Rondreis Noord-Thailand met gezin
Thailand
Mireille Steegmans
Thailand
03/05/2017
7 min

Noord Thailand met kinderen, een veelzijdige gezinsvakantie

03/05/2017
7 min

Ga je naar Noord-Thailand met kinderen? Houd er dan rekening mee dat je zeker genoeg tijd in je route hebt om écht kennis te maken met de lokale bevolkingsgroepen. Wij geven een overzicht van onze highlight voor Noord-Thailand, inclusief onze persoonlijke accommodatie tips.

Naar en door Noord-Thailand reizen met kinderen

De meeste vakanties in Thailand beginnen in Bangkok. Vanuit de hoofdstad reizen veel mensen door naar het Noorden van Thailand met de trein, omdat het een prachtige route is door mooie, groene natuur. Zeker met kinderen is de treinreis een erg leuke belevenis en als je de nachttrein met slaapcoupé neemt (en je kunt slapen!). Dan kom je de volgende ochtend lekker uitgerust aan in Chiang Mai en spaar je een overnachting uit. Wij maakten deze reis met een peuter van 1,5 jaar en merkten dat dit toch wel een uitdaging was. Onze peuter snapte niet dat het idee was om te slapen in de trein en was actief en vooral erg wakker om alles te ontdekken in de trein en hij vond de Thai ook wel erg interessant. Op die manier is een treinreis dus minder prettig, maar als we terugkijken was het gewoon wel een leuk avontuur waar we tot op de dag van vandaag om kunnen lachen.

Bangkok Hua Lampong station

Vliegen naar Chiang Mai of Chiang Rai

Je kunt er vanuit Bangkok ook voor kiezen om te vliegen naar Chiang Mai of Chiang Rai. Een korte vlucht met bijvoorbeeld Air Asia, Thai Lion Air of Nok Air. Je kunt meteen overstappen op hetzelfde airport, alleen even naar de domestic flights gaan, want je komt van de internationale vlucht af. Het is handig om deze vliegtickets vooraf te (laten) regelen.

Er zijn vervolgens veel verschillende manieren om door Noord Thailand te reizen met kinderen. Dat ligt helemaal aan jullie eigen voorkeuren. Zo kun je ervoor kiezen om een gedeelte van jullie familiereis zelf te regelen en een aantal bouwstenen te boeken voor bijzondere excursies. Je kunt zelf een chauffeur regelen of helemaal lokaal reizen met de bus en tuk tuk. It’s all up to you! Wij kiezen graag voor een combinatie van comfort en avontuur: een gedeelte zelf regelen en ook zeker een aantal dingen laten regelen.

Noord-Thailand met kinderen

De tempels van Chiang Mai ontdekken…met de tuk tuk

Chiang Mai dus goed te bereiken met de trein en het vliegtuig en de stad onder andere bekend door het indrukwekkende tempelcomplex Wat Phrathat Doi Suthep. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken in dit prachtige gouden complex dat een pelgrimsoord is voor veel boeddhisten. Vanaf Doi Suthep dat net buiten Chiang Mai ligt, heb je een geweldig uitzicht over de vallei. Verder is Chiang Mai bekend om haar beroemde avondmarkt met veel stalletjes en de foodmarkt bij de oude stadspoorten waar je ’s avonds echt lekker kunt eten.

Chiang Mai is natuurlijk ook bekend vanwege haar tempels, een wat-tour door Chiang Mai mag wat ons betreft dus niet ontbreken en het is gaaf om tijdens die tour ook kennis te maken met een monnik.

Tuk tuk Thailand

Leuke excursies rondom Chiang Mai

In de omgeving van Chiang Mai is er ook meer dan genoeg te doen. Zo kun je als een aap door de jungle vliegen bij de ‘Flight of the gibbon’. Wil je oog in oog staan met olifanten? Bezoek dan het Elephant Nature Reserve. Hier zie je olifanten in hun natuurlijke leefomgeving. Je kunt de olifanten voeren en ze verzorgen of zelfs een bad met ze nemen in de rivier.

Ook is een fietstocht door de jungle van Chiang Mai een absolute aanrader. Fiets door weilanden, bezoek tempels en maak kennis met de lokale bevolking. Heel anders dan een fietstour door Bangkok, maar minstens zo leuk als je tenminste van de natuur houdt. Voor kinderen die niet zelfstandig kunnen fietsen zijn er fietsstoeltjes, fietskarretjes of je kunt zelfs samen op een soort tandem rijden!

Vanuit Chiang Mai gaan er ook veel mensen naar Wat Rong Khun, beter bekend als de White Temple. Deze bijzondere tempel heeft duizenden spiegeltjes en is zeker weten een must als je in Noord-Thailand bent. Het beste kun je deze tempel gaan bezoeken vanuit Chiang Rai, maar als je daar niet komt dan is het ook een optie om de White Temple vanuit Chiang Mai te bezoeken. Het is wel een flinke rit die je natuurlijk kunt combineren met andere bezienswaardigheden.

