaffen, omdat ze educatief en leuk zijn.

Locatie in Google Maps om je auto te parkeren

Tips voor Salland met kinderen

Wandelen op de Holterberg samen met Daantje

Op zoek naar een stukje educatie in de natuur? Daar helpt het bos van Daantje Das bij! Dit bos is leuk voor kleine kids vanwege de simpele speelelementen. Vergeet je picknickspullen niet met mooi weer, want dan is het hier heerlijk vertoeven. Ieder seizoen wisselen de opdrachten in dit bos, speciale opdrachtenboekjes zijn te koop bij het Natuurmuseum Holterberg, de plek waar je ook het diorama kunt zien en waar het pad ook start. Recent is het bos vernieuwd en uitgebreid met het Groote Kikkerpad. De basis van dit bos is nog steeds om de natuur te ontdekken en te spelen. Je kunt hier met kinderen gemakkelijk een halve dag doorbrengen, zeker met een bezoekje aan het museum en een lekkere lunch bij het gezellige Woody's aan de overkant. Je betaalt een paar euro om het Bos van Daantje Das te bezoeken en het is prima te combineren met een museumbezoek.

Wandelen op de Holterberg met kinderen

Natuurspeeltuin Hellendoorn

We parkeren onze auto bij de sporthal van Hellendoorn en lopen direct het weiland in waar een aantal leuke speeltoestellen op ons staan te wachten. We lopen vervolgens twee paarden voorbij en stuiten op twee grote buizen. Ze blijken onder de weg naar een tweede stuk natuurspeeltuin te gaan. Volop water, leuke en uitdagende balken om overheen te lopen, een waterpomp en natuurlijk volop speelplezier in de natuur. Wat een heerlijk gebied om even af te stappen en lekker te genieten met mooi weer. 

Locatie in Google Maps om je auto te parkeren

Natuurspeeltuin in Hellendoorn

De grootste speeltuin van Overijssel

Speel- en recreatieboerderij de Flierefluiter in Raalte heeft het allemaal! Een binnenspeeltuin, buitenspeeltuin, waterpret en een kinderboerderij. Dit is een prima plek om de middag af te sluiten met de kinderen. Skelterbanen, glijbanen, een doolhof, klimtorens en een apart terrein voor kleine kinderen maken deze speeltuin zeker een bezoek waard. Doordeweeks gelden er andere tarieven dan in het weekend, maar met een Oma Toos arrangement inclusief een frietje, snack en een ijsje kun je zeker uit de voeten. Wil je liever zelf bestellen wat je wilt? Dan pak je een dagentree vanaf € 5,00 en ben je zeker een paar uur onder de pannen. Als ouder betaal je hier geen entree en parkeren is gratis. In de entreeprijs zit alles, dus je kunt overal gebruik van maken.

Locatie in Google Maps om je auto te parkeren

Buitenspeeltuin in Overijssel

Bakkerijmuseum en Hanzestadje Hattem

Het Bakkerijmuseum in Hattem stond al eventjes op ons wensenlijstje en omdat het vanuit onze bungalow van Hof van Salland  een half uurtje rijden is, besluiten we om hier naartoe te gaan. Als we onze auto parkeren net buiten de oude stadsmuur zijn we direct verliefd op dit leuke Hanzestadje Hattem. We slenteren eerst even door de straatjes, langs de molen, het water en gezellige centrale plein. Zeker even tijd voor maken, dit is echt een leuk en sfeervol stadje. Vervolgens gaan we naar het Bakkerijmuseum om zelf een lekkere koek te bakken en te genieten van de bakker die een show geeft met allerlei leuke baksels en entertainment. Het Bakkerijmuseum kent geen hele ruime openingstijden en daarom is het er op zaterdag in januari als wij er zijn enorm druk. Wees dus voorbereid in vakantieperiodes op nog meer drukte. Logisch dat gezinnen juist op deze dagen gaan, want anders kunnen kinderen niet bakken en dat is toch wel de highlight van het Bakkerijmuseum. Parkeren kan op veel plekken Hattem, binnen een straal van nog geen 300 meter van het museum. Parkeren is gratis en met een parkeerschijf kun je zelfs een uurtje in het centrum parkeren. Wij zouden aanraden om 5 minuten verderop gratis te parkeren en niet aan tijd gebonden te zijn.

Bakkerijmuseum Hattem

Hattem: Anton Pieck Museum Hattem

Dit hele museum gaat over Anton Pieck, bekend van natuurlijk...de Efteling! Je vindt hier originele schilderijen, etsen, zeefdrukken en lithografieën en zelfs de originele etspers waar Pieck zijn etsen op perste. Verder zie je zijn werkplek. Leuk om even doorheen te lopen als je hier  bent.

