Elfstedentocht Friesland met kinderen
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
04/10/2018
4 min

De beroemde Elfstedentocht op verschillende manieren afleggen

04/10/2018
4 min

Ieder jaar als het begint te vriezen dan hopen veel Nederlanders vurig dat de Elfstedentocht nog een keer gereden zal gaan worden. Voorzichtig wagen de eerste schaatsers zich na een paar dagen vorst op het natuurijs. Ook dit jaar helaas geen Elfstedentocht.

De enige echte Elfstedenroute

Je kunt eigenlijk niet naar Friesland met je kinderen zonder geconfronteerd te worden met de Elfstedentocht. De route met bijna 189 bruggen waar onderdoor wordt geschaatst is wereldberoemd, maar het is helaas alweer meer dan 20 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht gereden werd. In 1997 werd de laatste tocht georganiseerd van 15 Elfstedentochten in totaal over een lengte van bijna 200 kilometer. Een prachtige tocht over meren en sloten, van stad naar stad en door bekende Friese plaatsen als Workum, Dokkum en Franeker. Onder bruggen zoals de tegeltjesbrug en misschien wel de meest beroemde brug uit de tocht bij Bartlehiem, de brug waar je alle schaatsers die deelnemen in drie windrichtingen in actie kan zien. Om uiteindelijk te eindige bij de finish op de Bonke.

Leeuwarden is al sinds de eerste Elfstedentocht de start- en finishplaats en de volgende steden worden tussen start en finish aangedaan:

 • Sneek
 • IJlst
 • Sloten
 • Stavoren
 • Hindeloopen
 • Workum
 • Bolsward
 • Harlingen
 • Franeker
 • Dokkum
 • over de Bonkefeart terug naar de finish in Leeuwarden.

Omdat het schaatsen van de Elfstedentocht al een jaar of 20 niet meer gaat, hebben wij een aantal alternatieve routes onder elkaar gezet voor gezinnen. Stukjes van de Elfstedentocht zijn hierin opgenomen.

Elfstedenroute fietsen met kids

Fietsen langs de Elfstedentocht

Een van onze persoonlijke favorieten in Friesland: fietsen! Liefst wel met een e-bike vanwege de wind op sommige stukken en omdat je gewoon meer kilometers kunt maken. Met een 5-jarige achterop is dat gewoon wel echt fijn. Wij maakten een tocht van een kleine 40 kilometer, gepland met route.nl. Ideale site is dit! Er zijn een aantal standaard routes en je kunt natuurlijk ook je eigen route helemaal maken. Wel even vooraf voorbereiden of vragen bij je accommodatie of ze je willen helpen, want anders sta je onderweg met je kind of kinderen die om je heen drentelen alles uit te zoeken. Onderweg kun je natuurlijk wel lekker makkelijk je route aanpassen, dat deden wij ook! Sommige pondjes varen aan het eind van de middag niet meer en wij hadden lekker lang op het terras gezetten bij het bruggetje van Bartlehiem dus toen moest er een alternatieve route bedacht worden samen met de schipper.

Wat was er allemaal op onze fietsroute?

Genoeg! We gingen vooral lekker door de weilanden en soms was het ook best wel eventjes zoeken. Voldoende avontuur met een kind in ieder geval, dat zeker! Een aantal highlights van onze fietsroute in de omgeving van Burdaard:

 • Via de weilanden achter Boerderij en minicamping Vergezicht
 • Het beroemde 11 steden-bruggetje bij Bartlehiem
 • Een heerlijke tussenstop bij Koffie & Theeschenkerij Bartlehiem: heerlijke lekkernijen, een goede pot thee en genoeg te zien direct aan het water met alle bootjes die hier voorbij komen. In de zomerperiode is het hier wel echt ontzettend druk met fietsers.
 • Overtocht met een pondje met daarbij een hele aardige schipper die onze kleuter zelf liet varen. Dat is natuurlijk echt machtig mooi als 5-jarige!
 • De tegeltjes brug met daarop de afbeeldingen van schaatsers. Tieners sprongen hier van de brug af zo het water in, dat vond onze kleuter wel erg stoer!

En verder was er natuurlijk meer dan genoeg om te zien, kijken en beleven onderweg. Lieve mensen, bootjes, water, koeien, natuur en ondertussen heerlijk de zon op ons gezicht. Een stukje Friesland op de fiets is een perfecte keuze! Wil je echt de hele Elfstedentocht fietsen? Dat kan! Maar dan ben je met kinderen zeker wel een weekje onderweg als je er geen moordend tempo van wilt maken. Je kunt je fiets trouwens meenemen op de pondjes in Friesland, handig om te weten.

Fietstocht Friesland knooppunten

Tegeltjesbrug Elfstedentocht

Fietsen op pondje in Friesland

Zelfs sloepvaren langs de Elfstedentocht

Eén van onze favorieten sinds we een aantal keren in Friesland zijn geweest: sloep huren en lekker zelf gaan varen. Afhankelijk van waar je je sloep huurt, bepaal je de route. Onze sloep lag voor Bloemenhoeve Bed and Breakfast in Burdaard – hier is een sloep te huur – en van daaruit zijn we richting Bartlehiem gevaren en hebben we een leuk rondje gemaakt. Heb je de ze hele dag de tijd? Vaar dan naar Dokkum en bekijk Dokkum vanaf het water. Geweldig! Lekker ijs eten en vervolgens weer terugvaren. Genoeg te zien onderweg. Het maakt op zich niet heel veel uit waar je met je sloep naartoe gaat, de vrijheid, lekker weer, beetje ronddobberen en gezellig samen zijn en genieten is eigenlijk waar het om draait.

Sloepvaren Friesland met kleuter

De Elfstedentocht wandelen

Wat ons betreft de minst populaire optie met kinderen: de Elfstedenroute wandelen. Als je een hele dag de tijd hebt en de picknickspullen meeneemt dan is het natuurlijk met lekker weer wel fijn. Bovendien heb je allerlei opties om onderweg lekker in een theetuin neer te crashen. Maar toch vond onze peuter dit veruit het minst. Plan je wandelroute vooraf met wandelnet.nl of op route.nl. Vooral op route.nl vind je best wel wat standaard wandelroutes waaruit je kunt kiezen, altijd handig.

Wandelen in Friesland met kinderen

Wat kun je verwachten tijdens je wandeling in Friesland met kinderen? Nou, geniet eigenlijk! Natuurlijk leuke beekjes om overheen te springen, of vind een lange stok voor meer avontuur. Verder sta je zomaar oog in oog met koeien als je een beetje van de gebaande paden gaat. En verder loop je waarschijnlijk ook wel langs de waterkant en is er genoeg te zien en beleven op het water. Neem eventueel wat brood mee voor de eendjes en voor ze onderweg. Verder zijn er volop leuke plekken waar je even kunt bijkomen en een lekker waterijsje kunt scoren. Met goed weer heb je eigenlijk niet meer nodig! Neem trouwens naast een goede fles zonnebrand, eten en drinken ook wat kleingeld mee, zodat je met de pondjes naar de overkant kunt. Zo kom je ineens weer in een heel ander gebied en bovendien zijn kinderen dol op pondjes weten we uit ervaring.