Noord-Beveland in Zeeland met kinderen
Zeeland
Mireille Steegmans
Zeeland
08/06/2019
6 min

Genoeg te beleven in Noord-Beveland in Zeeland

08/06/2019
6 min

Wat is er te doen in omgeving Colijnsplaat met kinderen? Veel! Je hoeft helemaal niet ver te rijden om allerlei bijzondere parken, attracties of plaatsen op te zoeken. Lekker wandelen, eventueel een fiets en gewoon lekker de omgeving van Colijnsplaat verkennen is fun.

Wat is leuk in Noord-Beveland met kinderen?

Een dagje Colijnsplaat met kinderen, zou jij eraan denken als je in Noord-Beveland bent? Ik denk heel veel mensen niet. Logisch, want het is niet de meest bekende en bruisende plaats in Zeeland om precies te zijn. En toch zijn er genoeg activiteiten om je een hele dag te vermaken in Colijnsplaat met je gezin. Het plaatsje is niet echt toeristisch en daardoor kun je er ook nog eens heel erg goed en goedkoop uit eten gaan. Een lekker gevuld bord met een goede biefstuk, salade en frites heb je bij Yachtclub Colijnsplaat al voor € 15,00. En alle andere lekkere gerechten zitten daar qua prijs zelfs onder. Aanrader dus om je dag in Colijnsplaat aan de Oosterschelde mee te eindigen. En als het mosselseizoen is, wil je natuurlijk ook een lekker pannetje mosselen bij Kees & Tessa van de Yachtclub eten. Als je tenminste van mosselen houdt…

Haring happen bij de vismarkt van Colijnsplaat

Wil je verse vis halen voor op de BBQ als je in Zeeland bent? Een lekkere haring happen waar je je vingers bij aflikt zo vers? Dan moet je op donderdagochtend voor verse vis naar de haven van Colijnsplaat gaan. Verwacht zeker geen enorme markt, wel een aantal echte Zeeuwen met passie voor het vak. Deze visboeren kunnen je veel vertellen over vis en serveren een heerlijke verse haring voor € 5,00 per 3 stuks (actuele prijzen september 2016). Lekker even zitten, een haring happen en ondertussen de haven verkennen, dat deden wij althans. Leuk om vanaf de vismarkt de boten de haven in- en uit te zien varen. Vervolgens loop je de kade op naar de haven om lekker samen bootjes te gaan kijken.

Markt Colijnsplaat
Haven Colijnsplaat

Bootjes kijken in de haven lopen over de kades

Afhankelijk van hoeveel interesse je kind heeft en hoeveel spannende verhalen je zelf kunt vertellen kun je je hier zeker even vermaken. Wij wel althans! Met een beetje geluk word je uitgenodigd op een boot en is het feest helemaal compleet: rondkijken en zien hoe een boot er nu eigenlijk van binnen uitziet. Dat spreekt voor onze kleuter in ieder geval erg tot de verbeelding. Het is in ieder geval ontzettend leuk om te klimmen op ladders, steigers af te lopen en om te zien hoe de oesters zich al enkele jaren verzamelen rondom de steigers. Bij laag water zie je dat erg goed. Onze kleuter stelt allerlei vragen: Hoe moet je zeilen? Waarom zit er allemaal groen (algen) op het hout? Hee zie je die vogel daar op de paal! Kortom: genoeg te zien in zo’n haven met een klein kind. Omgeving Colijnsplaat met kinderen biedt gewoon echt veel. En het kost helemaal niets!

De Jachthaven van Colijnsplaat

Strandjutten met IVN scharrelkids

Strandjutten, wij zijn er dol op! In de haven van Colijnsplaat stuiten we op een mooie kist van IVN Scharrelkids bij de Havenmeester. Deze kist is bedoeld voor kinderen die in de haven liggen aangemeerd, maar wij mogen er ook even naar kijken. En als er geen andere kinderen zijn, dan mag je als je het even vraagt wel gebruik maken van de kist. Wat is IVN Scharrelkids? IVN Scharrelkids wil ouders en kinderen inspireren en laten ervaren hoe je buiten met kinderen een ontzettend leuke dag kunt hebben. Een natuurbelevenis! Er is gewoon echt veel te beleven buiten, maar veel gezinnen weten gewoon niet hoe en waar ze moeten beginnen. En dan zeker niet in een gebied of omgeving waar ze niet bekend zijn. Daarom heeft IVN Scharrelkids op verschillende plaatsen kisten van Scharrelkids waarmee kinderen worden gestimuleerd om op onderzoek te gaan.

