Genieten (in de omgeving) bij de Holterberg
Overijssel
Mireille Steegmans
Overijssel
05/17/2020
4 min

Genieten (in de omgeving) bij de Holterberg

05/17/2020
4 min

Voor een midweekje of lang weekend weg vinden wij de Holterberg met ons gezin echt top. En er is zo ontzettend veel te ontdekken in de omgeving en sowieso in eigen land. Daar komen we nu steeds meer achter.

Om Nederland te ontdekken en een combinatie te kunnen maken met lekker relaxen en zwemmen met de kinderen tippen we Landal Twenhaarsveld. Bij deze Landal, vlak bij de Holterberg en Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is er namelijk een geweldig stukje natuur te vinden en de faciliteiten zijn een dikke prima. Heerlijk voor gezinnen die van groen houden. We geven je tips voor wel een week in deze mooie omgeving! Er zijn trouwens wat dingen die wij niet wisten over Landal en die ik hier wel even wil benoemen. Zo zamelt Landal GreenParks voedsel in voor de voedselbank: alle houdbare producten kun je ongeopend inleveren bij de receptie. Bovendien kun je bij de receptie plastic doppen inleveren voor de KNGF Geleidehonden.

Fietsen in de omgeving van de Holterberg

Huur een (elektrische) fiets en ga voor 400 kilometer aan fietsplezier in de omgeving! Nou ja, 10 kilometer is ook al heel wat hoor. Stippel een leuke fietsroute uit of neem één van de fietsroutes mee bij de receptie van Landal:

  • 25 kilometer over De Buurtschappen. Eendjes voeren, een bezoekje aan kinderboerderij  Dondertman en een bezoekje aan de molen ‘De Hegeman’. Leuk feitje: tijdens het 100-jarige bestaan van deze molen hebben ze het record grootste pannenkoek bakken verbeterd. De pannenkoek was 10,03 meter en werd daarmee de grootste pannenkoek ooit gebakken.
  • 23 kilometer Elsenerveld-Rijssen
  • 26 kilometer Holterberg-Sprengenberg (onze favoriet!): Fietsen door de natuur en het schattige kasteeltje van Palthe, Schotse hooglanders spotten en onderweg lekker picknicken met de kids.

Fiets huren Landal Holterberg met kinderen

De natuur in met IVN Scharrelkids

Leen bij de receptie van Landal Twenhaarsveld de box van IVN Scharrelkids en ga samen op zoek naar kriebelbeestjes en meer! Deze box triggert kinderen om kennis te maken met de natuur. Volop inspiratie, trips en ideeën om met het gezin de natuur in te gaan en op een speelse manier lekker rond te scharrelen in de natuur. Als wij deze boxen zien dan nemen wij er altijd even een kijkje in, want ze zijn gewoon echt leuk.

Nederlandse kinderen kijken relatief veel televisie: 67% van de 11-jarigen en 70% van de 13-jarigen kijkt minstens twee uur per dag televisie. Eén van de doelen van Scharrelkids is om dit naar beneden te brengen. Het is bovendien bewezen dat een natuurlijke speelomgeving stimuleert tot meer gevarieerd en creatief speelgedrag bij kinderen. Wil je verder nog wandelen in de omgeving? Dan is wandelroute De Look erg leuk en met 7 kilometer en een rugzak met proviand erbij in onze ogen goed te doen met kinderen. Bij huifkarverhuurbedrijf De Elfhof kun je naar de paarden kijken en bovendien valt er onderweg genoeg te ravotten.

Scharrelkids bij Landal

Erve Brooks

Zo’n lekkere sfeervolle speelboerderij waar de kinderen met lekker weer heerlijk kunnen spelen en waar je als ouder lekker van de zon kunt genieten met een goede kop koffie, wat fris of een alcoholische versnapering! Er zijn een binnenspeeltuin en een buitenspeeltuin bij Erve Brooks, vanaf Landal Twenhaarsveld ben je hier trouwens in ongeveer 20  minuutjes. Verder een avonturenpad, speelvijver en ook nog blotevoetenland, wij vonden het een geweldige plek. Wel even een set schone kleding meenemen als je het onze vraagt. Trouwens handig om te weten is dat hier ook oplaadpunten zijn voor elektrische fietsen. Als je een elektrische fiets hebt gehuurd erg handig. Je koopt ter plaatse een ticket voor Blotevoetenland de speeltuinen zijn vrij toegankelijk.

Ook leuk om te weten is dat er op 5 minuten wandelen van Erve Broods de gelijknamige museumboerderij zit. Hier kun je prima lunchen en leuke streekproducten kopen terwijl de kinderen de ogen uitkijken als ze het nostalgische speelgoed zien wat daar is. TIP! Kijk even op de website naar de kinderactiviteiten voordat je naar Erve Brooks gaat!

 Erve Brooks speelboerderij

Onze Museumkaart maximaal gebruiken

Als wij op avontuur zijn in Nederland dan gebruiken wij onze Museumkaart maximaal. Zoveel leuke kindermusea in Nederland! Brandweermuseum Rijssen is leuk om even een kijkje te nemen als je een kind hebt wat veel interesse heeft in de brandweer, maar verwacht hier geen kindvriendelijk museum. Verder is er het Speelgoedmuseum in Deventer en op een half uurtje rijden ligt Paleis Het Loo. Musea die we allebei kunnen aanbevelen.

De Canadese Begraafplaats

Ga je hier naartoe met kinderen?! Mensen zijn soms wat verontwaardigd. Ja, hier gaan wij naartoe tijdens een mooie wandeling door de prachtige natuur. Onze zoon is niet wereldvreemd met een vader die werkt bij de Koninklijke Marechaussee en wij vinden dat dit ook bij de opvoeding hoor. ‘Their name liveth for evermore’ zegt het eigenlijk allemaal. We krijgen eindeloos veel vragen over wat er dan is gebeurd en waarom dan en hoe het dan kan dat mensen elkaar pijn willen doen. In onze ogen iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Onze ervaring is dat er geen slapeloze nachten zijn, omdat we de tijd nemen om alles uit te leggen. Natuurlijk is het aan iedere ouder zelf om hier een andere mening over te hebben.

Bij de Canadese begraafplaats worden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en bij het centrum dat ernaast ligt is meer informatie beschikbaar over de gesneuvelde militairen. Het centrum is gratis toegankelijk, klein van opzet en interessant om even te gaan zien. Een aanrader is een rondleiding waarbij een gids het levensverhaal vertelt van een aantal gevallenen. Rondleidingen worden regelmatig gegeven, maar hier moet je even naar informeren vooraf.

Canadese begraafplaats met kind

Canadese begraafplaats Hotel met kinderen

Natuurdiorama Holterberg

Eén van de grootste collecties van Europese diersoorten in Nederland vind je bij het Natuurdiorama aan de Holterberg. Meer dan 1.000 dieren, groot en klein en in totaal 11 diorama’s waar de dieren zijn opgezet. Behoorlijk uniek in Nederland en zeker een bezoek waard, omdat er voor kinderen speurtochten zijn dus ze kunnen spelenderwijs meer leren. Buiten is het bos van Daantje Das, een educatief speelbos en leerbos waar je voor een paar euro naar binnen kunt gaan. Ontdekken, beleven, zien, voelen, ruiken en horen staan hier allemaal centraal dus zeker weten dat je hier een toffe natuur experience hebt met kinderen.