6x Genieten van de mooiste tempels van Azië
China
Mireille Steegmans
China
04/28/2020
5 min

6x Genieten van de mooiste tempels van Azië

04/28/2020
5 min

Tempels met kinderen, do or don’t? We hebben al veel moois gezien in China, Maleisië, Thailand, Indonesië en nog een aantal andere Aziatische landen. Ik tip graag deze 6 tempels die wij bezochten en die in onze ogen prima te bezoeken zijn met kinderen.

6x pareltjes van tempels

Tempels met kinderen, do or don’t

Wij zeggen volmondig: do! Alleen dan wel met aanpassingen natuurlijk. Verwacht niet dat je naar tempels met kinderen gaat en dat je daar speeltuintjes of ander vertier voor kinderen gaat vinden. Dat is sowieso beperkt in Azië is onze ervaring. Maar het ontdekken van een tempel met kinderen is op zich natuurlijk al één heel groot avontuur. Mits je zelf ook wat bijstelt en de tijd neemt om je kind op een makkelijke manier wat uitleg te geven. Je zult verrast zijn hoe de wereld eruit kan zien door de ogen van een kind. Het is prima als kinderen zelf op ontdekkingsreis gaan in een tempel, maar zorg wel dat je respect toont en dat je kind niet overal op klimt. Houd er ook rekening mee dat de spanningsboog van een kind vaak korter is en dat je er dus beter voor kunt kiezen om in de ochtend en de late namiddag bijvoorbeeld een tempel(complex) te bezoeken, waardoor je ’s middags kunt relaxen. Vaak ook nog eens het heetste moment van de dag.

#1 Borobudur in Indonesië met kinderen

Vanuit Yogjakarta moet je zeker een bezoek gaan brengen aan de beroemde Borobudur met je kinderen. Yogjakarta zelf is trouwens ook een waar feest voor jong en oud, wij vonden deze stad echt geweldig. Vooropgesteld: een bezoek aan de Borobudur met kinderen is totaal anders dan zonder, want zoals ieder complet is dit voor kinderen een potentieel klimpaleis. Vooral voor hele kleine kinderen! In onze ogen is dat geen reden om niet te gaan, maar wel om extra tijd in te plannen. Wij vonden het fijn om een gids te hebben bij de Borobudur, omdat die toch net even wat meer vertelt. En verder is het leuk om kinderen gewoon lekker zelf te laten ontdekken, mits ze de regels die er gelden in acht nemen natuurlijk. Zelf vertellen over wat je ziet of juist de kinderen een verhaal laten maken over wat ze zien is ontzettend leuk. Vergeet trouwens niet om een aantal leuke foto’s te maken op deze plek, dat is sowieso al leuk met kinderen. Beelden die een hoofd missen bijvoorbeeld zijn erg leuke fotoplekjes.

Borobudur Indonesië met kinderen

#2 Ayutthaya ontdekken in Thailand

Ayutthaya is een heel park van tempelcomplexen dat je het makkelijkst kunt ontdekken met de tuk tuk of op de fiets. Met kinderen is ons advies om een tuk tuk te regelen, helemaal en vooral als het erg warm is. Tussen alle stenen is het al best wel pittig warm, houd daar rekening mee. Een aantal bekende tempels in Ayutthaya zijn Wat Phra Si Sanpet, Wat Yai Chai Mongkhon, Wat Phra Mahathat en Wat Phanan Choeng. Bij Wat Phra Mahathat kun je trouwens het beroemde Buddha hoofd tussen de boomwortels vinden. Zeker leuk om met kinderen naartoe te gaan, verwacht alleen niet dat je de enige bent.

Onze favoriet is toch wel Wat-Chaiwatthanaram en als we zeggen dat de naam in de Nederlandse vertaling “Tempel van de lange heerschappij en het glorieuze tijdperk” is, dan begrijp je waarschijnlijk wel waarom. Wat ons opviel is dat vooral Chinezen echt overal op klimmen en geen enkel respect tonen voor de beelden en deze historische plaats. Laat je kinderen dat voorbeeld niet volgen.