White Temple Chiang Rai

Bezoek bergstammen rondom Chiang Rai

Het noorden van Thailand is ook bekend door de grote diversiteit van de bergvolkeren die er wonen. Je kunt de bergstammen vanuit Chiang Rai en Chiang Mai goed bezoeken. Het makkelijkst is om dit te doen met een privé chauffeur. Deze bergstammen zijn afkomstig uit de buurlanden en je kunt ze bezoeken. Omdat de bergvolkeren arm zijn, is het toerisme tegenwoordig een inkomstenbron voor hen. Bekend zijn de dorpen van de Akha en Lisu stammen die oorspronkelijk uit Tibet komen.

Maar ook de longnecks waar de vrouwen enorme lange nekken hebben zijn heel bekend. De vrouwen krijgen al vanaf jonge leeftijd ieder jaar een ring om hun nek, waardoor hun nek veel langer wordt. Het is bijzonder om te zien dat deze tradities in ere worden gehouden en om te zien hoe de mensen leven. We hadden in eerste instantie het idee dat de bergstammen vooral in ere waren gehouden voor het toerisme. Niets is minder waar, zo blijkt als we verder gaan vragen. In dit park wonen een aantal bergvolkeren bij elkaar, zodat toeristen inderdaad kunnen zien hoe zij leven. Dit is juist bedoeld om tradities in ere te kunnen houden en om ervoor te zorgen dat toeristen kunnen kennismaken met deze tradities, klederdracht en de manier van leven in de natuur.

Noord-Thailand met kinderen

Chiang Rai = prachtige groene natuur

Chiang Rai is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt in het hoge noorden van Thailand. De omgeving van Chiang Rai is bergachtig en de natuur is er groen. Doordat Chiang Rai lang heel moeilijk bereikbaar is geweest, hebben de bergvolkeren er hun unieke cultuur goed kunnen behouden. In Chiang Rai zijn de tempels Wat Phra Sing en Wat Phra Keao absoluut een bezoek waard. Wat Phra Keao is heilig in Thailand en de Koning van Thailand komt er 3 keer per jaar om de Boeddha in de tempel een seizoenskleed om te hangen. Net buiten Chiang Rai is de White Temple ook een absolute aanrader, net als het veel minder bekende Baan Dam, dat vrij vertaald ‘zwart huis’ is.

Baan Dam (Black House) Chiang Rai

Chiang Saen

Als je bij de bergstammen in Noord-Thailand bent geweest, vergeet dan ook niet een bezoek aan de Gouden Driehoek in Chiang Saen. Op dit punt komen Thailand, Birma en Laos bij elkaar. Op zich is dit punt niet heel bijzonder, maar de omgeving en de plaats Chiang Saen wel vonden wij.

Door een bezoek te brengen aan de Hall of Opium in het Golden Triangle Park kom je meer te weten over de historie van de bergvolkeren en de manier waarop hebben geleefd onder invloed van opium. Als je zelf reist, zorg dan dat naar het juiste museum wordt gebracht, dat ligt een paar kilometer verder dan het drielandenpunt zelf. Direct bij de Golden Triangle is namelijk ook een klein museum waar gidsen je het liefst naartoe brengen, maar dit is nog niet half zo indrukwekkend dan de Hall of Opium in het Golden Triangle Park.

Ons advies is om minimaal een nachtje te blijven in Chiang Saen en om ’s avonds te gaan eten aan de boulevard waar je op een kleedje uitzicht hebt over de rivier tijdens het eten. Het is bovendien erg bijzonder om in het zwembad van je hotel te liggen en aan de overkant uit te kijken op Loas!

Noord-Thailand met kinderen

Thais koken in Chiang Mai? Bij Sammy!

Als je de tijd hebt, dan is het ontzettend leuk om Thais te leren koken. Begin deze ervaring met een bezoek aan de lokale markt en leer meer over Thaise ingrediënten, welke soorten rijst er zijn en waar je op moet letten als je producten koopt. Vervolgens leer je hoe je loempia’s moet maken en wat er allemaal in een Thaise curry zit.

Als je in de omgeving van Chiang Mai bent dan is een Thaise kookles bij Sammy met je kinderen een absolute aanrader, omdat Sammy midden in de natuur woont en je kinderen er dus ook heerlijk kunnen spelen of lekker in één van de hangmatten tussen de palmbomen en de bananenbomen kunnen liggen.

Kookles in Chiang Mai

Sukothai, de oude hoofdstad

Ooit was Sukothai de hoofdstad van Thailand en er is daardoor nog steeds veel cultuur terug te vinden. Het is erg leuk en ook het meest praktisch om hier een fiets te huren en rond te fietsen tussen de eeuwenoude tempels. Het hele historische park van Sukothai is 70 km2 groot qua oppervlakte dus het is onmogelijk om helemaal te zien. Kijk daarom van tevoren goed en bereid je voor.

In het centrale gedeelte dat één van de vijf zones is, zie je de meeste monumenten die erg goed gerestaureerd zijn. Ga ook zeker een keer van de gebaande paden af en wordt verrast door een ruïne die nog niet is gerestaureerd. Het is ook zeker mooi om te zien hoe een wat in authentieke staat eruit ziet.

Sukhothai met kinderen