Dagtrip Leshoto met kinderen
Zuid-Afrika
Angreni Hilaul
Zuid-Afrika
02/14/2020
9 min

Limonade drinken in de hoogste pub van Afrika

02/14/2020
9 min

Dat lijkt ons wel wat! Via de Sani Pass omhoog slingeren in een 4X4 wagen om een drankje te doen in de hoogste pub van Afrika, op 2874 meter hoogte. De Sani Pass is ook de weg die leidt naar de grens van het land Lesotho. Twee vliegen in één klap dus tijdens onze tour naar Lesotho met ons gezin!

Lesotho, een voor velen onbekend land in Afrika

Lesotho is een land in Afrika en als één van de drie enige landen in de wereld geheel omringd door een buurland, in dit geval Zuid-Afrika. Het is een land wat niet veel door toeristen bezocht wordt, maar zeer zeker de moeite van het bezoeken waard is. Alleen al de mooie en spannende weg er naartoe, zorgt ervoor dat wij een bezoek aan dit land op de planning hebben staan. Wij willen graag met onze dochter van 10 jaar een kort bezoek brengen aan dit land dat volledig op 1000 meter hoogte ligt. Lesotho heeft als bijnaam “het dak van Afrika” en is het land met het hoogste laagste punt! Wij verblijven voor deze trip in Unterberg in de Noordelijke Drakensberg regio, ongeveer 250 kilometer vanaf het vliegveld in Durban.

Je mag de Sani Pass alleen over met een 4X4 wagen. Wij hebben tijdens onze roadtrip een gewone huurauto en besluiten daarom via Roof of Africa Tours een uitgebreide dagtrip naar Lesotho te boeken. Zelf rijden met 4X4 wagen is mogelijk, maar raden wij niet aan. Hoe hoger je de pas op rijdt hoe meer kuilen en hobbels er in de weg zitten en scherper de bochten worden. Je moet echt wel weten wat je doet en de weg kennen om hier zelf met je gezin te rijden.

Leuke excursie naar Leshoto met kind

Onderweg naar het dak van Afrika

Om 8 uur ’s morgens melden wij ons bij het kantoor van Roof of Africa Tours in Himeville. We worden hartelijk en gastvrij ontvangen met warme koffie en thee. De auto, goed gevulde koelbox en thermoskan staan al voor ons klaar en na het invullen van wat formulieren ten behoeve van de grensovergang gaan we meteen op weg.

We rijden in een rustig tempo door het bijzondere Drakensberg landschap omgeven door bergen en de chauffeur vertelt ons onderweg over de natuur en dieren, vooral veel vogels, die we tegenkomen. In het prachtige landschap leven meer dan 279 verschillende soorten vogels, wat erg bijzonder is. We hebben alle tijd om af en toe te stoppen voor een foto en mogen dit ook zelf aangeven. Hoe hoger we komen, hoe mooier het uitzicht wordt. De weg wordt steeds hobbeliger en de temperatuur daalt.

Naar Leshoto vanuit Zuid-Afrika met gezin

Wij maken deze tour op een mooie heldere dag en ondanks het feit dat het winter is in Afrika, is het zo’n 15 graden in de zon. Toch zien we op een gegeven moment wel stukken ijs liggen. Voor kinderen altijd bijzonder om te zien, we stoppen dan ook even om op het ijs te staan.

Tip: Zorg er zeker in de winterperiode in Zuid-Afrika voor dat je verschillende laagjes kleding aantrekt. Breekt de zon door, dan kan je makkelijk een laagje uittrekken. Ook in de zomer is het aan te raden om je vooral ’s morgensvroeg nog warm aan te kleden, het kan dan nog behoorlijk fris zijn.

Excursie naar Leshoto vanuit Zuid-Afrika

Langs de grenscontrole vanuit Zuid-Afrika naar Lesotho

Na ongeveer anderhalf uur rijden komen we bij de eerste grenscontrole. Tijdens deze dagtrip passeer je vier keer een grenspost. Op de heenweg ga je Zuid-Afrika uit en Lesotho in en op de terugweg gebeurt dit andersom. Wij geven onze paspoorten af en binnen enkele minuten staan we weer buiten en rijden we een stuk niemandsland in. Na enkele kilometers komen wij aan bij de grens van Lesotho. Hier zijn de formaliteiten wederom snel in orde en zijn we een tweede stempel in ons paspoort rijker. Ter hoogte van deze grenscontrole staat ook de hoogste pub van Afrika. Het bezoek aan deze pub staat pas voor de terugweg op de planning. Eerst rijden wij verder Lesotho in, een piepklein landje wat in zijn geheel omsloten is door het land Zuid-Afrika en bekend staat om de bijzondere Basotho-hoed.

