Wat-tour met de tuk tuk door Chaing Mai
Thailand
Mireille Steegmans
Thailand
05/11/2018
4 min

Wat-tour met de tuk tuk door Chaing Mai

05/11/2018
4 min

Chiang Mai, vandaag wordt het een wat-tour met de tuk tuk. We beginnen de dag met een uitgebreid ontbijt: vers ommeletje, toast, croissants, home made cakes, pancakes en volop vers fruit. Ze wisten vast dat zwangere het fruitmonster zou inchecken. Van de dragon fruit, (water)meloen, ananas en mengooo word ik helemaal blij!

Wat-tour door Chiang Mai

Op naar de belangrijkste Wats van Chiang Mai, starting with Wat Phra Sing. Even wat historische onderbouwing. Wat Phra Sing is de grootste tempel in Chiang Mai waarvan de volledige naam Wat Phra Singh Woramahaviharn is. Deze boeddhistische tempel is sinds 1935 een Koninklijke tempel. De gouden Phra Buddha Sing die in de tempel staat, zou uit Sri Lanka afkomstig zijn en via Ayutthaya naar Chiang Mai zijn gebracht. Wat Phra Singh ligt in het westen van de oude (ommuurde) binnenstad en ligt aan het eind van de hoofdstraat van Chiang Mai.

De hoofdingang wordt door Singhs (leeuwen) bewaakt. Het complex is indrukwekkend en rustgevend. Als we in het park om de Wat lopen, krijgen we nog even een 3 minuten durend regenbuitje. Het mag bijna geen naam hebben, even schuilen en we kunnen weer verder om vervolgens een 25 cm. grote slak te signaleren op een van de paden. De natuurlijk is op het moment ontzettend groen en mooi. Overdag valt de regen 100% mee, het is eigenlijk wel lekker verfrissend en dat is fijn als je inmiddels in de 25e week van je zwangerschap zit.

Wat Phra Sing Chiang Mai

Meet monnik Tika

Na de lunch, een lekkere Pad Thai, spring rolls en 2 verse mango juices bij een gezellig barretje met een niet al te vriendelijk bedienende vrouw…euh man…gaan we door naar Wat Chedi Luang. Onderweg daar naartoe komen we de volgende interessante persoonlijkheid tegen: monnik Tika. Hij spreekt goed Engels, heeft 14 jaar in Europa gewoon en is inmiddels 19 jaar monnik. Een interessante man met een verhaal en met het levensmotto ‘everywhere is my home’. Hij blijkt ook lessen meditatie te geven en dus spreken we af om zaterdag op ons gemak terug te komen, want dat vinden we erg interessant!

Dragons Wat Phra Sing

Wat Chedi Luang

Door naar Wat Chedi Luang nu, want daar waren we immers naar op weg. Bij deze Wat ligt ook de monk school. En dat is te zien, hier lopen ontzettend veel jonge jongens rond. Bijzonder! Waar Wat Phra Singh een Koninklijke tempel van de eerste klasse was, is Wat Chedi Luang een Koninklijke tempel van de derde klassen. Chedi is een verthaising van het Sanskrietwoord cháitiya dat letterlijk ‘heiligdom’ betekent. In Thailand gebruikt als naam voor een stoepa of pagoda. In de jaren 90 werd de oude chedi door UNESCO en de Japanse regering gereconstrueerd. Het resultaat is omstreden, omdat er nieuwe elementen zijn toegevoegd in centraal-Thaise stijl, en niet in de typische Lanna-stijl. Deze Wat ligt echt midden in het centrum van Chiang Mai en bestaat uit een oud en een nieuw gebouw.

Tempelbezoek in Thailand, handig om te weten

In het nieuwe gebouw wonen we om 17.30 uur de ceremonie bij waarbij offers worden gebracht. Als je in een tempel een dienst bent dien je een paar dingen te weten:

  • je schouders dienen bedekt te zijn;
  • je knieën dienen bedekt te zijn;
  • je zit altijd lager dan Boeddha;
  • je laat nooit je voetzolen aan Boeddha zien.

Beetje lastig zitten een uur op je knieën of in ieder geval met je voetenzolen helemaal naar achteren. Voor mij – Mireille – zeg maar gerust mission impossible. Nadat de mevrouw die als taak heeft om orde in de chaos te scheppen met al die toeristen dat ook doorheeft, krijg ik keurig netjes een stoel aangeboden en mag ik op gelijke hoogte met de monniken zitten.

Wat Chedi Luang Chiang Mai

Massage, lekker ontspannen

We verlaten de dient wat eerder en gaan naar een van onze grote favorieten: de massagesalon! We hebben allebei een massage bij de excursie cadeau gekregen, dus daar gaan we graag gebruik van maken! Eenmaal full Thai body massage en eenmaal voet-been-nek-arm massage soft graag. De Thai zijn ontzettend goed op de hoogte van wat wel en niet is toegestaan voor zwangeren tijdens massage. Kijk, daar kun je wat mee en dat is prettig om te weten.

Na een uur heerlijke ontspanning gaan we naar de night bazaar, want dat schijnt een must do te zijn en we zijn hier nog niet geweest tijdens onze uurtjes rondslenteren in Chiang Mai. Eerst even lekker vis eten en laat ons restaurant nou net naast de ‘shemale-show’ zijn. We hebben er een abonnement op lijkt wel. Lekker gegeten en na een snel rondje markt – die wat ons betreft geen aanrader is – gaan we weer richting hotel met een Singha biertje en een watertje. Life is great!

Singha beer

Shemales in Thailand

We gingen twee keer vrij snel voorbij aan de ‘shemale’ die ons bediende in het barretje plus de show. Wat ons opvalt is dat er hier enorm veel rondlopen. Je moet goed kijken, want sommige vrouwen zijn echt ontzettend goed gelukt. Dat klinkt wat oneerbiedig, maar zo is het zeker niet bedoeld. We vragen ons af hoe het komt dat er hier zoveel rondlopen statistisch gezien. Overigens slikken deze mannen hormonen, zodat ze er vrouwelijk uitzien, maar verder zijn ze gewoon man. Een operatie is voor hen onbetaalbaar en dat maakt de situatie dan best wel weer schrijnend vinden wij.