Varen op Friese meren met Freek Vonk
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
04/21/2017
5 min

Varen op Friese meren met Freek Vonk

04/21/2017
5 min

De eerste zonnige dagen zijn al geweest en dan is het wat ons betreft tijd om meteen naar buiten te gaan. En dat kan prima in eigen land en in het bijzonder in Friesland. Varen op de Friese meren is echt een uitje om niet over te slaan en zeker niet met Freek erbij!

Het stoerste kinderuitje in Friesland

Natuurlijk zijn er nog meer leuke en stoere kinderuitjes in Friesland, maar varen op de Friese meren van de Alde Feanen met Freek Vonk is er dus zeker weten één van. Wij vonden het een beetje lastig om grip te krijgen op de activiteiten in Nationaal Park de Alde Feanen. Toen we bij TOURtoDO de audiovaarroute met Freek Vonk tegenkwamen waren we direct verkocht. Freek neemt je mee naar de mooiste plekjes van de Alde Feanen en vertelt met het enorme enthousiasme dat kinderen en ouders van hem gewend zijn tijdens de hele route wat je allemaal ziet. Van Friese skûtsjes, de Friese naam voor een houten of stalen Friese tjalk tot vogelkijkhut Saiterpetten en van zilverreigers tot otters. Freek geeft aanwijzingen en maakt het voor kinderen echt een geweldig avontuur.

Skûtsje schuitje in Friesland

Vaarroutes Alde Faenen

App van TOURtoDO

Om de vaarroute met Freek Vonk te doen, maakten wij gebruik van de interactieve tour van TOURtoDO. Echt een geweldige app die je helemaal van begin tot eind keurig door de Friese wateren van de Alde Feanen loodst. Wij gebruikten onze telefoon met GPS tijdens het varen, zodat we precies konden zien waar we waren en wanneer we moesten afslaan. Dit werkte echt goed. Je ziet dan ook dat er een lange en een korte vaarroute zijn met Freek Vonk. Wij maakten de lange vaarroute en hadden ongeveer 3,5 uur nodig om te varen met wat rusten onderweg. Als je onderweg op de nummers klikt die op de vaarroute liggen dan krijg je een enthousiaste audiotour met Freek over dat bewuste plekje. Vergeet niet om een koptelefoon en een verrekijker mee te nemen, zeker weten dat je dan meer ziet. De koptelefoon hadden wij aangesloten op een iPad waar we de route van tevoren op hadden gedownload. Zo kon onze kleuter alle audiobestanden luisteren wanneer hij wilde en als wij het juiste nummer riepen langs de route kon hij meteen luisteren.

Waar kan ik meer vinden over deze vaarroute?

  • Klik hier voor meer informatie over de TOURtoDO vaarroute van Freek Vonk (PDF).
  • Download de podcast bij TOURtoDO samen met de app en vul de tourcode ‘PodcastFreekVonk’ of PodcastFreekVonk-zondergps’ in.
Alde Faenen met kinderen

Friesland met kinderen

Zelf sloepvaren op de Freek Vonk route

Als je held Freek Vonk je meeneemt over de Friese meren is dat natuurlijk al stoer en dan zelf varen en een sloepje besturen maakt dit avontuur natuurlijk een superstoere kinderactiviteit in Friesland. De meeste kilometers worden door papa en mama gevaren – die dat stiekem ook erg leuk vinden. En als er dan weinig verkeer is dan mag je als nieuwsgierige peuter onder begeleiding natuurlijk ook best een stukje varen. En dat is gaaf! Ondertussen picknicken we lekker in de boot, gaat we voor op de punt zitten en halen we natte voeten en we chillen vooral lekker samen. Met een zonnetje heb je echt niet meer nodig in deze omgeving om te genieten van een geweldige dag. Zonde dat eigenlijk niet veel gezinnen dit doen, iedereen die we over onze plannen vertellen is namelijk erg enthousiast. En toch hebben ze het geen van allen nog ooit gedaan.

Varen in Friesland met een kind
Sloepje varen

Is het moeilijk om zelf een sloep te varen?

Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn. Nee, dat is niet moeilijk. Voor iedereen die een rijbewijs heeft en normaal kan rijden is het prima te doen. Je moet op het water natuurlijk rekening houden met andere mensen, netjes aan de kant blijven en er ook bij stilstaan dat je niet zo flexibel bent als met een auto. Je slaat af met een grotere bocht en als je remt sta je zeker niet meteen stil. Je went hier snel aan en als je een kilometer hebt gevaren dan snap je de techniek wel. Bovendien gaat een sloep niet enorm hard en heb je dus voldoende tijd om bij te sturen als het nodig is. Laat je zeker niet tegenhouden door de angst dat je misschien geen sloep kunt besturen!

Kinderactiviteiten friesland

Sloepje huren in de Alde Feanen?

Wij hadden een sloep van Verhuurbedrijf Hollema in Earnewâld. Met mooi weer moet je er wel snel bij zijn, want dit bedrijf heeft een goede naam in de omgeving. Ze verhuren trouwens niet alleen sloepen, maar ook boten, kano’s en fietsen. Met een kano de Friese meren van de Alde Feanen opgaan zou ik zelf niet snel doen met een jong kind.  In praktijk kano je vaak alleen en je moet bij drukke dagen echt wel flink om wat boten heen manoeuvreren.

Voor de Freek Vonk vaarroute en nog wat relaxen onderweg plus lekker wat picknicken is mijn advies om met een kind zeker een halve dag uit te trekken. Je hebt dan voldoende tijd en het wordt ook niet too much. Wij hadden een Cleversloep 565, deze huur je een hele dag in het hoogseizoen al voor € 97,50. In het laagseizoen betaal je € 80,00 per dag en dan kan het serieus dus al heel mooi weer zijn. Prijzen voor een halve dag sloepje huren zijn op aanvraag bij Verhuurbedrijf Hollema.

Niet vergeten om mee te nemen…

Misschien overbodig om te zeggen, maar neem tijdens een dagje sloepvaren met een kind in ieder geval het volgende mee:

  • Zonnebrandcrème
  • Zonnebril
  • Vest
  • Slippertjes
  • Billendoekjes / WC papier
  • Extra setje kleding
Friesland uitjes met kinderen

Friese meren Alde Faenen