Zuid-Afrika met je gezin: zelf regelen of toch georganiseerd?
Zuid-Afrika
Marc Groen
Zuid-Afrika
11/05/2019
8 min

Zuid-Afrika met je gezin: zelf regelen of toch georganiseerd?

11/05/2019
8 min

Zuid-Afrika met je gezin, een bestemming die bij ons hoog op het verlanglijstje stond om met onze kinderen naartoe te gaan. Liefst voordat onze jongste dochter Josien 5 jaar werd en kleine Casper nog nèt 1 jaar was waardoor hij goedkoop mee kan vliegen.

Zuid-Afrika je gezin, georganiseerd vs. zelf regelen

Wij kiezen voor een mix tussen een volledig georganiseerde reis en zelf dingen regelen in Zuid-Afrika. We worden daarbij geholpen door een klein lokaal reisbureau dat de accommodaties heeft geboekt en de autohuur heeft geregeld. De accommodaties in Zuid-Afrika hebben we als gezin gedeeltelijk zelf gekozen en we hebben ons goed laten adviseren. De vliegtickets naar Zuid-Afrika hebben we zelf geregeld via Londen met British Airways. In Zuid-Afrika zelf hebben we gevlogen met met Kulula, een regionale low-cost luchtvaartmaatschappij met als thuisbasis Zuid-Afrika. Ook deze tickets hebben we zelf geregeld.

Paardrijden met kind in Zuid-Afrika

Waar kun je leuk overnachten met je gezin?

Heel bijzonder was zeker dat we 3 nachten bij de geweldige Mhondoro lodge hebben geslapen. De Mhondoro Lodge ligt in het malariavrije wildreservaat Welgevonden, erg fijn met kinderen. We waren na een ander stel de eerste gasten en iedereen deed echt super zijn best om alles voor ons te regelen. Het eten was heel erg lekker voor de ouders, maar voor de kinderen was er ook een speciaal kindermenu. Voor de kinderen was er verder een heerlijk verwarmd zwembad en een speelkamer. Daar worden gezinnen gewoon echt blij van. Verder heeft de lodge een bijzondere ondergrondse schuilplek aan het water. Daardoor kun je wilde dieren van heel dichtbij bekijken. Voor ons als ouders was het natuurlijk super dat er een leuke nanny voor de kinderen was als wij zelf in alle vroegte op safari gingen op zoek naar de Big Five.

Mhondoro Lodge Welgevonden Wildreservaat

Unieke ervaring in Zuid-Afrika met je gezin

Dat Zuid-Afrika een geweldige ervaring is voor kinderen is een feit. Veel ouders zeggen dat ze liever wachten totdat de kinderen ouder zijn, maar juist kleine kinderen kunnen hier ook zo ontzettend genieten. Misschien herinneren kinderen het zich later niet meer. Geeft dat iets? Ze worden zeker gevormd door zo’n prachtige verre reis met mooie ervaringen. Heel bijzonder was dat we samen met Josien een hele grote groep olifanten zagen, gewoon op en naast onze weg. Ook zagen we met Josien drie jonge leeuwen zo op de weg liggen. Ze vond het gek en heel bijzonder, kijkend door haar verrekijker. En dan op een gegeven moment zei ze: kunnen we die leeuwen niet even wegjagen? Zo kunnen we er niet door!

Verder hebben we ook hele mooie herinneringen aan de bezoeken die we brachten aan de pinguïns. Wie is daar nu niet gek op?! Echt heel relaxed waren ook al die heerlijke wijntjes en hapjes rondom Paarl met speeltuinen en grote groene weides voor de kinderen om lekker rond te rennen. Dit soort plekjes zijn voor iedereen een feest!