Grenspost bij Lesotho

We gaan nog verder omhoog

Vanaf de grenspost In Lesotho rijden we nog een stuk verder omhoog het land in. Het hoogste punt ligt op 3.240 meter. We rijden hier over een gloednieuwe asfaltweg, maar buiten een enkele auto komen we alleen locals te voet of te paard tegen. Zij dragen kaplaarzen en zijn gewikkeld in dekens. Het zijn veelal herders die in de bergen verblijven met hun dieren. Ook zien we overal de typische woningen, de zogenaamde rondavels.

Rondavels in Leshoto
Wat is het hoogste punt van Lesotho

Gezinslunch langs de Mokhotlong rivier

Na een afwisselende en toffe rit van ongeveer 3 uur over de Sani Pass en langs de grensposten, stoppen we onderweg langs de Mkomazana rivier om te lunchen. Naast drinken en snacks voor onderweg, is er voor een complete lunch gezorgd die bestaat uit sandwiches, hartige hapjes, groente snacks en vers fruit. We hebben een thermoskan met heet water bij ons en kunnen thee, koffie en zelfs warme chocolademelk maken. Deze lunch is ook lekker voor de kinderen.

Lunchen langs de Mkomazana Rivier

Bliksembezoek aan Mokhotlong

Na de lunch staat er een bezoek aan het dorp Mokhotlong op de planning. Dit dorp ligt op anderhalf uur rijden van de grenspost Sani Pass. Mokhotlong begon als een kleine politie-buitenpost in 1905 en groeide in de loop der jaren uit tot een afgelegen handelscentrum voor de bevolking van de Highlands-regio. Omdat Mokhotlong zo afgelegen is, ontwikkelde dit dorp zich niet zoals de andere steden in Lesotho. Het dorp kent geen hoogbouw, maar bestaat nog voornamelijk uit traditionele huizen.

Tijdens ons bezoek waaide het vrij hard en werden we tijdens onze wandeling gezandstraald. Wij besloten om snel verder te gaan naar de volgende locatie waar we gaan paardrijden. Persoonlijk vinden wij, maar dat komt mede door de wind, de stop aan deze stad niet de moeite waard. Toch is het wel interessant om te zien hoe de bevolking hier leeft, boodschappen doet en de kinderen naar school gaan. Op straat zie je zowel mensen in auto’s als op paarden over de weg lopen. Een beeld wat wij in Nederland niet kennen.

Dorp Mokhotlong Leshoto met kids

Paardrijden in Lesotho met onze tiener

Tijdens een uitgebreide dagtrip naar Lesotho heb je twee opties voor een stop, je voorkeur moet je vooraf bij de boeking doorgeven. Je kan voor de culturele optie kiezen en onderweg via een wandeling een traditioneel dorp bezoeken of je kan een stuk in de omgeving gaan paardrijden. Voor niet al te kleine kinderen is het paardrijden een leuk idee. Fleur is een echt paardenmeisje en heeft voor deze optie gekozen. Op deze manier is de dagtrip een leuke ervaring voor het hele gezin.

Wanneer we aankomen staan er al drie paarden opgezadeld klaar. De paarden zien er goed en verzorgd uit. Onder begeleiding maken we een rit van ongeveer een uur door het bijzondere landschap. We zijn omgeven door bergen, rijden langs en door een rivier en komen onderweg medeweggebruikers zoals ezels tegen. Het pad waarop wij lopen is vlak. Wij kunnen zelf paardrijden en er loopt één begeleider met ons mee. Als je aangeeft dat je zelf niet kan paardrijden, loopt er een begeleider met je mee die je paard vast kan houden.

Paardrijden in Lesotho

Drankje in de hoogste pub van Afrika

Na het paardrijden is het alweer tijd om terug naar Zuid-Afrika te gaan, maar niet voordat we een drankje in de hoogste pub van Afrika hebben gedronken. Het wordt wat kouder en wij warmen ons op met een glühwein, kop koffie en Fleur drinkt een Grapetiser. Dit is een lekker druivensap drankje wat ze in Zuid-Afrika heeft leren kennen. Het is het zusje van Appletiser Sparkling Apple Juice en wordt geproduceerd door Coca-Cola. We zitten gezellig samen met onze chauffeur aan een tafel en genieten van het overweldigende uitzicht over de bergen

Uitzicht vanaf de hoogste pub van Afrika

Terug naar beneden slingeren van Lesotho naar Zuid-Afrika

Na de stop in de pub, gaan we langs de grenspost van Lesotho. Hierna rijden we weer door een stuk niemandsland op weg naar de om terug naar Zuid-Afrika te gaan. We krijgen wederom een stempel in onze paspoorten. Deze grensoverschrijdende dagtrip levert ons maar liefst vier stempels op! Via de Sani Pass slingeren we weer rustig over de hobbelige weg naar beneden. Onze chauffeur is een vriendelijke man, die de hele reis enthousiast vertelt over alles wat we zien en tegenkomen. Tegen 6 uur ’s avonds komen we terug bij het kantoor van Roof of Africa Tours en nemen we afscheid van elkaar.

