Fietsen in Friesland met kind
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
04/08/2019
5 min

Er op uit in Noord-Friesland, van Winkeltjesroute tot Elfsteden

04/08/2019
5 min

Al eerder waren we extreem enthousiast over het Friese ‘De Alde Feanen’ en daarom gingen we zelfs nog wat noordelijker kijken in ons eigen mooie Nederland. Wederom waren we verbaasd over de mogelijkheden van Noord-Friesland.

Birdaard (Fries: Burdaard) als uitvalsbasis

We overnachten tijdens ons verblijf in Noord-Friesland met ons gezin van drie in een bed & breakfast in Birdaard. Meer dan prima is Bed and Breakfast Bloemenhoeve waar alles in het thema van bloemen staat. Birdaard is een klein en levendig dorpje, vooral rondom het water. Met mooi weer zie je er volop fietsers, bootjes en de terrassen die er zijn zitten vol. Birdaard met rond de 1.200 inwoners blijkt erg centraal te liggen voor alles wat wij op onze wensenlijst hebben staan om te gaan ondernemen in Noord-Friesland. Het ligt aan de verbinding te water van Dokkum naar Leeuwarden, er schijnen in de zomer ongeveer 12.000 boten te passeren in Birdaard . De kans is trouwens groot dat je Birdaard wel kent als je een schaatsfan bent. Tijdens de Elfstedentocht wordt het dorp namelijk twee keer gepasseerd.

B&B de Bloemenhoeve Burdaard Friesland

Noord-Friesland: fietsen met route.nl

We starten onze verkenningstocht rondom Birdaard op de fiets, want in Nederland fietsland moet je toch minimaal dit voertuig trotseren als je in het oer-Hollandse Friesland bent. Wat opvalt is dat iedereen hier zo ongeveer een elektrische fiets heeft. Eerlijk gezegd snap ik wel waarom als ik net een paar kilometer op mijn elektrische fiets heb getrapt. Het gebied is uitgestrekt en om toch wel wat te kunnen zien en doen moet je gewoon wel minimaal een kilometer of 25 tot 30 fietsen. Als je een hele dag hebt dan raad ik je zelfs aan om een wat grotere ronde te maken. Op de elektrische fiets gaat dat wat sneller en heb je aanzienlijk minder last van de tegenwind. Op route.nl kun je van tevoren je fietsroute samenstellen. We geven je hieronder een aantal tips, zodat je zelf jouw route kunt bepalen, afhankelijk van je eigen wensen en de afstand die je wilt trappen. Een fiets met kinderzitje is trouwens prima te huren, vraag bij je accommodatie even waar je dit het beste kunt regelen. Reken op ongeveer € 25,- voor een elektrische fiets met kinderzitje, huur je meerdere dagen dan wordt het meestal goedkoper.

Potje thee drinken in een theetuin in Noord-Friesland

In Noord-Friesland lijken ze er dol op: theetuinen! Het viel ons echt op dat we er onderweg op de fiets aardig wat tegenkwamen. Wij maakten een pitstop bij Koffie & theeschenkerij Bartlehiem. Juist ja, direct naast het wereldberoemde houten bruggetje van Bartlehiem. Aangezien de laatste Elfstedentocht – bijna 200 kilometer schaatsen over natuurijs – alweer meer dan 20 jaar geleden is, moesten wij het ook even opzoeken dat bruggetje. Wat blijkt: op dit punt passeren de schaatsers twee keer.

De theetuin die hier ligt is een populaire plek. We kunnen onze fiets nog net kwijt en bestellen een lekker potje verse thee met Friese lekkernijen. Lucas vindt de omgeving geweldig, sprint langs de waterkant af, loopt het bruggetje op en af en speelt wat in de tuin. Verwacht hier geen speeltuintje, maar er is genoeg te ontdekken voor een kind. Met de auto is Koffie & theeschenkerij Bartlehiem trouwens minder goed bereikbaar.

Bruggetje bij Bartlehiem

Koffie & theeschenkerij Bartlehiem
Theetuin Friesland

Ruurd Wiersma Museum (Fries: Ruurd Wiersma Hûs)

Ontzettend leuk in Birdaard met kinderen is het Ruurd Wiersma Museum. Oud-melkvaarder Ruurd Wiersma woonde in het huis dat tegenwoordig het museum is tot zijn overlijden in 1980. Zijn huis toverde hij om tot een enorm kleurrijk geheel, alles werd met een penseel door deze enthousiaste schilder zelf gemaakt. De foto’s spreken voor zich.

Kijk even naar de openingstijden van het museum dat draait op vrijwilligers. Ze verkopen tickets waarmee je ook welkom bent bij Koren-, Pel- en Houtzaagmolen ‘de Zwaluw’ in Birdaard. Altijd leuk voor kinderen om een bezoek aan de molen te brengen natuurlijk en een erg leuke combinatie voor een halve dag.

Ruurd Wiersma huis

Ruurd Wiersma Museum Birdaard
Ruurd Wiersma Museum

Dokkum? Doen!

Vanuit Birdaard ben je met de auto in een kwartiertje in Dokkum, fietsend moet je rekenen op een half uur. Maar weet je wat nog veel leuker is? Een sloepje huren bij Elektrosloep Fryslân en in de ochtend over het water naar Dokkum varen. Daar lekker rondkijken, op je gemak de stad vanaf het water zien en natuurlijk ook even rondlopen in de leuke oude straatjes met leuke winkeltjes. Er zijn in Dokkum aardig wat speeltuintjes te vinden aan de rand en bij het water. Met kinderen kun je dus mooi wat afwisselen op die manier. Dwaal met kids lekker door Dokkum en wandel letterlijk door de geschiedenis van de noordelijkste stad van ons land. Bij het Tourist info punt kun je voor € 2,95 een kindvriendelijke wandelroute kopen.

Ga je toch met de auto naar Dokkum? Weet dan dat je op veel plekken net buiten de stad gratis kunt parkeren. En als de kinderen nog even willen uitrazen na een dagje stad dan is Kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve zeker een aanrader. Deze kinderboerderij vraagt een kleine entree en ligt op loopafstand  vanaf centrum Dokkum.

Noord-Friesland: Dokkum met kinderen

Noord-Friese Winkeltjesroute. volop oude ambachten

In Noord-Friesland worden er nog veel oude ambachten beoefend en zijn er veel van die ontzettend leuke kleine winkeltjes die je maar net moet kennen. Gelukkig hebben deze winkeltjes zich verenigd in de Noord-Friese Winkeltjesroute waardoor ze bestaansrecht hebben. Het was ons direct duidelijk dat de ondernemers van deze winkeltjes passie hebben voor hun vak of hobby. De sfeer die er hangt in de winkeltjes is gezellig en persoonlijk. Bemachtig bij één van de winkeltjes een handige routekaart waarmee je makkelijk kunt zien waar alle winkeltjes zitten. Handig bij het uitstippelen van je route.

Wij waren zelf in de volgende winkeltjes:

  • Atelier Kleine-Lijn Ambachtelijke zeefdrukkerij
  • Bij De Pastorie Bunzlau Castle en brocante
  • JoHpie Kaarsenmakerij

Onze kleuter vond vooral het buitenspelen in de theetuin bij de zeefdrukkerij erg leuk. Een heerlijke plek om even bij te komen en te genieten van de vers gebakken pruimentaart van eigenaresse Nynke. Het concept van de Noord-Friese Winkeltjesroute is top en de producten die je onderweg kunt kopen zijn uniek. Het is ontzettend leuk om een aantal van deze winkeltjes te bezoeken tijdens je verblijf in Birdaard en omgeving met je gezin.