Nationaal Klok en Peel Museum Asten
Noord-Brabant
Mireille Steegmans
Noord-Brabant
11/16/2018
4 min

Nationaal Klok en Peel Museum Asten

11/16/2018
4 min

We hebben al veel positieve verhalen gehoord over het Klok & Peel Museum in Asten. Met onze Museumjaarkaart op zak is het tijd om dit museum dat op 15 minuten van mijn geboortedorp ligt te bezoeken.

Dit is het Klok & Peel museum in Asten

Kennismaken met de Peel

Ik ga samen mijn kleuter kennismaken met de historie van de omgeving, de natuur en de cultuur van de omgeving waarin ik opgroeide. Eerlijk gezegd vind ik de combinatie ‘Klok’ en ‘Peel bijzonder’. Het blijken twee verschillende musea te zijn, ieder bijzonder en interessant. In de Peel kun je vooral veel dieren verwachten. Een kijkje nemen in een vossenhol, het skelet van een mammoet, diverse opgezette bosuilen. Kortom: een kijkje nemen in de dierenwereld van de Peel. Ondertussen maken we een speurtocht die je aan de kassa kunt kopen. Hoewel de speurtocht voor oudere kinderen is, lukt het met een 5-jarige prima om hem te maken.

Verder voelen we de vacht van een koe, schaap en lopen we letterlijk door de Peel. Dit is voor ouders en kinderen echt een leuk museum waar we ons met gemak 1,5 uur vermaken.

Peel Museum Asten

Klok & Peel Museum Asten

Alles leren over de klok

Dat het klokmuseum in Asten zit is wellicht niet echt een vreemde keuze. Koninklijke Eijsbouts / Royal Eijsbouts is daar namelijk gevestigd. De enige klokgieterij in Nederland en bovendien ’s werelds grootste klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken. En dat al sinds 1872. Als we vanuit de Peel oversteken naar de klokken weten we niet echt wat we kunnen verwachten. Klokken vinden we stoffig klinken. Maar wat zitten we ernaast! We leren meer over verschillende typen klokken, klok luiden, de beiaard, hoe klokken gegoten worden en hoe een astronomische klok werkt. Interessant!


We hebben van tevoren geen rondleiding geboekt en treffen een gids die net klaar is met een rondleiding en ons graag meer vertelt. Graag! Hij vertelt ons dat dit normaal zo gaat: er loopt een gids rond die uitleg geeft en aan wie je vragen kunt stellen. Wil je een gids voor jezelf op een specifieke reis? Dan reserveer je een gids. Een bezoek aan dit museum staat of valt in mijn ogen met de gids, want als je zelf rondloopt dan mis je veel van de historie en de verhalen. Dat is zonde.

Klok en Peel museum met kinderen Brabant

Klokken van over de hele wereld

Interessant vonden wij de ruimte met klokken van over de hele wereld en dan met name die uit Azië, vanwege het enorme formaat en de prachtige afwerking. Wat een geluid komt er uit sommige immense klokken en wat is het interessant om er meer over te horen. Hadden we niet verwacht. Een klankschaal uit Japan bijvoorbeeld waar je echt de trillingen kon voelen naast het geluid uiteraard. Voor een kleuter haast onbegrijpelijk, maar bijster interessant!

Museumkids Asten Klok en Peel

Go or no go dit museum in Asten?

In totaal waren wij bij deze musea bij elkaar bijna 3 uur. Wij begonnen in het Peel museum en daar maakte de speurtocht het kijken naar alles erg leuk. De klokken maakten echter meer indruk op ons en dat kwam zeker ook door de vriendelijke man die ons rondleidde en echt enorm veel interessants wist te vertellen. Bovendien betrok hij mijn 5-jarige kleuter er echt bij. Hij mocht klokken luiden, opdraaien, en in de oven kijken. Wij gaat zeker nog een keer naar dit leuke en leerzame museum.

Museum Klok en Peel Aziatische Klok
Klokken Azie

Asten klinkt in de Notre Dame

De beroemde Notre Dame-kathedraal in Parijs had 400 jaar lang 20 klokken. Tijdens de Franse revolutie werd alleen de basklok Emmanuel gespaard, maar de klokken die bij de basklok hingen pasten eigenlijk niet goed bij het basgeluid. In 2014 bestond de Notre Dame 850 jaar en ter ere van dat jubileum werden de klokken in oorspronkelijke staat hersteld. Klok Marie werd door Koninklijke Eijsbouts in Asten gegoten.

Ter ere van dit prestigieuze project is er op het binnenplein bij het Klok & Peel Museum de tentoonstelling ‘Asten klinkt in de Notre Dame’. Van de enorm klok Marie zagen we hier een levensgrote replica in combinatie met tekst en uitleg over het proces en de Notre Dame. Ik vond het leuk om te zien en lezen, mijn kleuter wilde zo snel mogelijk weer weg.

Asten klinkt in de Notre Dame

Handig om te weten, speuren in het museum

Het Klok & Peel Museum werd eerder uitgeroepen tot het leukste uitje van Noord-Brabant. Wij snappen wel waarom! Met een Museumkaart kun je gratis naar binnen bij het Klok & Peel Museum. Zowel volwassenen als kinderen mogen onder toezicht van een suppoost zelf klokken luiden of een beiaard bespelen. Verder zijn er in het museum vaak activiteiten tijdens vakantieperiodes.

Bij de receptie kun je een speurtocht kopen die door zowel het klokken- als Peel-gedeelte van het museum gaat. Er is een speurtocht voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die nog niet kunnen lezen en een aparte speurtocht voor .kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Museumkids

Zoek je meer leuke uitjes en musea in Brabant? Ik schreef diverse blogs over uitjes in Brabant met kinderen en ik tip in het bijzonder onze eigen Maashorst die nog niet ontdekt is door toerisme.