Plitvice Kroatië met kinderen
Kroatië
Mireille Steegmans
Kroatië
05/15/2020
6 min

Plitvice Park in Kroatië, what a beauty

05/15/2020
6 min

Plitvice Nationaal Park is zo’n plek in Kroatië die je niet wilt missen tijdens je vakantie met kinderen in Kroatië. Wij waren inmiddels al twee keer in Plitvice en vinden het een absolute topper. We nemen je mee en vertellen je onze ervaringen.

Plitvice, hoe ver vanaf Poreč?

Eén van de eerste keren dat ik zonder ouders op vakantie ging, was naar Kroatië. Ergens in de jaren negentig, het exacte jaartal weet ik even niet. Ik ging naar Poreč om precies te zijn en ik had met vriendinnen een geweldige tijd. We wilden graag meer zien van Kroatië en had in mijn hoofd zitten dat ik naar de Plitvice meren moest. Hoelang duurt het eigenlijk om van Porec naar Plitvice te rijden? We hadden geen idee. Toen ik gericht ging kijken voor een excursie bleek dat de afstand van Poreč naar Plitvice Nationaal Park best wel lang was. Wat doen we? Geen twijfel: gaan, want we wilden iets van de wereld zien! Ik herinner me nog goed de indrukwekkende rit naar Plitvice Nationaal Park naartoe waar we ook kapot geschoten huizen zagen en zelfs best wel dicht bij Bosnië kwamen, het Bosnië waar toen nog een burgeroorlog woedde…

Plitvice Nationaal Park met kinderen

Van onze trip naar Plitvice Nationaal Park heb ik geen seconde spijt gehad. Het was zelfs zo geweldig dat ik een paar jaar geleden samen met Gijs een tussenstop maakte bij Plitvice Nationaal Park op doorreis naar Bosnië. Het Bosnië waar Gijs inmiddels ook op uitzending was geweest.

Plitvice Nationaal Park, what a beauty

Bij  mijn tweede bezoek aan Plitvice verbaasde ik me weer over de schoonheid van dit Nationaal Park in Kroatië. Helder water waar je tot op de boden kunt kijken, leuke bruggetjes waarvan je soms denkt: zijn ze wel stevig genoeg (ja!) en gewoon echt midden in de natuur zijn. Door het heldere water zie je de vissen gewoon zwemmen, gaaf ook om met kinderen te zien. Het is wel fijn als kinderen zelfstandig, want zoals je hieronder ook ziet: je moet er niet vanuit gaan dat er overal een perfect hek staat dat ervoor zorgt dat kinderen niet in het water kunnen vallen. Zit je baby nog in een draagzak achter op je rug dan is Plitvice een ideaal park om doorheen te wandelen. Je hebt verschillende routes en loopt in totaal echt wel wat kilometertjes. Alleen voor stevige beentjes dus want een kinderwagen meenemen is geen optie als je het mij vraagt.

En dan heb ik nog niets gezegd over de indrukwekkende watervallen die je in Plitvice Nationaal Park ziet. Of het nou een aantal kleinere watervallen achter elkaar zijn of één enorme waterval: dit is gaaf! Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik de drang kreeg om hier een lekkere duik te nemen en dat mag dan helaas niet.

Plitvice Nationaal Park met kinderen

Genieten midden in de natuur

Wat me opviel in het park is dat het er echt netjes schoon is. Ondanks het feit dat het toerisme bij Plitvice Nationaal Park de laatste jaren enorm is toegenomen, zien kinderen hier nog wel echt pure natuur. De eerst keer dat ik hier was, waren er nauwelijks toeristen. Can you imagine?! Het is trouwens handig om een vestje mee te nemen voor kinderen, want op sommige stukken kan het fris zijn bij Plitvice en als je net voorbij een waterval bent gelopen en wat nat bent geworden – ja, dat kan ook gebeuren – dan is een extra laagje wel prettig.

Je hebt in Plitvice de ‘upper lakes’ en de ‘lower lakes’ en als je de wandelroutes volgt dan zie je eigenlijk alles wel. Wil je alvast een kijkje nemen bij Plitvice of wat voorpret hebben met je kinderen? Bekijk dan deze uitgebreide 360 graden panorama van het park. Zeker weten dat je daarna hier naartoe wilt! In alle jaargetijden heeft Plitvice trouwens iets unieks, dus het is niet zo dat je hier alleen maar in de zomerperiode naartoe kunt gaan. Met sneeuw is het juist een plaatje…wel koud!