Stadhuis van Hattem

Het stadhuis aan de Markt van Hattem is werkelijk prachtig. Het werd in 1618 verbouwd in Renaissance stijl met het Waaggebouw en is daar inmiddels één geheel mee. Je kunt hier gratis naar binenn om exposities van lokale kunstenaars te zien. Wij gingen op het terras er tegenover zitten in de zon.

Hattem: Windkorenmolen de Fortuin

Deze molen staat op de stadswal van Hattem en wordt gerund door vrijwilligers. Hij werd in 1816 gebouwd om de molen te vervangen die omwaaide in 1808. Nostalgie dus, net als andere molens waar we zuinig op moeten zijn. Koop wat pakken meel bij de molen, ze zijn heerlijk weten wij inmiddels!

Hattem: Bonbon Atelier A3

Je zult inmiddels weten dat wij chocolade fans pur sang zijn! Dus als wij een bonbon atelier zien dan gaan we naar binnen om de lekkere lucht te ruiken, onze ogen de kost te geven en de smaakpapillen te verwennen. Wij kopen wat heerlijke bonbons om van te genieten!

Sterrenwacht in Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

De Sterrenwacht ligt in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, een locatie van Staatsbosbeheer. Een unieke plek met onder andere een waarneemplatform, analemmatische zonnewijzer (type zonnewijzer dat meestal horizontaal is uitgevoerd, vaak op de grond) en koepel met telescopen en zon-observatorium. De Sterrenwacht Hellendoorn is op donderdagmiddag, vrijdagavond en zaterdagmiddag geopend voor publiek en heeft interessante informatie voor iedereen die van sterrenkunde houdt. De publieksavond op vrijdagavond geeft je de kans om meer te weten te komen, leuk voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar die interesse hebben in het onderwerp. Anders is het geen must do en kun je beter nog even wachten met een bezoek.

Sterrenwacht op de Holterberg met kids

Restaurant De Sallandse Berg


All inclusive dineren met je kinderen. Wij zijn er in de regel niet zo'n groot fan van. Restaurant De Sallandse Berg bewijst dat je kwalitatief goed eten kunt verwachten binnen een all inclusive formule waarbij je kunt kiezen uit meerdere keukens. Wij kunnen je vertellen dat de sushi, vis en dessert er heerlijk uitzien en ook nog eens er g lekker zijn! Vlees en vis van de grill, Aziatisch eten, salades, Oer-Hollandse pannenkoeken en verse sushi die ter plekke worden bereid. Dit is een leuke plek om uit eten te gaan die bovendien op een prachtige locatie gelegen is aan de rand van het Nationaal Park.

Lunchen bij Woodys

Woody's is een begrip in Holten en omgeving. Iedereen weet dit sfeervolle restaurant te vinden, zeker ouders die wat entertainment voor hun kroost zoeken. Naast een lekker sfeertje heeft dit restaurant ook nog eens een leuke menukaart met lunchgerechten die meer dan prima zijn. De kinderen kunnen bij Woody's lekker spelen in de ruime speelkamer dus als ouder heb je hier even rust als je neercrasht na een wandeling bij de Holterberg.

Lunchen bij Woodys op de Holterberg

Avonturenpark Hellendoorn

Heeft Avonturenpark Hellendoorn een introductie nodig? Waarschijnlijk is het bij iedereen wel bekend. Leuke shows van Kareltje en Jasmijn, afgewisseld met attracties waaronder een wildwaterbaan. Bovendien een waterpark dat met goed weer absoluut bezocht moet worden. Voor kinderen vanaf 1.20 m. heeft Hellendoorn zeker meer mogelijkheden, ze mogen simpelweg in meer attracties. Is je kind nog kleiner? Dan is Dreumesland zeker leuk. Alle attracties in dit gebied zijn geschikt voor kinderen tot 120 cm. Wat ons tijdens ons laatste bezoek aan Hellendoorn (2019) wel opviel, is dat het park wel wat onderhoud nodig heeft als het gaat om faciliteiten.