Verjaardag vieren in Zuid-Afrika

Insight tips voor andere ouders

Allereerst: maak je niet te veel zorgen over Zuid-Afrika. Natuurlijk is er veel criminaliteit, maar als je die niet opzoekt is de kans echt niet groot dat je er mee te maken krijgt. Gewoon gezond verstand gebruiken en in de grote steden goed vragen waar je wel en niet naar toe kan gaan. Wij zijn nu vier keer in Zuid-Afrika geweest en hebben er nooit last gehad van criminaliteit. In Zuid-Afrika heb je de Spur keten. Dat is denk ik een van de meest kindvriendelijke restaurantketens in de wereld. Je kunt er de hele dag van ontbijt tot en met diner naar toe met je gezin. Het is allemaal niet overdreven hoogstaand, maar prima voor een lekkere burger of een uitgebreid ontbijt. En de kinderen kunnen zich onder toeziend oog van enkele nannies heerlijk uitleven in het speelgedeelte. Zeker met kleinere kinderen een prima keuze zo af en toe.

Kololo Zuid-Afrika

Met de huurauto langs kindervriendelijke wijnboerderijen

In de West-Kaap zijn er heel veel wijnboerderijen die erg kindvriendelijk zijn. Zo zijn er regelmatig speeltuinen en soms zijn er zelfs speciale proeverijen voor kinderen met sapjes en mini milkshakes. Ook kun je er vaak erg lekker lunchen en zijn er dan ook kinderkaarten met bv een lekkere spaghetti.

Je kunt Zuid-Afrika heel goed zelf bereizen met een huurauto. Zo ben je super flexibel en kun je stoppen wanneer je wilt. Voordeel van de West-Kaap is dat de afstanden ook niet zo groot zijn en heb je dus veel tijd over voor de leuke dingen! Wel vinden wij zelf dat je in de West-Kaap niet zo goed op safari kunt, dus daarom zijn we eerst een weekje op safari geweest in de buurt van Johannesburg. Binnen 3 uur zit je in het malariavrije Waterberg gebied. Wij zijn daar bij Kololo geweest met allemaal ‘veilig’ wild. Dat zijn giraffen, zebra’s, bavianen en veel soorten antilopen. Lekker fietsen en wandelen kun je daar! Daarna zijn we nog naar het prachtige Welgevonden geweest waar je echt de Big Five kan spotten in een prachtige heuvelachtige omgeving. Misschien wel mooier dan Kruger en veel dichterbij Johannesburg. En voor ouders nog veel belangrijker: nul malariarisico!

Fietsen in Zuid-Afrika met kinderen

Kleine wildparken zonder malariarisico in Zuid-Afrika

Als je het toch te veel gedoe vindt, zijn er vooral voor kinderen ook een paar prima kleinere parken in de West-Kaap, zoals Garden Route Game Lodge. Gewoon aan de grote doorgaande snelweg en ook geschikt voor lunch of koffie. Chris: “Wij zagen de olifanten lopen tijdens de koffie!”

En als je naar de pinguïns wil – en geloof ons: dat wil je! – ga dan niet alleen naar het bekende Boulders Beach, maar ook zeker naar Betty’s Bay. Betty’s Bay is prima bereikbaar en veel minder toeristisch. Chris: “Het is zelfs veel goedkoper en er waren er misschien nog wel meer pinguïns dan in Boulders Beach!”

Brug bij Monkey Island

Onderweg met kinderen, hoe was dat?

Wij hebben gekozen voor nachtvluchten en daar waren we heel blij mee! Als kinderen echt moe zijn vallen ze toch uiteindelijk in slaap en duurt zo’n vlucht voor je gevoel niet zo lang als het lijkt. Een hele dag in een vliegtuig is lang anders denken wij. Vergeet niet toch een beetje speelgoed mee te nemen en dingen als een iPad zijn natuurlijk ook erg handig. Wel weinig WiFi nog altijd, dus zorg dat er leuke filmpjes en spelletjes op staan. En bij kinderen doen ze niet zo moeilijk met wat water in bijvoorbeeld een tuitbeker bij de controle voordat je het vliegtuig in gaat. Heb je meteen wat drinken bij je.