Plitvice Nationaal Park

Wandelroutes door het park

Eén voordeel: je kunt absoluut niet verdwalen in Plitvice National Park. Het is handig om wandelroutes te volgen, maar je kunt ook gewoon je eigen route nemen en een combinatie maken met het treintje dat rijdt. Natuurlijk mag ook een boottochtje niet ontbreken tijdens de wandeltocht door het park: kinderen kunnen even heerlijk bijkomen en uitrusten van al dat lopen. Plitvice Nationaal Park heeft 2 verschillende ingangen, handig om vooraf te weten!

Ingang 1 is het startpunt voor de routes A,B,C en K en Ingang 2 is het startpunt voor de route E, F, H en K. De wandelroutes variëren van 2 tot 8 uur wandelen dus kijk van tevoren even goed hoe ver je kind of je kinderen kunnen lopen en welke route jullie nemen. Wij raden met kinderen die goed kunnen lopen het volgende aan:

  • Route C (4 – 6 uur): je ziet het hoge en het lage deel, maakt een lange treinrit én een lange boottocht over het Kozjak meer. Deze route vertrekt vanaf ingang 1.
  • Route H (4 – 6 uur): zoals route C, maar dan in een andere volgorde want deze route vertrekt vanaf ingang 2.

Halen je kinderen het echt niet om zo lang te lopen – dat zou wel zonde zijn – dan zijn de volgende routes een optie:

  • Route B (3 – 4 uur): je ziet alleen het lage deel en maakt een korte en lange boottocht over het Kozjak meer. Deze route vertrekt vanaf ingang 1. O
  • Route F (3 – 4 uur): je ziet alleen het lage deel en maakt beide boottochten en een treinrit. Deze route vertrekt vanaf ingang 2.
Plitvice Nationaal Park boottocht

Overnachten bij Plitvice in Kroatië

Wij zijn zelf vlakbij Plitvice blijven overnachten op doorreis naar Bosnië, het was niet zo makkelijk om daar een leuke accommodatie te vinden kan ik me herinneren, hoewel het hoogseizoen nog niet eens was begonnen. Een wijze les dus: boek je accommodatie van tevoren, want er zijn echt gave accommodaties in een sprookjesachtige sfeer te boeken bij Plitvice Nationaal Park in de buurt.

Krka Nationaal Park, hier mag je wel zwemmen

Minder bekend maar zeker mooi met kleine kinderen is het Krka Nationaal Park dat ongeveer 1,5 uur rijden onder de Plitvicemeren ligt in de buurt van Šibenik, op ongeveer 10 kilometer afstand om precies te zijn. Krka Nationaal Park is kleiner met haar 17 watervallen en daardoor beter met kinderen die nog niet zo ver kunnen lopen. Net als in Plitvice zijn hier groenblauwe meren, leuke beekjes en watervallen. Krka NP is het meest bekend vanwege het mooie uitkijkpunt bij de beroemde Skradinski Buk watervallen, dit is zelfs één van de mee bekende uitzichten van Kroatië. Sommige watervallen zijn hier meer dan 45 meter hoog dus je kunt je voorstellen hoe klein je kinderen zich zullen voelen als ze onder de waterval staan.

Als je trouwens naar Krka Nationaal Park gaat dan raden wij aan om ook de omgeving en de stad Šibenik zelf niet over te slaan. Je vindt hier de Sint. Jacobuskathedraal die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en de stad zelf is ook wel echt een mooie plaats om een middag naartoe te gaan. Vanuit Šibenik kun je een bus nemen naar de plaats Skradin, een stad die net buiten het Nationaal Park van Krka ligt. In Skradin stap je vervolgens op één van de excursies met de ferry door het park heen.

Krka Nationaal Park

Dit moet je weten voordat je naar Kroatië gaat

  • Lees onze andere artikelen over Kroatië met kinderen voor meer reistips en inspiratie.
  • Lees meer tips over avontuurlijke dagjes uit in Kroatië voor het hele gezin.
  • Als je vlak bij Krka Nationaal Park wilt overnachten met je gezin dan moeten we ten eerste zeggen dat het aanbod hier niet reuze groot is. Je vindt er een aantal privéaccommodaties en onderstaande accommodatie. Natuurlijk is het ook een prima optie om in Šibenik te overnachten met je kinderen.