Wat Phra Mahathat, boeddha in een boom

#3 Nog veel meer tempels in Thailand

Thailand heeft nog veel meer mooie aanraders als je tempels met kinderen wilt bezoeken. Zowel in het noorden van Thailand als in de hoofdstad kun je je hartje ophalen. Ik zou er een heel artikel mee vol kunnen schrijven. Voor nu beperk ik me alleen tot de namen:

  • Wat-Rong-Khun: de Witte Tempel in de buurt van Chiang Rai 
  • Wat-Phra-Kaew: de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha in Bangkok
  • Wat-Arun: boeddhistische tempelcomplex vernoemd naar de god Aruna in Bangkok
  • Wat-Pho: Tempel van de liggende Boeddha in Bangkok
  • Baan Dam – Black House: een complex als geen ander in Chiang Rai

Ayutthaya met kinderen

#4 Bagan in Myanmar

Myanmar staat al een tijdje op onze bucketlist en in onze omgeving hebben we inmiddels van verschillende vrienden en kennissen al vele positieve verhalen gehoord. Soms moet je keuzes maken en daar hoort Myanmar op dit moment even niet bij. Maar we hebben wel uitgebreid kunnen meegenieten van de verhalen van GezinOpReis.nl.

Tikva en Marcel gingen met hun dochter naar het prachtige Myanmar. Ze fietsten in Nyaung Shwe, naar de hot springs en de Boeddha grot en gaven veel praktische tips voor een vakantie met kinderen in Myanmar. Natuurlijk ontbrak ook Bagan niet in hun rondreis door Myanmar. Bagan wordt net als de Angkor Tempels in Cambodja gezien als één van de hoogtepunten in Azië als je het over tempels en tempelcomplexen hebt. Meer dan 4000 tempels zijn hier verspreid over een enorm uitgestrekt gebied en om je te helpen maakte Angreni een overzicht van alle highlights van Bagan met kinderen.

Bagan met kinderen

#5 Temple of Heaven in China

De Temple of Heaven is één van de vier belangrijkste tempels van Beijing en staat in het zuiden van de stad. De tempel van de Hemel wordt vaak als de mooiste tempel van China bestempeld en wij bezochten hem inmiddels zelfs twee keer. Met kinderen is dit complex mooi zeker mooi om te bezoeken en om hier rond te lopen, vooral ook vanwege de andere bouwstijl. De toegangspoort alleen al zijn indrukwekkend voor kinderen. Wij waanden ons in een computerspel en gingen op zoek naar de eindbaas, de tempel dus. Op deze manier zijn tempels met kinderen zeker toegankelijk en goed te bezoeken, want je maak het wat speelser. Anders is de aandacht best snel weg. In het oosten van Beijing vind je nog de Tempel van de Zon, in het westen de Tempel van de Maan en in het noorden de Tempel van de Aarde.

Temple of Heaven met kinderen

#6 Ankor Wat in Cambodja

Last but not least: Ankor Wat. Ja, daar waar Tomb Raider gedeeltelijk is opgenomen en waar de bomen zoals je op de foto ziet letterlijk in de tempels groeien. Een hele bijzondere plek om naartoe te gaan. Wij waren hier twee dagen vanuit Siem Reap, maar met kinderen zouden we zeker geen twee volle dagen hier gaan rondslenteren. Kies sowieso de tempels die je wilt bezoeken en regel een goede gids. Wij vonden de tuk tuk ideaal en hebben natuurlijk het grote complex en de zonsondergang tot het laatst bewaard. Op zich was deze zonsondergang niet heel bijzonder, dat lag vooral aan het weer bij ons. Met kinderen zouden wij zeggen: plan 2 of 3 halve dagen in Ankor Wat en geniet verder lekker van het zwembad bij je hotel en verken de omgeving van Siem Reap als je zin hebt. In de hoofdstraat van Siem Reap kun je lekker eten, je vindt er zelfs een bakkertje met heerlijke zoete lekkernijen en brood. Niet heel Cambodjaans, wel lekker!

Angkor Wat met kinderen