Drakennest in Avonturenpark Hellendoorn

Dagje Duitsland, half dagje Tecklenburg

Vanuit Salland ben je zo de grens over naar Duitsland. Wij kiezen voor een half dagje Tecklenburg waar je in ongeveer een uur naartoe rijdt. Toch wel erg leuk zo'n dagje 'abroad' en even kennismaken met oude kastelen en leuke dorpjes zoals we ze in Nederland niet kennen. Tecklenburg is best toeristisch dus het vinden van een parkeerplek kan een uitdaging zijn. De typische vakwerkhuizen zijn kenmerkend voor het stadje waar je zeker een lekker stuk taart of apfelstrudel moet eten. Die Duitsers weten wel wat lekkere zoetigheden zijn! Wij strijken neer bij het terras op het centrale plein, daarna maken we de klim naar het oude slot waar een stuk familiegeschiedenis ligt. Mijn overgrootmoeder (Mireille) was een 'Von Tecklenburg' en het is echt ontzettend leuk om hier rond te lopen. Dat geldt overigens ook als je hier geen familiegeschiedenis hebt liggen. Een halve dag is genoeg voor dit plaatsje, dan heb je aan het eind van de dag nog lekker tijd over om een spelletje te spelen, plons te nemen in het zwembad of een rondje sauna te doen (als je een fijne wellness lodge hebt bij Hof van Salland),

Dagje Tecklenburg met kinderen

Dagje Hanzestad Deventer

Het mooie van Salland is dat je ook dicht bij leuke steden zit, zoals Deventer en Zwolle. Deventer heeft een overzichtelijk centrum en als je er bent dan is een bezoekje aan het Speelgoedmuseum zeker leuk, vooral als je een Museumkaart hebt. Deventer is een Hanzestad en ligt aan de IJssel en dat maakt de stad meteen heel sfeervol. Het is een leuke stad om lekker doorheen te slenteren. Lunchen kun je goed bij Fooddock Deventer, de eerste foodhal van Oost-Nederland waar zo'n beetje alle keukens vertegenwoordigd zijn. Voor wie zijn zwemspullen heeft meegenomen is het leuk om een paar uur mee te pikken in zwemparadijs Blue Lagoon van De Scheg.

Dagje Zwolle, hoofdstad van Overijssel

Als je van oude steden houdt dan is Zwolle een aanrader met kinderen. Je kunt in Zwolle zowel met mooi weer als met slecht weer goed terecht en dat maakt de hoofdstad van Overijssel meer dan leuk. In de Hanzetijd groeide Zwolle door haar strategische ligging. De historie zie je terug in de stad met haar oude pakhuizen en andere statige panden. Verder is Zwolle de stad van de Librije, bibliotheek de Stadkamer, de Sassenpoort, de Onze Lieve Vrouwentoren, Doepark Nooterhof en Dinoland. Een stad waarin je je meerdere dagen met gemak kunt vermaken als gezin.

Zwolle graffiti plekken

Canadese Begraafplaats Holten

De ene ouder vindt dit geen goed uitje met kinderen en de andere ouder vindt het belangrijk om hier wel naartoe te gaan. Wij behoren tot de laatste categorie. We verblijven uiteindelijk maar een klein uurtje bij de Canadese Begraafplaats, het omliggende kerkhof en het klein informatiecentrum dat gerund wordt door vrijwilligers. Na een uurtje heeft onze 7-jarige het wel gezien hier en dat is prima, ook voor ons. Daarna komt er een stortvloed aan vragen over ons heen als we weer in de auto zitten. Onze zoon vindt geschiedenis interessant en wil zijn best doen om te begrijpen wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog. Zijn conclusie is dat mensen elkaar dingen aandoen die toch eigenlijk niet nodig zijn als je lief bent voor elkaar. En dit laatste is nu precies de reden waarom wij dit soort plekken wel bezoeken met onze kinderen. Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen leren dat deze geschiedenis zich nooit meer mag herhalen.

Canadese begraafplaats Holten met kinderen

Onze overnachtingstip: Hof van Salland in Hellendoorn

WAUW! Wat hebben wij hier genoten in onze wellness lodge XL met een eigen sauna, sunshower en heerlijke whirlpool. De lodges die in traditionele Twents Saksische stijl zijn gebouwd zijn echt een feestje om in te verblijven. Heerlijk om hier met je gezin te onthaasten midden in de Hellendoornse natuur. Het naastgelegen restaurant - De Hazelaer - schijnt een goede keuken te hebben. Wij waren er zelf alleen om te borrelen, de bitterballen waren prima. Helaas werden er geen biertjes uit de regio geschonken.

Leuk vakantiehuisje in Hellendoorn met kinderen

Leuk glamping in Slovenië met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
ROADTRIPPEN IN EUROPA
Ebook Nederland met kinderen Kleine Wereldreiziger
ONTDEK NEDERLAND