Praktische informatie over deze dagtrip naar Lesotgo

Wij boeken onze dagtrip bij Roof of Africa Tours. Het kantoor waar je je ’s morgens moet melden is in Himeville. Wij overnachten in de buurt in de plaats Underberg, in Oak Ridge Guest House. Een uitgebreide dagtrip zoals wij het gedaan hebben, duurt ongeveer 10 uur. Er is ook een kortere trip van ongeveer 7 uur te maken. Tijdens de korte trip rij je over de Sani Pas naar de hoogste pub van Afrika en bezoek je een traditioneel dorpje. Je gaat dan niet verder Lesotho in. Wij vinden het echt een aanrader om, wanneer je toch al een dagtrip gaat doen, wat meer van Lesotho te ervaren. Dit is een authentiek stukje Afrika en een echte aanvulling op onze reis door Zuid-Afrika. Wij deden met ons gezin een heel bijzondere ervaring op die we echt niet hadden willen missen. Op de website van Roof of Afrika Tours staat veel informatie over de verschillende mogelijkheden en actuele prijzen. Neem er even de tijd voor! De 4X4 wagen waarmee wij rijden van deze organisatie is zeer schoon en wij hebben een rustige en vriendelijke chauffeur die enorm veel over de omgeving weet te vertellen.

Bij de dagtrip zitten (warme) drankjes, snacks en een gezonde lekkere lunch inbegrepen. Wij hebben zelf ook nog fruit en snack mee en delen deze met onze chauffeur. Voor een baby of peuter kan je het beste eigen eten en snacks meenemen, onderweg is er eigenlijk geen mogelijkheid om wat te kopen.

Wij doen de trip met onze dochter van 10 jaar. Met jongere kinderen en baby’s is de trip ook goed te doen. De weg die je rijdt over de Sani Pass is hobbelig, maar er wordt rustig gereden. Fleur is normaal vrij snel wagenziek, maar heeft hier tijdens deze trip helemaal geen last van gehad. In Lesotho is de weg geasfalteerd en heb je in de auto helemaal nergens last van.

Verder zit je de hele dag grotendeels in de auto, een kinderwagen hoef je niet mee te nemen. Wij hebben de culturele optie met een wandeling, die je bij de uitgebreide dagtrip kan kiezen, niet gedaan en kunnen niet beoordelen hoe makkelijk dit te doen is met kleine kinderen en/of kinderwagen. Voor advies hierover kan je het beste contact opnemen met Roof of Africa tours.

Must haves als je naar Lesotho gaat met je gezin

Vergeet verder niet om de volgende zaken mee te nemen tijdens deze excursie:

  • Paspoorten van alle gezinsleden
  • Voor kinderen onder de 18 jaar een Unabridged birth certificate. Dit is een origineel geboorte certificaat in het Engels wat je bij het gemeentehuis dient aan te vragen.
  • Fotocamera
  • Contant geld
  • Draag verschillende lagen kleding die je uit kan doen als het warmer wordt.

Hoogtepunt van onze reis door Zuid-Afrika

Wij kunnen na het maken van deze dagtrip wel stellen dat een bezoek aan de hoogste pub van Afrika en het land Lesotho via de Sani Pass, letterlijk één van de hoogtepunten tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika was. De weg naar boven over de Sani Pass tussen de bergen en over de slingerweg is prachtig. Eenmaal in Lesotho kom je terecht in het echt Afrika en tenslotte sluit je de trip af met een drankje op 2874 meter hoogte en geniet je van een geweldig uitzicht. Niet alleen wij, maar ook onze tiener heeft van deze afwisselende trip genoten.

Wil je meer lezen over onze roadtrip door Zuid-Afrika? Lees dan hier hoe het eerste deel van onze reis van Kaapstad naar Port-Elizabeth verloopt. Na een vlucht tussen Port-Elizabeth en Durban vervolgen wij onze roadtrip om vanuit Johannesburg weer terug naar Nederland te vliegen.