Praktische tips voor Zuid-Afrika

  • In de auto hadden we hele handige portable dvd spelers. De kinderen hebben volop naar Frozen gekeken in de auto als we een aantal uur in de auto moesten zitten naar de volgende slaapplek. Lekker rustig! En: altijd wat eten bij je hebben natuurlijk voor de moeilijke momenten…
  • Kies voor self catering huisjes. Lekker thuis eten met de kinderen is echt relaxter dan je schuldig voelen over rondrennende kinderen in een net te sjiek restaurant vinden wij. Ook al zijn Zuid-Afrikanen hier vaak heel relaxed in. Een Engels koppel vond dat toch wat minder en dat legden ze ons haarfijn uit. De cottages van Mooi Bly in Paarl zijn bijvoorbeeld een aanrader voor gezinnen. Leuke volledige uitgeruste huisjes en zeker niet duur.
  • Erg handig: een babyfoon die het ook over wat langere afstand doet. Zo konden we toch rustig een aantal keer dineren in het restaurant van guesthouse of lodge, terwijl de kinderen 100 meter verderop in hun huisje veilig lagen te slapen. Ideaal was dat! Als er nog middagslaapjes worden gedaan is de babyfoon ook ideaal.
Self catering huis Zuid Afrika

Wat is handig om te weten voor andere ouders?

Soms vroegen de kinderen wel even om veel aandacht, maar dat hoort bij jonge kinderen. En wat ons een beetje tegenviel is dat jonge kinderen niet echt door hebben dat het heel bijzonder is om van heel dichtbij walvissen te zien. Het is gewoon moeilijk nog voor ze om ze goed te zien omdat ze telkens ergens anders opduiken. Toch hebben we er geen spijt van dat we ze uitgebreid bekeken hebben in Hermanus. Dat is gewoon een fijn stadje met een speeltuin recht bij de zee. De kinderen dus spelen en wij walvissen spotten! Je moet soms echt meer keuzes maken met kinderen. Zo wilden wij graag minimaal 3 nachten op 1 plek slapen, anders blijf je aan het in- en uitpakken. Met kinderen is dat gewoon (te) veel werk. Ook kunnen de kinderen zich dan telkens ook een beetje thuis voelen.

Ook qua activiteiten kun je toch niet alles. Zo hadden we graag op zee een kanotocht gemaakt, maar dat was niet te doen met de kinderen. Wel ging Machteld een paar keer lekker paardrijden in haar eentje, terwijl ik bijvoorbeeld met de kinderen naar het strand ging. Ook leuk! En kinderen zorgen ervoor dat ook de kleine dingen bijzonder blijven. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit zo lang naar giraffen gezocht, terwijl er misschien ook wel ergens leeuwen lagen te wachten ;-). Er gaat namelijk niks boven een groepje giraffen voor kinderen blijkbaar…

Zuid-Afrika safari met kinderen

Smaakt dit naar meer?

Wij zijn dus eerst een weekje op safari gegaan met veel vroeg opstaan en daarna hebben we ervoor gekozen om twee weken meer te relaxen in de West-Kaap. Safari is namelijk niet uitrusten hoor! Om 5 uur opstaan, safari, uitgebreid ontbijten, met de kinderen in het zwembad spelen, lunchen, weer safari, uitgebreid dineren, tussendoor een olifant bij de waterhole spotten en dan snel nog even een paar uurtjes slapen voor de wekker weer gaat. Topsport, maar wel hele leuke!

Eindigen met een weekje in de wijnstreek vonden we dan ook heerlijk. Wijntjes drinken, lekker eten, paardrijden, toch nog een kleine safari…want zo’n ‘jeep’ is echt heel cool om in te zitten…en nog meer wijntjes drinken. Vervolgens zelf af en toe de braai (BBQ) aan gooien, want het is erg lekker om regelmatig gewoon zelf te kunnen koken met kinderen. We hebben gezien dat de vliegtickets met Iberia via Madrid in augustus erg betaalbaar zijn. Voor ongeveer € 1.700,- vliegen we naar Zuid-Afrika met ons gezin, dan gaat het toch wel weer kriebelen…! Dit is wel echt een superaanbieding voor snelle beslissers, want normaal gesproken ben je wel € 600,- tot € 800,- per persoon kwijt als je vliegt met KLM of British Airways.

Op safari in Zuid-Afrika met een kind

Zuid-Afrika familiereis