Wij hebben zelf onze Navir insectenloep bij ons zoals altijd als we in de natuur zijn. In de kist zitten een aantal reuzenpotten met een loep waarmee je dieren wat rustiger van dichtbij kunt bekijken. Ook deze zit in onze eigen standaarduitrusting en we hebben er al heel veel plezier van gehad in het bos, aan het strand en ook in het buitenland. Aanrader als je een leuk verjaardagscadeau zoekt! De scharrelkids kaarten en informatie inspireren ons om verder op zoek te gaan in de natuur van Zeeland!

Tips uitjes Colijnsplaat met kinderen

Lekker samen scharrelen

Wij hebben tegenwoordig altijd een extra plastic tas bij ons om lekker te jutten, in dit geval om te strandjutten. Onze kleuter vindt de informatie op de kaarten interessant, maar nog liever gaat hij zelf op zoek. We verzamelen schelpen, krabbenpootjes, oesterschelpen en zelfs de huisjes van de krabbetjes die aan het vervellen zijn. Ultiem! Zie onze oogst met collector items van onze kleuter hieronder, deze moeten echt mee naar huis.

IVN Scharrelkids

Omgeving Colijnsplaat met kinderen: vlak bij de Zeelandbrug

En als je naar Noord-Beveland gaat en via Zierikzee de Zeelandbrug over bent komen rijden dan wil je hem natuurlijk ook van dichtbij gaan bekijken! De Zeelandbrug is voor kleine kinderen een uitje op zich. Een immens bouwwerk over de Oosterschelde en is het totaal iets meer dan 5 kilometer lang. Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland worden verbonden door de Zeelandbrug. Tot 1993 betaalde je tol om over de Zeelandbrug te kunnen rijden. Niet heel vreemd, want tot die tijd was de verbinding een veerpontje geweest. De tol werd gebruikt om de brug te kunnen financieren. Wist je trouwens dat de brug de eerste 1,5 jaar de Oosterscheldebrug werd genoemd? In die tijd was het overigens de langste brug van Europa!

Wij wilden per se dicht bij de brug komen en er het liefst onder kunnen staan. Dat is gelukt! Als je van Zierikzee naar Colijnsplaat rijdt over de Zeelandbrug en je gaat nadat je over de brug bent gegaan bij de verkeerslichten rechtsaf en direct weer rechts de ventweg op dan kun je doorrijden tot onder aan de Zeelandbrug. Prachtig plaatje! Je kunt van hieraf ook nog een heel eind over de dijk wandelen richting de haven Colijnsplaat. Erg leuk vlak voor zonsondergang, want dan zie je de Zeelandbrug in volle glorie in de avondzon en dat is een prachtig plaatje. Onze kleuter vond het in ieder geval erg indrukwekkend en heeft het nog steeds over de Zeelandbrug.

Zeelandbrug met kinderen

Vliegeren in de avondzon

Eén ding mag je niet vergeten als je naar Zeeland gaat met je kids: de vlieger! Wat in de rest van Nederland niet altijd kan, lukt in Zeeland bijna iedere dag. Meestal kun je in de avonduren bij de ondergaande zon geweldig vliegeren aan de kust van Zeeland. Wij hebben dit iedere dag gedaan in Colijnsplaat en vonden het allemaal ontzettend gaaf. Je koopt voor nog geen twee tientjes een leuke en betaalbare vlieger bij onder andere Decathlon.

Overnachten in het luxe Parc Ganuenta

Omgeving Colijnsplaat met kinderen is leuk, maar er slapen is nog veel leuker! Als je tenminste naar Parc Ganuenta gaat, want daar is het gewoon echt lekker genieten. Vlakbij de dijk. Genieten van de rust. Een compleet 6, 8, 10 en 12-persoonsvakantiehuis wat samen met alle andere vakantiehuizen eigenlijk een dorp op zich is. ’s Ochtends worden de verse broodjes gebracht die je besteld hebt. Kinderen kunnen lekker spelen in de natuur. De huizen zijn lekker compleet uitgerust en je bent met de auto ook nog eens dicht bij leuke highlights van Zeeland met kinderen.

Parc Ganuenta Zeeland

Vliegen in Zeeland met kinderen

Wandelen of fietsen over de dijk (bij zonsondergang)

Heerlijk om na het eten te doen in Zeeland met kinderen: lekker de dijk op om te fietsen of te wandelen. Bij Parc Ganuenta zijn fietsen te huur voor de gasten overigens. Fiets de zonsondergang en de windmolens tegemoet en stap ook zeker even af bij één van de windmolens om ze van dichtbij te bekijken. Die dingen zijn extreem groot en wat voel je je ontzettend klein als je eronder staat. Natuurlijk is wandelen of fietsen over de dijk net als sommige andere tips ook op andere plaatsen in Zeeland leuk om te doen met kinderen. Wij vonden Colijnsplaat echter net wat meer geschikt vanwege de haven en de ligging voor deze activiteiten. Het is gewoon een mooie en schilderachtige plaats.